Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

poruka: 172
|
čitano: 30.332
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim".
5 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Marko :D kaže...

 Kineska konkurencija Huawei-u je jos uvijek dostupna u SAD-u zato sto je premala, nisu nekakav tehnoloski leader vec se baziraju (ili su se bazirali) na pristupacnim uredajima. Huawei je firma svjetskog glasa, za Oppo i Vivo je puno manje ljudi culo. S druge strane Huawei radi puno na telekomunikacijama, trenutno su najjaci kod 5G ako nastave s tim razvojem 6G ce oni sami razvijati. I onda Amerikanci nece imati izbora. Lagano rade na zamjeni sve americke tehnologije i ako amerikanci ne udare sad kod 5G nece imati po cemu udariti kod 6G jer nece biti americke tehnologije. Zapitaj se samo zasto nije bilo problema oko 4G mreza. Huawei je i tada instalirao sisteme diljem svijete pa nikakvih naznaka spijuniranja, nikakvih optuzbi. A to nije bilo daleko, pred svega 10-11 godina.

 

Sto se tice blokiranja, ja nemam problem sto je SAD zabranio Huawei na domacem trzistu, njihovo pravo. Ja imam problem sa cinjenicom da su im uskratili pristup tehnologiji koju ta kompanija koristi internacionalno. Znaci nije dokazano spijuniranje, Android se ne koristi za pribavljanje podataka ili spijuniranje i zasto onda SAD vidi potrebu da meni brani da ja kupim Kineski proizvod sa americkim OS-om? Cak i ako me Kinezi spijuniraju, spijuniraju mene koji nisam građanin SAD-a. Koju tocno svrhu zabranjivanje Googla ima u svemu tome i kako to pomaze amerikancima?

 

I ono najvaznije svi zaboravljate. Trump je zapoceo trgovinski rat zbog toga sto kina izvozi u SAD daleko vise nego uvozi iz SAD-a. Sasvim je moguce da svega ovoga ne bi bilo da su blize 1:1, ukljucujuci i optuzbi oko spijuniranja. Razlog takvog nesrazmjera je otvaranje kine u 80-ima i pustanje svjetskim poduzecima da koriste masivnu kinesku radnu snagu. Svih tih 500 milijardi dolara proizvoda koje SAD uvozi su proizvodi koji se nisu mogli jeftinije proizvesti nigdje u svijetu. Americke kompanije su iskoristavale kinesku radnu snagu (sjecate se optuzbi o sweatshop-ovima) da zarade puno vise pare nego da proizvode u SAD-u gdje im je trosak placa daleko visi. Gdje su bili borci za jednaka prava tada?

14 godina
online
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
kingofthenight kaže...
Facebook, Whatsapp, Skype, Twiter, Google, Bing... su blokirani a masi drugih je otezan rad...

Znate onu, kako sijes tako zenjes

Ali ono realno, te sve navedene aplikacije služe Amerima i zapadnim zemljama za špiuniranje svog ljubljenog naroda, tu stvaro ne moraš biti genije.

 

Nadalje, a šta se mene to tiče, za sve te aplikacije i gluposti, ako ju ja skinem i koristim automatski znam kao i 99% ostatka populacije da sve sigurnosne službe zapadnih zemalja mogu koristiti moje podatke u tim aplikacijama u svoje svrhe.

 

Ja nemam tajni, niti imam što tajiti, zar Vi imate? Mi obični građani uopće nismo meta niti tema ove svađe Kine i SAD-a sam ćemo mi nahebat u cijeloj priči. Ionako sve mogu o nama saznati na Facebook-u, Instagram-u i ostalim pizdarijama od aplikacija koje uredno skupljaju Vaše podatke i sigurno čuvaju na svojim serverima za potrebe "svojih" vlada.

 

Ovdje se radi o čistom revanšizmu i strahu jer je Huawei počeo ekonomski ugrožavati IT firme iz SAD-a i ovo je bio jedini način da pokušaju ekonomski zaustaviti Huawei, ali im to neće baš pun pomoći jer njihova tržišta su Kina, Indija, kontinent Afrika i tu se već malte ne radi o pola ukupnog stanovništva Zemlje.

Da ponovim tu će najviše nahebat korisnici u Europi, zahvaljujući jadnom i ugroženom SAD-u.

Gadio mi se je SAD, ali sada stvarno prelazi na novu razinu gdje oni hoće nama nametati šta ćemo kupiti , od koga i za koliko - živjela SAD demokracija , jer je ona jedina ispravna, ostali se moraju pokoriti ili biti pokoreni. Fuj, ali svaki imperij doživi svoj krah, mislim da je njihov blizu, samo toga još nisu ni svijesni.

14 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Boli vas uspjeh Huaweia boli. Neka boli. Ne moraju svi imati Samsunge kao što ih ima svaka baba u tramvaju.
 
1 6 hvala 0
16 godina
online
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Marko :D kaže...
Visak kaže...
Dok američki HW i SW ne skuplja podatke i nema backdoorove?

Budimo realni, ništa od toga nije potvrđeno; to su trenutno teorije zavjere. Backdoorovi koje kineske kompanije ostavljaju u svojim proizvodima su pronađeni jako puno puta i potvrđeni da predstavljaju neku opasnost.

Lako je biti naivan=bolje spavaš, s obzirom kakve su sve gadosti Ameri radili(na štetu svojih građana) pogotovo famozna CIA.Skupljanje podataka je sitnica, alate za to imaju i to se več odavno radi u praksi.Dok ti čekaš potvrdu dotle bu Krava krepala, ili recimo pitaj Snowdena eto ga u Ruskom bunkeru.

 

Marko :D kaže...

Zato što su Google i Qualcomm ukinuli suradnju s Huaweijem. Huawei mobiteli bez Googlea su poluproizvod.

 Puno toga danas je poluproizvod, a masovno se koristi u praksi lista je jako dugačka. Recimo Windowsi koji su dizajnirano(u odnosu na Linux) tako da je sve potencijalne sigurnosne rupe i teško pobrojat.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
15 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
love2ml86 kaže...

 službeno da, neslužbeno ne

Neslužbeno ne, ako je neslužbeno odakle ti znaš za to? Wikileaks?

 Zato jer nikad niko neće priznati da je nekome razbio kodove...
Samo se budala hvali na netu da nekome razbio kod.

if only you knew the power of the dark side
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Marko :D kaže...

Američka vlada ne može narediti Hrvatskoj ili općenito EU da zabrani ili da ne kupuje Huaweijeve proizvode.

 Zašto ne bi mogla, tko će ju spriječiti? Švicarcima su naredili da ukinu bankarsku tajnu. Ej, Švicarcima!

 

Onu direktoricu Huaweia su u Kanadi uhapsili jer su im Ameri tako naredili, a jer je Huawei kršio američke sankcije prema Iranu. Pa ti krši američke sankcije prema Huaweiju.

 

Zanimljivo kako je malo problem u kršenju sankcija, pa malo u špijuniranju, pa malo u trgovinskom deficitu s Kinom, a uvijek je kriv baš Huawei. Kao da je netko prvo odabrao krivca, a onda krenuo tražiti što mu može prišiti.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
offline
Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

Prvo malo povijesti (što je kraća moguće s obzirom na to da toga ima za knjigu):
"80-ih godina prošlog stoljeća kineska vlada pokušala je modernizirati nedovoljno razvijenu telekomunikacijsku infrastrukturu u državi. Ključna komponenta telekomunikacijske mreže bili su prekidači za telefonske centrale, a krajem 80-ih nekoliko je kineskih istraživačkih grupa nastojalo steći i razviti tehnologiju, obično kroz zajednička ulaganja s inozemnim tvrtkama.

 

Ren Zhengfei, bivši zamjenik zapovjednika inženjerske organizacije Narodne oslobodilačke vojske Kine, osnovao je Huawei 1987. u Shenzhenu, Kina.

Umjesto da se oslanja na osiguravanje transfera tehnologija od stranih tvrtki, koje su često nerado prenosile svoje najnaprednije tehnologije na kineske tvrtke, Ren je s lokalnim istraživačima pokušao obrnutim inženjeringom (reverse engineering) stranih tehnologija dostići zapadnjačku tehnologiju. U vrijeme kada je sva kineska telekomunikacijska tehnologija uvezena iz inozemstva, Ren se nadao izgraditi domaću kinesku telekomunikacijsku tvrtku koja bi mogla konkurirati i na kraju zamijeniti strane konkurente.

 

Huawei je također dobio ključni ugovor za izgradnju prve nacionalne telekomunikacijske mreže za Narodnu oslobodilačku vojsku, što je jedan zaposlenik opisao kao "mali ugovor u smislu našeg ukupnog poslovanja, ali velik u smislu naših odnosa". Godine 1994. osnivač Ren Zhengfei imao je sastanak s glavnim tajnikom komunističke partije Jiang Zeminom, rekavši mu da je "oprema za telekomunikacijsku tehnologiju povezana s nacionalnom sigurnošću, te da je nacija koja nema vlastitu telekomunikacijsku opremu poput one koja nema vlastitu vojsku." Jiang se složio s tom procjenom."

-----

 

To je samo mali dio povijesti Huaweija iz čega je i više nego jasno da ova mjera SAD-a nema nikakve veze s ajfonima i konkurencijom već sigurnošću SAD-a i ugroze njihove vojne i gospodarske snage. Naravno to je procjena SAD-a. A procjena zdrave logike je da će onaj (ako takvog bude) tko ima svoju telekomunikacijsku opremu instaliranu u većini država svijeta imati i gospodarsku, informacijsku i vojnu prednost. Jedno od rješenja će biti jedinstveno vijeće za telekomunikacije koje će odobravati ili zabranjivati instalaciju opreme poput 5G mreža ako ne zadovoljava određene sigurnosne standarde (to je prilično utopistička ideja), a do tada će svaka država nastupati samostalno u svom najboljem ili najgorem interesu. Naravno dominantna svjetska država će uvijek pokušati nametnuti svoj stav, a to je za sada SAD.
Sve ovo pišem kako bi pokušao objasniti da ovo veze nema s nekom određenom kompanijom, jedini problem je što je u Kini sve pod kontrolom države odnosno komunističke partije i to se kosi sa svim načelima slobodnog tržišta. S druge strane licemjeran "Zapad" nije zanimalo to kršenje slobodnog tržišta dok su mogli za male novce dobiti traženo, a sad kad je Kina kroz reverse engineering, nezakonito prikupljanje i razvoj vlastite tehnologije dostigla "Zapad" i ugrozila ih ovi su opet upalili alarm za poštivanje načela slobodnog tržište. Ovo vrijedi za sve sfere gospodarstva, ne samo telekomunikacije.

 

Da, svijet nije pošten, ali da bi kroz njega sigurno koračao uvijek idi putem manjeg zla.

 

P.S. u upravnom odboru Huaweija sjede članovi komunističke partije i niti jedna informacija za koju se koristi Huawei oprema nije prošla bez partijske "zabilješke". Huawei je ovo mogao izbjeći tako da je razdvojio poslovanje mobitela i telekomunikacijske tehnologije i onda bi kompanija koja proizvodi mobitele ostala prilično netaknuta, ali kako je rekao osnivač Huaweija "tko nema vlastitu telekomunikacijsku opremu isto je kao da nema vlastitu vojsku".

 
13 0 hvala 1
5 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
devotion kaže...

"tko nema vlastitu telekomunikacijsku opremu isto je kao da nema vlastitu vojsku".

 Amerikanci nemaju vlastitu telekomunikacijsku opremu. Recimo da EU uspjesno progura PESCO (buduca europska vojska), da SAD preokupljen Kinom ili Iranom ili cime vec odluci napustiti NATO (cime se trump dugo prijetio) i Europa se uspjesno osamostali. Istovremeno Kinezi (mozda cijeli BRICS) kao najveci uvoznici nafte inzistiraju i uspjesno proguraju kupnju nafte u yuanima, a ne dolarima i dolarska dominacija padne. Sad smo vec na 7G ili 8G tehnologiji koja kosta stotine milijardi i par desetljeca razvoja i SAD je sada prvi puta u situaciji kada moraju kupiti kriticnu tehnologiju od regija koje imaju vlastitu vanjsku politiku koja se nuzno ne mora slagati sa americkim interesima.

 

To je vjerujem jedan od strahova SAD-a. I tome sad pristupaju jednostranim izlaskom iz iranskog nuklearnog dogovora i prijeteci se sankcijama svakome tko prekrsi njihove jednostrane sankcije. Prijete se njemcima oko nord stream 2, prijeteci se NATO-u, stavljajuci tarife na EU proizvode i slicno... I sad nakon svega kazne Huawei koji je trebao predvoditi 5G instalaciju u europi da Europa jos vise zaostane za SAD-om kod implementacije AI-a samovozecih automobila i svih potencijalnih blagodati koje obecavaju 5G mreze.

 

Ako su htjeli odabrati losiji pristup nisu mogli. Trump je dosljedan svojoj rijeci i to mu se mora priznati "amerika prva". To je u redu za americkog predsjednika, ali mene interesira kako ce bilo koji europski politicar prodati tu istu mantru svojim biracima. Android zabrana Huawei-u nece pogoditi SAD ili Kinu vec ostatak svijeta gdje je Europa najveci preostali igrac.

16 godina
odjavljen
offline
Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

Ne slusajte sta Marko :D pise. Poznat je po tome da je koristio CCleaner i gorljivo ga branio. Tko zna na sta je jos spreman. To je jedan od onih kad u novinama susjedi izjave "nismo nista sumnjali, bio je vrlo pristojan i uvijek je pozdravljao".

Pri tome bih posebno istaknuo vrlo zabavnu poruku uvazenog kolege ihush-a

Freak Show Inc.
 
12 2 hvala 0
6 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Alpa Chino kaže...
devotion kaže...

"tko nema vlastitu telekomunikacijsku opremu isto je kao da nema vlastitu vojsku".

 Amerikanci nemaju vlastitu telekomunikacijsku opremu. 

??

12 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Oldy kaže...
Boli vas uspjeh Huaweia boli. Neka boli. Ne moraju svi imati Samsunge kao što ih ima svaka baba u tramvaju.

 Vlasnik huaweija je komunisticka vlada narodne republike kine. Komunisticka partija. 

Dakle odluka je politicko ekonomska a ne samo ekonomska..

Samsung Galaxy S9
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k

Ne vidim problem, kao što ga ne vidi ni Huawei.

https://wiki.lineageos.org/gapps.html

 

https://lineageos.org/

Google je ovo nevoljko napravio i nikako im nije u interesu. Sve u svemu 'do no evil' više ne postoji.

Mislim, dakle half adder
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2019 23:21 (hrvooje).
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

Ja imam LOS 16 na pocu.. ali za LOS treba imati zivaca..

Moja zena ga nebi trpila.. ode bootloader, stavi twrp, flashni tu i tamo. Format, brisi sve, clean install..

Nije aosp za svakoga. Za freakove da..

Poco F1
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
'Kompa' sjedi u upravi svih kineskih tvrtki, ne samo onih drzavnih poput huaweia. Xiaomi, bez obzira sto nominalno nije drzavna firma (iako je i to upitno obzirom da kljucni investitori i vlasnici udjela jesu drzavne tvrtke), takodjer ima svoj komitet k(om)p(a). Samo guglajte xiaomi i kom. party, nemrem s moba stavljat linkove.
U krajnjem slucaju najbolji ulaz u svijet kineskog biznisa je preko kompica, to je skuzio i bijelic, koji je dobio zastupnistvo za xiaomi (koji navodno nema veze s kompama), a kako - pa fino, nadjes slikicu kako se bijelic zadovoljno grli sa stipom i sve ti je jasno tko mu je izlobirao taj posao. A stipe nije lobist u kini zato jer ima fenci ombrve, valjda.
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Friday kaže...

Ne slusajte sta Marko :D pise. Poznat je po tome da je koristio CCleaner i gorljivo ga branio. Tko zna na sta je jos spreman. To je jedan od onih kad u novinama susjedi izjave "nismo nista sumnjali, bio je vrlo pristojan i uvijek je pozdravljao".

Pri tome bih posebno istaknuo vrlo zabavnu poruku uvazenog kolege ihush-a

Ne skreći s teme! 😃

14 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
W2000 kaže...

Kad izrađujete najbolje i cjenovno najpristupačnije telefone 

 O kome ti pričaš ? lol

14 godina
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Nema veze. Nit će samsung vječno biti prvi jer nitko nije bio, a nit će kramp bit vječno predsjednik jer nitko nije bio.
Ali je zato karma vječno uvijek bila tu negdje. Zovite si amere da vam grade most kad ih toliko volite jer sami ionako ne znate most napraviti.
 
0 2 hvala 0
6 godina
offline
Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

jedino bitno u svemu je da je "drzava" zabranila "privatnim" kompanijama "poslovanje" sa trecom stranom

 

demokratsko drustvo, koje se bazira na slobodnoj trgovini, il ipak ne?

 

uplitanje drzave u poslovanje privatnih tvrki, od kud sad to i od kada je to normalno i pozeljno i nitkome od tih tvrtki to ne smeta, jer eto u ovome slucaju je to igrac koji im je u biti ili konkurencija ili trn u oku jer nezaustavljivo penetrira na trzistu

 

kada je isti taj Trump zabranio ulazak imigrantima u USA, odmah su se sve ove tvrtke koje sada sute i slazu se za ovim dekretom, digle na noge i plakale i kukale kako to nije u redu, kako im Trump ubija konkurentnost na slobodnom trzistu, kako su im imigranti neprocjenjivi u njihovom razvoju i kako doprinose slobodnom trzistu kretanja roba, usluga i ljudi, a stvar je u tome sto na domacem trzistu nemaju dovoljno radne snage na toj razini i toliko koliko im treba, onda im nisu bila puna usta kako Trump stiti domace interese i domace ljude, a sada u ovome slucaju kao stiti americko poslovanje

 

oh yes how no 

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
3dfx kaže...

jedino bitno u svemu je da je "drzava" zabranila "privatnim" kompanijama "poslovanje" sa trecom stranom

 

demokratsko drustvo, koje se bazira na slobodnoj trgovini, il ipak ne?

Zeznuta je to situacija... Tražiš od jedne države (SAD-a) da se pridržava nečeg čega se druga država ne pridržava (Kina). S kojom svrhom i kojim opravdanjem? Nadaš se da će Kina uvidjeti kako je dobro da se država ne upliće u privatne kompanije? Znaš da se to neće dogoditi. Da se to "htjelo" dogoditi, Kina ne bi blokirala pola Interneta svojim građanima. Još k tome, stvari su se počele pogoršavati u zadnjih godinu dana - ako se ne varam, najavili su zabranu VPN-ova.

 

Poštivanje pravila igre ne možeš tražiti samo od jedne strane - moraš tražiti od svih strana.

16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Ne, očekujemo da se SAD drži svojih proklamiranih načela. Desetljećima su forsirali ekonomski slabije države da se drže tržišnih principa, jer je to njih stavljalo u povlašteni položaj. Sada kada ih Kina rastura odjednom je protekcionizam prihvatljiv.

Republikanci su tobože protiv državnih intervencija, a Trump dijeli poticaje lijevo i desno.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k

A kojih načela očekuješ da se Kina drži? Svojih ili američkih?

16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Za Kinu se zna da su komunjare. Ako se Amerima to ne sviđa nisu trebali svu proizvodnju tamo prebaciti. Smiješno je sad plakati zbog toga. Kao da odeš u SA i tamo piješ alkohol i skidaš se gol, pa se poslije čudiš što ti fali ruka ili glava.
Da li podržavam SA? Ne, ali kad ideš znaš u što se upuštaš.

Ameri su tamo zbog pohlepe, a ne zbog nekih visokih moralnih principa.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k

Znači, korektno je biti nekorektan - imati dvostruke standarde? Jedne standarde za SAD, druge za Kinu...

16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Govoriš o mojim ili američkim standardima?
Kinezi jasno govore tko su i kako posluju i toga se drže. Ameri pričaju jedno, a rade drugo. Po tom kriteriju su Kinezi pošteniji.

Tebe očito smeta asimetričnost njihovog odnosa, ali ako se obje strane s time slažu tu nema ništa nemoralno. Nemoralno je siliti druge na određen tip ponašanja, a sam raditi drugačije.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Visak kaže...
Govoriš o mojim ili američkim standardima?

Ako ovdje iznosiš svoj stav, i ako sam ga ispravno interpretirao, onda govorim o tvom standardu. Iz ovog što si napisao ispada da imaš dvostruki standard - jedan prema SAD-u, drugi prema Kini. Ja to smatram nekorektnim.

 

Visak kaže...
Kinezi jasno govore tko su i kako posluju i toga se drže. Ameri pričaju jedno, a rade drugo. Po tom kriteriju su Kinezi pošteniji.

"Pošteniji", iako je konačni efekt isti (ili još gori)?

 

Visak kaže...
Tebe očito smeta asimetričnost njihovog odnosa, ali ako se obje strane s time slažu tu nema ništa nemoralno.

Pa vidiš da se ne slažu! LOL Da se slažu, sad ne bismo raspravljali o tome!

 

Visak kaže...
Nemoralno je siliti druge na određen tip ponašanja, a sam raditi drugačije.

Tko je tu "drugi"? Ako tu pod drugim govoriš o Kini - SAD njima u osnovi ne radi ništa što Kina ne radi SAD-u. Zapravo bih se usudio reći da Kina njima više štete radi.

 

Ako govoriš o drugima osim Kine - složio bih se s tobom, no kao što vidiš, u pitanju su dvije različite situacije i podvoditi ih pod isto je nekorektno (da ne kažem nemoralno - jer kako možeš od SAD-a zahtijevati nešto što ne zahtijevaš od Kine?).

16 godina
neaktivan
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
Ponovo izvlačiš asimetričnost kao argument.

Ameri su prije dosta godina došli u Kinu da bi tamo proizvodili. Siguran sam da su im Kinezi dobro objasnili pod kojim uvjetima je to moguće i ovi su pristali. Znali su da oni Kinezima nemaju puno toga za prodati i da će novac ići uglavnom u jednom smjeru. Također su znali da će Kinezi time dobiti njihovu tehnologiju i da će se raditi kopije. Sve su znali, ali nisu marili, jer se bonusi isplaćuju na godišnjoj razini, a što će biti za deset godina nikoga nije briga.

I sada kada se dogodilo ono što je bilo jasno da će se dogoditi Ameri se prave iznenađeni i uvrijeđeni.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k

Jedan standard imaš za SAD, drugi za Kinu. To je nekorektno.

8 godina
odjavljen
offline
Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim

Moram priznat da ne mogu shvatit Vas koji govorite protiv ovog poteza amerike.

Svatko radi u svom interesu, ne shvaćam šta je tu sporno, metode se tu ne biraju.

Ameri su br.1 u svijetu i napravit ce sve da tako i ostane.

Nista cudno.

 
0 0 hvala 0
14 godina
online
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
mbaksa kaže...

Jedan standard imaš za SAD, drugi za Kinu. To je nekorektno.

Pitanje. Šta je nekorektno? Što Kinezi više ne žele jesti govna od Amera koja već jedu desetljećima, što su se izdigli na krvi i znoju svog naroda, što žele da im bude bolje, što žele konačno biti tržišni lideri u svijetu telekomunikacija, ali to nije u redu jer su komunistička zemlja, jer nemaju isto mišljenje i isto razmišljanje kao SAD, jer žele biti bolji od SAD-a? Šta od navedenog nije u redu, jel je to demokracija koju SAD zagovara, zar bi tome i mi trebali težit?

Fuj gade mi se (znamo tko), ali nije demokratično to napisat.

16 godina
moderator
offline
Re: Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS k
MasterOfDisaster kaže...
mbaksa kaže...

Jedan standard imaš za SAD, drugi za Kinu. To je nekorektno.

Pitanje. Šta je nekorektno?

Šališ se, ne? Kina dozvoljava pristup američkim servisima poput Google, YouTube, Facebook, Wikipedia i drugima, u Kini? (ovdje imaš popis)

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2019 14:27 (mbaksa).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice