Jesam li ja lud ili je u članku upravo implicirano da je e-cigareta zdravija od roštilja?!
Kemičar u kući (#16): opasnost od dima – duhanskog
- poruka: 20
- |
- čitano: 5.375
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Teško je izvesti takav zaključak, točnije rečeno teško je procijeniti što je opasnije. Ovisi o tome koliko često pušimo e-cigarete, a koliko često jedemo roštilj. No da su PAU opasni i da se nalaze u roštilju te u dimljenim proizvodima to je činjenica. Koga zanima više o opasnosti od pušenja i e-cigareta upućujem na iscrpni (pregledni) članak "Konvencionalne cigatete vs. alternativni uređaji - štetnost po zdravlje čovjeka i ekosustav", https://doi.org/10.15255/KUI.2019.017.
Posteno - kolicina i frekvencija su bitni. No jesu li katrani stetni samo ako se inhaliraju (dim) ili i ako se pojedu (meso s rostilja)?
I jedno i drugo, PAU su štetni i u želucu (probavnom traktu), a ne samo na plućima, iako - općenito govoreći - otrovi jače djeluju ako dolaze kroz pluća nego kroz želudac. Najgora kombinacija? Cigareta + vinjak (rakija). PAU se naime dobro otapaju u alkoholu, pa se zbog ove kombinacije duže zadržavaju u grlu ("štave" sluznicu). Posljedica je rak grla.
Zli autore, nećeš me odbiti od roštilja i od one primamljive slike hrane!
:-)
davnije sam čitao o opakoj kancerogenoći dimljenog mesa. očito, bilo kakv dim (čak i vatikanski) ne sluti na dobro. valjda vatrogasci znaju što čine (ako ne - oprosti im, gospodine). tko se dima ne nadimi, taj se raka ne naraki. sjećam se da smo još na faksu govorili "idem asfaltirat pluća" (u pauzama predavanja). kako bilo, i dalje je na snazi ona: sve što valja u životu ili je nezdravo ili nemoralno ili protuzakonito ili deblja.
Sa druge strane krepat ću iovako i onako. Ne pušim, pijem povremeno par piva. Ili deci dva žestice, rakije... Roštilj volim i jest ću ga. Crveno meso volim i nikad dokle sam živ neću prestat jest ga. Ha jbg, to je tak, već kad sam tu na Zemlji, uživat ću koliko god mogu.
Sa druge strane krepat ću iovako i onako. Ne pušim, pijem povremeno par piva. Ili deci dva žestice, rakije... Roštilj volim i jest ću ga. Crveno meso volim i nikad dokle sam živ neću prestat jest ga. Ha jbg, to je tak, već kad sam tu na Zemlji, uživat ću koliko god mogu.
Klasika. A kad se nakaleme sranja i organizam pocne lagano trokirati zbog pretjerivanja i "uzivanja koliko god mogu" onda obicno bude kako doktori nemaju pojma zdravstvo ne valja ja bi jos malo mlad sam nisam nista prozivio nije posteno itd....
Možda bolje ovako:
U kužinici dime se
tri pršuta
suha! (! = jap. kana)
u kužinici, tri pršuta
jedan zub
babe!
...
jednom sam zapalio cigaretu na roštilju!
davnije sam čitao o opakoj kancerogenoći dimljenog mesa. očito, bilo kakv dim (čak i vatikanski) ne sluti na dobro. valjda vatrogasci znaju što čine (ako ne - oprosti im, gospodine). tko se dima ne nadimi, taj se raka ne naraki. sjećam se da smo još na faksu govorili "idem asfaltirat pluća" (u pauzama predavanja). kako bilo, i dalje je na snazi ona: sve što valja u životu ili je nezdravo ili protuzakonito ili deblja.
sve što je dobro ili je nezdravo ili nemoralno ili nezakonito...
U kužinici dime se
tri pršuta
vijenac kobasica…
Možda bolje ovako:
U kužinici dime se
tri pršuta
suha! (! = jap. kana)
draga čuđenja u svijetu i ostali pjesnici,
haiku karakterizira (striktna!) metrika slogova 5-7-5 a sve skupa predstavlja i prizor koji želite dočarati (doslovce vizualno). u đepenaca je to kombinacija hiragane (osnovno pismo, slogovno) i kanjija (= dosl. "kinesko slovo") ali ne suvremenih, već onih koji su se u kini rabili prije nekih 500 godina pa nemaju veze s današnjima a služe za opis složenih fraza, izričaja, pojmova. uče se, jebiga, napamet. treće pismo, katakana, koristi se uglavnom za pisanje stranih riječi (na pr. imena ali i pojapančenih pojmova). hiraganom se može napisati gotovo svaka japanska riječ no kanji se rabi za složene fraze a ponekad i radi estetike. niš čudno ako u istoj rečenici nađete sve tri vrste pisama. izgovor je, pak, posve posebna znanost. zajebato. dijalekte neću ni spominjati. usto, e da ne bi sve bilo tako jednostavno, postoji i formalni i neformalni japanski (često nemaju međusobno nikakve veze za istu stvar). nota bene, japanski službeni je tokijsko narječje.
nešto ovakvo (metrika i slika):
dim iz pušnice,
izluđuje susjede.
miriše na rak.
Duvan i rakija/vino na kominu, isplati se svakog rizika! Jedna takva seansa poništi dobar dio stresa, kad se sve zbroji - zdravo je.
cek ona slika treba prikazivati rostilj? pa to je neka isprzena bijeda :)
+ muški i ženski izgovor