15 metala u jednoj kovini

poruka: 4
|
čitano: 4.984
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "15 metala u jednoj kovini".
6 godina
offline
15 metala u jednoj kovini

SVAKA ČAS...ovo me interesira te legure...lude kombinacije kao u filmu iron man kao njegovo odjelo legura željeza i zlata...Jel to moguće

 

Ili u filmovima o vanzemaljcima jel moguće da postoje kemijski elementi... legure koke mi na Zemlji ne znamo...kada u filmu Predator 2 provuće uzorak kroz spektroskop pa  kaže kako taj element na Zemlj ne postoji

 

P.S mrki i mudri pogled s nove slike gleda nas:)

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2021 11:58 (HCMAA).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
offline
15 metala u jednoj kovini

-moguće tj kao dijamant-ugljen, isti c-atomi drugi raspored i jedno je najtvrđe, drugo se mrvi.. godinama nije postojalo 'treće' dok nisu otkrili mogućnost nano cijevčica tj grafit složen u cijev-krug izuzetnih osobina koji nije zemaljski-prirodan raspored.

-svaki asteroid, komad kamena, planete.. koji vidimo i analiziramo otkrije sastav i vidimo prirodnost, tj nešto što je umjetno, bilo strukturom bilo pravilom da se u prirodi to ne dešava ili recimo omjer, pa je tako važno liko dodaš primjesa željezu da postane čelik a to je tad znak civilizacije-inteligencije, ne slučajnosti .. tj ako se i nađe čelik u prirodi analizom se verlo lako potvrdi prirodno ili stvoreno recimo konzistentnost-homogenost itd..

-a ovo je 'samo' problem velikih brojeva, kombinacija.. kao pravilni likovi-tijela, ne matematičke mogućnosti nego ograničenje atoma, jezgra-spin i kako se popunjavaju .. kao što to prikazuje tablica elemenata po broju atoma i masenom.. što je prije stotinjak godina dok se stvarala prava tablica bio i temelj za predviđanje elementata koji se moraju otkriti.. i otkrili se.

-no s elementima je realtivno jednostavna priča, kad su legure-mješavine, to je na-entu.. kompliciranije tj spojevi mogu biti stabilni ili nestabilni, pri sobnim uvijetima ili extremnim, pa tako recimo generiraju plazmu u pokusima što traje u milisekundama do urušavanja..

 

-kao da pokušaš slagati kockice-piramidu, postoji pravilo što će dati stabilnost, što će se urušiti, trokut kao stabilan, krug-kugla kao optimalan.. pa do tog da sama masa stvara kugle-planete-sunca koji se urušavaju pod vlastitom težinom i stvaraju fuziju.. i eksplodiraju pa se to opet raspadne.

-npr postoji pretpostavka da je u dubini magme ogromna količina dijamanata.. jer su takvi odgovarajući uvijeti, no dok dođu do površine većina 'ugine'.. izgori (ako se ne varam, 2000c i spaljen je..).

-katalizatori, tlakovi.. sve to utječe na rezultat. Recimo da s metalima osim čelika nije previše bilo istraživanja ili nisu tako medijski praćena.. dok se recimo silikati (chipovi) svaki čas pojavi neki novi pokušaj-text.. a chip ili tranzistor je primjer miješanja materijala-kristala, pravilnih s 'pravilnim nepravilnostima' koje tad koristimo kao npr pojačalo signala.. pnp-npn.. sama izrada se svodi na izvlačenje nalik šećernoj vuni, namatanjem i izvlačenjem iz 'juhe'..

-a ovo sad ide ne na par elemenata, nego više, 7-15.. ili neograničeno, tj kao da tražimo permutacije brojeva ne jednog niza-skupa nego nekoliko različitih.. sve se kombinacije množe na entu... dok rezultat može biti nešto super, no većinom će biti promašaj-nevažno.. pa čak i kad je možda korisno ako danas nemamo odgovarajuću tehnologiju, npr aluminij nije zanimljiv prije pojave aviona.. nije za mačeve-oklop-sjekiru.. nije za ništa što je tadašnja tehnologija trebala i po tome je željezo bolje. Slično može biti s legurama, tj mogu biti recimo izuzetne-tvrde-otporne-neuništive.. .. a tad problem? .. paradox, to je problem, tj problem postane obrada-izrada.. kako nešto napraviti, recimo šaraf ako je tvrđi od svega i dijamanata.. tj tad treba odgovarajuća metoda koju će možda otkriti u budućnosti čak i da se legura danas zna.

 

-teorija ili matematika (u fizici-kemiji kao alat) kažu, neovisno koji element imamo, koliko atoma-jezgre (proton-neutron-elektron..) možemo (ako možemo, manipulirati, razbiti-spojiti, fizija-fuzija) napraviti od bilo čega bilo što. Tj to je 'samo' preslagivanje atoma-čestica.. :)

-legure su samo spojevi elemenata, kao molekule za kemiju.. no kao u kemiji tako i u fizici vidimo neka prirodna ograničenja ili pravila tj lako je razlikovati umjetno, nije prirodno :) (jer ugl nema u prirodi..).. a igrom riječi, možemo jednako reći da ne postoji ništa prirodnog ili neprirodnog, tj sve je prirodno samim time ako postoji ili ako od elemenata prirode složimo tj nije time postalo izvan pravila svemira-prirode neprirodno.. jedino što se samo ne bi recimo tako napravilo, kao što se mehanizam sata neće slučajnim spajanjem atoma stvoriti (isključivo svjestan rad majstora.. ili božanstvo) :)

-priroda recimo u kemiji ili biologiji ide dalje.. tj biologija-evolucija je problem, veći od razumijevanja elemenata.. tj problem u evoluciji je kako dođe do promjene i samodostatnost.. tj naravno da do promjene dođe iz potrebe-poticaja, pa recimo riba na suhom mora prohodati ili nestane.. no srce, oči, organi.. problem. Mada čako činjenicu to vidimo u recimo fosilima i bićima, .. ostaje problem kako to priroda izvede, dok legure nisu takav problem za tumačiti kad bi recimo naišli na neku elijensku tehnologiju ili da sad stvorimo svoju. Možemo recimo stvoriti aotm-bombu, znamo kako spojiti H u fuziji, hidrogenska.. no ne znamo kako stvoriti recimo srce-organizam-stanicu, koju priroda stvara i to nazivamo život.

 

-ovo je ''lako'' :)) samo par atoma prebaciti 'vamo-tamo' :)) tako bi reako laik jednako kad gleda gol luke modrića koji samo lupi loptu..

 

-što je novo? -zanimljivo? .. meni ne to da kombiniraju s više-neograničenim brojem elemenata.. nego kao za mendeljejevu tablicu, kad se složi, kad se stvori ideja.. tj tad se po samoj tablici zaključilo da mora postojati i element.. i tad ga se pronašlo, jer ga se tad tražilo.. tj možda je pronađeno odavno, no nije imalo svrhu, dok je tablica to omogućila tj ovorila pogled mada sama ne riješava ništa. Ako sad smislimo neki takav način, kombinacije-legure, smislit ćemo i način kako ih koristiti, kao plastika-guma, gorivo-nafta, kao sve ostalo, mobitel, računalo ili wc papir :)

-važno je ideja, korak dalje.. i tad se sve može, tj prvo treba tražiti nešto da bi nešto pronašli, čak i kad ne znamo što tražimo, tj pomoglo bi u svakom traženju kad bi znali unaprijed što, no upravo u tome je razlika u expedicij u nepoznato.. a smisao je upravo to, ne istraživati poznato, nego nepoznato tj poznato tad dizati na viši nivo, bolje-detaljnije i svaki dan se otkrije nešto takvog što kao skup brojeva otvori još jedan novi beskonačni svemir mogućnosti .. i novih pitanja-odgovora.

 

-znanost može samo naprijed, kao i ideje-znanje-misao. Mora naprijed, ne stagnirati, tad se 'pokvari' ili podlegne dogmi-interesu-zloupotrebi i postane suprotnost samoj znanosti. Zato su ovakve stvari važne, čak i kad baš ništa konkretno ne dobijemo time, možda će jednom.. ni to čak nije važno, važna je znanost, ideje, istraživanje, čak važnije od samog cilja jer se on kad stignemo pomakne na novi...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 1
8 godina
offline
15 metala u jednoj kovini

Da s malim zakašnjenjem odgovorim prvom sudioniku na forumu. Kemijski su elementi određeni protonskim brojem, brojem protona u atomskoj jezgri, nabojem jezgre (Z) ili - drugim riječima - svojim mjestom u Periodnom sustavu elemenata. Svi  elementi od vodika (Z=1) do kopernicija (Z=112) su poznati. Otkrivat će se i teži elementi, no oni su vrlo nestabilni pa zapravo nisu ni otkriveni! Njihove se jezgre tako brzo raspadnu da se oko njih ne uspije stvoriti elektronski oblak, da bi tako nastao atom. Postoji međutim još jedna prepreka. Elektroni se oko jezgri teških elemenata kreću podsjetlosnim brzinama, a za elektrone,  kao i  sve na svijetu, postoji konačna granica - brzina svjetlosti. Veličina atoma (naboj jezgre) ne može rasti u beskonačnost, jer će se na kraju elektroni trebati kretati brzinom svjetlosti, a to je nemoguće. Svi ti nepoznati elementi u svemiru, o kojma govori znanstvenena fantastika, i jesu znanstvena fantastika. Znanstvena se fantastika uostalom ne temelji na činjenicama nego na uvjerljivosti koja proizlazi iz znanstvenih činjenica. Jako se lijepo nešto obrazlaže i objašnjava, ali se onda propusti reći neku "sitnicu" koja cijelu priču baca u vodu. Dobro plasirana laž, ništa više.   

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2021 6:01 (danen).
 
5 0 hvala 2
7 godina
offline
Re: 15 metala u jednoj kovini
HCMAA kaže...

SVAKA ČAS...ovo me interesira te legure...lude kombinacije kao u filmu iron man kao njegovo odjelo legura željeza i zlata...Jel to moguće

 

Ili u filmovima o vanzemaljcima jel moguće da postoje kemijski elementi... legure koke mi na Zemlji ne znamo...kada u filmu Predator 2 provuće uzorak kroz spektroskop pa  kaže kako taj element na Zemlj ne postoji

 

P.S mrki i mudri pogled s nove slike gleda nas:)

 danen je objasnio, ali predviđa se da postoje i tzv. otoci stabilnosti kod još neotkrivenih superteških elemenata, koji ne bi nikako bili povoljni za izgradnju legura već za izučavanje njihovih kemijskih i fizikalnih svojstava, takvi elementi se ne bi raspadali u nanosekundama već bi bili dostupni za analizu nešto dulje, imo

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Island_of_stability

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2021 7:13 (Louis Pluto).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice