Amiga

poruka: 8
|
čitano: 4.660
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Amiga".
15 godina
offline
Amiga

Par interesantnih crtica vezanih uz nastanak Amige. Priča je posebna i prilično dramatična, kroz splet poslovnih i inženjerskih vratolomija:

 

- otac Amige je Jay Miner, svojevremeno jedan od naboljih dizajnera čipova, u to vrijeme (1970tih) veteran silicijske doline, postavio temelje za Atarijeve čipove u prvoj mega uspješnoj Atari igračoj konzoli 2600

 

- spajanje prototipa Amiginih čipova na nekoliko breadboard-a su radile žene (azijatkinje) koje većinom nisu znale engleski (da u Kaliforniji), ali su bile najjeftinija radna snaga

 

- Jay Miner je založio kuću i auto da bi financirao firmu, išao je na sve ili ništa, da nije uspjelo vjerojatno bi bio beskućnik

 

- glavni finacijaši/investitori firme Hi-Torro (prethodni naziv prije Amige) nisu bili venture kapitalisti vec bogati stomatolozi

 

- da bi prikrili što zapravo rade (čipove i najnapredno računalo), firma je proizvodila joystick-e i kao takva se reklamirala i predstavljala na sajmovima

 

- Miner je otišao iz Atarija, ganjajući svoje snove da napravi najbolje računalo, ali s obzirom da su potrošili 2 puta budget, a zubarski investicijski fond se u međuvremenu našao u problemima i prestao sa dodatnim novčanim dotacijama, nije bilo druge nego pitati Atari za pomoć, na što Atari pristaje za 500.000 USD, uz kaluzulu da ako ne vrate novce za određeno vrijeme, Atari postaje vlasnik svih intelektuanih prava i do tada razvijenih čipova za svoje buduće konzole

 

- druga opcija za finaciranje je bila Commodore, kao kupac čipova, jer je Commodore-u falio "novi" proizvod nakon Commodore PET-a, VIC-20 i C-64, koji su bili osmobitni i temeljeni na sad vec 7-8 godina starom CPU-u. Ali Miner nije htio ni čuti za tu opciju, jer nije bilo tih novaca za koje bi bio voljan bilo što raditi sa Jackom Tramielom. Jako ga nije volio. Ispravnije bi bilo reći da Tramiela zapravo nitko nije volio, jer svi sa kojima je radio su loše prošli, od zaposlenika, pa do prodajnih lanaca kojima je prodao hrpe računala, a onda skinuo cijene u direktnoj prodaji ispod onih po kojima je prodao svojim distributerima

 

- drama za ekipu iz Amige (Hi-torro) počinje kad se Atari (kojeg je kupio i užasno loše vodio Warner Comunications) nađe u financijskim problemima i odluči prepustiti firmu Tramielu. Sad, onaj kojeg su htjeli izbjeći pod svaku cijenu (Commodore i Jack Tramiel) najedaput preko noći postaje potencijalni vlasnik njihove nove tehnologije, ali kao vlasnik Atarija. I ispada da sad s Jackom imaju ugovor. Kao ugovor sa vragom. Nitko se nije tome nadao.

 

- još gora drama je bila za par inženjera koji su dali otkaze u Commodore-u (inaće glavni inženjeri koji su radili na C-64) i odlučili krenuti sami u poduzetničke vode. Naravno prvi kupac za nove čipove im nije bio Commodore (u kojem su dali otkaze) već prvi konkurent, Atari.  U međuvremeu ih je Tramiel tužio kao firmu i ponaosob. Parnica kao u priči. Uglavnom, htio ih je unuštiti. Šema, ako nisi s menom, onda si protiv mene. E sad pazi šoka, prvi kupac im je Atari, imaju potpisani ugovor, kad ono za par mjeseci novi gazda Atarija je Tramiel, bivši konkurent. Zemljo otvori se ... ima i happy end, zaradili su milione kroz nekih desetak godina za svoje zvučne čipove. Njihovu firmu je kupio Creative Labs za 77 miliona $. 

 

- Andy Warhol, koji je bio jedan od glavnih aktera na prestavljanju Amige, čija se izjava prenosila po svim medijima: "Ovo sam računalo čekao cijeloga života" (kao motiv za kreativce i grafičare). Reality check je bio da je čovijek bio drogiran i nikad prije nije koristio računalo, sve je bio fake. Par sati su trenirali gdje treba kliknuti da bi delux paint odradio popunjavanje slike i svi su držali fige da ne zajebe, jer mu nikako nije išlo.

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.6.2021 9:53 (jozobozo).
 
12 0 hvala 8
13 godina
offline
Re: Amiga
jozobozo kaže...

- Andy Warhol, koji je bio jedan od glavnih aktera na prestavljanju Amige, čija se izjava prenosila po svim medijima: "Ovo sam računalo čekao cijeloga života" (kao motiv za kreativce i grafičare). Reality check je bio da je čovijek bio drogiran i nikad prije nije koristio računalo, sve je bio fake. Par sati su trenirali gdje treba kliknuti da bi delux paint odradio popunjavanje slike i svi su držali fige da ne zajebe, jer mu nikako nije išlo.

 

 

 

 najjača... 

Amiga

Sad je izašao PI 400, vjerujem da se na njega može vrlo jednostavno instalirati Amiga i tako dobiti pravo pravcato računalo 90ih, za podsjetiti se svih divnih Amiga igara. Mislim da u Americi nije bila toliko popularna, ako je suditi prema raznim youtube retro gaming kanalima, jako malo je zastupljena, a brojne igre na njoj su većini nepoznanica.

Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Amiga

 

Sviđa mi se kako je autor opisao Amigu jer su obuhvaćeni samo oni najbolji originalni dani slave bez negativnosti koje su kasnije uslijedile (Commodore bankrot itd.). Sjajan opis...kao i tema općenito! Zapravo opisano je ono pozitivno što je Amiga ustvari bila u tom razdoblju u realnim okvirima. Možda čak malo previše hvale za Amigu jer stroj je bio ipak dobar kompromis cijene i mogućnosti koje su za ono vrijeme odskakale od drugih.

 

Originalna Amiga 1000/500/2000 zapravo nikad nije imala 8-bitnu grafiku u smislu da je mogla prikazati istovremeno 256 boja na jednom screenu (tek kasnije sa Amiga 1200/4000). Iako je istina izgledalo kao da ima toliko boja. Većina igara je radila u 32-e boje koliko je maksimalno Amiga OCS (original chipset) mogao prikazati. Originalne rezolucije su bile za PAL 320x256 i 640x256 dok su sve više od toga bile interlaced rezolucije koje nisi mogao gledati niti 3 minute u komadu bez bolova u očima. Naravno - kako je onda to sada izgledalo toliko dobro i brzo? Pa - trikovi i dodatne sitnice u specijalnim čipovima su napravile svoje pa je tako rezolucija mogla biti overscan (video upotreba) i povećati vertikalu i horizontalu. S druge strane od ovih 32-e boje se moglo u EHB modu "proizvesti" 64 boje na ekranu tako da imaš 32 osnovne i još 32 dodatne koje su bile half-brite odnosno pola svjetline prvih 32-e i izvrsne su za igre. Ako su igre dozvoljavale po vrsti moglo se imati pojednostavljeno više različitih dijelova screena svaki sa svojom odvojenom paletom boja (pojednostavljeno rečeno). I tako se može reći da je na ekranu bilo pregršt boja i naravno sve je to hardverski bilo podržano od Amiga čipova da "se kreće" glatno i brzo. Tu je pomogla činjenica da je grafički RAM ujedno i CPU RAM...instant pristup svemu zapisanom. Izmislili su i HAM (Hold And Modify) mod koji je mogao recimo na Amiga 500 prikazati 4096 boja na ekranu, ali sa nekim ograničenjima koja su pronašla dobru upotrebu kod prikaza fotografija. Kasnije Amige poput A1200 i A4000 koje je proizveo Commodore samo su sve ove mogućnosti u najvećem dijelu linearno povećale bez nekakvog novog dramatičnog razvoja u odnosu na originalnu Amigu. Na Amigi popularna demo scena je nastala upravo zato da se pokažu sve mogućnosti Amiga, kao i umjetnički potencijal autora i da se u ASM uposle specijalni čipovi i rade čuda po ekranu :-)

 

Sam hardver ne bi bio toliko spektakularan da nije podržan od pravog micro-kernel multitasking AmigaOS operativnog sustava. Taj operativni sustav je najverojatnije najstariji živući komercijalni operativni sustav za retro računala koji se komercijalno prodaje i razvija i upravo je prije nepunih mjesec dana dobio novu verziju AmigaOS 3.2 (košta oko 40 EUR). Tako se sada u 2021-oj godini može za Amigu 500 ili Amigu 1200 kupiti novi AmigaOS za 680x0 procesor zajedno sa kickstart ROM čipovima. Čini se da je retro scena sve popularnija i veća nego prije.

 

AmigaOS 3.2 (68k) i AmigaOS 4.1 (PowerPC)

https://www.hyperion-entertainment.com/index.php

 

AmigaOS 3.2 - Amiga shop

https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Software/AmigaOS-Amiga-operation-systems/AmigaOS-3-2::1068.html

https://amigastore.eu/en/838-amigaos-32.html

 

Ipak su opisana računala za svoje vrijeme imala "dušu" i kredibilitet, odnosno pokriče u smislu tehničke inovacije - ljudi to pamte :-)

 

Za one koji žele više pratiti Amigu - postoji neprofitabilna HR Amiga ogranizacija:

 

AmigaWARP

www.amigawarp.org

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.6.2021 16:32 (Dooz).
 
5 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Re: Amiga

 

PI 400 zapravo po fomatu izgleda kao ultimativna 2021 Amiga kao što opisuje ovaj video:

 

 

Prava Amiga u 2021-oj :-) U pravom smislu riječi jer se može upotrijebiti i najnovija verzija AmigaOS 3.2 koji je upravo izašao u može se kupiti po simboličnoj cijeni. Na CD-u su kickstart ROM u obliku filea koji je potreban za Android emulacije poput UAE4Droid i Uae4arm). Naravno na CD-u je i cijela instalacija AmigaOS 3.2.

 

PI 400 će se bootati direktno u AmigaOS 3.2 Workbench kao prava Amiga, spremna za upotrebu.

 

Novi kickstart još uvijek pokazuje disketu - i to se nikad neće promijeniti :-)

 

Nisam osobno isprobavao Android verzije jer imam hardverske Amige. Probao sam na Windosima i WinUAE radi fenomenalno. Najjača emulacija na svijetu ;-)

 

Znači dostupnost Amige i uživancija u igrama i bez pravog hardvera je garantirana!

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.6.2021 8:42 (Dooz).
16 godina
offline
Re: Amiga
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...

Sad je izašao PI 400, vjerujem da se na njega može vrlo jednostavno instalirati Amiga i tako dobiti pravo pravcato računalo 90ih, za podsjetiti se svih divnih Amiga igara. Mislim da u Americi nije bila toliko popularna, ako je suditi prema raznim youtube retro gaming kanalima, jako malo je zastupljena, a brojne igre na njoj su većini nepoznanica.

 Imaš i PiMiga distribuciju, u dva okusa, jedna ide na 32 GB SD karticu, druga ide na 128 GB karticu. Imam PI 400, kupio baš zbog ovoga, ali nisam baš previše oduševljen. Ono, ok, sam OS izgleda jako dotjerano, tj. Workbench nabrijan sa hrpom dodataka i rezulocijom za koju treba na pravoj amigi imati grafičku karticu i malo bolji procesor. Ali same igre, tj. emulacija i nije baš tako savršena :/.

 

Čak nisam siguran da je do samog raspberry-a nego jednostavno kada je lik slagao tu PiMiga distribuciju malo se previše raspištoljio :D. Da je stavio "vanilla" workbench na taj UAE i složio mislim da bi radilo brže. Ja imam složen WB u 16 GB "HDD" sa WHDLoad-om i praktički svim igrama i još ima lufta. Radi dobro i na emulatorima i na "hardverskim" emulatorima (minimig, unamiga, MiSTer) i na pravim amigama :).

PI 400 mi izgleda kao bolji izbor za retropie, to je predviđeno za ovakavu upotrebu, bez bloata koji bi potencijalno smrdao emulaciju, samo još nisam uhvatio cajta da problam složiti :).

 

 

I da se odmah/opet pohvalim kolekcijom :D

 

https://imgur.com/gallery/CmWoK

15 godina
online
Amiga

Kao veliki ljubitelj igara na Amigi, cijeli život razmišljam kako ju oživiti i zaključak se uvijek svodi da je glavna posebnost u quickshot joysticima tj. 4-axis palicama koje na sebi imaju gumbe za pucanje. I to je to, jedino što ne postoji kao reinkarnacija u nekom novijem obliku. Najbliže što se može doći tom iskustvu 4-axis joystika su arkadni 8-axis joystici sa 4-axis graničnicima (Sanwa to podržava) no svejedno nedostaju gumbi za pucanje na samoj palici.

Druga opcija je nabavka nekog od originala joystika i kupovina poprilično skupih adaptera za spajanje na USB, no tu je problem što su ti joystici bili poprilično loše kvalitete u usporedbi s današnjim prekidačima na joysticima

 

Ako netko zna za uspješnu modernu verziju 4x joystika (ne gamepada!) koji je vjerna kopija ili varijacija nekog od quickshota i na sebi ima bumbe z apucaje, molio bih da podijeli tu informaciju

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.6.2021 14:32 (Ges).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Amiga
Da, imao sam sreću imati je nakon C=64 i C=128. Bila je jednostavno neponovljiva. Današnje igre na višestruko jačem hardveru android uređaja su najblaže rečeno potpuno smeće u odnosu na igre koje je imala AMIGA! Također su i C64/128 imali višestruko bolje igre od spomenutog android smeća gdje prevladava barem 98% igara prilagođenih totalnim idiotima.
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice