HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovinom

poruka: 65
|
čitano: 12.474
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovinom ".
5 godina
offline
HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovinom

LAMBO

 

TO THE MOON

 

KUPUJTE BITCOIN, OVCE

 

HNB: Hrvatska narodna banka upozorava na rizike koji nastaju  prilikom korištenja novih i inovativnih tehnoloških rješenja – prvenstveno kriptoimovine

 

U jbt, nisam znao, evo idem prodat bitcoine i umjesto toga uplatit tiket na Juve, to je zicer

 
0 1 hvala 0
15 godina
offline
HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovinom

HNB gdje je zlato? Kakva ste vi to centralna banka bez zlata?
Dok druge centralne banke kupuju zlato, HNB ima manje rezervi zlata nego cingansko vjencanje.

 
1 0 hvala 0
4 godine
protjeran
offline
Re: HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovi
Farmercinakriptovaluta kaže...
zzib kaže...
Noel kaže...

 Zašto ne? To je stvar vlasnika trgovine što će prihvatiti. Državi je bitno samo da si izdao račun u kunama i platio porez. Kao što sam rekao trampa nije zabranjena samo što je to lakše raditi sa novcem. Rijetki ili ne rijetki slučajevi, zakon omogučava da primaš bitcoine uz obračun u kunama što je i normalno. Zadržao ja kao vlasnik trgovine bitcoine ili ih kupio kasnije potpuno je isto i to je moja osobna stvar a ne državna.

 E, ali ako ti doneseš jednu jabuku, a tamo ti netko u skladištu da dvije kruške u zamjenu, ti nisi platio niti lipe poreza. Takvu trampu možeš raditi od firme do firme (prebijat dugove i slično) jer su u sustavu PDV-a, ali to ne mogu raditi niti ja, niti ti, a da ne kršimo zakon. Poanta novca nije samo razmjena, već i praćenje toka kako bi se mogao naplatiti porez.

 

Upravo je zbog toga tržište kriptovaluta k'o stvoreno za kriminalce, i one nalik tome a da toga nisu svjesni. Npr, dolazi mi poznanik sa pričom kako mu je kćer izgubila nešto novca na kriptovalutama, ali i dobila, tako da je na kraju ipak nešto zaradila. I da na to nije potrebno platiti porez. Vrlo je brzo prestala sa trgovanjem kada sam mu objasnio da se na svaku dobit plaća porez i da je to dužna prijaviti poreznoj. I neka bude sretna ako se radi o malom iznosu, jer porezna vjerojatno neće reagirati kada dobije tromjesečni izvještaj od banke.

 

A mogao sam ga i uputiti na neki bankomat u Zagrebu koji izbacuje keš u zamjenu za kriptovalute (anonimno).

 Evo tekst od kolege sa foruma

 

"

nemogu HR predociti nikakve dobiti kada nemam nikakvu dobit na racunu!! Kako ceu nesto oporeziti kada nema uvid u nikakvu banku, a nepostoji nikakv zakon jos specifican za kriptovalute i njihove mjenjacnice.

JOs HNB kaze: prema članku 21. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i članku 4. Zakona o deviznom poslovanju, Bitcoin ne predstavlja novac, niti sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj niti stranu valutu, odnosno strano sredstvo plaćanja. U svom dopisu HNB navodi da, s obzirom na to da vrijednost Bitcoina ne odražava vrijednost novca koji je za njega primljen, Bitcoin ne može biti niti elektronički novac u smislu članka 2. točke 2. Zakona o elektroničkom novcu. 

 

Porezni obveznik je kupio 1 Bitcoin u vrijednosti 10.000 dolara te ga prodao unutar razdoblja od 2 godine za 15.000 dolara. Ako je ove novce isplatio na bankovni račun, dužan je platiti porez na kapitalnu dobit koji iznosi “5.000*10%+(5.000*10%)*18%=590 dolara”.

 

Ako se kriptovaluta drži duže od dvije godine, porez se ne plaća.

 

Zgodan clanak vezan za temu:

 

https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/kada-se-placa-porez-na-kriptovalute-u-rh-136604

4 godine
protjeran
offline
Re: HNB upozorava na rizike povezane s kriptoimovi
Zaporožac kaže...

Nekada je postojao tzv. Zlatni standard kojim je novac imao pokriće u zlatu.. (konvertibilnost zlato>novac 1:1)

Ta je praksa davno ukinuta i ne znam čime danas vlade svih zemalja pokrivaju vrijednost svoga novca.

 

Vecina svijeta koristi fiducijarni novac, gdje je, ne racunajuci ranije pocetke, presudan Nixonov sok, kada je ukinuo konvertibilnost americkog dolara u zlato, sto je u biti dovelo do pada bretonwoodskog monetarnog sustava. Dakle, fiducijarni novac nema pokrica svoje vrijednosti, temelj mu je povjerenje ljudi u njegovu opcu prihvatljivost, njegovu vrijednost jamci drzavna vlast i nije vezana za npr. zlato i opcenito nije osigurana, a stabilnost ovisi o regulatornom djelovanju drzave usmjerenom na odrzavanje stabilnosti i efikasnosti sustava placanja u zemlji.

 

Primjer, USD i EUR valute, FED i ECB nenormalno printaju novac, trenutno nema inflacije zbog kvantitativnog popustanja, gdje je jedan od dugorocnih rizika jos veca inflacija. Sto ce biti u buducnosti - vrijeme ce pokazati.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice