U Njemačkoj kreće nadzor govora mržnje na društvenim mrežama

S prvim danom ove godine na snagu je stupio njemački zakon kojim će društvene mreže moći biti kažnjene ne uklone li ilegalne objave

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. siječnja 2018. u 20:00

Njemačka je u lipnju prošle godine donijela, a s prvim danom ove godine počet će i provoditi, zakon kojim se uvodi nešto stroža kontrola na objave koje se plasiraju putem društvenih mreža. Prije svega tu se misli na namjerno kreirane lažne vijesti, govor mržnje i ostali ilegalni sadržaj koji se na Facebooku, Twitteru i ostalim servisima može pojaviti.

U slučajevima kada se takav sadržaj pojavi i bude prijavljen mreži, kreće rok od 24 sata za njegovo uklanjanje. U slučaju da neka kompanija ne ukloni ilegalni sadržaj u navedenom roku, prijeti joj kazna u visini od čak 50 milijuna eura. Bitno je napomenuti da se zakon odnosi samo na društvene mreže koje imaju više od 2 milijuna korisnika.

Osim roka od 24 sata za uklanjanje prijavljenog sadržaja koji se ne bi trebao nalaziti online, za kompleksnije slučajeve rok može biti produžen do tjedan dana, kako bi se mogao analizirati karakter objave. Kritičari ovog zakona isticali su mogućnost da on prouzroči pojavu cenzure i smanjenje slobode govora, a sada ćemo, nakon što krene njegova primjena, vidjeti kako ovo rješenje funkcionira u stvarnosti.