Brzina interneta 2,4ghz vs 5ghz

poruka: 1
|
čitano: 731
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Brzina wlan interneta 2,4ghz vs 5ghz

Pozdrav, pred koji tjedan sam se maknuo sa t-coma i prebacio fiksni internet na A1 sa brzinom 150/15. I komp koji je spojen žicom na modem dobiva te brzine, međutim imam problema sa bežičnim netom.

Modem koji su mi dali podržava 2,4ghz i 5ghz režim rada, i osnovne razlike između njih znam (2,4 ima jači domet ali slabiju brzinu, a 5ghz ima veće brzine al drastično gubi signal na udaljenosti). Ali mi i dalje nije jasna situacija koji imam doma.

 

Dakle: Moj laptop (asus vivobook kupljen ove godine) i moj smarthpone (xiaomi redmi note 5) na 2,4ghz maximalnu brzinu ostvaruju do 45mbps download i 15mbps upload, a na 5ghz brzina ide do 90/15. Međutim, laptop od mog tate, koji je relativno star (cca 5-6 godina) na 2,4ghz ostvaruje brzinu od 90mbps/15mbps, dok ovu od 5ghza uopće ne prepoznaje(pretpostavljam da čipset u njemu ne podržava). Moje pitanje je zašto noviji uređaji dobivaju tako manju brzinu na 2,4ghza? 

 

Svi su testirani na cca metar dva udaljenosti od modema.

 

To sve pitam jer me muči signal u mojoj sobi do koje 5ghz jedva lovim i imam puno slabiju brzinu (između 20-35mbps), a također imam i 2,4ghz wifi extender, međutim i sa njim isto jedva 30mbps-a dobivam brzine, zbog čega mi se čini kao da i on isto ide do maximalnih 45mbps kao i moji uređaji.

 

Guglao sam ali nisam mogao naći uzrok ovakvom ponašanju pa eto tražim vas za savjet i ideju, jer na kraju imam jako brz net a jedva 20% istog iskorištavam

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice