Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

poruka: 63
|
čitano: 13.502
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k".
10 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Monachus monachus kaže...
dadoremix kaže...

da smo mi pametni, al nismo

napravili bi 2-3 nuklearke i prodavali struju drugima 

 

SFRJ je u planu imala izgradnju 23 NE do 2025.

 

dadoremix kaže...

Al, ipak naši političari se brinu da ne dođe do toga .. dugi prstiči na djelu

 

FNE i VE su iznimno lukrativan biznis:

 

Muljaža sa strujom: Kako u vjetar ode 21 milijarda naših kuna

 

Mućke s vjetroelektranama 'teške' sedam milijardi kuna: je li bivši ministar pogodovao privatnim investitorima?

 

HEP dobiva obavezu otkupa obnovljive energije za milijardu kuna, novci će odlaziti u džepove stranih privatnika

 

Velika prijevara sa solarnim pločama - građani ostali bez 100 milijuna eura

 

Ekskluziv: Za mega aferu namještanja poslova prodaje struje na kraju je, pazite, optužen samo službenik u pošti

 

Izgubili ste se u aferi Vjetroelektrane? Pročitajte odgovore na sva pitanja koja su ostala visjeti u zraku

 

Gallu kaže...
A kojim novcem smo to mogli raditi?

 

Onim novcem koji je potrošen na sve ostalo, uključujući FNE i SE, zbrajaj gore u linkovima milijarde.

 

Inace, volimo se ugledati na Njemacku i puno je spominjemo, pa mozemo vidjeti da Njemacka ima i njima samima neshvatljivu energetsku politiku... Da je Njemacka ulozila 580 milijardi dolara u nuklearke, umjesto u obnovljive izvore energije, vec bi dobivala 100% svoje energije za struju i transport iz cistih izvora s nula emisija. Zbog raznih kvazi "eko" lobija oni gase NE (nuklearne elektrane), koje proizvode potpuno cistu energiju, forsiraju OIE (obnovljive izvore energije), ali forsiraju samo VE (vjetroelektrane) i FNE (solare), dok im HE (hidroelektrane) ne valjaju (OK, nemaju toliko uvjeta za njih kao npr. HR)... To je tim istim "eko" lobijima prljavo, a u medjuvremenu ti isti OIE u vidu FNE i VE im ne pruzaju dovoljan izvor energije, pa je zbog toga, ovisno o izvoru podataka jos uvijek oko 40% energije dobiveno iz prljavih TE (termoelektrana). 

 Te iste 2016. su instalirali 11% vise VE, da bi te iste godine proizveli 2% manje energije dobivenih od tih istih VE, zato sto je te godine bilo manje vjetra... Jedino sto su dobili je otprilike dva puta skuplja struja od Francuza koji oko 75% energije dobivaju iz NE koje proizvode potpuno cistu energiju... Njemacka energetska politika se bez problema rijesi sa NE, gdje jednim udarcem ubiju dvije muhe, energetsku ovisnost i pitanje ekologije. Pored toga, Njemacka urana ima, jedno vrijeme je bila treca po proizvodnji urana na svijetu, tvrtka SAG/SDAG Wismut je bila jaka po tom pitanju.

U svojim nastojanjima da sa VE i FNE smanje emisije stetnih plinova, oni su ih povecali, a prema svemu sudeci povecati ce ih vise nego sto je to bilo u zadnjih 30 godina, usprkos najskupljoj struji na svijetu i "ekoloski-zelenoj" energiji.

 

Relativno nedavno je u Njemackoj tri puta u zadnji tren sprijecen raspad mreze (blackout) zbog kratkotrajno nedovoljnih kapaciteta za vrsnu potrosnju u mrezi.

 

Jedva cekam da pogase sve NE i TE elektrane. Inace, blackouti su sprijeceni kupovinom vrsne struje iz susjednih zemalja po cijeni od 37856€/MWh, normalna cijena u normalnim uvjetima je oko 10€/MWh. Platit ce naravno potrosaci, Njemacka vec sada ima najskuplju struju, ne samo u Europskoj uniji, nego najskuplju struju na cijelom svijetu.

 

Za kraj prilazem jedan odlican clanak - Kratki spoj u prijelazu energije.

 

nikonja kaže...

Nuklearke same po sebi su relativno čiste, problem je, pridobivanje urana, nihova sigurnost i najveći problem zbrinjavanje nuklearnog otpada koje je skupo, zahtjevno i najveći problem NITKO ga ne želi blizu sebe. Evo bi koji ste za, bili pristali na to da se blizu vas skladišti nukelarni otpad, 100% nebi i tako jeb... razmišlja večina. Ako se nađe način sigurnog zbrinjavanja nuklearnog otpada, ako se ulože velike pare u samu sigurnost nukelarnih elektrana da se nebi dogodio Černobil ali Fokušima  po meni nitko nebi napravio niti jednu vjetrenjaču za pridobivanje struje, ali nažalost nismo niti blizu tome.... tako da po meni treba se okrenit suncu koje je "malo" veča nuklearka koja nam šalje enormne količine energije ali smo mi još uvijek nesposobnih ukrotit je i riješit se fosilnih goriva jednom i zauvijek.

 

Nuklearni/radioaktivni otpad, on se slucaju NE reciklira i koristi sve dok se ne dodje do HLW otpada... Malo istrazite pojmove radioactive waste i nuclear fuel cycle... S time da postoje nove torijske NE, koje imaju vise prednosti prema konvencionalnim NE, ukljucujuci i manje otpada, istrazite - thorium-based nuclear power i thorium fuel cycle...

 

Inace, kod nas radioaktivni otpad (ne iz NE) zna zavrsiti i na Jakuševcu:

 

Radioaktivni otpad završio na Jakuševcu: Radnici “Čistoće” ne znajući vozali opasni otpad iz zagrebačke bolnice

 

texas.bug kaže...

Fukushima je prekretnica, to se dogodilo u tehnoloski razvijenoj, odgovornoj i pedantnoj drzavi. 

 

Prouci malo bolje zasto su se najpoznatije nesrece dogodile, a sve tri su imale veze sa ljudskim greskama, USA - ljudska pogreska koja je uzrokovala kvar i uz to los dizajn hladjenja, Rusija, ljudska pogreska u kombinaciji sa losim dizajnom reaktora i Japan, ljudska pohlepa, odnosno zelja za ustedom, nepostivanje planova izgradnje (gradnja 10 metara iznad zemlje umjesto planiranih 30 metara upravo zbog tsunamija), ignoriranje prve poplave 1991., ignoriranje studija iz 2000., 2004., i 2008.

 

Pored toga, NE su medju najsigurnijim izvorima energije, s time da kod novijih PBMR (pebble-bed) reaktora ne moze doci do meltdowna.

 

Inovator kaže...

Na FER-u postoji mapa bivše države s planom izgradnje nuklearki. NE Krško je bila, naravno, prva u nizu. Da su izgrađene ostale, (bivša) država bi bila u potpunosti energetski neovisna. No, realno, ionako je bila. Valja reći da je NE Krško u vrijeme izgradnje bila state of the art, što pokazuje i time da joj se produljio rok ekspotacije. A gradili smo ju mi, ne izvanzemaljci.

 

Srecom HR ima odlicno podneblje za HE, tako da od njiho dobivamo vise o 60% energije:

 

https://www.hep.hr/elektra/trziste-elektricne-energije/izvori-elektricne-energije/1553

 

Takodjer, mora se napomenuti da je Vrdoljak velike HE proglasio da nisu OIE.

 

https://files.hrote.hr/files/PDF/RJP/GI_2020_HROTE_Struktura%20ukupne%20preostale%20el%20en%20za%202020.pdf

 

Sto se tu mozemo zapitati? Ostatak do nase pune potrosnje smo kupili na trzistu?

 

Pazi sad, sluzbeno objasnjenje zasto se HE ne racunaju u obnovljive - njihova akumulaciona jezera su izvor metana.

 

Evo dokumenta Ministarstva gospodarstva koji eksplicitno tvrdi da su obnovljivi izvori jedino male HE:

 

http://oie.mingorp.hr/UserDocsImages/OIE%20Tekst.pdf

 

Da citiram:

 

Još jedna uobičajena podjela je po instaliranoj snazi na male i velike hidroelektrane pri čemu su male najčešće definirane do snage od 10 MW. U Hrvatskoj je također definirana podjela na velike i male hidroelektrane s time da su male hidroelektrane prema zakonu poticani izvor energije, a poticaj se očituje kroz zakonski regulirane otkupne cijene električne energije iz takvih hidroelektrana.

 

Mozemo jos malo blejati u ovo gore jer smo blesava stoka i najbolje je kad nas sisaju za "naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije".

 

To što su naše najveće HE zapravo protočne i veličina jezera im je zanemariva, koga to briga, kako bi se onda prao novac na "obnovljivim", FNE i VE i slicnim budalaštinama i muljažama...

 

Pa sad da se vratimo na pocetno pitanje - zasto ne i velike? E pa zato jer je Hrvatska zemlja kriminala i ako ukljucimo SVE HE - iducih milijun godina nema potreba za "umjetnim" obnovljivim sranjima.

 

P.S. Za Krško su glavni projektanti bili Gilbert Associates/WorleyParsons, a glavni izvođač i dobavljač opreme bio je Westinghouse.

 

Današnje stanje je takvo da su Pelješki most projektirali Slovenci, a gradili Kinezi, s novcem iz EU fondova.

 

 

Zaporožac kaže...

 mislim da sam negdje davno pročitao da su još u Yugi htjeli praviti nuklearku na rijeci Dravi, negdje oko u istočnoj Slavoniji 20-ak km od Osijeka...

tamo nije trustno područje.

 

Bilo je više planova, jedan od poznatijih je Nuklearna elektrana Prevlaka (Rugvica), na Savi, trebao je biti isti reaktor kao u NE Krško.

 

Ili recimo NE Vir. Priča sa Virom ide ovako, sedamdesetih i osamdesetih, kada su vlasti bivše države na Viru htjele graditi nuklearnu elektranu. Ideja je umalo provedena u djelo, stanovnici su se već pripremali za put u Španjolsku gdje su se trebali iz prve ruke uvjeriti kako nuklearka nije ništa strašno, obilaskom naselja u blizini španjolskih elektrana u kojima žive sasvim zdravi ljudi. Virane su čak uvjeravali kako će im nuklearka biti od iznimne koristi jer će se zbog nje temperatura mora povisiti za oko jedan stupanj, što će, pak, uzrokovati veću količinu ribe u otočkom akvatoriju. Do tada je s kopna i na kopno Virane vozio lokalni brod, no da bi nuklearka mogla biti izgrađena, donesena je odluka o gradnji mosta, koji je i danas u funkciji. Kada je most sagrađen, vidjelo se da je odluka o nuklearki stvarnost i da će se zbilja graditi, što je dovelo do drastičnog pada cijena zemljišta i nekretnina. Mnogi su građani to iskoristili kako bi jeftino kupili zemljište za vikendice, a kako bi se "obranili" od elektrane, počela je masovna bespravna gradnja. I to je početak priče o virskom urbanističkom i prostornom kaosu koji se prelio i u 21. stoljeće. Suočeni s takvim otporom lokalne zajednice, projektanti su zabrinuto shvatili gorku virsku istinu, za gradnju nuklearke potrebna je golema površina, a gotovo sva zemljišta na otoku Viru još su od davnina, kako to već priliči otocima, u vlasništvu otočana. Stoga je gotovo nemoguća misija bila natjerati baš sve da prodaju svoju zemlju, pogotovo kada su parcele već dobrim dijelom rasprodane. Od gradnje elektrane se odustalo, a Vir se okrenuo turizmu, postavši 2015. jedna od pet najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj...

 

 

Ma možeš ti pričaš pto god hoćeš, ali novac > ljudsko zdarvlje... za mene nikad!

 

Nuklearni otpad je štetan i hoćemo li ga bacati u jadransko more ako bi izgradili nekoliko NE?

Hvala na eko aktivistima, i na Njemačkoj što razvija vjetro elektrane...

 

A hidroelektrane koliko unište okoliša i bioraznolikosti i poremeti ekosustave, naravno da ih se neće mnogo graditi...

E da vi živite ili netko vaš blizu HE prije i poslije gradnje ili blizu odlagališta nuklearnog otpada i na kraju oboljeli ne biste se toliko raspisivali u njegovom lobiranju, ali već kada ga se toliko ne bojite, nadam se da će odlagalište NE kRško premjestiti blizu vašeg mjesta stanovanja pa onda pišite za NE koliko hoćete...

 

neka je struja i 100% skuplja, ali barem ne trebam brinuti gdje i hoće li me ozračiti nuklearni otpad u RH....

3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi

Čim je nešto kompleksnije lakše je smuljati, a di ćeš kompleksnije od NE.

Kina Duboko subvencionira NE, a samu računicu vezanu za NE je prilično teško sumirati jer troškovi danas mogu narasti abnormalno prema troškovima sutra. Tako da sada imamo ovakvu situaciju:

Why did renewables become so cheap so fast? - Our World in Data

Znam da kinezi kreću s komercijalnom upotrebom torijskih. Super je to.... ali - how much money?

Sa krškom smo već bili na sudu. Zašto bi opet radili nešto što nije naše, niti je energent naš. Imamo vodu, Možemo je iskoristiti sami. Zašto ne? Pa vidi našu cijenu struje. Najniža je u EU jer proizvodnju baziramo na vodi. Gledaj cijeli europski kontinent. Ko ima najjeftiniju struju? Oni koji najviše koriste hidro.

14 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
tgmcro kaže...

Samo ću ostaviti ovo ovdje:

Thorium-based nuclear power - Wikipedia

 A je, al' onda ne ostaje ništa za izgradnju atomske bombe il' bar prodaju nakon centrifugiranja drugima, a gdje ćeš to, mislim ipak treba misliti na povrat investicije .

3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Jehonan kaže...
tgmcro kaže...

Samo ću ostaviti ovo ovdje:

Thorium-based nuclear power - Wikipedia

 A je, al' onda ne ostaje ništa za izgradnju atomske bombe il' bar prodaju nakon centrifugiranja drugima, a gdje ćeš to, mislim ipak treba misliti na povrat investicije .

 

To su priče za djecu. Pogledaj koliko država ima NE a niti jedna nema niti pokazuje ikakve namjere graditi atomsko oružje. Stvar je samo u novcu. Torijske elektrane su neisplative.

10 godina
neaktivan
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Blue_Fatal1ty kaže...

 Japanac ovo čita i smije ti se u facu.

 Ili se šališ ili ne znaš u pogledu Japana.

 

Japan prije nesreće u Fukushimi 33% elektricne energije iz NE.

Japan 2019. god 7.5% iz NE.

U Japanu je 56 od 60 aktivnih reaktora odmah suspendirano nakon nesrece. U 2019. je radilo 9 od 60 reaktora, u 51 do daljnjeg je obustavljen rad.

 

Njemačka isti period 2011.-2019. struja iz NE sa 25% opala na 12%  Njemacka je trajno zatvorila 11 od ukupno 17 reaktora koliko ih je imala 2011. a u planu je potpuno zatvaranje svih.

 

Belgija planira zatvaranje svih NE do 2025. 

 

Italija, Španjolska i Švicarska su suspendirale izgradnju novih reaktora. 

 

Ali su Juzna Koreja, Rusija, Bjelorusija i Kina u navedenom  periodu povecale svoje NE kapacitet. Posebno Kina koja je sama zasluzna za 2/3 rasta kapaciteta nuklearne energije u svijetu nakon Fukushime.

Banglades i Turska planiraju otvaranje svojih prvih reaktora.

 

U Americi je vijest startup Net Power koji gradi plinske elektrane sa nula emisija

 

 

 

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
16 godina
online
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Gallu kaže...

Pa vidi našu cijenu struje. Najniža je u EU jer proizvodnju baziramo na vodi. Gledaj cijeli europski kontinent. Ko ima najjeftiniju struju? Oni koji najviše koriste hidro.

Niti je naša cijena najniža niti zemlje koje imaju jeftinu struju istu proizvode putem HE. Kao što se ni mi ne baziramo na HE (iliti, manje od trećine je dobiveno iz HE).

Zemlje s velikim udjelom struje iz HE često imaju i visoke cijene (npr. Austrija, Luksemburg, Češka, ), a zemlje koje praktički nemaju HE niže (npr. Cipar, Malta, Poljska, Nizozemska, Bugarska).

Čak i Norveška ima nešto veću cijenu nego mi s praktički HE kao osnovom.

O tome da niti imamo kapaciteta za puno HE (gledano lokacijski ili s utjecajem na okoliš), ili pak novca za napraviti išta takvo...

 

3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Old Iggy kaže...
Gallu kaže...

Pa vidi našu cijenu struje. Najniža je u EU jer proizvodnju baziramo na vodi. Gledaj cijeli europski kontinent. Ko ima najjeftiniju struju? Oni koji najviše koriste hidro.

Niti je naša cijena najniža niti zemlje koje imaju jeftinu struju istu proizvode putem HE. Kao što se ni mi ne baziramo na HE (iliti, manje od trećine je dobiveno iz HE).

Zemlje s velikim udjelom struje iz HE često imaju i visoke cijene (npr. Austrija, Luksemburg, Češka, ), a zemlje koje praktički nemaju HE niže (npr. Cipar, Malta, Poljska, Nizozemska, Bugarska).

Čak i Norveška ima nešto veću cijenu nego mi s praktički HE kao osnovom.

O tome da niti imamo kapaciteta za puno HE (gledano lokacijski ili s utjecajem na okoliš), ili pak novca za napraviti išta takvo...

 

 

Pojednostavio sam. Cijena struje je jako vezana i za ekonomsku politiku svake zemlje. Ne može se apsolutno gledati od slučaja do slučaja ali je generalno više HE - manja cijena. Norveška ima nižu cijenu struje od nas.

Imamo kapaciteta za pokrivanje 2 puta naših potreba. Realnih tehničkih kapaciteta imamo manje, ali opet sasvim dovoljno da naše potrebe pokrijemo. Ako nemamo novaca za HE, za šta imamo?

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 11:10 (Gallu).
16 godina
online
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Gallu kaže...
Old Iggy kaže...

Niti je naša cijena najniža niti zemlje koje imaju jeftinu struju istu proizvode putem HE. Kao što se ni mi ne baziramo na HE (iliti, manje od trećine je dobiveno iz HE).

Zemlje s velikim udjelom struje iz HE često imaju i visoke cijene (npr. Austrija, Luksemburg, Češka, ), a zemlje koje praktički nemaju HE niže (npr. Cipar, Malta, Poljska, Nizozemska, Bugarska).

Čak i Norveška ima nešto veću cijenu nego mi s praktički HE kao osnovom.

O tome da niti imamo kapaciteta za puno HE (gledano lokacijski ili s utjecajem na okoliš), ili pak novca za napraviti išta takvo...

 

 

Pojednostavio sam. Cijena struje je jako vezana i za ekonomsku politiku svake zemlje. Ne može se apsolutno gledati od slučaja do slučaja ali je generalno više HE - manja cijena. Norveška ima nižu cijenu struje od nas.

Točno. Zato je besmisleno uspoređivati na taj način.

Generalno, više HE je u biti nešto viša cijena. NE smanjuje cijenu (posebno u bliskim državama - Mađarska, Bugarska itd.).

Cijenu vadim iz Eurostata, tu su Norvežani sitno skuplji (na stranu naš veliki uvoz).

3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Old Iggy kaže...
Gallu kaže...
Old Iggy kaže...

Niti je naša cijena najniža niti zemlje koje imaju jeftinu struju istu proizvode putem HE. Kao što se ni mi ne baziramo na HE (iliti, manje od trećine je dobiveno iz HE).

Zemlje s velikim udjelom struje iz HE često imaju i visoke cijene (npr. Austrija, Luksemburg, Češka, ), a zemlje koje praktički nemaju HE niže (npr. Cipar, Malta, Poljska, Nizozemska, Bugarska).

Čak i Norveška ima nešto veću cijenu nego mi s praktički HE kao osnovom.

O tome da niti imamo kapaciteta za puno HE (gledano lokacijski ili s utjecajem na okoliš), ili pak novca za napraviti išta takvo...

 

 

Pojednostavio sam. Cijena struje je jako vezana i za ekonomsku politiku svake zemlje. Ne može se apsolutno gledati od slučaja do slučaja ali je generalno više HE - manja cijena. Norveška ima nižu cijenu struje od nas.

Točno. Zato je besmisleno uspoređivati na taj način.

Generalno, više HE je u biti nešto viša cijena. NE smanjuje cijenu (posebno u bliskim državama - Mađarska, Bugarska itd.).

Cijenu vadim iz Eurostata, tu su Norvežani sitno skuplji (na stranu naš veliki uvoz).

Po čemu HE povisuje a NE smanjuje cijenu? Ja vidim suprotno.

Electricity prices around the world | GlobalPetrolPrices.com

10 godina
neaktivan
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Slažem se sa kolegom koji je napisao da mi ni žičaru ne znamo napravit, a to ima svako drugo selo u Alpama. 

 

Cak nemamo ni novca za sve kupit kao sto je to bio slučaj sa NE Krško. Realnost je da obican most placaju EU 85% Hrvatska 15% a grade ga Kinezi valjda 100%

 

 Krško nisu izgradili nasi stari Hrvati i Slovenci, nego stari Amerikanci (jedina americka NE u komunistickom bloku je bio Krško, sve ostale su bile sovjetska tehnologija).

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
 
4 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Da smo imali nuklearku blizu granice sa Srbijom ili u Bosni , ne bi ni bilo rata u ex-yu. Dovoljno bi bilo zaprijetiti da ce biti kao u Cernobilu i nitko nam ne bi ni prismrdio . To je jos jedan primjer ustede novaca, sredstava i ljudi kad imas vlastitu nuklearnu elektranu.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
online
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Gallu kaže...
Old Iggy kaže...

Točno. Zato je besmisleno uspoređivati na taj način.

Generalno, više HE je u biti nešto viša cijena. NE smanjuje cijenu (posebno u bliskim državama - Mađarska, Bugarska itd.).

Cijenu vadim iz Eurostata, tu su Norvežani sitno skuplji (na stranu naš veliki uvoz).

Po čemu HE povisuje a NE smanjuje cijenu? Ja vidim suprotno.

Electricity prices around the world | GlobalPetrolPrices.com

Govorimo globalno ili EU?

Čak i na toj tablici pogledaj Austriju ili Luksemburg u odnosu na NE-only države...

3 godine
protjeran
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
lineos kaže...

Ma možeš ti pričaš pto god hoćeš, ali novac > ljudsko zdarvlje... za mene nikad!

 

Nuklearni otpad je štetan i hoćemo li ga bacati u jadransko more ako bi izgradili nekoliko NE?

 

Ajde bar malo prouči temu:

 

https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-wastes/radioactive-wastes-myths-and-realities.aspx

 

lineos kaže...

Hvala na eko aktivistima, i na Njemačkoj što razvija vjetro elektrane...

 

Da si pročitao moj post, mogao si vidjeti što je forsiranje VE i FNE donijelo Njemačkoj:

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/deset-clanica-eu-pobijedili-borbi-k/285057.aspx?page=0&jumpto=6424470&sort=asc&view=flat

 

lineos kaže...

A hidroelektrane koliko unište okoliša i bioraznolikosti i poremeti ekosustave, naravno da ih se neće mnogo graditi...

 

Klasični NIMBY, to bi govorio i za VE da ti zvuk istih remeti život.

 

Budući da fuzije još uvijek nema, niti će je komercijalno uskoro biti, sa čime ćeš zamijeniti postojeće energente?

 

Hoće li mantra biti da majka Gaia grije ljubavlju sve one koji ju štite?

 

lineos kaže...

 E da vi živite ili netko vaš blizu HE prije i poslije gradnje ili blizu odlagališta nuklearnog otpada i na kraju oboljeli ne biste se toliko raspisivali u njegovom lobiranju,

 

Koliko je ljudi oboljelo i/ili preminulo zbog gradnje HE ili zbog nuklearnog otpada. Kad već imaš takve izjave, sigurno imaš podatke.

 

lineos kaže...

ali već kada ga se toliko ne bojite, nadam se da će odlagalište NE kRško premjestiti blizu vašeg mjesta stanovanja pa onda pišite za NE koliko hoćete... 

 

Rađe bi živio pored NE ili pored odlagališta otpada iz NE, nego pored VE ili TE.

 

lineos kaže...

 neka je struja i 100% skuplja, ali barem ne trebam brinuti gdje i hoće li me ozračiti nuklearni otpad u RH....

 

Neće te ozračiti ništa, a poskupljenje dolazi i bez toga:

 

O rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku u programu N1 govorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Miletić.

 

 

"Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike."

 

https://hr.n1info.com/biznis/drzavni-tajnik-otkrio-hoce-li-gradanima-poskupjeti-struja-i-plin/

 

učo kaže...

 Točno, a bilo je u planu sagraditi nešto malo nizvodno Osijeka hidroelektranu na Dravi, neznam zašto je taj projekt stao. Nuklearka je trebala biti na Dunavu kod Dalja.

 

Bojazan zbog Černobila i raspad SFRJ.

 

Gallu kaže...

Sa krškom smo već bili na sudu. Zašto bi opet radili nešto što nije naše, niti je energent naš. Imamo vodu, Možemo je iskoristiti sami. Zašto ne? Pa vidi našu cijenu struje. Najniža je u EU jer proizvodnju baziramo na vodi. Gledaj cijeli europski kontinent. Ko ima najjeftiniju struju? Oni koji najviše koriste hidro.

 

Nadjebavanje oko novca za buduću dekomisiju. Idealno bi bilo da imamo barem jednu svoju NE, iako kao što smo ustvrdili, uz naš HE potencijal, ne treba nam, ali uvijek je dobro imati diverzifikaciju.

 

Gallu kaže...

Torijske elektrane su neisplative.

 

Ne slažem se.

3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Old Iggy kaže...
Gallu kaže...
Old Iggy kaže...

Točno. Zato je besmisleno uspoređivati na taj način.

Generalno, više HE je u biti nešto viša cijena. NE smanjuje cijenu (posebno u bliskim državama - Mađarska, Bugarska itd.).

Cijenu vadim iz Eurostata, tu su Norvežani sitno skuplji (na stranu naš veliki uvoz).

Po čemu HE povisuje a NE smanjuje cijenu? Ja vidim suprotno.

Electricity prices around the world | GlobalPetrolPrices.com

Govorimo globalno ili EU?

Čak i na toj tablici pogledaj Austriju ili Luksemburg u odnosu na NE-only države...

Nema NE only države, ali ima onih čiji je udio u HE 100% ili gotovo 100% Takve države generalno imaju jeftiniju struju od onih čija se proizvodnja temelji na NE. Ima outlinera. To je sigurno, ali kad sagledaš cijelu sliku onda ispada da je HE jeftiniji. Što se i poklapa sa analizama financijskih stručnjaka. Gledam europski kontinent.

Pogledaj Francusku. Državu čija se struja uglavnom temelji na NE. Austrija i Luksemburg imaju nešto višu cijenu struje. Ali onda dođu hrvatska, albanija, srbija bosna koje imaju značajni udio HE i koje su značajno jeftinije.

10 godina
neaktivan
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
učo kaže...
Aldo kaže...
dadoremix kaže...

da smo mi pametni, al nismo

napravili bi 2-3 nuklearke i prodavali struju drugima

Al, ipak naši političari se brinu da ne dođe do toga .. dugi prstiči na djelu

 

 'ajdmo ij napraviti... nema veze kaj je cijela država na trusnom području...ili?

 Pa i Japan je na trusnom području i to puuuno trusnijem nego naše pa ima nuklearke. Je, Fukušima je otišla Bogu na istinu, ali kod nas nema šansi da dođe nekakav cunami i sjebe elektranu. Švabe pogasili nuklearke ali kako mi se čini morati će ih ponovo aktivirati, zatvoriti termoelektrane na ugljen. A ako jednog lijepog dana naprave torijevke i fuzijske elektrane otpada će biti minimalno i moći će se sigurno zbrinuti jer neće biti opasan desetke tisuća godina nego 200 - 300, što je ipak lakše kontrolirati.

 

U Njemackoj je ekoloski lobi tako jak da su zatvorili vecinu NE i sve planiraju u buducnosti. Kako stvari stoje nuklearna energija je zavrsena za Njemacku. U međuvremenu su aktivirali stare TE na ugljen da premoste razdoblje.

I luđacki ulažu u polupouzdane obnovljive izvore na vjetar i sunce.

 

Prije koji dan se Njemacka se povezala sa Rusijom sa novim plinovodom, odnosno drugom cijevi. Kapacitet obje cijevi je 55 milijardi kubika plina godisnje 

Sjeverni tok 2 je izgrađen usprkos zestokom protivljenju SAD i istocno europskih drzava. Nije Njemacka popustila pod pritiscima.

 

Pa sto ce Njemackoj toliko plina?

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
3 godine
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
Monachus monachus kaže...
lineos kaže...

Ma možeš ti pričaš pto god hoćeš, ali novac > ljudsko zdarvlje... za mene nikad!

 

Nuklearni otpad je štetan i hoćemo li ga bacati u jadransko more ako bi izgradili nekoliko NE?

 

Ajde bar malo prouči temu:

 

https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-wastes/radioactive-wastes-myths-and-realities.aspx

 

lineos kaže...

Hvala na eko aktivistima, i na Njemačkoj što razvija vjetro elektrane...

 

Da si pročitao moj post, mogao si vidjeti što je forsiranje VE i FNE donijelo Njemačkoj:

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/deset-clanica-eu-pobijedili-borbi-k/285057.aspx?page=0&jumpto=6424470&sort=asc&view=flat

 

lineos kaže...

A hidroelektrane koliko unište okoliša i bioraznolikosti i poremeti ekosustave, naravno da ih se neće mnogo graditi...

 

Klasični NIMBY, to bi govorio i za VE da ti zvuk istih remeti život.

 

Budući da fuzije još uvijek nema, niti će je komercijalno uskoro biti, sa čime ćeš zamijeniti postojeće energente?

 

Hoće li mantra biti da majka Gaia grije ljubavlju sve one koji ju štite?

 

lineos kaže...

 E da vi živite ili netko vaš blizu HE prije i poslije gradnje ili blizu odlagališta nuklearnog otpada i na kraju oboljeli ne biste se toliko raspisivali u njegovom lobiranju,

 

Koliko je ljudi oboljelo i/ili preminulo zbog gradnje HE ili zbog nuklearnog otpada. Kad već imaš takve izjave, sigurno imaš podatke.

 

lineos kaže...

ali već kada ga se toliko ne bojite, nadam se da će odlagalište NE kRško premjestiti blizu vašeg mjesta stanovanja pa onda pišite za NE koliko hoćete... 

 

Rađe bi živio pored NE ili pored odlagališta otpada iz NE, nego pored VE ili TE.

 

lineos kaže...

 neka je struja i 100% skuplja, ali barem ne trebam brinuti gdje i hoće li me ozračiti nuklearni otpad u RH....

 

Neće te ozračiti ništa, a poskupljenje dolazi i bez toga:

 

O rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku u programu N1 govorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Miletić.

 

 

"Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike."

 

https://hr.n1info.com/biznis/drzavni-tajnik-otkrio-hoce-li-gradanima-poskupjeti-struja-i-plin/

 

učo kaže...

 Točno, a bilo je u planu sagraditi nešto malo nizvodno Osijeka hidroelektranu na Dravi, neznam zašto je taj projekt stao. Nuklearka je trebala biti na Dunavu kod Dalja.

 

Bojazan zbog Černobila i raspad SFRJ.

 

Gallu kaže...

Sa krškom smo već bili na sudu. Zašto bi opet radili nešto što nije naše, niti je energent naš. Imamo vodu, Možemo je iskoristiti sami. Zašto ne? Pa vidi našu cijenu struje. Najniža je u EU jer proizvodnju baziramo na vodi. Gledaj cijeli europski kontinent. Ko ima najjeftiniju struju? Oni koji najviše koriste hidro.

 

Nadjebavanje oko novca za buduću dekomisiju. Idealno bi bilo da imamo barem jednu svoju NE, iako kao što smo ustvrdili, uz naš HE potencijal, ne treba nam, ali uvijek je dobro imati diverzifikaciju.

 

Gallu kaže...

Torijske elektrane su neisplative.

 

Ne slažem se.

 

Nije samo dekomisija. Tu je i otpad. Jako lijepi biznis gdje su dugoprstići povijesno uvjek voljeli uskakati.

Zašto se onda ne rade masovno torijske? Nije da je to izmišljanje tople vode. Već su bile radile.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 11:41 (Gallu).
14 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
texas.bug kaže...

 

U Njemackoj je ekoloski lobi tako jak da su zatvorili vecinu NE i sve planiraju u buducnosti. Kako stvari stoje nuklearna energija je zavrsena za Njemacku. U međuvremenu su aktivirali stare TE na ugljen da premoste razdoblje.

 Plus dosta uvoze iz Francuske kojoj većina električne energije dolazi iz NE.

13 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Možemo potpisivati što hoćemo, ali napraviti nećemo, jer smo potrošili ljudske resurse za velike projekte i odluke, a nove nismo odgojili (samo pogledati vođenje obnove nakon potresa).  Pa mi 20 godina donosimo odluku o skadištenju našeg dijela otpada iz NE Krško, i još ništa nismo riješili.  Hidroelektrane - u neovisnoj Hr napravljenja jedna od cca 40 MW (!?) HE Lešće, a i ta je problematična. HE Senj 2  su nešto počeli prpati, no od ozbiljnih radova smo udaljeni još godinama. S tim da je ovo projekt star više od 40 godina.

Dakle da se danas donese odluka, izbor lokacije i studije bi kod nas trajale decenijama, a godine za izbor dobavljača (ovdje imamo primjere HŽ)

Zbog svega ovoga imamo samo  puno vjetroelektrana je su to privatni projekti, gdje je država , bar do sada, izdašno plaćala nerad HEP-a.

Po prirodi sam optimist, no ovdje (veliki projekti u HR) se držim da je pesimist dobro obavješten optimist.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 13:00 (mr.potter).
 
6 0 hvala 0
16 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Dva zanimljiva videa na temu: 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 15:59 (PICART).
 
1 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
texas.bug kaže...

 

 Krško nisu izgradili nasi stari Hrvati i Slovenci, nego stari Amerikanci (jedina americka NE u komunistickom bloku je bio Krško, sve ostale su bile sovjetska tehnologija).

 

Nije točno. Krško jest Westinghouseov dizajn reaktora i eletkrane, ali su ga gradili Gradis i Hidroelektra, Hidromontaža, Rusimir Vojinović i Đuro Đaković.

 

Niti jedna američka firma nije gradila NE Krško (za razliku od autoceste A1 koju je stvarno gradio Bechtel, barem jednim dijelom).

 

 

This space for rent!
16 godina
online
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Znam da je sve više manje spomenuto , samo baš anegdotalno, sam jučer gledao dokumentarac "The Atom a Love Story" ima na jogurtani, pa ako se kome gleda, nije loša kronologija svakog događaja i situacije od 1940 do danas. 
Mimo toga, samo da još podcrtam da su nove generacije (uglavnom molten salt) reaktora 4. i 5. generacije složene da nemogu nastaviti sami reakciju ako rikne kakva pumpa nešto pukne ili se rastali. Također išlo se na modularne manje dizajne, i sad se to već dosta dobro testira na superračunalnim simulacijama i ai neuralnim mrežama prije ikakve konstrukcije. https://www.eurekalert.org/news-releases/744511 https://spectrum.ieee.org/ai-system-beats-supercomputer-at-key-scientific-simulation Prije se krenulo, pa se tek kad se natovarilo betona i armature shvatilo da ima daleko više problema nego se na papiru nacrtalo. Ipak pričamo o tome da je od zadnje runde praktičnih i uporabnih konstrukcija tih sistema prošlo pola stoljeća. Danas je naravno smartphone opremljeniji i sposobniji od bilo kojeg nadzornog sistema iz tog doba. U dokumentarcu ima i zanimljivih podataka da je američki sistem privatnih firmi koje to projektiraju i grade bio katastrofalan. Svaka firma se natjecala sa svakom i patentirali su svaki šaraf pa je bilo od 100 elektrana njih 85 nekompatibilnih sa "originalnim rješenjima", a pritom su jedni drugima podmetali dampinške cijene podmićivali i lobirali za sebe. Koliko se dalo zaključiti, jedini neprekinuti praktični razvoj i izgradnju je odradila Francuska. Engleska je imala spremne breeder reaktore još 70tih, što bi današnju energetsku sliku svijeta drastično promijenilo, ali tabloidi su proglasili da će engleska puštanjem u rad takvih elektrana postati nuklearno smetlište svijeta, pa su naravno zeleni i profesionalni demonstranti protiv vlada to sve blokirali. I tako... malo sitnica koje niste smopinjali.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 18:14 (overhaul).
Moj PC  
5 0 hvala 1
8 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Za one koji zele zivjeti blizu NE

malo si proucite: Radioactive effluents from nuclear power plants

pa pogledajte samo npr izotope Xe što uzrokuju pa se mozda predomislite

bitno da su svima puna usta krutog otpada, a o prduckanju nećemo

Ziher sam da Slovenci uvijek jave kad zapuše zapadnjak, a oni otvore pipu na NEK, da ekipica u Zg može barem zatvoriti prozore :D

 

 

 

 
2 1 hvala 0
2 godine
protjeran
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi

Nekoliko videa na temu katastrofa(citiram tvoj post jer je najkorisniji u temi)

 

 

 

 

Malo drugačiji video

 

 

Osobno sam za NE, ali ne ovdje. Zašto? Ne znamo most izgradit, obnovit grad od potresa. Nemam povjerenja u naš sustav.

NE je sasvim okej ako se radi kako treba. Smatram da nismo dorasli tome(mi na Balkanu).

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.10.2021 22:48 (Damn Train).
14 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
mr.potter kaže...

Možemo potpisivati što hoćemo, ali napraviti nećemo, jer smo potrošili ljudske resurse za velike projekte i odluke, a nove nismo odgojili (samo pogledati vođenje obnove nakon potresa).  Pa mi 20 godina donosimo odluku o skadištenju našeg dijela otpada iz NE Krško, i još ništa nismo riješili.  Hidroelektrane - u neovisnoj Hr napravljenja jedna od cca 40 MW (!?) HE Lešće, a i ta je problematična. HE Senj 2  su nešto počeli prpati, no od ozbiljnih radova smo udaljeni još godinama. S tim da je ovo projekt star više od 40 godina.

Dakle da se danas donese odluka, izbor lokacije i studije bi kod nas trajale decenijama, a godine za izbor dobavljača (ovdje imamo primjere HŽ)

Zbog svega ovoga imamo samo  puno vjetroelektrana je su to privatni projekti, gdje je država , bar do sada, izdašno plaćala nerad HEP-a.

Po prirodi sam optimist, no ovdje (veliki projekti u HR) se držim da je pesimist dobro obavješten optimist.

 Mi smo radili na rashodovnoj strani  bolje potjerat milijun ljudi pa ne potrošit novce na elektranu. 

 

Sad dok je para jeftina trebali smo dignut 35 milijardi eura kredita i svakom rođenom djetetu isplaćivat 3.000€ mjesečno do punoljetnosti i tako nastavit plaćat dok ne dobijemo prirast bar +1. Jedna godina koštala bi nas 1.3mlrd€ (iznenađujuće malo lol), a ne trebaju ni studije isplativosti, ni direktori, ni zaštita šišmiša, ni sukob interesa. Jebo ceste, tramvaje, žičare, to sve komplikovano, dat djeci pare i bar ćemo znat gdje ide lova.

 

Da nas ima 5-6 milijuna ceste i žičare bi se same izradile. Sad gradimo sve samo za turiste.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
3 godine
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Znao sam. Sad bi sam sebe citirao da mi nije neugodno. Znači salto mortale. Tek toliko o našoj dosljednosti.

 

Zadnja izjava Ćorića:

 

Također je rekao da Hrvatska na svom prostoru, bogatom prirodnim ljepotama i s velikim udjelom turističke djelatnosti u ukupnom BDP-u, neće graditi nuklearne elektrane.

 

“Hrvatska je strateški usmjerena na čistu energiju, onu iz obnovljivih izvora, ali to ne znači da smijemo biti licemjerni i ne prihvatiti činjenicu da se dijelom strujom opskrbljujemo iz NE Krško, čiji smo suvlasnici i da će to tako trajati najmanje do 2043. godine”, rekao je.

 

+

Rekao je da je HEP kao suvlasnik NE Krško već jasno najavio zainteresiranost Hrvatske za sufinanciranje gradnje drugog bloka i sudjelovanje u raspodjeli proizvedene struje, “jer nam treba stabilan i dugoročan izvor električne energije, kao i proteklih par desetljeća”.

 

+ Ćorić i potvrdio da je jučer s mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovicsom razgovarao o mogućnosti da pod određenim uvjetima Hrvatska namiruje svoje potrebe za strujom iz te NE Paks i to na dulje razdoblje, 10 i više godina.

 

Znači Slovenija može ("ružna" zemlja i bez turističke djelatnosti), Mađarska još gora, ali mi smo viša liga...

 

NIsam za NE, ali bih očekivao new deal sa (R)HE. Npr. na Savi nemamo niti jednu, za razliku od Slovenaca, a imali bi veće posredne koristi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.10.2021 10:07 (mr.potter).
 
1 0 hvala 0
5 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

"IPCC (Međuvladin panel o klimatskim promjenama) je vrlo jasno iznio svoja predviđanja: naš cilj vezan za globalno zatopljenje od najviše 1,5 °C do 2 °C tijekom 21. stoljeća nikada neće biti postignut, osim ako se u idućih osam godina ne dogodi znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova."



LoL!!

A third reactor at the site, an EPR unit, began construction in 2007 with its commercial introduction scheduled for 2012. As of 2020 the project is more than five times over budget and years behind schedule. Various safety problems have been raised, including weakness in the steel used in the reactor. In July 2019, further delays were announced, pushing back the commercial date to the end 2022.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flamanville_Nuclear_Power_Plant

Hinkley Point C nuclear power station (HPC) is a project to construct a 3,200 MWe nuclear power station with two EPR reactors in Somerset, England. The site was one of eight announced by the British government in 2010, and in November 2012 a nuclear site licence was granted. On 28 July 2016, the EDF board approved the project, and on 15 September 2016 the UK government approved the project with some safeguards for the investment. As of October 2020, Hinkley is the only one of the eight designated sites to have commenced construction.
...
In January 2021, the estimated construction cost was revised to £22–23bn, with expected start date of June 2026
https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station

I 15 godina im je premalo, o masivnim prekoračenjima budžeta da i ne pričamo... 
Mogu samo biti gotove na vrijeme za totalni kolaps i armagedon... kao i dekomisija ovih već postojećih stotina reaktora koji čekaju Godota.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2021 6:38 (Al Crane).
 
2 0 hvala 0
5 godina
offline
Re: Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi
robogo kaže...
Tu su blizu i Krško i Paks. Moderne nuklearke imaju sigurnosne programe za slučajeve nepogode.

Svi iz rukava izvlače Fukushimu koja je definicija ekstremnog slučaja.

Nuklearna energija je trenutno najbolja opcija.

 

E baš dobro da je netko spomenuo i neki sigurnosni program za slućaj "nepogode".

Povodom zadnjeg potresa kod Petrinje, izvjesni Saša Medaković dao je izjavu za hrvatsku javnost, u kojoj među ostalim kaže:

"Član uprave Nuklearne elektrane Krško istaknuo je da rok trajanja same elektrane ne postoji, jer ona radi dok je sigurna, a sigurnost se provjerava svakih deset godina.
- Originalno je bila projektirana za 40 godina pogona, ali već se prije 20 godina krenulo u promjenu raznih komponenti i sustava za unaprjeđenje sigurnosti. Tako da smo spremni za narednih 20 godina pri čemu svakih deset godina moramo potvrditi da smo sigurni, rekao je."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/clan-uprave-krskog-sigurnosni-sustavi-zaustavili-su-rad-nuklearke-nije-bilo-ostecenja-15040003

Malo čudna izjava, s obzirom da nakon otprilike četiri desetljeća gotovo neprestanog rada u uvjetima visokog pritiska, temperature, korozije i intenzivne radijacije nema poznate legure koja neće postati krhka i puna pukotina:
https://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_embrittlement
https://ima.org.uk/6464/cracking-nuclear-graphite/

... što je već detektirano na mnogim reaktorskim posudama i grafitnim gorivnim oblogama na kojima su provedena ultrazvučna snimanja:

https://euobserver.com/justice/117266
https://www.bbc.com/news/world-europe-35469932
https://www.dw.com/en/cracks-belgian-nuclear-reactors/a-18271456
https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/08/photos-cracks-north-ayrshire-hunterston-b-nuclear-reactor
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-53935708
https://www.reuters.com/article/us-britain-nuclear-edf-analysis-idUSKBN1IA2PK
https://www.thetimes.co.uk/article/cracks-are-starting-to-show-in-nuclear-power-generators-5hhwhvpm7

i što je još važno napomenuti: nikakav tu popravak nije moguć.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k

Saša Medaković još je rekao:

"Rekao je kako je u trenutku potresa bio u Zagrebu, te da se sam potres osjetio u Nuklearnoj elektrani Krško. Naglasio je da nije prijetila nuklearna katastrofa, te je elektrana projektirana da izdrži puno jače potrese, čak do 9 po Richterovoj ljestvici."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/clan-uprave-krskog-sigurnosni-sustavi-zaustavili-su-rad-nuklearke-nije-bilo-ostecenja-15040003


Pa tko je uopće taj Saša Medaković, kakav je on nuklearni strućnjak (kome nije poznat radiation embrittlement problem), i kakvi su njegovi znanstveni kredenćualsi, osim što radi u upravi Krškog?



Saša Medaković rođen je 24. kolovoza 1973. u Kneževu, Republika Hrvatska. Osnovnu i srednju školu, matematičku gimnaziju, završio je u Orahovici. Godine 1992., upisao je Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu i diplomirao (11. svibnja 1998. godine) i magistrirao (9. lipnja 2003. godine) na smjeru Energetske tehnologije (Nuklearna energetika), te od 2012. godine pohađa doktorski studij (Energetika). Trenutno je zaposlen kao ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske. Koautor je ili autor većeg broja znanstvenih i stručnih radova iz područja nuklearne energetike. Od samog početka profesionalnog djelovanja na FERu (znanstveni suradnik), Enconet-u (stručni savjetnik), te u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnog jedna od glavnih tema mu je bila zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
https://savjest.com/osobe/zivotopis.php?zivotopisi_osoba_id=7737&sasa-medakovic


Education

Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb Graphic
Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb
Doctor of Philosophy (Ph.D.)Nuclear Engineering
2012 - 2022

Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb Graphic
Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb
Mr.scNuclear Engineering
1999 - 2003

Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb Graphic
Faculty of electrical engineering and computing, Zagreb
dipl.ing.Nuclear Engineering
https://www.linkedin.com/in/sasa-medakovic-4062461a/?originalSubdomain=hr


Iskreno, nije mi baš najjasnije kakve veze Fakultet Elektrotehnike i Računarstva ima s nuklearnom fizikom uopće kada se ništa na tom polju tamo ne predaje, i kako se s doktora filozofije (... znanosti) dolazi do stručnjaka za nuklearnu sigurnost koji autoritativno uvjerava javnost u pouzdanost zaduženog mu nuklearnog reaktora... pa da vidimo i kako je došao do svojih titula...

Saša Medaković je, nakon rada kao asistent na FERu, 1991. (zlatno doba privatizacije i osnivanja mutnih tvrtki) dobio posao u privatnoj konzultantskoj tvrtki, praktično servisu nuklearne industrije:
https://www.linkedin.com/company/enconet-d.o.o./about/
https://enconet.hr/o-nama/
čiji direktor Igor Vuković je član nečega što poprilično djeluje kao pronuklearna lobistička organizacija:
http://nuklearno-drustvo.hr/drustvo/organizacija/
http://nuklearno-drustvo.hr/

Saša Medaković je titulu magistra dobio ovim radom:
https://dr.nsk.hr/islandora/object/fer%3A5161
a doktorat ovim:
https://www.fer.unizg.hr/_download/repository/2016_15_Medakovic_Sasa.pdf
- oba na temu bježanije NAKON nuklearnog akcidenta, niti slovca o tome što bi se u nuklernim reaktorima moglo odvijati PRIJE akcidenta i kako tada postupati... dakle meni Saša Medaković više djeluje kao neki dežurni vatrogasac sa sukobom interesa, umjesto pravog nuklearnog stručnjaka - nuklearnog fizičara koji razumije kako nuklearni reaktori funkcioniraju.


Vjerojatno su takvi nuklearni strućnjaci/električari/vatrogasci radili i onaj eksperiment u Černobilu. 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Deset članica EU: Da bismo pobijedili u borbi za k
Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice