kad bismo voćnim isparavanjima dodali samo jednu (na postojeće dvije) veze atoma ugljika, imali bismo održivo zavarivanje (kisik bismo donirali disanjem lišća tog istog voća pa i šire).
Kemičar u kući (#71): zrelo voće, prezrelo voće –
- poruka: 8
- |
- čitano: 13.497
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
I eten može biti eksplozivan. Može se dakle pucati i kruškom (a ne samo puškom).
Hvala, baš smo pričali o etilenu u komentarima prošlog članka!
za čitatelja ovih mrežnih stranica najvažnije je znati da voću prijeti opasnost od drugog voća. Jer jedan plod potiče sazrijevanje drugog zbog kemijskog spoja jednostavne strukture, no složenog djelovanja – etilena
funkcionira i u drugom smjeru: ako želite da vam banane/avokado i ostalo voće brže dozrije (jer je često tvrdo i nezrelo iz dućana), stavite ga uz drugo voće koje proizvodi puno etilena - banane, smokve, kruške i sl. Miješajte kruške i jabuke
I kako onda da najbolje sazrijem magno a da se ne pokvari, jer ovaj koji se kod nas prodaje je super-nezreo i daleko od one mekoće i sočnosti što se jede u aziji (kod njih mu je tekstura najsličnija super sočnoj breskvi)
Stavi ga sazrijevanje uz drugo voće pa "pipaj" svaki dan dok ne sazrije
Stavi ga sazrijevanje uz drugo voće pa "pipaj" svaki dan dok ne sazrije
Ma probao sam to, ima kao fora da se stavi u suhu rižu ali nije to to jer kad krene sazrijevat se vrlo brzo pokvari... treba nešto da ga sazrije brže neg krene trunut
Ogovor na brzo sazrijevanje bez truljenja je nadohvat ruke. Voće treba pokriti (da ne kažem hermatizirati) i plodove držati tako da se ne dodiruju (prijenos bakterija). Rekao sam da etilen ima praktički istu gustoću kao zrak, što znači da se sa zrakom dobro miješa.