Volvov radikalni koncept autonomnog kamiona potpuno ukida kabinu

Volvo Vera je naziv novoga koncepta autonomnog kamiona koji neće imati kabinu, pa samim time niti mogućnost da ga vozi netko drugi osim automatike

Sandro Vrbanus subota, 15. rujna 2018. u 20:11

Volvo Trucks je ovoga tjedna predstavio svoj koncept autonomnoga električnog kamiona vrlo neuobičajenog dizajna. Naime, u Volvu su zaključili da, ako se radi o automatiziranom vozilu, isto ne mora uopće imati kabinu, pa je iz te ideje nastao koncept nazvan Vera.

Ovo, dakako, nije prvi električni kamion koji je osmišljen u Volvu – od ranije pamtimo modele Volvo FE Electric i FL Electric koji bi na tržište trebali stići sljedeće godine. U kompaniji sada kažu kako i Vera, ili kamioni nastali na temelju tog koncepta, koristiti istu tehnologiju i baterije, što znači da će uz baterijske setove velike i do 300 kWh ova vrsta kamiona imati doseg od oko 300 kilometara s jednim punjenjem.

Snaga motora koncepta koji je još u fazi razvoja deklarirana je na 185 kW, a Vera bi trebala moći spomenutu autonomiju ostvarivati vozeći standardnu prikolicu natovarenu s 32 tone tereta.

Kao pozitivnu stranu koncepta kamiona bez kabine u Volvo Trucksu ističu činjenicu da ovakav dizajn značajno smanjuje masu tegljača i time postiže veću iskoristivost energije za prijevoz tereta. No, Šveđani su svjesni i jednog velikog nedostatka. Naime, kada se na tegljač bez kabine postavi prikolica, ona stvara daleko veći otpor nego u slučaju kada zrak pred njom probija nešto aerodinamičniji dizajn tradicionalne kamionske kabine. Stoga već sada smatraju da bi Vera mogla najbolje poslužiti za transport na kraćim relacijama i unutar gradova, tj. tamo gdje se ne postižu velike brzine.