Facebook će obavještavati korisnike ako se nalaze na fotografiji koju je objavio netko drugi

Facebook redovito nadograđuje svoju istoimenu društvenu mrežu novim mogućnostima, jedna od budućih je javljanje korisnicima kako se nalaze na fotografiji koju je objavila neka druga osoba

Stjepan Bilić četvrtak, 21. prosinca 2017. u 19:00

Facebook je na svom službenom blogu objavio informaciju kako će uskoro dijelu korisnika biti dostupni novi alati koji će im omogućiti bolje upravljanje identitetom na društvenoj mreži. Za početak korisnicima kojima se nađu na nečijoj fotografiji stizat će obavijest o tome, bez obzira je li ih osoba koja je objavila fotografiju označila ili ne.

U tu svrhu upogonit će svoju tehnologiju prepoznavanja lica kojom svojim korisnicima trenutno sugeriraju koju bi osobu mogli označiti na kojoj fotografiji. Svrha nove opcije je da se ubuduće spriječi objavljivanje fotografija bez znanja ostalih osoba, a koje se također nalaze na tim fotografijama.

Nova opcija neće biti podrazumijevana već će ju biti potrebno samostalno uključiti. Isto tako ova opcija će funkcionirati isključivo između korisnika koji su međusobno povezani putem Facebooka, tj. između prijatelja. U slučaju da netko objavi fotografiju na kojoj se nalazite, a s tom osobom niste prijatelj na Facebooku tada vam neće ni stići obavijest. Iz Facebooka navode kako je tomu razlog – privatnost.

No, ukoliko ste prijatelj s osobom koja je objavila fotografiju imat ćete mogućnost potvrditi da ste baš vi na fotografiji ili demantirati navod. Istu tehnologiju Facebook će iskoristiti kako bi vas obavijestio da je netko upotrijebio vašu fotografiju kao svoju profilnu.

Nažalost, sve ove opcije za sada neće biti dostupne korisnicima iz Europe i Kanade jer Facebook na tim tržištima zbog zakonskih prepreka ne nudi tehnologiju prepoznavanja lica. O sličnom problemu uzrokovanim europskim zakonima pisali smo ranije ovog mjeseca u tekstu – Facebook umjetnom inteligencijom protiv suicida.

Facebook je najavio i dolazak boljih alata za osobe oštećenog vida. Novi alat će zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica moći odmah "reći" tko se nalazi na fotografiji i bez da je osoba označena posebnim tagom.

Više informacija o budućim mogućnostima omiljene vam društvene mreže možete pronaći ovdje.

Iza kraj, jedna manje bitna informacija - Facebook je ispravio "bug" koji vam je do sada onemogućavao blokiranje Marka Zuckerberga. Prema navodima ove društvene mreže, nakon što bi veći broj korisnika blokirao istu osobu, bug bi uzrokovao isključivanje sustava blokada za tu osobu. Ako vam je jedna od dosadašnjih neostvarenih želja bila upravo njegovo blokiranje, sada si ju možete ispuniti i mirno dočekati 2018.