Oppo započeo projekt razvoja vlastitog SoC-a

Oppo je najavio kako pokreće "Mariana Plan" projekt razvoja vlastitog SoC-a jer žele izaći izvan okvira tržišta pametnih telefona s drugim proizvodima

Matija Pavlić utorak, 18. veljače 2020. u 20:13

Na Oppo Inno Day događanju tvrtka Oppo predstavila je svoje planove za budućnost, koji uključuju proširenje tvrtke na druga područja izvan sektora pametnih telefona.

Usporedno s time pokrenut je i takozvani "Mariana Plan" koji obuhvaća interni razvoj novog SoC-a. Ime plana upućuje na zaključak da iz Oppoa žele poručiti da će u dubinu posjetiti i posvetiti se tržištu razvoja čipova te da se radi o ambicioznom i teškom izazovu.

Valja podsjetiti kako je tvrtka već razvila M1 koprocesor da bi se potom proširila glasina odnosno vijest da tvrtka jednostavno nije imala dovoljno resursa i iskustva za razvoj svojeg vlastitog SoC-a što bi se sad trebalo promijeniti.

Na čelu tima koji će se baviti razvojem novog čipa je Chan Yen, bivši tehnički direktor u Qualcommu, a Oppo se nedavno pojačao kadrom iz svojih sestrinskih tvrtki OnePlus i Realme (sve tri tvrtke dio su poslovne grupe BBK Electronics). U iduće tri godine tvrtka Oppo će u sektor istraživanja i razvoja uložiti oko 50 milijardi juana.