Airbus predstavio svojeg dostavnog drona koji može ponijeti do 4 kg

Letjelica Skyways trebala bi donijeti revoluciju na tržište brze dostave paketa u gradovima

Sandro Vrbanus utorak, 13. veljače 2018. u 14:59

Na dostavnim dronovima već godinama rade kompanije poput Amazona, Googlea, Boeinga, Walmarta i sličnih, a proizvođač zrakoplova Airbus sada je prikazao svoj  prvi prototip jedne takve autonomne letjelice. Prototip drona Skyways obavio je svoje prve pokusne letove na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, a sve je zabilježeno i kamerama.

Skyways je težak oko 25 kilograma, pokreće ga osam rotora, i potpuno je automatiziran kad je riječ o preuzimanju, dostavi i isporuci paketa. Ukupna težina paketa koju može ponijeti u zrak je 4 kilograma, a za uspješno obavljanje dostavne funkcije ova vrsta drona treba tzv. paketne stanice. To su automatizirane postaje smještene obično na krovovima zgrada.

Rad Airbusovog drona zamišljen je na način da letjelica sleti na jednu takvu stanicu, gdje joj robotska ruka "predaje" paket. Dron tada leti do svojeg odredišta na kojem ga ponovno čeka robotska postaja zadužena za preuzimanje paketa. Kompanija još nije spremna pustiti ovu tehnologiju u javnost – treba, naime, riješiti još neke probleme oko autonomne navigacije, sigurnosti i slično. Kad to bude riješeno ovi će dronovi biti pušteni u pokusni rad na sveučilišnom kampusu, kako bi se pokazalo je li sustav komercijalno isplativ za šire korištenje.