Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

poruka: 25
|
čitano: 14.201
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p".
6 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

fažol je jedino muzikalno povrće...od njega svima se probudi uspavani glazbeni talent...nemaš muzičkog talenta...pijat fažola. od tebe napravi Mozarta 

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
9 1 hvala 0
2 godine
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Ma, uzmem grah u kenzervi, ocijediš ga i staviš kuhati, kaj bi ga namakal.

Gotov je za čas.

 

Ne znam kako se primprema taj fažol, ili pasulj ?

@nixi123 kaže..Da bas tebe idi prci nest debilu ne si dezuran na forumu za cijene kakve ko stavi.
 
1 3 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
Zaporožac kaže...

Ma, uzmem grah u kenzervi, ocijediš ga i staviš kuhati, kaj bi ga namakal.

Gotov je za čas.

 

Ne znam kako se primprema taj fažol, ili pasulj ?

 grah u konzervi (cak i kad je samo konzerviran solju) je nutritivno osiromašen jer podosta toga korisnog iz njega ostalo u tekućini koju baciš

2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
ivoleko kaže...

grah u konzervi (cak i kad je samo konzerviran solju) je nutritivno osiromašen jer podosta toga korisnog iz njega ostalo u tekućini koju baciš

 

Grah mi treba na napunim pupu, odn. da nisam gladan, a za nutrijente se pobrinem BIO suplementima.. 

Opet, kad potopiš grah, opet baciš tu vodu u kojoj je bio potopljen/omekšan, i odoše nutrijenti.. 

Kad namirnice prokuhaju na 100 C opet odoše pa, pa.... hranjivi sastojci..

Kad bih se u današnje vrijeme oslonio na nutrijente iz hrane koju jedemo, bio bih lomljivih zubi, noktiju, kosti, imao bih avitaminozu, nisko željezo, cink, selen itd..

 

Kad vidim one rajčice na tržnici, sliče kao jaje jajetu, bez ukusa i mirisa, zgade mi se.

Jedem povrće zbog vlakana i probave, a ne hranjivosti.

@nixi123 kaže..Da bas tebe idi prci nest debilu ne si dezuran na forumu za cijene kakve ko stavi.
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2022 16:42 (Zaporožac).
5 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

"Fitinska kiselina snižava razinu glukoze u krvi i smanjuje pojavu karijesa, a usto je antioksidans, što znači da sprječava nastanak raka debelog crijeva. No unatoč poželjnim djelovanjima, činjenica da snižava nutritivnu vrijednost hrane (vezivanjem iona esencijalnih metala), fitinska se kiselina smatra antinutrijentom."

Zanimljivo. Možda bi u nekim slučajevima mogla biti i prihvatljiva alternativa.                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
Zaporožac kaže...
ivoleko kaže...

grah u konzervi (cak i kad je samo konzerviran solju) je nutritivno osiromašen jer podosta toga korisnog iz njega ostalo u tekućini koju baciš

 

Grah mi treba na napunim pupu, odn. da nisam gladan, a za nutrijente se pobrinem BIO suplementima.. 

Opet, kad potopiš grah, opet baciš tu vodu u kojoj je bio potopljen/omekšan, i odoše nutrijenti.. 

Kad namirnice prokuhaju na 100 C opet odoše pa, pa.... hranjivi sastojci..

Kad bih se u današnje vrijeme oslonio na nutrijente iz hrane koju jedemo, bio bih lomljivih zubi, noktiju, kosti, imao bih avitaminozu, nisko željezo, cink, selen itd..

 

Kad vidim one rajčice na tržnici, sliče kao jaje jajetu, bez ukusa i mirisa, zgade mi se.

Jedem povrće zbog vlakana i probave, a ne hranjivosti.

Natapanje graha 24 sata je neusporedivo s držanjem poluobrađenog graha u konzervi koja stoji na policama i skladistu mjesecima i to na raznim temperaturama.

Prokuhavanjem graha se ne gube hranjivi sastojci osim nekih vitamina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2022 20:40 (ivoleko).
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
i što sad, jesti ili ne? Ili ponekad da iskoristiš dobre efekte graha... ili barem otjeraš ukućane od sebe?
Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
genije_čudo_prirode kaže...
i što sad, jesti ili ne? Ili ponekad da iskoristiš dobre efekte graha... ili barem otjeraš ukućane od sebe?

Piše u tekstu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2022 22:58 (dd.inc).
5 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
ivoleko kaže...
Zaporožac kaže...
... 

Natapanje graha 24 sata je neusporedivo s držanjem poluobrađenog graha u konzervi koja stoji na policama i skladistu mjesecima i to na raznim temperaturama.

Prokuhavanjem graha se ne gube hranjivi sastojci osim nekih vitamina.

Grah u konzervi nije "poluobrađen" ništa više nego tvoj doma. Potpuno je prokuhan i spreman za konzumaciju. Prije ćeš ti doma nedovoljno prokuhati grah ("poluobraditi") nego Podravka npr. 

 

Drugo, konzerve su hermetički zatvorene i pasterizirane, tako da mogu stajati godinama (a ne mjesecima). To govori o znanstvenom procesu iza konzerviranja i koliko smo daleko došli kao civilizacija, nema u tome nikakvog argumenta protiv konzumacije. 

 

Isto kao što je brzo smrznuto povrće često nutritivno zdravije nego ono koje ćeš naći na placu, od raznih preprodavača stvari iz trgovina pa do zeleno ubranog povrća naknadno špricanog etilenom da dozrije u kašetama 

8 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
Samo bih nadodao, smislu nuspojava i nusprodukata, nisam primjetio neke razlike izmedju namakanog i nenamakanog graha.

Ili smrdi ili ne smrdi. Ili nadme, ili ne, no, ne mogu to dovesti u vezu s time dali sam namakao ili nisam.
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
Damir22 kaže...
Samo bih nadodao, smislu nuspojava i nusprodukata, nisam primjetio neke razlike izmedju namakanog i nenamakanog graha.

Ili smrdi ili ne smrdi. Ili nadme, ili ne, no, ne mogu to dovesti u vezu s time dali sam namakao ili nisam.

 

 

 Do tri žlice fažola bez posljedica, sve nakon toga je 4th of July fireworks.

 

 

This space for rent!
13 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Fitinska kiselina snižava razinu glukoze u krvi i smanjuje pojavu karijesa, a usto je antioksidans, što znači da sprječava nastanak raka debelog crijeva. No unatoč poželjnim djelovanjima, činjenica da snižava nutritivnu vrijednost hrane (vezivanjem iona esencijalnih metala), fitinska se kiselina smatra antinutrijentom.

 

Poštovani gospodine Raos, Vaši članci su mi među najzanimljivijima na ovom portalu i redovito ih pročitam. Ovog puta sam zamijetio jednu sitnicu koja me natjerala na kopanje po znanstvenim radovima. Zanimalo me me kako je moguće da fitinska kiselina smanjuje pojavu karijesa ako snižava absorpciju metala kao što su Ca, Mg, itd. Ne bi li bilo logično upravo suprotno? Nakon nekoliko sati čitanja vidim da se zapravo radi o lokalnoj primjeni fitinske kiseline koja u određenoj koncentraciji može imati kariostatsko djelovanje. Samim time zaključak o izbjegavanju konzumacije putem hrane ima itekako smisla.

 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Predobar clanak.

Ne znam jel sam od Raosa procitao nesto a da mi je bilo dosadno ili nerazumljivo.

 

Nevjerojatno kojom lakocom prenese svoje znanje na citatelja. Bravo!

 

 

 

Inace prezime Raos me uvijek nekako asocira na stare egipatske faraone :D

Truth in engineering.
 
3 1 hvala 0
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr

Evo ja ne konzumiram nikakve suplemente i nikad nisam ništa slomio, zubi zdravi, krv dobra, šećer, kolesterol... sve u granicama.

8 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Priče o nezdravosti i trajnosti konzervi samo su priče. Ako je nešto konzervirano kako treba, može se trošiti vječno. Još imam staklenke pemeza kojeg je moja pokojna žena pradila prije 15 godina, pekmez se nije pokvario niti izgubio na okusu. Priča mi neki zidar, koji je restaurirao staru njemačku kuću, da je u njoj našao čokoladu skrivenu u zidu (očito kao pripemu za ratne gladne godine) i da ju je u slast pojeo - makar je bila stara barem 40 godina. U Sibiru su hranili pse smrznutom mamutovinom. Slično vrijedi i za frižider. Praktički se svaka hrana može u njemu držati tri dana, a da se ne pokvari. 

Na kraju nešto i o prezimenu Raos (kome se čudi čitatelj). Mnogo se o tome priča, po obliku može biti njemačko, talijansko ili indijsko, no oblik u etimologiji često zavede. Prezime Raos nastalo je kraćenjem iz prezimena Radoš, a ovo je pak izvedeno, kao patronimik, iz imena Radoslav (Rahoslav). U svakom slučaju jako dobro prezime, jer se lako pamti u svakom jezičnom sustavu. Neko je istraživanje pokazalo da se više čitaju znanstveni radovi autora koji imaju kratka i lakozapamtljiva prezimena. 

 
9 0 hvala 3
2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
Peruneph kaže...

Evo ja ne konzumiram nikakve suplemente i nikad nisam ništa slomio, zubi zdravi, krv dobra, šećer, kolesterol... sve u granicama.

Nikad se nisi bavio napornim profi sportom.

Amaterski sport, čak i nekretanje, ili slabo kretanje, ne dovodi do potrebe za nadomjesnim nutrijentima. Normalno, sa zdravljem treba imati i sreće, i budi sretan s tim, da ne moraš unositi ništa "sa strane".

 

Nekretanje ćeš osjetiti (ako si u toj grupi) poslije 45 godina, do tada ljudima uglavnom ne bude ništa.

 

@nixi123 kaže..Da bas tebe idi prci nest debilu ne si dezuran na forumu za cijene kakve ko stavi.
15 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

pročitam napis i napokon razumijem zbog čega namakanje graha poslije kuhanja više i nema neki dublji smisao. 

 

@peruneph: svejedno ti pazi prek ceste.

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2022 11:22 (Ajar).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
danen kaže...

Priče o nezdravosti i trajnosti konzervi samo su priče. Ako je nešto konzervirano kako treba, može se trošiti vječno. Još imam staklenke pemeza kojeg je moja pokojna žena pradila prije 15 godina, pekmez se nije pokvario niti izgubio na okusu. Priča mi neki zidar, koji je restaurirao staru njemačku kuću, da je u njoj našao čokoladu skrivenu u zidu (očito kao pripemu za ratne gladne godine) i da ju je u slast pojeo - makar je bila stara barem 40 godina. U Sibiru su hranili pse smrznutom mamutovinom. Slično vrijedi i za frižider. Praktički se svaka hrana može u njemu držati tri dana, a da se ne pokvari. 

Na kraju nešto i o prezimenu Raos (kome se čudi čitatelj). Mnogo se o tome priča, po obliku može biti njemačko, talijansko ili indijsko, no oblik u etimologiji često zavede. Prezime Raos nastalo je kraćenjem iz prezimena Radoš, a ovo je pak izvedeno, kao patronimik, iz imena Radoslav (Rahoslav). U svakom slučaju jako dobro prezime, jer se lako pamti u svakom jezičnom sustavu. Neko je istraživanje pokazalo da se više čitaju znanstveni radovi autora koji imaju kratka i lakozapamtljiva prezimena. 

 Kolko ja znam, "kućno pripremane" namirnice samo moraju imati steriliziren dio s vodom, ili biti bez nje i to je bulletproof - voda je isključivi medij neophodan za razvoj bakterija i plijesni. Ono što može pomoći u trajnosti je i visok posototak alkohola, i izolacija od kisika, jel? 
No meni se ipak ukiseli pekmez ili provrije, što bi rekli. Nisam stručnjak ni u biokemiji ni pripremi zimnice ili rakije i vina, pa pretpostavljam :)

16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
encoding kaže...
ivoleko kaže...
Zaporožac kaže...
... 

Natapanje graha 24 sata je neusporedivo s držanjem poluobrađenog graha u konzervi koja stoji na policama i skladistu mjesecima i to na raznim temperaturama.

Prokuhavanjem graha se ne gube hranjivi sastojci osim nekih vitamina.

Grah u konzervi nije "poluobrađen" ništa više nego tvoj doma. Potpuno je prokuhan i spreman za konzumaciju. Prije ćeš ti doma nedovoljno prokuhati grah ("poluobraditi") nego Podravka npr. 

 

Drugo, konzerve su hermetički zatvorene i pasterizirane, tako da mogu stajati godinama (a ne mjesecima). To govori o znanstvenom procesu iza konzerviranja i koliko smo daleko došli kao civilizacija, nema u tome nikakvog argumenta protiv konzumacije. 

 

Isto kao što je brzo smrznuto povrće često nutritivno zdravije nego ono koje ćeš naći na placu, od raznih preprodavača stvari iz trgovina pa do zeleno ubranog povrća naknadno špricanog etilenom da dozrije u kašetama 

 

Grah nije obraden, ali je prokuhan? Pa sto je kuhanje nego obrada.

Imas Podravkin koji je potpuno spreman za konzumaciju, a imas i onih koji se trebaju skuhati (poluobraden). 

 

Konzerve mogu stajati stoljecima, a da budu "ispravne", jer sam si rekao hermeticki su zatvorene i sterilizirane te nema sanse da se hrana pokvari. Ali EU regulativa vise ne dopusta tako dugacke rokove trajanja jer sto hrana vise stoji u konzervi i to na raznim uvjetima, toj hrani opada kvaliteta. Taj grah postepneno gubi svojstva i nutrijente koji se tope u vodi koju na kraju prolijes, a dolazi i do raspada odredenih nutrijanata. 

 

Promatras hranu samo iz perspektive kvarnosti (+ špricanja etilenom kojeg nemam namjeru komentirati), a nutricionizam obuhvaca malo više od toga.

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2022 20:14 (ivoleko).
5 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
ivoleko kaže...
encoding kaže...
ivoleko kaže...
Zaporožac kaže...
... 

Natapanje graha 24 sata je neusporedivo s držanjem poluobrađenog graha u konzervi koja stoji na policama i skladistu mjesecima i to na raznim temperaturama.

Prokuhavanjem graha se ne gube hranjivi sastojci osim nekih vitamina.

Grah u konzervi nije "poluobrađen" ništa više nego tvoj doma. Potpuno je prokuhan i spreman za konzumaciju. Prije ćeš ti doma nedovoljno prokuhati grah ("poluobraditi") nego Podravka npr. 

 

Drugo, konzerve su hermetički zatvorene i pasterizirane, tako da mogu stajati godinama (a ne mjesecima). To govori o znanstvenom procesu iza konzerviranja i koliko smo daleko došli kao civilizacija, nema u tome nikakvog argumenta protiv konzumacije. 

 

Isto kao što je brzo smrznuto povrće često nutritivno zdravije nego ono koje ćeš naći na placu, od raznih preprodavača stvari iz trgovina pa do zeleno ubranog povrća naknadno špricanog etilenom da dozrije u kašetama 

 

Grah nije obraden, ali je prokuhan? Pa sto je kuhanje nego obrada.

Imas Podravkin koji je potpuno spreman za konzumaciju, a imas i onih koji se trebaju skuhati (poluobraden). 

 

Konzerve mogu stajati stoljecima, a da budu "ispravne", jer sam si rekao hermeticki su zatvorene i sterilizirane te nema sanse da se hrana pokvari. Ali EU regulativa vise ne dopusta tako dugacke rokove trajanja jer sto hrana vise stoji u konzervi i to na raznim uvjetima, toj hrani opada kvaliteta. Taj grah postepneno gubi svojstva i nutrijente koji se tope u vodi koju na kraju prolijes, a dolazi i do raspada odredenih nutrijanata. 

 

Promatras hranu samo iz perspektive kvarnosti (+ špricanja etilenom kojeg nemam namjeru komentirati), a nutricionizam obuhvaca malo više od toga.

 

 prvi bold uopće nema smisla, ne znam što pokušavaš reći, pročitaj ponovno na što odgovaraš. Ti si tvrdio da je grah u konzervi "poluobrađen" što bi sugeriralo da ga dodatno treba "obraditi" - nije. Potpuno je obrađen (prokuhan) i spreman za konzumaciju

 

Što se tiče naknadnog dozrijevanja voća i povrća, to je opće poznata priča - rajčice iz trgovnie nikad nisu kao domaće nego tvrde i bezokusne jer su ubrane sirove (zelene), a jedino što se promijenilo preko noći je boja koju su dobile brzinskim sazrijevanjem etilenom. Banane drugi primjer - misliš da one dolaze iz Ekvadora zrele? Beru se zelene i dozrijevaju nadknadno. Itd itd.

 

Takve su namirnice nutritivno siromašnije nego domaće uzgojene, iako ne možemo svi imati 100 kvadrata vrta pa rasti svoje, zato se snalazimo kako možemo. Po tom pitanju, svježe smrznuto povrće je često očuvanijih nutrijenata jer se smrzavanjem oni čuvaju, pa su "svježije" nego nešto što je putovalo po kontejnerima Atlantikom

2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
encoding kaže...
Što se tiče naknadnog dozrijevanja voća i povrća, to je opće poznata priča - rajčice iz trgovnie nikad nisu kao domaće nego tvrde i bezokusne jer su ubrane sirove (zelene), a jedino što se promijenilo preko noći je boja koju su dobile brzinskim sazrijevanjem etilenom. Banane drugi primjer - misliš da one dolaze iz Ekvadora zrele? Beru se zelene i dozrijevaju nadknadno. Itd itd.Takve su namirnice nutritivno siromašnije nego domaće uzgojene, iako ne možemo svi imati 100 kvadrata vrta pa rasti svoje, zato se snalazimo kako možemo. Po tom pitanju, svježe smrznuto povrće je često očuvanijih nutrijenata jer se smrzavanjem oni čuvaju, pa su "svježije" nego nešto što je putovalo po kontejnerima Atlantikom

 Mi imamo 500 kvadrata, ali sve je u voćnjaku, (voćke godinama ne tretiramo kemikalijama, urod je 70% manji, ali ipak, za obitelj bude dosta) dolje je trava.

Ništa se ne isplati uzgajati ako ne želiš zaštiti povrće agresivnim kemikalijama, a ne želim, radije kupim, pa ne vidim s ćim je povrće špricano. 

Postoje načini zaštite koprivom, mlijekom, raznim kombinacijama, no slab je urod, puno rada, opet se ne isplati.

 

Prije 20 godina je bilo dovoljno skoro sve povrće tretirati modrom galicom pomiješanom s malo gašenog vapna, i to je bilo dovoljno za gotovo svo povrće.

90% sigurnije sredstvo za razvoj bilja, i neotrovnosti za čovjeka od današnjih preparata, bez kojih povrće ne može uspjeti.

Danas bez agresivne, za čovjeka štetne kemikalije ne može ništa uspjeti, možda crveni luk može.

 

*Što se tiče rajčica iz trgovine ili s placa, njihova neukusnost dolazi i zbog toga, što si uzgojene u plasteniku, ne vide sunca cijeli svoj život do branja.

@nixi123 kaže..Da bas tebe idi prci nest debilu ne si dezuran na forumu za cijene kakve ko stavi.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2022 6:14 (Zaporožac).
5 godina
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Zaporožac lijepo, ja doma imam nešto malo povrćki tipa salate, krastavci, tikvice, paradajz, cikla i sl. uspijevaju dosta dobro dok nema puževa i zečeva

 

 
2 0 hvala 1
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
encoding kaže...
ivoleko kaže...
encoding kaže...
ivoleko kaže...
Zaporožac kaže...
... 

Natapanje graha 24 sata je neusporedivo s držanjem poluobrađenog graha u konzervi koja stoji na policama i skladistu mjesecima i to na raznim temperaturama.

Prokuhavanjem graha se ne gube hranjivi sastojci osim nekih vitamina.

Grah u konzervi nije "poluobrađen" ništa više nego tvoj doma. Potpuno je prokuhan i spreman za konzumaciju. Prije ćeš ti doma nedovoljno prokuhati grah ("poluobraditi") nego Podravka npr. 

 

Drugo, konzerve su hermetički zatvorene i pasterizirane, tako da mogu stajati godinama (a ne mjesecima). To govori o znanstvenom procesu iza konzerviranja i koliko smo daleko došli kao civilizacija, nema u tome nikakvog argumenta protiv konzumacije. 

 

Isto kao što je brzo smrznuto povrće često nutritivno zdravije nego ono koje ćeš naći na placu, od raznih preprodavača stvari iz trgovina pa do zeleno ubranog povrća naknadno špricanog etilenom da dozrije u kašetama 

 

Grah nije obraden, ali je prokuhan? Pa sto je kuhanje nego obrada.

Imas Podravkin koji je potpuno spreman za konzumaciju, a imas i onih koji se trebaju skuhati (poluobraden). 

 

Konzerve mogu stajati stoljecima, a da budu "ispravne", jer sam si rekao hermeticki su zatvorene i sterilizirane te nema sanse da se hrana pokvari. Ali EU regulativa vise ne dopusta tako dugacke rokove trajanja jer sto hrana vise stoji u konzervi i to na raznim uvjetima, toj hrani opada kvaliteta. Taj grah postepneno gubi svojstva i nutrijente koji se tope u vodi koju na kraju prolijes, a dolazi i do raspada odredenih nutrijanata. 

 

Promatras hranu samo iz perspektive kvarnosti (+ špricanja etilenom kojeg nemam namjeru komentirati), a nutricionizam obuhvaca malo više od toga.

 

 prvi bold uopće nema smisla, ne znam što pokušavaš reći, pročitaj ponovno na što odgovaraš. Ti si tvrdio da je grah u konzervi "poluobrađen" što bi sugeriralo da ga dodatno treba "obraditi" - nije. Potpuno je obrađen (prokuhan) i spreman za konzumaciju

 

Što se tiče naknadnog dozrijevanja voća i povrća, to je opće poznata priča - rajčice iz trgovnie nikad nisu kao domaće nego tvrde i bezokusne jer su ubrane sirove (zelene), a jedino što se promijenilo preko noći je boja koju su dobile brzinskim sazrijevanjem etilenom. Banane drugi primjer - misliš da one dolaze iz Ekvadora zrele? Beru se zelene i dozrijevaju nadknadno. Itd itd.

 

Takve su namirnice nutritivno siromašnije nego domaće uzgojene, iako ne možemo svi imati 100 kvadrata vrta pa rasti svoje, zato se snalazimo kako možemo. Po tom pitanju, svježe smrznuto povrće je često očuvanijih nutrijenata jer se smrzavanjem oni čuvaju, pa su "svježije" nego nešto što je putovalo po kontejnerima Atlantikom

Opet ponavljam, postoji grah koji je poluobraden (samo brzim postupkom steriliziran u konzervi), a postoji grah koji je potpuno obraden i spreman za konzumiranje. Radim na startupu hranom i imamo u bazi valjda sve pretpakirane proizvode na hrvatskom trzistu pa malo vise znam o grahu u konzervi, osim onog Podravkinog na kojeg se ti stalno referenciras.

 

Čitavu čitabu si napisa o voću i povrću iz trgovina o kojima se uopce nisam referencira niti ima veze s temom na forumu pa cu opet napisati da nemam namjeru to komentirati.

 

 

 

11 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati gr
ivoleko kaže...

Opet ponavljam, postoji grah koji je poluobraden (samo brzim postupkom steriliziran u konzervi), a postoji grah koji je potpuno obraden i spreman za konzumiranje. Radim na startupu hranom i imamo u bazi valjda sve pretpakirane proizvode na hrvatskom trzistu pa malo vise znam o grahu u konzervi, osim onog Podravkinog na kojeg se ti stalno referenciras.

 

Čitavu čitabu si napisa o voću i povrću iz trgovina o kojima se uopce nisam referencira niti ima veze s temom na forumu pa cu opet napisati da nemam namjeru to komentirati.

 

 

 

 Prvi put čujem da postoji poluskuhani grah u konzervi. Ja doma imam negdje popis grahova (da se znam ravnati prilikom kupovine) u konzervi koji su OK i onih koji nisu - ovi posljednji su oni koji su imali grah koji nije sav bio mekan. Ali nisam nigdje na pakovanju vidjela da piše da se radi o poluskuhanom grahu. Ja sam samo mislila da se radi o lošem grahu 

2 godine
offline
Kemičar u kući (#70): Zašto treba namakati grah p

Posvuda na webu vam piše, da ga nije potrebno kuhati.

 

No, moja žena ga kuha, i đaba što piše na web-u, od savjeta stručnjaka, kad ona zna bolje. 

Meni je fin i takav. 

 

@nixi123 kaže..Da bas tebe idi prci nest debilu ne si dezuran na forumu za cijene kakve ko stavi.
 
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice