Sljedećeg tjedna kreće natječaj za sufinanciranje gradnje punionica za e-vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u srijedu, 8. svibnja, objaviti Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna

Sandro Vrbanus subota, 4. svibnja 2019. u 07:00

Nakon što je početkom mjeseca objavio javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila na koji je stiglo više od 2.400 prijava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u srijedu 8. svibnja (kao što je bilo najavljeno na nedavnom E-mobility forumu u Zagrebu) objaviti i Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna.

Dio je to niza aktivnosti kojima se želi potaknuti transformacija prometnog sustava u čišći i energetski učinkovitiji, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša ispušnim plinovima i bukom, kažu iz Fonda.

"Sufinanciranje punionica za električna vozila prirodan je slijed, nakon što smo s 25 milijuna kuna prošle godine potakli kupnju oko 900 električnih vozila na hrvatskim cestama. Preduvjet za masovnije korištenje energetski učinkovitijih i ekološki prihvatljivijih vozila je postojanje odgovarajuće infrastrukture, stoga je logično da i jedno i drugo gradimo usporedno. Kao turistička zemlja kojoj gravitiraju Europljani, a koji će u sve većoj mjeri dolaziti s električnim vozilima, važno je da broj od trenutno aktivnih 200-tinjak punionica bude značajno veći", rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš. "Prije objave poziva smo prvo proveli savjetovanje s potencijalnim korisnicima te smo njihove konstruktivne prijedloge također uključili u izradu poziva, " pojasnio je.

Sredstva će se dodjeljivati redoslijedom zaprimanja do kraja godine ili trenutka iskorištenja planiranih sredstava. Retroaktivno sufinanciranje za punionice izgrađene prije 8. svibnja ove godine neće biti moguće. Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 12 mjeseci za realizaciju planiranih projekata.

Vodič za prijavu, prijavni obrazac i sve dodatne informacije mogu se pronaći na stranicama Fonda. Potpune će informacije biti objavljene u tekstu Javnog poziva sljedeće srijede.