Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida

poruka: 5
|
čitano: 1.746
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida".
15 godina
offline
Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida

  mislim da govorim uime svih s alzheimerom kad kažem

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2020 19:42 (Ajar).
Moj PC  
3 1 hvala 0
7 godina
offline
Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida

 

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...
 
2 0 hvala 0
8 godina
offline
Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida

U pisanju za ovu rubriku, a i inače, nastojim biti jasan i razumljivo koliko god mogu. No ovdje sam, čini se, precijenio znanje čitatelja.

Stoga ću pojasniti:

1.) Proteini i peptidi su polimeri aminokiselina (polipeptidi). Razlika između proteina i peptida je samo u broju molekula aminokiselina (monomera) koje ulaze u molekulu polimera. U peptidima je to 20-30, u proteinima 100-300.

2.) Aminokiseline se molekuli polipeptida (proteina ili peptida) vežu u lance, ili - slikovitije rečeno - u niti. 

3.) Kao što nit konca može biti razmotana i smotana na stotinu načina, tako se  nit - polipeptidni lanac - molekule proteina mota na više načina.

4.) Molekularna nit može biti smotana sasvim kaotično, no mnogo češće je namotana fleksibilno (alfa-uzvojnica) ili čvrsto (beta-ploča) - baš kao što postoje labava (trikotaža) i čvrsta tkanja (štofovi). 

5.) 20 aminokiselina grade proteine. Te se aminokiseline razlikuju po funkcionalnim skupinama koje mogu biti, u vodenim otopinama određene kiselosti, pozitivno ili negativno nabijene ili pak mogu ne nositi električni naboj. 

6.) Uslijed tih pozitivno i negavno nabijenih skupina i polipeptidni lanac nosi nekakav naboj. Ako preteže pozitivan naboj govorimo o polikationima, a ako preteže negativan naboj govorimo o polianionima. Molekula NCAM1 ima 20 aminokiselina vezanih u lanac i ukupan naboj +2 (polikation). 

7.) Suprotni naboji se privlače, a istoimeni odbijaju. Zato će molekula polikationa privlačiti molekulu polianiona i s njom se vezati u agregat. Kažem "agregat" jer se molekule drže samo elektrostatskim silama (poput iona Na+ i Cl- u kristalima kuhinjske soli), a ne kemijskim vezama. 

 

Ako se ovo razumije, vjerujem da je ostalo jasno. Konformacija je pak stručni termin koji govori o obliku molekule koji ona poprima uslijed namotavanja. Konformacije se lako mijenjaju, baš kao što se tkanine mogu isparati, a od prediva isplesti nešto drugo. 

 
2 0 hvala 3
7 godina
offline
Re: Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida
danen kaže...

 

Stoga ću pojasniti...

 

 

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...
8 godina
offline
Alzheimerova bolest: peptidom protiv peptida

I treba mozak da boli. Ako čovjek ne napreže mozak pobedasti. Prije ili kasnije. 

 
4 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice