Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

poruka: 10
|
čitano: 13.530
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop".
11 godina
offline
Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

Ako za svako računalo treba napraviti poseban USB stick, kako napraviti USB stick za računalo na kojemu nema Windowsa, ni bilo kojeg drugog OS-a? Kako uopće instalirati Flex na računalo bez OS-a, ako je USB stick pripremljen na drugom računalu?

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

huh...mario baksa...jedina karika buga koja služi smrtničkom puku u masi.

ja kada vidim naslov i potpis autora kažem sebi u bradu "evo nešto korisno"... a ne šuplja piskaranja oko NAD pojačala od 10K.

 

mario...kada krene neka revolucija ...stižem s vilama i motikama da te ustoličimo u redakciji.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 1
16 godina
moderator
offline
Re: Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop
Pancho - nisam siguran da sam posve shvatio tvoje pitanje. USB stick napraviš na bilo kojem računalu koje ima instaliran preglednik Chrome. Na istom računalu možeš naštancati i 100 USB stickova ako treba.

Znači, poanta je da kreiraš po jedan USB stick za svako računalo na kojem želiš koristiti live Flex.
14 godina
offline
Chrome OS Flex problem

Pokušavam kreirati Google Chrome OS Flex na stick. Instalirao sam Chromebook recovery utility ekstenziju, aktivna je, ali ju ne mogu pokrenuti. Ne vidim gdje je problem, možda netko zna riješiti problem Hvala!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop
Pancho2012 kaže...

Ako za svako računalo treba napraviti poseban USB stick, kako napraviti USB stick za računalo na kojemu nema Windowsa, ni bilo kojeg drugog OS-a? Kako uopće instalirati Flex na računalo bez OS-a, ako je USB stick pripremljen na drugom računalu?

 -jednako kao da pitaš za auto-gorivo :) .. tj nije važan os nego podržani (nativni) FileSys, standardi, boot, bios.. tj što bios (ne)podržava kao tip medija (fdd-cd-hdd-usb.. i emulacije) i koji FS može čitati, što se riješava univerzalno supportanim (jer ga ms daje đabe, 'obečanje' i zato ga koriste svi uređaji, FAT32. .. uz problem pridržavanja standarda tj kapaciteta, zbog ograničenja koje ima fat32, tj da bi medij bio bootabilan mora biti kompatibilan-fs-formatiran, ne izvan stadnarda a to znači da se može koristiti usb stikić do 32gb.. (veći traži veće clustere-sektore, time bios promaši boot.. standardi).

-na bilo kojem osu, svaki može napraviti svoj FS, no može i ostale, kao i alati (klik-next soft) koji rade isto to ali juzer ne mora tipkati u cmd-cliju nego klika, kao rufus ili belana, pri čemu je stvar ista-slična kao korištenje recimo zip-arhivera, tipkanje ili klikanje.. dok ekšli sve radi os, tj soft može imati i potrebne dodatke za ostale oseve, kao grub-linux-ext što nativno os u pravilu nema, tj win ima za win, mac za mac, ostalo se mora dodati dok linux ima sve-većinu u statu pogotovo ako pri instalaciji primjeti ne-linux particiju automatski instalira potreban driver, tj kao za sve ostalo, to je 'samo driver', tj sys-file koji 'prevodi' nepoznato, spoj app-os-a i hw-a, nevažno nazovemo li ga driver ili dll, lib, sysfile..

 

-svaki pristojan os nudi izradu bootabilnog medija, kreiranja install-medija i sl. kao što je to online s mctoolom i win10.. ili kao što je nekad bilo formatiranje diskete, dok je u dosu to bilo format/s ..itd.

-tako da se sve može obaviti na bilo kojem osu, + kao što je već rećeno, sve obavljaš online iz browsera tj ne treba o tome brinuti, ubaciš stikić i dalje nextaš. ... osim kad ima neki bug što u početcima nije isključeno.

-ako (ili kad?) chromeos postane popularniji-zastupljeniji, može se očekivati da će i npr rufus dodati opciju upravo za taj os (kao što ima za win-lin ili kao što nudi dodatne opcije za win11 s i bez fičera koje ms traži itd itd..).

 

-ovisno o biosu, kako nešto podesimo, uključimo-isključimo-onemogućimo.. ili što se nudi, npr samo stari bios mod (legacy) ili samo novi uefi, ili oba.. ovisi može li bootati medij tj kako je medij pripremljen, tj da je problem napraviti boot na jednom računalu i koristiti za drugo, tad bi praktički bilo nemoguće instalirati bilo koji os.. kvaka-22 bi vrtila u krug :)

-tako možeš napraviti stikić u pogrešnom modu i računalo ga neće bootati tj ovisi o postavkama u biosu, dok svi uređaji imaju taj minimalni zajednički dio, univerzalna pravila koja su ista za sve oseve.. mada za chromeos to ne navode, jer je 'tamagučasti' kao prosječna mob-app-igrica i sl. .. od juzera se očekuje da je retardus-višilevel.. da ne pita, nego klika i to recimo radi :) ne zamaraju se pisanjem riječi-akronima koje juzer te klase ne razumije kao boot, bios, filesys .. prije da će spomenuti boju uređaja ili ajfon i chrome browser, cloud i store..

 

-pa tako imaš 'korake' kako se chromeos može instalirati (scrollati..), prvi stikić, drugi install, treći deployanje na ostale uređaje.. eto, tri koraka pri čemu je treći višak i vjerojatno nerazumljiv, tj hoćereći da je kao virus :)

 

-koliko je to tamagučasto? pa toliko da ne postavljaju 'uvjete' (klasični req. koje svaka app normalne soft firme ima, igra-os.. i tamo bi pisalo recimo koji cpu, ram, storage, vga.. pa i kamera-mic-miš ili tač-ekran.. nešto što ima prosječan mob-tablet ali klasičan pc baš ne mada je moguće. Da spomenu recimo bios uvjete kao što to radi ms za win11... ne, .. jer računaju da svako računalo može, što je čak točno... no blentavo, jer ako neki uvijet nije zadovoljen tad ne može a to je standard u soft ind navesti req ili uvjet kao što to radi ms za recimo tpm-2.0 i ostalo od uefija.

 

-za sad loš os, idioti za idiote, nema juzer što misliti samo treba klikati next.. tako to radi PR a to mi se ne sviđa, no kad se spustim na zemlju, nevažan, dok je jedino važno da uređaj radi.

-drugi ponekad važan dio je recimo free-čisto-legalno.. no imamo i android, linux, mac je uz hw, dok ni win nije baš nešto što se mora kupiti-platiti, radi i bez licence tj može đabe pa taj kriterij nije nešto za kućne juzere.

-važniji kriterij, što taj os može, tj koji soft.. igre? adobe-soft?.. ne, nije to win-lin-mac.. mada će google dati svoje servise, usluge, appse.. kao gmail, kao word i sl. .. može li se to koristiti za recimo posao, možda.. no ponekad baš treba ona neka app dok kućni recimo želi igru i tad je svaki drugi os besmislen, tj danas i 'mikrovalna' može surfati, no nećemo je korsititi za gaming i sl. mada u skoroj budućnosti (od 25te nadalje) i ms prelazi na usluge, pa i win-đabe, ali ne besplatno, pri čemu ni os nije važan, skoro ništa, tj client-browser koji ima internet dok će ostalo ako treba raditi virtualka, vrtiti igru itd. i jedino što tad juzer treba je imati brzi internet + plaćati mjesečno uslugu. .. ide se k tome, đabe je samo mamac, naplata usluga je ono što biz traži ili na drugi način profit, recimo kao što je gmail besplatan no google je i dalje najbogatija kompanija.. itd itd. (da ne nabrajamo ostale kao face..).

 

Rookie2010 kaže...

Pokušavam kreirati Google Chrome OS Flex na stick. Instalirao sam Chromebook recovery utility ekstenziju, aktivna je, ali ju ne mogu pokrenuti. Ne vidim gdje je problem, možda netko zna riješiti problem Hvala!

 -recovery nije install.. to služi popravku postojećeg-instaliranog osa, ne služi instalaciji. Install preuzmeš nakon što popuniš upitnik klasičnim juzer-podatcima koje će tad biz koristiti za spam-reklame itd.. kao mail.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2022 13:38 (ihush).
9 godina
offline
Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

Jel Chrome OS Flex podržava Play Store i Linux kao što to podržava "obični" Chrome OS koji dolazi predinstaliran na Chromebookovima?

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

Supported VMs and apps

  • Google Play and Android apps: ChromeOS Flex does not support Android apps or Google Play.

  • Parallels Desktop: ChromeOS Flex does not support running Windows virtual machines (VMs) using Parallels Desktop.

  • Linux development environment: Support for Linux development environment on ChromeOS Flex varies, depending on the specific model. Review the Certified models list to check if your models support Linux on ChromeOS Flex.

  • -primarna razlika je kontrola hw-sw, uređaj koji dođe s osom ili 'pc-razno-zdelanac' koji ne mora imati razne fičere kao tpm-čip.. a tad i sve što je s tim povezano, automatika + ono što najavljuje gaming-online (i store) industrija da će upravo takve fičere koristiti, tj to je juzeru beskorisno, no drguoj strani nije, kao npr mac adresa mrežne kartice.. ograničenja-kontrola, glazba, korištenje, sve što se online plaća tad može biti ograničeno na taj jedan uređaj, kao recimo drm enkripcija snimljenog tv-programa pvr-om (ne playa ne drugom uređaju, čip-key..).

 

edit:

+ kao btw,

- uz win-lin-mac (i android) za 'normalne' korisnike računala (kućni-zabava-gaming-mix, uredski klasične office + porezna ostalo, grafika, video..) tj većinu desktop juzera je chromeos (flex) beskoristan, nepotreban. Ništa novog, kao recimo još jedna linux distra, uz problem ograničenosti-dostupnosti appsa, tj juzer ne koristi os, nego appse uz recimo surfanje i neka multimedija koju već outofbox ima (recimo kao neki tablet nedefiniranog osa, igračka, što si dobio-dobio..).

-izbor osa nije izbor, nego je apps ta koja to određuje, ima-nema, potrebe, zabava ili rad. Tek kad postoji ponuda za razne platforme-oseve tad se može birati i os.. u tom kontekstu je flex nepotreban-beskoristan

-no naravno, iza je google, milijarde, sam sebi dovoljan-svrha i mada nepotreban ima daleko bolje šanse nego svi ostali + tranzicija koja ide upravo u tom smjeru, kao termin bowser-os.. ono što je nekad bio 'terminal-client' i server koji ekšli vrti app a terminal samo prikazuje na ekranu. Pošto je to jedan od planova msa, s win, tad mada nepotreban i trenutno besmislen, upravo ima najveće šanse osim ako se nešto bitnog ne promjeni u narednih par godina.

-nije više cilj soft biza prodati (jednokratno) licencu.. nego uslugu, mjesečno-beskonačno-trajno, ili kao što recimo svake godine izađe nova fifa-nogomet, mada je u osnovi ista igra, prodaje se ponovo, ponovo.. bolje od win-mso jer je svake godine nova zarada uz zanemariv trošak supporta-održavanja dok se to ms-u za po tri verzije osa-officea protegne na 10-15god.. (od 9 naviše).

-npr ako juzer pređe na recimo flex, tad ms više nema nikakvu brigu-obvezu-trošak, nema petljanja s ažuriranjima, verzijama, nema pirata-licence.. a u oblaku imaš usluge, platiš-imaš, kao mobitel-tarifa, nema đabe, nema piraterije.. koja ekšli ne otima dio zarade nego čak povećava kao reklama, no plaća se mjesečno-godišnje sama usluga a time je to višestruko veća zarada od jednokratne naplate minus troškovi u vremenu supporta starih klasičnih apps i osa, odgovornost prema partnerima, ugovori s državama itd..

-upravo zato ms za win11 traži uefi fičere + tpm2.0... ne zato jer je to korisno-korisniku ili zbog sigurnosti koja ne postoji, nego njihov biz-plan-cilj.

 

+ ako juzer s win-lin-mac oseva pređe na flex, ni google nema neku posebnu obvezu.. đabe=pristanak na ograničene uvjete, kao gmail ili face.. ne mora uopće brinuti o ažuriranjima, driverima, kao recimo stanje s adnroidom i mobitelima.. ili prosječna linux distra (vs komercijala kao RH). Ako ide ok biz će biti zadovoljan, gurati svoje reklame, nešto, ako ne ide.. ugase uslugu, kao bezbrojne druge do sad. MS to ne može s win, obveze..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2022 15:42 (ihush).
15 godina
offline
Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop

novi post.. kao ispravak, eto, ima nešto kao requiremenst i možda najbolje mjesto za početak (od izrade usb stikića nadalje..)

 

-nabrojani certificirani uređaji i minimalni uvjeti, 4gb rama itd. kao i 8gb stikić, 16gb storage (disk), + napomena za intelice (deakceleratore, klasično u ono vrijeme najavljeno supportanje, kasnije povučeno, nema resurse.. za današnje potrebe nakon dx90c-sm20 traži se nešto od intel-hd barem GT2.. (od serije 4xxx novije), stariji cpu-gpu nemaju adekvatan hw za multimedijalne potrebe (kao i gaming).. nešto što je pod win recimo AERO ili metal na macu, plasma na lin.. svi osevi, svi uređaji pa i mobiteli imaju taj zajednički dio da bi mogli recimo vrtiti multimediju surfanje+playanje videa.. dok za gaming idu isti resursi samo malo jače-više, dok je intelica tad minimum-da radi.. tek novije-jače su upotrebljivije kao Xe serija no po najavama intel ipak odustaje od gpu-a.. par godina marketinga i ništa :) ).

 

edit: mac juzerima će postupak izgledati poznato.. od izbora modela ili hakintoš-kextovi. Blesavo-nepotrbno, no to je u tom zatvorenom svijetu tako (kao mac).

 

-edit-2.. generalno, to je procedura koja vrijedi za svaki os, vidjeti preduvijete, kreirati install medij, bootati ovisno o bios-opcijama nekim f-boot tipkama.. i tek tad os-installer preuzima, pa tko se pita, to je isti-identičan ili sličan dio za svaki os, možete tim uputama instalirati svaki drugi kao win-lin-mac uz naravno promjenu uvjeta ili iso-imagea-alata za izradu medija, za win10-11 može mctool ili rufus..

 

edit-važno.. za install (vs live-bootanja za probu sa stikića..) kažu da briše disk, sve.. tj nigdje se ne spominje mogućnost particioniranja i izbora, multiboot i sl. .. pa ako netko isprobava na računalu, ostat će bez osa.. oprez!

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2022 16:03 (ihush).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop
ihush kaže...

- uz win-lin-mac (i android) za 'normalne' korisnike računala (kućni-zabava-gaming-mix, uredski klasične office + porezna ostalo, grafika, video..) tj većinu desktop juzera je chromeos (flex) beskoristan, nepotreban. Ništa novog, kao recimo još jedna linux distra, uz problem ograničenosti-dostupnosti appsa, tj juzer ne koristi os, nego appse uz recimo surfanje i neka multimedija koju već outofbox ima (recimo kao neki tablet nedefiniranog osa, igračka, što si dobio-dobio..).

 U jednu ruku se slažem. No čini mi se kao okej izbor za ponovno osposobljavanje nekog starog laptopa isključivo za surfanje, streaming filmova i serija i možda malo uredskog rada u web verziji MS Officea ili Googleovom uredskom paketu. Sad, koliko je u prednosti za takvu namjenu u odnosu na Ubuntu ili neku drugu Linux distribuciju - ne znam.

15 godina
offline
Re: Chrome OS Flex - Chrome OS i za vaš laptop
meme3 kaže...
ihush kaže...

- uz win-lin-mac (i android) za 'normalne' korisnike računala (kućni-zabava-gaming-mix, uredski klasične office + porezna ostalo, grafika, video..) tj većinu desktop juzera je chromeos (flex) beskoristan, nepotreban. Ništa novog, kao recimo još jedna linux distra, uz problem ograničenosti-dostupnosti appsa, tj juzer ne koristi os, nego appse uz recimo surfanje i neka multimedija koju već outofbox ima (recimo kao neki tablet nedefiniranog osa, igračka, što si dobio-dobio..).

 U jednu ruku se slažem. No čini mi se kao okej izbor za ponovno osposobljavanje nekog starog laptopa isključivo za surfanje, streaming filmova i serija i možda malo uredskog rada u web verziji MS Officea ili Googleovom uredskom paketu. Sad, koliko je u prednosti za takvu namjenu u odnosu na Ubuntu ili neku drugu Linux distribuciju - ne znam.

 -ne. upravo zbog starosti, jednako kao što možeš baciti stari tv bez prijemnika (dvbt) =beskoristan, tj generacijski cpu-gpu.. moraju zadovoljiti nove multimedijalne potrebe kao hevc-265.. ili directx ili ogl.. ista stvar, samo drugi soft-platforma za u osnovi isti resurs-snagu ili sirove tranzistore.. upravo za recimo surfanje stara računala nisu, dok teoretski vječno (dok se ne raspadnu) mogu vrtiti svoj os i appse, igre svoje generacije jednako kao prvog dana kad su bili novi-jaki.. tj promjena s druge strane koja je nekad tražila recimo dekoder za recimo divx sad traži hevc, isti resursi se koriste za sve, gui-akceleracija, primarno je važna gpu koja to radi u svakom modernom osu dok cpu radi ostalo + ako gpu to nema tad još gore, cpu to mora emulacijom (teže+ne može ostalo ...). .. i zato traže gpu kao što piše što 'ne podržava' tj mogući problemi s performansama, za sve ispod intel-hd-4xxx tj pročitaj requiremenste.. :)

-da je tako kako prosječan juzer misli 'samo za surfanje'.. tad upravo taj dio ne bi bio problem, tj surfanje=multimedija=gaming (ali nešto manje jer nije važan fps..) dok je rad u uredskoj apps zapravo lagan, recimo word.. ne traži ništa posebnog, radi praktički jednako na slabom, no to nikog ne zanima, dok većinu zanima surfanje i npr netflix..

 

edit.. + usporedba s ostalim osevima win-lin-mac.. svakako stari-klasični osevi imaju prednost za 'isti' soft-app ili office, jer naprosto za njih već imamo stabilne-kvalitetne appse, word.. a za flex ih tek treba napraviti, što će naravno google u svojim paketima nuditi, no njemu nije želja-cilj omogućiti korištenje prastorog računala, njemu je primarni cilj zarada na reklami-podatcima, ono što i do sad radi i zarađuje i boli ga kiki za juzersko računalo tj prevedeno, ako nije dovoljno jako, kupi novo je njihov stav i imaju pravo, ne zanima ih... čak ne rade os iz razloga koji su prije postojali za 'imati svoj os'.. nego isključivo kao biti vlasnik-kontrola (hint, huawei i android..).

 

+edit2.. linux distre, juzer koji je želio mogao je već odavno koristiti linux-appse.. neovisno da uopće ne postoji ova tema-os... može i sad, npr kubuntu-ubuntu-xubuntu-lubuntu.. ili neki drugi-deseti + bez problema-ograničenja koja ima flex, hoće-neće raditi, ima li driver .. npr što ako poželiš driver za neki printer-kopirku, skener? imaš? što s recimo čitačem kartica za ebanking? .. što s bilo kojim uređajem, jer sve radi isključivo kroz driver a driver prizvodi proizvođač uređaja i to ako mu je zanimljiva platforma-os, npr win.. tj tek kad recimo hp-canon-samsung.. pomisle da je flex moguća zarada tad će napraviti i drivere i tad će na logu biti i taj os.. a to se u bizu plaća, ništa đabe itd itd..

 

edit3..  treba razumjeti interes biznisa i suprotne korisnika, kao i pravila-zakon, u bizu se sve plaća, ništa đabe ili bez dozvole vlasnika.

-to juzer zaboravi, ne primjeti ono što je njemu besplatno, npr gmail ili neki ms-font koji dobije uz win ili mso.. ali taj font je nečije vlasništvo npr ms-ovo, kao i mp3 kodek, kao ostale stvari, sve pod copyrightom..

-a tad pravila, ništa se bez dozvole vlasnika ne smije.. npr distribuirati. Da bi netko dobio dozvolu (ugovor) naravno mora platiti.. i samo korištenje logoa-naziva se plaća. Zato canonical za ubuntu nema ništa tj juzer mora sam instalirati kodeke-fontove, tj da ih distribuira ubuntu tad bi morao plaćati ili kazna-pirat, .. tj ili je legalan ili je pirat, čak i za besplatne stvari kao driver, dovoljno da nema dozvolu vlasnika i to je neovlaštena distribucija. To juzer ne vidi tako, ne razmišlja kao biz-copyright i to je razlog zašto je canonical to izbacio iz ubuntu distre dok su tad kao prednost to iskoristile druge kao mint.. mada je to isti-jedan jedini linux, ista distra + dodatci, no canonical ima biz planove za ubuntu i zato ne želi ovisiti o dobroj volji nekog trećeg, zato juzer to mora sam kliknuti-instalirati naknadno, ne smije canonical ako nije ovlašteni distributer a kad počne zarađivati svi bi došli po novac i tužbom dobili .. (slično kao patenttrolovi). To je razlika biz-kompanija i korisnik.

 

-hoće li recimo google napraviti driver za neki stari-novi printer? prvo mora dobiti dozvolu vlasnika + platiti, kao i na svakom mjestu navesti vlasnika u tom primjeru hp i njegov logo, platiti.. ništa ne smije bez takve dozvole. Zato nitko ne radi drivere za neki brand osim samog vlasnika, tj postoji opensource zajednica.. no kad će oni nešto napraviti za flex? chrome nije open, on je closed, vlasništvo googlea itd. itd.. a licence kao GPL su ili free-open ili closed.. ili-ili. Nije problem napraviti driver, problem je pravno-novčarski, problem je u pravilima igre + sve važno kontroliraju veliki, standarde, protokole, ... sve nekome moraš plaćati dok sam ne postaneš veliki, onaj tko postavlja standarde...

oem će tako raditi driver za onaj os gdje vidi interes, neće za flex dok nema x-milijuna korisnika tj zarade-tržište.. neće ako im proda jedan printer godišnje, tj prodaje za win, plaća win logo.. često ga ne zanima linux jer je samo 2% destkopa.. a flex ni to, tj još ne postoji i tek kad postane the-os, zastupljen tad će biti zanimljiv, tj može netko prije toga recimo vizionarski krenuti ranije, bez zarade.. no to je kockanje, možda.. tj možda sutra google ugasi flex, s možda se ne kreće u biz jer to su milijuni za razvoj. Juzer jednostavno ne vidi isto kao biz.. dva različita svijeta, pogleda, kriterija, pri čemu bi proizvođaču printera ekšli bilo svejedno koji os koristi juzer, samo da proda-zaradi svoj proizvod.. no posotji licenca, pravo, standardi i to sve košta a tad možda nije dovoljno tj tko želi kockati brže stvar obavi na ruletu.. :)

 

+važno, napomena, ne miješati chromeos i chromeos-flex.. tj ako nešto radi pod chromeosom, logično radilo bi, moglo bi jednako i pod flexom.. no za to netko mora dati driver, soft... + odlomak iznad. Driver može doći na choromebooku-chromeosu ali to ne znači da će biti dostupan za flex. Printeri rade recimo print s mobitela, može se sve.. ali ovisi o softwareu, neovisno kako ga nazovemo, os-driver, tj juzer može samo ono što netko napravi a uvjeti da to netko napravi je novac-biz-licence i zakon-kazna.. mac-macos, pleyka-sony.. tako i chromebook kao i mobiteli nema problem distribucije, no kad se distribuira install-soft-os ako sadrži tuđi driver to je tad (neovlaštena) distribucija..

-chromeos i flex su zato dvije 'različite' stvari, pravno-novčano i zato baš ništa što nađete kao info za chromeos-chromebook ne možete uzeti kao potvrdu da će na flexu biti jednako, da će raditi, da postoji... mada je u osnovi isto-identično, pravno nije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2022 21:09 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice