U Dubaiju roboti proizvode registarske pločice

Dubai je u pogon pustio tvornicu u kojoj registarske pločice za vozila izrađuju roboti u potpunosti autonomno bez potrebe za ljudskom intervencijom

Matija Pavlić nedjelja, 14. travnja 2019. u 18:32

Kako javljaju tamošnji mediji, Dubai je postao prvi grad na svijetu s tvornicom koja upotrebljava robote za proizvodnju registarskih pločica za vozila.

Tvornica se koristi industrijskim robotima i umjetnom inteligencijom kako bi proizvela robote autonomno bez potrebe za ljudskom intervencijom. Kapacitet novootvorene tvornice zasad je 33 tisuće registarskih pločica dnevno, s time da svaka jedinica može proizvesti oko 11 tisuća registarskih pločica dnevno (odnosno 350 do maksimalno 700 pločica po satu ili svakih 15 sekundi po jedna pločica).

Svaka jedinica u stanju je automatski istodobno izrađivati šest različitih vrsta registarskih pločica. Narudžbe za izradu registarskih pločica primaju se elektronički putem e-Licensing sustava, a svaku je registarsku pločicu od početka do kraja procesa izrade moguće pratiti pomoću pripadajućeg jedinstvenog QR koda. Za tehnološku implementaciju bila je zadužena njemačka tvrtka Tonnjes Middle East.