Uspješni start hrvatskog Teama Tesla na reliju Budapest - Bamako

Kao što znate na reliju Budapest -Bamako sudjeluje i Team Tesla, s našim Olegom Maštrukom i Sašom Cvetojevićem, a kao treći član pridružio im se i Čeh Tomas Konvička. Start je bio jednostavan, ali ne i pronalazak slobodnog punjača u Budimpešti

Oleg Maštruko subota, 13. siječnja 2018. u 23:11

Službeni start relija Budapest - Bamako održao se jučer u 14h. Na parkingu u središtu Budimpešte okupilo se stotinjak vozila – većinom odlično opremljeni terenci, no bilo je tu i starih krntija, Trabant, prethistorijski Subaru, nekoliko auta starijih od 30 godina, i naravno – naša Tesla X koja je privlačila pažnju okupljene gomile. Spektakularno okupljanje luđaka u središtu jednog od glavnih gradova starog srednjeeuropskog imperija!

Na startu nisu bila sva vozila. Čak i za takmičarske kategorije pravi zadaci počinju u Maroku, pa su neki sudionici iz zapadne Evrope zapičili direktno tamo bez dolaska u Budimpeštu. I nama bi bilo lakše da smo odmah iz Zagreba krenuli na zapad, ali za Team Tesla startna ceremonija ima simboličko i psihološko značenje i to se ne propušta!

Odmah su se pokazale i prve radosti sudjelovanja na reliju elekričnim autom. Dok su drugi timovi nakon starta veselo i maksimalno nabrijano odskakutali EU cestama prema Africi, nama je prva briga bila naći punjač za Teslu. Iz Zagreba smo na start došli malo na knap s vremenom i strujom, pa se valjalo natankati. U Budimpešti ima dosta punjača, ali i dosta električnih auta, pa su prvi chargeri koje smo obišli bili zauzeti. U tim momentima veliko bratstvo vlasnika elektro-auta dolazi u pitanje. Inače se po internetskim forumima međusobno vole i podržavaju, ali dođi na zauzet charger pa da vidiš psovanja, nestrpljivosti i nervoze. Pola sata traženja chargera, sat i pol punjenja, debrecinke i pivo, i vjerojatno smo bili među zadnjim timovima koji su napustili Budimpeštu.

Vratili smo se u Zagreb gdje nam se pridružio i support car, Dacia Dokker s generatorom, zamjenskim kotačima za oba vozila, i svom silom dodatne opreme. Gaženjem po plinu i struji, brutalan prvi dan završili smo na samom ulasku u Italiju, u Goriziji. Majka EU, a već je dobro, što nas tek čeka u Africi?

 

 

Posted by Paul Bradbury on Friday, January 12, 2018