Vodič za sve buduće srednjoškolce!

poruka: 141
|
čitano: 138.762
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Pozdrav! Pošto je došlo do većih promjena u sutavu upisa u srednje škole od kad je tema napravljena (2011.) dosnosim vam najnovije i najsvježije informacije u vezi upisa u programe koje će zanimati buduće inženjere, programere, informatičare, elektrotehničare, pa krenimo redom. Slijede ponajbolji izbori za upis srednjih škola koje će biti dovoljno dobre da vas pripreme za fakultet koji vas čeka nakon srednje škole.

 

1. Izbor

Prirodoslovno-matematička gimnazija


Zašto je ta škola dobar izbor ako me zanima informatika?

Prije svega, ova škola je gimnazija. Njezin gimnazijski program omogućit će vam bezbrižno polaganje državne mature koja vas očekuje na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

Učenici koji pohađaju prirodoslovno-matematičku gimnaziju, na kraju školovanja, stječu vrlo opširno znanje iz svih općih predmeta ( povijest, zemljopis itd.), a posebno iz prirodoslovnih predmeta.(biologija, MATEMATIKA, FIZIKA, INFORMATIKA i kemija). Što nudi prirodoslovno-matematička gimnazija?

5 sati tjedno - MATEMATIKA

3 sata tjedno - INFORMATIKA

3 sata tjedno - FIZIKA

2 sata tjedno - BIOLOGIJA

2 sata tjedno - KEMIJA

 

Škola će vam dati potrebita znanja za uspješna polaganja državne mature iz obaveznih i izbornih predmeta, pobliže će vam dočarati istaknute predmete i još više vas pripremiti za fakultet. Preporučljivo budućim inženjerima, informatičarima, tehničarima, doktorima svih vrsta medicine, kemičarima itd.

Ostatak potrebnih predmeta za državnu maturu se provodi po klasičnom gimnazijskom programu.

Hrvatski jezik - 4 sata, engleski jezik - 3 sata tjedno

Satnica se odnosi na sve četiri godine. Poanta je da ćete se u ovom smjeru više orijentirati na navedene i istaknute predmete, a manje na povijest, zemljopis, logiku, socijologiju, filozofiju i ostale gimnazijske predmete tijekom četiri godine školovanja. 

 

Krenimo od onoga što je zajedničko svim PM gimnazijama:

  • likovna i glazbena umjetnost se nalaze u samo prva dva razreda, a ne četiri kao kod ostalih gimnazija
  • skraćen je program iz psihologije jer ima samo jedan sat u trećemu razredu. Opća gimnazija ima po 1 sat u 2. i 3. razredu, a jezična po 2 sata u trećem razredu
  • skraćen je program iz sociologije koja se sluša samo 1 sat u trećem razredu za razliku od ostalih gimnazija u kojima se sluša po 2 sata
  • informatika se ima sve 4 godine
  • imaju po 3 sata fizike
  • ima dva sata povijesti  u 4. razredu za razliku od opće koja ima 3

Ono po čemu se programi prirodoslovno matematičkih gimnazija razlikuju međusobno jest u tome imaju li drugi strani jezik i koliko imaju sati matematike i informatike. Prvi tip programa ima drugi strani jezik po 2 sata tjedno, matematiku prva dva razreda po 4 sata i druga 2 po 5 sati) i po 2 sata informatike kroz četiri razreda. Drugi program je tkz. matematički program i on nema 2. strani jezik, a ta 2 sata utroši na matematiku pa tako ima matematiku po prva dva razreda po 6, a druga dva po 7 sati matematike. Treći tip je tkz informatički i on isto nema drugi strani jezik, već u većini škola ima po sat više iz matematike i informatike. Pa tako matematiku ima prva dva razreda po 5, a druga dva razreda po 6 sati matematike tjedno.  I informatiku ima po 3 sata tjedno kroz sva četiri razreda. No u nekim gimnazijama (kao što je III. gimnazija Osijek ) taj informatički program ta oba sata iskoristi na informatiku pa tako ima po 4 sata informatike tjedno kroz sve četiri godine, i matematiku prva dva razreda po 4 sata, a druga dva po pet sati.

 

U nekim gimnazijama kao što su V. i XV. možete pri upisu birati između prva tri programa koja sam gore naveo (tkz. A, B i C).

(nadopuna koju je napisao captian_soap_McTawish - hvala!)

 

 

2. Izbor:

TEHNIČKE ŠKOLE

 

U tehničkim školama također se nudi veliki izbor računalstva, odnosno informatike, uz njih, imamo još mnogo predmeta koji su vezani za kompjutere i tako dalje. To su stručni predmeti pojedinog zanimanja poput ; mikroračunala, osnova elektrotehnike, digitalne elektronike, sklopovske opreme računala i tako dalje.

Sada se trebamo baciti na zanimanja iz tehničkih škola, njihove opise, i zastupljenost informatike/računalstva.

 

1. Zanimanje: TEHNIČAR ZA RAČUNALSTVO

 

Odmah na početku školovanja učenik postupno ulazi u svijet računalstva i informatike. Paralelno s tim izučava temeljna znanja iz elektrotehnike, a u trećoj godini izučava elektroniku i u četvrtoj specijalizira elektroniku računala tako da je kao svršeni tehničar osposobljen za računalo i softverski i hardverski. Osposobljen je za održavanje računalnih sustava, projektiranje konfiguracije računala za razne primjene, računalne mreže, internetske tehnologije, za rad na računalima i programiranje. Opća znanja i znanja iz elektronike i računalstva omogućuju nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i veleučilištima a posebice su usaglašeni ovaj program i program Elektrotehničkog veleučilišta, Odjel za računalstvo.(izvor; http://ss-elektrotehnicka-zg.skole.hr/nastava/smjerovi?ms_nav=aab)

Obratimo se na nastavni plan i program ovog zanimanja.

Dakle, prva godina je više i opća godina.U prvoj godini učite uz standarne predmete, računalstvo i osnove elektrotehnike. To je tek zagrijavanje za ono što slijedi.

U 2.godini, uče se također stručni predmeti, uz računalstvo, ali još nisu toliko vezani za ono što nas zanima. U trećoj i četvrtoj godini dolazi prava ekspanzija računalnih predmeta.

Učit će te ; dijagnostiku i održavanje uređaja, sustavnu programsku potporu, sklopovsku opremu računala i računalstvo.Računalstvo nećete imati u 4.razredu, a predmete koje sam nabrojao, neki se uče u trećem, a neki u četvrtom razredu.

 

2. Zanimanje: TEHNIČAR ZA ELEKTRONIKU; ELEKTROTEHNIČAR SLABE STRUJE

Tehničar za elektroniku, također je novije zanimanje, vrlo slično ovome za računalstvo, i također odličan izbor za budućeg informatičara.

OPIS PROGRAMA:

Obrazovni program tehničara za elektroniku omogućava stjecanje širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike i elektronike, dostatnog za obavljanje poslova nad složenim elektroničkim elementima, sklopovima i uređajima (proizvodnja, kontrola i remont). Stečeno znanje omogućava i nastavak obrazovanja u svim tehničkim područjima, poglavito u elektrotehnici.(izvor; http://tehskolazd.hr/zanimanja.html).

Što se nastavnog plana i programa tiče, tehničari za elektroniku uče, također skoro iste predmete kao i tehničari za računalstvo.Jedine su razlike oko treće i četvrte godine, ali ništa strašno.Međutim, kod tehničara za elektroniku uče se mikroračunala u četvrtoj godini, i visoko-frekventni sustavi.U ovom zanimanju učit će te još mnoštvo stručnih predmeta, poput; informacija i komunikacija, elektrotehničkih materijala i komponenti, osnova elektroehnike i tako dalje.Nastavne planove možete potražiti na ovim linkovima iznad.

 

3. Zanimanje: TEHNIČAR ZA MEHATRONIKU

Mehatronika je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, strojarstva i računalstva.Visoko automatizirani, sofisticirani strojevi i uređaji nisu prisutni samo u industriji već se u obliku kućanskih aparata, muzičkih i video uređaja, kamera i uredskih uređaja nalaze svuda oko nas. Zbog stalnog napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica pojedinih stručnih područja pojavila se potreba za stručnjacima koji će moći projektirati, rukovati i održavati takve mehatroničke sustave. Objedinjen pristup obrazovanju daje najbolje temelje za rad, ali i za nastavak daljnjeg školovanja na veleučilištima i fakultetima.(izvor;http://tehnicka-skola-karlovac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=38)

Također, na linku iz zagrade, pogledajte predmete koji se uče.Ovo zanimanje je vrlo zanimljivo.Obuhvaća sve grane tehnike.Strojarstvo, računalstvo i elektrotehniku.

Međutim, veliki minus ovog zanimanja jest što se fizika uči samo dvije godine.

 

4. Zanimanje: RAČUNALNI TEHNIČAR ZA STROJARSTVO;

Računalni tehničar za strojarstvo pomoću računala i upravljačke naprave upra­vlja strojem i proizvodnim procesima u kojima se obrađuju tehnički materijali. Računalni tehničar za strojarstvo mora posjedovati temeljna teorijska i praktična znanja kao strojarski tehničar, ali i dodatna znanja koja se odnose na poznavanje i primjenu računa­la, i na poznavanje i primjenu strojeva vođenih računalom, s naglaskom na računalima upravljanima numeričkim strojevima (NUAS). Mora ovladati vještinama posluživanja i programiranja strojeva upravljanih računalom - od tehnološke razrade procesa do pro­gramiranja stroja i puštanja u pogon. Također mora znati provesti kontrolu kvalitete. U radu koristi standardni alat, materijal i pribor za mjerenje u strojarstvu, te računalo i nu­merički upravljane strojeve. Računalni tehničar za strojarstvo daje usluge iz konstruira­nja pomoću računala i izrade tehničke dokumentacije, izrađuje programe za numerički upravljane strojeve uz pripadajuću kontrolu proizvoda.(izvor; http://tehnicka-skola-karlovac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=36)

Vrlo opširan program.Uče se mnogi strojarski predmeti poput tehničke mehanike, hidraulike i pneumatike.Nastavne planove pogledati na linku iznad.

Ovim zanimanjem završili smo obradu tehničkih škola.Ukoliko planirate i na fakultet, siguran sam da vas zanima i državna matura.To što ove škole nisu gimnazije, ne treba vas brinuti, u tehničkim školama, hrvatski i engleski uče se kroz sve 4 godine, i osnovna razina ( može se i viša;) ) za vas neće biti problem ako budete radili.Fizika, računalstvo/informatika i matematika, za vas također neće predstavljati problem.Fizika se uči sve 4 godine, kao u gimnazijama, čak i opširnije od gimnazija u nekim programima.Što se informatike tiče, u velikoj ste prednosti nad općim gimnazijama koji uče samo 1 godinu taj predmet.Ako se dotaknemo matematike, također je učite sve 4 godine i ni tu neće biti problema.Za kraj, dotaknimo se satnice, predmeta važnih za državnu maturu.

Kroz četiri godine u tehničkim školama, hrvatskog imamo 3 sata po tjednu, engleskog 2 sata po tjednu, fizike također 2 sata, matematike negdje 3, a negdje 4 sata, dok računalstvo imamo 2 sata kroz jednu, dvije ili tri godine.Računalstvo se još dotiče kroz druge predmete, tako da slobodno mogu reći da se uči sve 4 godine.Uz to, savjetujem vas, da se raspitate o nekim dodatnim satima u vašoj školi, što se tiče računalstva.Evo, mene je profesor, uz nas još par, prebilježio da dogodine učimo izradu web stranica kao izbornu nastavu.

 

 

3. Izbor:

GRAFIČKA ŠKOLA (i njezino informatičko zanimanje)


1. Zanimanje: MEDIJSKI TEHNIČAR:

 

http://www.gogss.hr/stranica/web-dizajner(četverogodišnje zanimanje)

  • stjecanje likovnih i programerskih znanja
  • uporaba Internet tehnologije
  • izrada Web site-a, Web dizajn,
    grafički dizajn
  • izrada multimedijskih prezentacija (CD, DVD, animacije za Web, prezentacije, audio i video zapisi, trodimenzionalni virtualni svjetovi)
  • izrada virtualnih okruženja
  • uređivanje i održavanje virtualnih okruženja
  • razvijanje kreativnosti i sposobnosti snalaženja na globalnom Internet tržištu rada  

    Ovo je također vrlo zanimljivo zanimanje.Učite izradu web stranica i mnoštvo toga.Što se nastavnog plana tiče, pogledajte slijedeći link;

http://free-vz.t-com.hr/RatkoDesign/upisi/mediji2.htm

Zaključimo priču oko ovog zanimanja.Vrlo je zanimljivo, uče se informatički programi, vezani za programiranje i tako dalje.Što se tiče predmeta važnih za državnu maturu, sve je isto kao i kod tehničkih škola, samo se fizika uči tek 2 godine, a hrvatski i strani jezik imate sat više.Pogledajte nastavni plan.
2.zanimanje; WEB DIZAJNER :

za informacije oko ovog zanimanja, posjetite slijedeći link, o njemu neću puno govoriti, jer nisam upućen, tek smatram da ovo zanimanje ne možete pronaći u svakom gradu.

http://www.gogss.hr/stranica/web-dizajner 

 

***************************************************************

 

ZBRAJANJE BODOVA I PRAGOVI:

Konačno, izabrali smo zanimanje, i sada slijedi izračun bodova i priprema za upise ( jeeeeej).

Prvo pitanje jest, koji su važni predmeti za upis?

Ako odaberemi prirodoslovno-matematičku gimnaziju, trebamo voditi računa o slijedećim predmetima;

HRVATSKI JEZIK

STRANI JEZIK

FIZIKA

MATEMATIKA

BIOLOGIJA (nekada zna biti i kemija)

Ako odaberem tehničku školu, trebamo voditi računa o ovim predmetima;

 

HRVATSKI JEZIK

STRANI JEZIK

FIZIKA

TEHNIČKA KULTURA

MATEMATIKA

 

Ako odaberem grafičku školu, trebamo voditi računa o ovim predmetima;

 

MATEMATIKA

STRANI JEZIK

TEHNIČKA KULTURA

LIKOVNI (važno; potrebna provjera likovnog izražavanja, dakle, crta se određeni predmeti koji se zada)

HRVATSKI JEZIK

 

Prag za prirodoslovno matematičku gimnaziju je:

56 BODA

Prag za tehničke i grafičke škole je:

44 boda

 

Kako izračunati bodove?

Bodovi se računaju zbrajanjem ocjena iz važnih predmeta za upis (uzimaju se u obzir sedmi i osmi razred) i općeg uspjeha za peti, šesti, sedmi i osmi razred (uspjeh na dvije decimale; npr 4.29 vrijedi isto toliko bodova, prije je bilo da 3.5 i 4.4 nose isto - 4 boda, sada nije, radi se o očitoj razlici)

Evo primjera.Želim se upisati u prirodoslovno-matematičku gimnaziju i gledam koji su predmeti važni za upis.

To su: hrvatski, matematika, fizika, biologija i strani jezik.

Hrvatski sam u sedmom razredu imao 4, a u osmom 5.

Fiziku sam u sedmom razredu imao 5, a u osmom 4.

Biologiju sam u sedmom razredu imao 5, a u osmom 3.

Strani jezik sam u sedmom razredu imao 5, kao i u osmom.

Matematiku sam u sedmom razredu imao 5, kao i u osmom.

Prošao sam sa vrlo dobrim uspjehom u petom, šestom i sedmom razredu, a sa odličnim u osmom razredu

Zbroj mojih bodova je :=4+5+5+4+5+3+5+5+5+5+4.20+4.30+4.40+4.50=

63.5 boda

 

Savjeti:
marljivo radite predmete obavezne za maturu i za ono što mislite da ćete se u budućnosti baviti. Priča da je sa strukovnom školom teško položiti državnu maturu je samo priča i glupost. Puno toga ovisi o samom učeniku i adekvatnom pripremom mogu se postići izvrsni rezultati. Pripremajte se sami, ne trošite novac UZALUD na pripreme za maturu koje najčešće emaju smisla. Dodatna pitanja postavite u temi. Hvala ! 

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.9.2014 18:41 (Miro).
 
55 0 hvala 46
15 godina
neaktivan
offline
Vodić za sve buduće srednjoškolce!

Odlična tema, odličan vodič ovo ispravi u nazivu teme;).  Predlažem sticky!  {#}

 
4 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Vodić za sve buduće srednjoškolce!

Hvala na komplimentu.

Oko vodičća :D

Negdje piše sa č, a negdje sa ć.Tako da više nisam ni sam siguran :D Štogod, dobro je i ovako hehe

 
2 0 hvala 0
13 godina
offline
Vodić za sve buduće srednjoškolce!

Opaska od maturanta koji neizvjesno ceka rezultate (mozda i offtopic, ali me povukao naslov):

Najvaznije je ucenje. Ako mislite nastavljati obrazovanje nakon srednje skole, na vecini fakulteta ce prosjek ocjena iz srednje donositi znacajnu kolicinu bodova, sto su mnogi iz moje generacije previdjeli. Smatram i da strukovne skole uglavnom ne mogu konkurirati gimnazijskom programu u pogledu znanja iz hrvatskog, engleskog a najcesce i matematike te fizike (navodim predmete na maturi bitne za "tehnicke" studije), sudeci po iskustvima kolega iz strukovnih skola (tehnicari za racunalstvo). Nazalost, program mature nije prilagodjen strukovnim/tehnickim skolama koji i zbog manje satnice kao da su u startu "osudjeni" na puno vise ucenja kod kuce. Mozete se ne slagati sa mnom, ali to je tako, sto ce vam potvrditi vecina tehnicara. A matura je, recimo, kljucni element za nastavak skolovanja na zeljenom fakultetu.

Ali kao sto sam vec rekao, najvaznije je ucenje, odnosno rad. Onaj tko je spreman uciti i raditi te ima radne navike, snaci ce se ma koju skolu upisao.

 
4 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodić za sve buduće srednjoškolce!
dipstick kaže...

Opaska od maturanta koji neizvjesno ceka rezultate (mozda i offtopic, ali me povukao naslov):

Najvaznije je ucenje. Ako mislite nastavljati obrazovanje nakon srednje skole, na vecini fakulteta ce prosjek ocjena iz srednje donositi znacajnu kolicinu bodova, sto su mnogi iz moje generacije previdjeli. Smatram i da strukovne skole uglavnom ne mogu konkurirati gimnazijskom programu u pogledu znanja iz hrvatskog, engleskog a najcesce i matematike te fizike (navodim predmete na maturi bitne za "tehnicke" studije), sudeci po iskustvima kolega iz strukovnih skola (tehnicari za racunalstvo). Nazalost, program mature nije prilagodjen strukovnim/tehnickim skolama koji i zbog manje satnice kao da su u startu "osudjeni" na puno vise ucenja kod kuce. Mozete se ne slagati sa mnom, ali to je tako, sto ce vam potvrditi vecina tehnicara. A matura je, recimo, kljucni element za nastavak skolovanja na zeljenom fakultetu.

Ali kao sto sam vec rekao, najvaznije je ucenje, odnosno rad. Onaj tko je spreman uciti i raditi te ima radne navike, snaci ce se ma koju skolu upisao.

 

 

Istina {#}

 

Naravno je da je kod vas to sve više zastupljeno, i da je nama teže(što se mature tiče), ali rekao si ti, rekao sam ja, knjiga u rukama i sve se može :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 18:25 (AtomicBomb).
16 godina
moderator
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
AtomicBomb kaže...

Hvala na komplimentu.

Oko vodičća :D

Negdje piše sa č, a negdje sa ć.Tako da više nisam ni sam siguran :D Štogod, dobro je i ovako hehe

Ako nisi siguran, onda pogledaš u rječnik ili ukucaš u Google. {#} Vodić je mali vod.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 22:41 (mbaksa).
13 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Koji bi smijer bio dobar za bavljenje informatikom???
Kod mene u tehničkoj školi se nude smijerovi:

 

0 računalni tehničar u strojarst
8 elektrotehničar
16 tehničar za mehatroniku
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 11:48 (tahoe).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Ja bi upisao menađment....imam bodova za gimnaziju, al zašto da se patim kada mogu i s ekonomskom upisat menađment.

Dali je to uredu ili da se idem patit s logikom, psihologijom, latinskim, njemačkim?

Stisni HVALA, nije teško...a i TU može :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Bolja bi bila ekonomska ako znaš da ćeš riješiti maturu.Imao bi prednost nad ostalima, ali opet je matura problem.Tako da ako imaš bodova, bolje gimnazija.

A i, moj topli savjet: kani se ekonomije, menadžera i ostalih gluposti.Od toga nema kruha, i sa najvišim činom, na žalost...

 
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!
Inače u prosjeku menađeri zarađuju oko 10 000kn. Naravno, oni najbolji i do 40 000kn. Ali tu ti je problem uspjeti, a ne samo završiti školu ;).
Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Badava i milione.

Majka cijeli život na burzi, nikad nije posla našla u struci, a ni više ni manje nego diplomirani(sve žive titutle, i ne znam kako još) tog menadžmenta.

Oni su me odgovorili od ekonomije.

Ali svak ima svoj izbor, nemojte dopustiti da drugi odlučuju umjesto vas!! Pogotovo ako vas roditelji tjeraju na nešto, morate im čvrsto dati doznanja da radite  što znate!

 
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
tahoe kaže...

Koji bi smijer bio dobar za bavljenje informatikom???
Kod mene u tehničkoj školi se nude smijerovi:

 

 

 

Opisao sam ti ih sve gore.

Elektrotehničare sam izostavio zato što ni sam ne znam što bi rekao za njih.

Iz razloga što se dosta tih smjerova u srednjim školama ukida, navode razloge za teško zapošljavanje bez fakulteta i male interese.Ali elektrotehničar ti je u biti i tehničar za elektroniku.

Tako da ti ja predlažem da pogledaš postoje li u tim elektrotehničarima izborni predmeti, da li biraš BLOKA ZA JAKU STRUJU, ILI BLOK B ZA SLABU STRUJU.U tom slučaju biraj slabu.Najbolje za informatiku od tog ponuđenog.

Mehatroničari imaju svega i svačega.Nije mi drag taj smjer.Ponajviše zbog manje fizike.

Računalni tehničari za strojarstvo se isto bave računalima, ali kao što i naziv kaže, poglavito u strojarstvu.Uči se autocad itd.

Uglavnom, moje mišljenje bi bilo da nećeš pogriješiti što god da izabereš.Sve je to podosta vezano za informatiku odnosno računalstvo.

14 godina
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
nj0fra kaže...
Inače u prosjeku menađeri zarađuju oko 10 000kn. Naravno, oni najbolji i do 40 000kn. Ali tu ti je problem uspjeti, a ne samo završiti školu ;).

Inače, pogledaj koliko je ekonomista na burzi :)

 

 

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
13 godina
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
cuspajz kaže...
nj0fra kaže...
Inače u prosjeku menađeri zarađuju oko 10 000kn. Naravno, oni najbolji i do 40 000kn. Ali tu ti je problem uspjeti, a ne samo završiti školu ;).

Inače, pogledaj koliko je ekonomista na burzi :)

 

 

Analiza trzista rada

15 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
tahoe kaže...

Koji bi smijer bio dobar za bavljenje informatikom???
Kod mene u tehničkoj školi se nude smijerovi:

 

Ja idem u Tehničku školu Zadar,smjer elektrotehničar,i preporućujem ti da NE ideš u ovaj smjer ako te zanima informatika.Mi imamo 2 sata tjedno informatike prve dvije godine i nismo se makli dalje od Word-a,eventualno malo rada u Excelu i Accessu.

13 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

odlična tema, sigurno će mnogima pomoći. {#}

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome. R.I.P. EP 24.6.2011
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Meni je problem s odlukom zanjimam me web dizain i moguča zarada s time!...a isto me jako zanjima programiranje ima možda koja škola koja nudi web dizain i programiranje u jednom?

Npr ja odem tehnička škola smijer računalstvo da onda tamo radim web dizain,programiranje i naravno ostale prednete.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.9.2011 18:11 (77ari).
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
77ari kaže...

Meni je problem s odlukom zanjimam me web dizain i moguča zarada s time!...a isto me jako zanjima programiranje ima možda koja škola koja nudi web dizain i programiranje u jednom?

Npr ja odem tehnička škola smijer računalstvo da onda tamo radim web dizain,programiranje i naravno ostale prednete.

Evo ja sam ti sad 1. razred Tehničar za računalstvo u Elekrostrojarskoj školi Varaždin i po programu prve 1,5 - 2 godine imamo:

abeceda računala

sklopovlje

operacijski sustavi

mrežne komunikacije

obrada teksta

proračunske tablice

baze podataka

multimedija

izrada web stranica

programiranje

Evo ako sam ti pomogao, isplatilo se pisati. {#}

Xbox Live : xXBUREKXx
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
iBuySmart kaže...
77ari kaže...

Meni je problem s odlukom zanjimam me web dizain i moguča zarada s time!...a isto me jako zanjima programiranje ima možda koja škola koja nudi web dizain i programiranje u jednom?

Npr ja odem tehnička škola smijer računalstvo da onda tamo radim web dizain,programiranje i naravno ostale prednete.

Evo ja sam ti sad 1. razred Tehničar za računalstvo u Elekrostrojarskoj školi Varaždin i po programu prve 1,5 - 2 godine imamo:

abeceda računala

sklopovlje

operacijski sustavi

mrežne komunikacije

obrada teksta

proračunske tablice

baze podataka

multimedija

izrada web stranica

programiranje

Evo ako sam ti pomogao, isplatilo se pisati. {#}

Program mis e ne čini loš.Jako si pomogao jer sam mislio ako oču raditi web stranice da moram iči u školu za web dizain.{#}

 

Arian RIčko
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
Hoćeš li raditi web stranice, ovisi o tebi.Po meni, bolje je upisati neku "opširniju" školu glede informatike i računalstva, pa se izrada web stranica lako nauči individualno.
13 godina
odjavljen
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

ja sam se upisao u tehničara za elektroniku, zasada prošlo malo više od tjedan dana i čini se ok ;)

 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
AtomicBomb kaže...
Hoćeš li raditi web stranice, ovisi o tebi.Po meni, bolje je upisati neku "opširniju" školu glede informatike i računalstva, pa se izrada web stranica lako nauči individualno.

Tako i razmišljam.Naj važnije mi je naučiti programirati to če mi biti jako potrebno.

Arian RIčko
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
MARKOZD15 kaže...

ja sam se upisao u tehničara za elektroniku, zasada prošlo malo više od tjedan dana i čini se ok ;)

 

 

deri osnove, matematiku i fiziku...

Obrati pozornost na ostale strucne predmete, tocnije tec i racunalstvo.

Radionicke vjezbe, po meni,  u prvom razredu, mozes zanemariti.Glupost.

12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
AtomicBomb kaže...
MARKOZD15 kaže...

ja sam se upisao u tehničara za elektroniku, zasada prošlo malo više od tjedan dana i čini se ok ;)

 

 

deri osnove, matematiku i fiziku...

Obrati pozornost na ostale strucne predmete, tocnije tec i racunalstvo.

Radionicke vjezbe, po meni,  u prvom razredu, mozes zanemariti.Glupost.

Ma da, i ja se pitam koji će mi ku*** obrada materijala kad sam upisao tehničara za računalstvo. Da sam htio tak neš išao bih za limara.

Xbox Live : xXBUREKXx
13 godina
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
Mat smjer ima 5 h mat, 4 h fiz i 4 h inf
Bar ja tako imam pa editaj prvi post ;)
Gamers Don't Die, They Respawn ----xf:carlibas----CoD4 OwNeR ----------visit http://take2play.info ------
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
FiCoO kaže...
Mat smjer ima 5 h mat, 4 h fiz i 4 h inf
Bar ja tako imam pa editaj prvi post ;)

 

 

Neću editirati, jer temeljem analize plana i programa u matematičkim gimnazijama u Rijeci, Zadru, Zagrebu, Osjeku i Splitu, zaključio sam da matematike ima 5sati tjedno, a fizike i informatike 3sata.

 

 

Sada mislim stvarno da si ti izuzetak.Oprosti ako griješim.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 2:08 (AtomicBomb).
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Evo i ja sam upao u najzahtjevniju gimnaziju u Zadru {#} prva dva tjedna cini mi se cisto OK.

 

Prag se povisio na 58 bodova, tako da znate o cemu pricam {#}

Ofc.
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
AtomicBomb kaže...
FiCoO kaže...
Mat smjer ima 5 h mat, 4 h fiz i 4 h inf
Bar ja tako imam pa editaj prvi post ;)

 

 

Neću editirati, jer temeljem analize plana i programa u matematičkim gimnazijama u Rijeci, Zadru, Zagrebu, Osjeku i Splitu, zaključio sam da matematike ima 5sati tjedno, a fizike i informatike 3sata.

 

 

Sada mislim stvarno da si ti izuzetak.Oprosti ako griješim.

Zagrebacka X. gimnazija nemoze bit izuzetak {#}

Gamers Don't Die, They Respawn ----xf:carlibas----CoD4 OwNeR ----------
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za sve buduće srednjoškolce!
mate960 kaže...

Evo i ja sam upao u najzahtjevniju gimnaziju u Zadru {#} prva dva tjedna cini mi se cisto OK.

 

Prag se povisio na 58 bodova, tako da znate o cemu pricam {#}

 

 

Nikad nemojte podcijenjivati druge škole, govoriti kako je vama najteže, kako idete u najzahtjevnije, jer nije tako.Svaka škola je zahtjevna, i zahtjeva nešto.I dalje ću ostati pri stavu, ako od vas traže da nabubate 50 stranica iz zemljopisa da to nije zahtjevno.Gimnazija je teška, ali isto tako i svaka četverogodišnja je teška.Jer i dalje mi nije jasno kažem vam, koja je razlika nabubati zemljopis ili nabubati što ja znam, finomehaniku? Pa i nema je.Ista je to težina.Kad bi išli dulje možda je i fmh teža, al neću sad ispasti neki "veličator".

Samo hoću biti realan.Svi shvatite da ne idete u najteže škole, i da niste geniji ako idete u gimnazije.Eto to mi je jedino bitno.Mi strukovnjaci smo isto pametniji od dosta gimanzijalaca.Bar za sebe to misli...Važan vam je samo cilj, zanemarite hvalisanja, knjigu u ruku i ajmo :D

 

pozz svima.

 

12 godina
neaktivan
offline
Vodič za sve buduće srednjoškolce!

Tehničar za elektroniku i elektrotehničar su isto zanimanje,zar ne?

I da,Tehničar za elektroniku:Elektrotehničar slabe struje,na što se podrazumijeva slaba struja?

I što se nakon te škole može raditi?

 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice