Segway gasi proizvodnju svojeg najpoznatijeg proizvoda

Samobalansirajući skuteri s dva kotača postavljena bočno već su postali i generičko ime za cijelu kategoriju sličnih proizvoda. Segway je sada odlučio prestati s proizvodnjom ovih vozila

Sandro Vrbanus srijeda, 24. lipnja 2020. u 12:44

Maleno električno vozilo za jednu osobu, skuter s kotačima postavljenima bočno, samobalansirajući skateboard, ili jednostavno – Segway. Kada netko kaže Segway, svi odmah pomisle na isto prometalo, ono koje je predstavljeno još davne 2001. godine, izgledalo je kao da "magijom" postiže ravnotežu, a možda se najviše proslavilo kada je s njega, u lipnju 2003., na glavu pao tadašnji američki predsjednik George W. Bush.

Proizvod koji je imao potencijal, ali i neskrivenu ambiciju, donijeti revoluciju u segment koji danas zovemo mikromobilnost, koštao je u početku gotovo kao motocikl srednje klase, postizao je brzinu od 20 km/h, a najčešće smo ga viđali u gradovima gdje su ga vozili turisti u organiziranim vođenim turama. Američka kompanija Segway od tada je izdala desetak modela sličnih skutera, 2015. godine preuzela ih je kineska kompanija Ninebot, Segway je postao i brand na tržištu električnih romobila, a prepoznatljivo vozilo po kojem su stekli svjetsku slavu – od sada se više neće proizvoditi.

Segway je mrtav, živio Segway!

Mini Segway
Mini Segway

Danas poznat po nazivom Segway PT bit će umirovljen, njihova tvornica u gradu Bedfordu (New Hampshire, SAD) bit će zatvorena 15. srpnja, a 20-ak zaposlenika iz proizvodnje otpušteno. Procjene govore da je u cijelih ovih gotovo 20 godina otkako postoji, Segway u ovom obliku prodan u tek 140 tisuća primjeraka – pa je jasno da projekt nije isplativ.

Posljednjih je godina na njega otpadalo tek 1,5% prihoda kompanije Segway/Ninebot, prestigli su ga daleko popularniji romobili, Mini Segwayi kojima se upravlja koljenima, a bilo je tu još raznih pokušaja osmišljavanja neobičnih vozila za osobnu mobilnost. Brand Segway ostat će tako na životu, pogotovo u SAD-u i Europi gdje je poznatiji od Ninebota, no pod njime se više neće prodavati ono što kolokvijalno nazivamo – Segway