Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

poruka: 26
|
čitano: 11.555
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?".
15 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Ono što sam ja pougrađivao u svoje kante doma i na poslu, recimo nekih pedesetak Samsunga, Intela i Cruciala (BX500 serija) još tamo od vremena kada su se SSD-i tek počeli pojavljivati na tržištu, ni jedan još nije riknuo (kuc-kuc) a wear level im je i dan danas takav da bi takvim tempom korištenja mogli "pamtiti" valjda još parsto godina ako ne i više. U početku sam radio svakakva čudesa ne bih li umanjio broj write ciklusa; RAM disk za temp i web browser cache, gasio svašta od servisa da ne švrljaju po SSD-ima, razvojne foldere i dokumente mapirao na mehanički disk i sl. S vremenom odustao od toga jer se pokazalo skroz nepotrebno. Mehaničkih mi je diskova u istom periodu riknulo preko nekoliko.

Deckard
Moj PC  
13 0 hvala 1
14 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

ja mijenjao cca 25% OCZ Vectora - pocrkali, jer nisam stigao na vrijeme zaflešat firmware koji je to na odtalih 75% efikasno rješavao probleme koje su imali...

 

ali da, generalno, čine se pouzdaniji - mehanika je osjetljivija na radne uvjete i kvalitetu izrade...

Ju je je? Je ju je!
2 godine
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Odličan Baksin osvrt kao i inače.

 

Smeta mi jedino što nisu počeli testirati SSD bar 2016 pa bi sad imali nekakve točnije podatke, jer su ionako garancije na SSD 5 godina.

 

Prvi SSD mi je bio OCZ Agility 120 Gb (1400 kn ) koji je prducnuo za godinu i pol, u zamjenu sam dobio _Vertex model koji je bio besprijekoran i još je, sad sam na dva Kingstona.

▓ Лучше сегодня быть активным, чем завтра радио-активным..☠️ Stop the War in Ukraine☠️
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
deckard kaže...

U početku sam radio svakakva čudesa ne bih li umanjio broj write ciklusa; RAM disk za temp i web browser cache, gasio svašta od servisa da ne švrljaju po SSD-ima, razvojne foldere i dokumente mapirao na mehanički disk i sl. S vremenom odustao od toga jer se pokazalo skroz nepotrebno. Mehaničkih mi je diskova u istom periodu riknulo preko nekoliko.

 baš gledam ovaj moj intel 520 od 120gb, u pogonu je kao glavni ssd već skoro cijelo desetljeće i još uvijek je na 98% 'zdravlja', bez izvođenja ikakvih čudesa od prvog dana, osim što su neki od defoltnih foldera poput downloadsa preusmjereni na hdd čisto radi toga da ga ne prekrcam 

uzimao sam i druge ssdove, cruciala od 275gb koji sam proslijedio dalje, imam sad u kompu još i kingstonov a2000 1tb, ali nekako ostavljam starog intela za glavni ssd jednostavno jer radi i ne posustaje, a ne znam baš kakve bi razlike bilo da windoze smjestim na neki noviji i brži ssd

15 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

hmm.. mbaksa klasično dobro odradi takav posao, 'normaliziranje statistike' .. tj tumačenje brojki. Točno, + ali :)

 i može se reći da su relativno pouzdani i vjerojatno pouzdaniji od HDD-ova i na dulje staze, samo je pitanje koliko dulje.

-problem, da nema riječi 'relativno', ili je nešto pouzdano ili nije.. a relativizirati, 'cura je relativno trudna'? :) relativno je lako-teško dobiti jackpot na lotu, istovremeno možemo reći bilo što.

-nastavak, na dulje staze.. samo je pitanje koliko dulje, opet ista kontradikcija-relativizacija, suprotno, 'ali' itd. tj ne možemo to reći, možemo nagađati, nadati se ili gatati iz graha, a to 'znanstvene metode' ne uzimaju kao relevantno.

-odlčno 'normalizira' podatak o kvarljivosti 1-1.22% vs 1,4% jer hddovi duže rade, stariji.. tj brojka kvarljivosti starenjem može samo rasti, ne može padati (tj ne postoji samoizljećenje elektronike) :)

.. i po tome se može zaključiti da je to sve isto-slično-podjednako, tj da je nedovoljno podataka-uzorka-baza za bolje statističke procjene .. i da ne trebamo isčitavati nešto što ne postoji tj nagađati, jer tome služi statistička metoda tj eliminiramo puko nagađanje uočavanjem nekih pravilnosti-patterna-pravila.

 

-tek kad dođe do smjene generacija, redivite ciklične zamjene, staro-novo, kad postoji više od jednog ciklusa (recimo da je to za hdd-storage-medije cca 5god ili u trajanju jamstva 2-3-5..), tad će te brojke biti 'točnije', tj i dalje će mali broj stvarati problem kao 1 od 3 pokvaren, možda bi bio 1 od 300.. no tu imamo možda a to možda ili relativno ili bilo koje nagađanje ne smije biti ako želimo biti čisti statističari tj metodologija-kriterij.

 

-jednostavno, kao primjer, mogu kupiti bilo koji disk, u bilo kojoj trgovini (ili drugu komponentu).. i s točnošću od 99% predpostaviti da će raditi bez kvara narednih 5god, čak se i kladiti vjerojatno dobiti opkladu, no to i dalje nije činjenica nego 'vjera', tj moguć je izuzetak-peh, loša sreća i da baš taj primjerak ima grešku, kvar, ili da udar groma presudi ili kvar elektro instalacija .. i tad mada sam uređaj nije krivac za kvar i radio bi godinama ipak crkne i ne možemo ga nego ubrojiti u pokvarene neovisno što je uzrok, npr udarac čekićem.. tj možemo reći da se tad to ne ubraja, no kao s bilo čime, sport-kriterij-pravila igre, ta pravila-kriterije moramo prije definirati, znati, što ulazi ili ne uzlazi u neki skup. Hoće li se udarac čekića brojati kao kvar diska, što ako ga storiniramo-odbijemo od mase a on bi se recimo sutra pokvario.. tj znanstveni pokus tad po pravilima bacamo u smeće i krećemo s novim od nule uz kontrolnu placebo skupinu itd. tek tad su to statističke 'činjenice'.. no i tad ostaju više domena sreće i gatanja iz graha za pojedini uređaj. Možemo tako recimo birati 'kvalitetniji' brand-model-seriju, no to je samo nada-mogućnost, ne činjenica koju ćemo potvrditi tek kad se nešto (ne)desi tj kao negativan dokaz često nemoguće.

 

-pa zaključak, mada ovo zvuči kao kritika, nije.. nego je relativijzacija relativnosti :) .. ili kako se bilo što može tumačiti, od ličkog rukovanja ili kvara diska.

-jedino barem koliko je moguće izbjeći 'činjenične kategorizacije' koje u ostataku rečenice već relativiziramo-osporimo. Odnosno nije problem mbaksinog texta nego kako će to koji čitatelj doživjeti ako text koristi kao izvor informacija za izbor kupnje diska, koji tad recimo izabere recimo seagateov disk koji se recimo pokvari, jer se svaki može pokvariti i to baš ništa ne dokazuje tj pojedini je ipak pojedini, masa je masa, statistika samo kaže neki odnos-šansu, ne koji pojedini komad će raditi-crknuti. To mora znatii čitatelj, baksa zna, znaju svi koji su kroz godine promijenili diskove-ostalo u količinama koje same za sebe daju dovoljno za zaključak, tj isti problem može mučiti sve jer su ssdovi ipak relativno svježi u upotrebi i tek dolazi vrijeme kad se statistički nešto može pratiti. Prvo moramo nešto koristiti neko vrijeme, veću količinu, da bi statistika dala dobar postotak, tj bolji od nagađanja na ćoravo ili nazovimo to stručno-znanstveno-metodološko nagađanje :) .. što je opet, ipak, nagađanje.

 

-eto, sad znate sve? naravno ne..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 3 hvala 0
12 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Malo je to nezahvalno komentirati. Mislim da svako ima dobra i loša iskustva s nekom robom. I sam sam dosta SSD-a ugradio tijekom godina, normalno neki su otkazali nakon više godina rada. Za svoje potrebe preferiram uzeti nešto skuplje jer je skuplje oduvijek značilo i neku kvalitetu, i do sada se pokazalo da je tako. Od ovih što sam ugrađivao držao sam se isto neke zlatne sredine pa se pokazalo na većem broju da ima otkazivanja ali mislim da je kod svih tako više manje. Znao mi je i prvi neki brand što uzmem crknuti nakon mjesec dva pa sam ih prekrižio iako mi se drugi kunu u njih.

 

Meni je najveća mana SSD-a u smislu životnog vijeka u odnosu na HDD ta što crkavaju naglo i bez ikakve naznake i upozorenja i najčešće dolazi do potpunog gubitka podataka. HDD-i su znali "krckati", pokazivati bad sectore, trokirati... pa si još mogao izvući podatke i zamijeniti ga na vrijeme.

 

Ovi svi današnji alati što ih prate, sve je super i onda odjednom op, ne radi više.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
display name ivo kaže...

..

Meni je najveća mana SSD-a u smislu životnog vijeka u odnosu na HDD ta što crkavaju naglo i bez ikakve naznake i upozorenja i najčešće dolazi do potpunog gubitka podataka. HDD-i su znali "krckati", pokazivati bad sectore, trokirati... pa si još mogao izvući podatke i zamijeniti ga na vrijeme.

..

 -da, no to je razlika mehanike-elektronike, tj čip je čip, tranzistor (ili žarulja).. radi ili ne radi. Sve jednom crkne.

-točno, mehaničke možemo na vrijeme 'spasiti' (podatke) jer ima više simptoma, npr 'kvrcanje', no to treba čuti (netko tko zna što to znači..), a kad su podatci važni tad postoji backup! ..

-ssd radi i jednog dana (u stotinki) više ne radi, jedini 'ljijepi' kvar je recimo praćenje realociranih sektora pa možemo ako povremeno provjerimo stanje možda na vrijeme prevenirati gubitak podataka.. no pošto postoji backup to je beskorisna paranoja, a ako ne postoji tad podatci nisu važni (tj osoba će tad razumjeti važnost, kad se opeče..).

- + uz 'normalne' kvarove (sva elektronika jednom mora crknuti, svaki lem popusti, nešto se desi..) postoji i dobar dio čisto soft (firmware) kvarova, postoji 'zaštita' koja ode korak predaleko.. no rezultat je isti, tj disk ili podatci su dostupni ili nisu, ako nisu tad je nevažno hw-sw uzrok.

 

-u odnosu na ssd očekujem više kvarova na m2-nvme diskovima (koje ne zovemo diskovi nego drive..) jer naprosto rade na višim brzinama, veći naponi-temperature uz lošije hlađenje + pozicija između cpu-gpr grijalica na prosječnoj mbo. Ista tehnologija samo druga pozicija u kućištu i fizički format koji rezultira većim problemom pregrijavanja ili throtlanja.. no za takvu usporedbu nam opet treba barem +5 god.. tj bit će sličan problem kao što je sad 'loša' statistika s hdd-ssd i opet ćemo gatati iz graha ili ovisiti o sreći, tj oni koji imaju backup znaju čemu služi i brinu samo o jamstvu koje je često 5god, pa su po tome bolji od prosječnih komponenti.

 

-odavno svaki bios-mbo ima smart opciju praćenja stanja, često isključeno.. logično je uključiti i ako bios javi na vrijeme zamijeniti, naravno to pomaže samo kad je kvar takav-predvidljiv-izračunjiv.. ne kvar kad jednostanvo crkne a do sad je radio normalno, što je za ssd skoro pravilo.

-jedan od simptoma neovisno koji disk ili druge komponente, ako se računalo boota duže od 'normalnog', osim updatea i sl. to je indikator nekog problema, najčešće disk, ostalo nema razloga biti primjetno u bootu (osim mreže, online servisi-spajanje itd.. ili posljedica malwarea i sl.). .. tj svaki juzer kad primjeti tako nešto bi trebao stati, provjeriti ili pitati majstora.. ili imati backup.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
Jel ostavite 20% prostora nealociranog, radi zdravlja SSD-a?
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

-treba više tj ovisi o kapacitetu... postotak je samo postotak (neusporedivo za 120gb-2tb) + porebe osa za recimo temp-swap-update itd.. što je u rasponu od 20 do 100gb.. čisto za rad ('disanje') sys-osa. S takvim diskom je to cca 50%.. s većim može manje, ali je bolje (trajnije-TRIM) što je više slobodnog prostora.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 godine
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Od 5 komada ssd-a 2 su krepala, hdd od 15, 1!

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
ihush kaže...

-treba više tj ovisi o kapacitetu... postotak je samo postotak (neusporedivo za 120gb-2tb) + porebe osa za recimo temp-swap-update itd.. što je u rasponu od 20 do 100gb.. čisto za rad ('disanje') sys-osa. S takvim diskom je to cca 50%.. s većim može manje, ali je bolje (trajnije-TRIM) što je više slobodnog prostora.

 Sorry,ali gdje je ostatak posta?

3 godine
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
picajzla0707 kaže...
deckard kaže...

U početku sam radio svakakva čudesa ne bih li umanjio broj write ciklusa; RAM disk za temp i web browser cache, gasio svašta od servisa da ne švrljaju po SSD-ima, razvojne foldere i dokumente mapirao na mehanički disk i sl. S vremenom odustao od toga jer se pokazalo skroz nepotrebno. Mehaničkih mi je diskova u istom periodu riknulo preko nekoliko.

 baš gledam ovaj moj intel 520 od 120gb, u pogonu je kao glavni ssd već skoro cijelo desetljeće i još uvijek je na 98% 'zdravlja', bez izvođenja ikakvih čudesa od prvog dana, osim što su neki od defoltnih foldera poput downloadsa preusmjereni na hdd čisto radi toga da ga ne prekrcam 

uzimao sam i druge ssdove, cruciala od 275gb koji sam proslijedio dalje, imam sad u kompu još i kingstonov a2000 1tb, ali nekako ostavljam starog intela za glavni ssd jednostavno jer radi i ne posustaje, a ne znam baš kakve bi razlike bilo da windoze smjestim na neki noviji i brži ssd

 Imam 540 seriju od 120gb(sistem)vise niti neznam kad sam ga uzeo zdravlje mu je na 45%, 1500 sati

8 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Izbjegavam noname ssdove, ako imam višak love uzimam samsung, negdje sam pročitao da su dosta pouzdani.

 

Sistemski ssd je uvijek 50% prazan, većinom sve trpam na običan HDD ili drugi ssd. Trebalo bi trajat i 10 godina, jedini problem je SSD-ovi odlaze naglo. Jedan dan radi, drugi dan odjednom ne. Kad HDD odlazi prvo počne čudne zvukove radit ili se povećavaju bad sektori i ima se dosta vremena za backup.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
@Stric Jura, moj Vector koji si mi ti konfigurirao još radi 🙂
just when i thought i got out they pull me back in
13 godina
online
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Imam jedan Samsung SSD (onaj tadašnji best buy) od 2013. godine i radi evo do danas. 

11 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Ewo kod frenda radi jos moja konfa s phenomom 965be iz 2010 ili 2011 s ocz vertexom onim prvim..bez greske ga koristi za gledanje filmova i tu i tamo jos odigra nesto..unutra je jos brijem moja nvidia xfx 9800 ultra black edition xxx

BBall,Tech,Ink and Familly..all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Moj dojam je da je kod SSD-a naglasak na brzini, a ne pouzdanosti. I da im zdravlje brzo padne ispod 100%. Jednom sam tražio polovan SSD i svima je zdravlje bilo ispod 100%, a u SSD-a kod mog brata je palo ispod 100% u manje od godinu dana, a još je uzeo najskuplji model u radnji, Kingston, kojeg mu je prodavač nahvalio.
To me je odbilo od SSD-a, pa upalim pc i radim nešto drugo dok se sistem ne podigne, jer se sporo diže sa nesvježe instaliranog Windowsa. Kasnije se ne primijeti je li SSD- ili HDD.

 
0 3 hvala 0
11 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
Boris grozni kaže...

 Imam 540 seriju od 120gb(sistem)vise niti neznam kad sam ga uzeo zdravlje mu je na 45%, 1500 sati

ta 540 serija je jedan od početnih tlc nand ssd-ova, pa iako je po broju naizgled napredak u odnosu na 520, zapravo je puno lošiji ssd

moj 520 ima mlc nand koji je daleko izdržljiviji od tlc-a, a isto tako ne gubi na brzini kao tlc kad se potroši slc keš

 

Mad-Max-X kaže...

Moj dojam je da je kod SSD-a naglasak na brzini, a ne pouzdanosti. I da im zdravlje brzo padne ispod 100%. Jednom sam tražio polovan SSD i svima je zdravlje bilo ispod 100%, a u SSD-a kod mog brata je palo ispod 100% u manje od godinu dana, a još je uzeo najskuplji model u radnji, Kingston, kojeg mu je prodavač nahvalio.
To me je odbilo od SSD-a, pa upalim pc i radim nešto drugo dok se sistem ne podigne, jer se sporo diže sa nesvježe instaliranog Windowsa. Kasnije se ne primijeti je li SSD- ili HDD.

 gluposti, uzmeš kvalitetan ssd i radi godinama bez problema

još veća je glupost da se nema razlike osim brzine bootanja, ovih dana igram fallout 3 na laptopu s integrušom - doslovno u desetak sekundi nakon startanja igre počnem igrati, na hdd-u je učitavanje trajalo i trajalo, o pokretanju drugih aplikacija da ne govorim

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2022 22:32 (picajzla0707).
9 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
Mad-Max-X kaže...

Moj dojam je da je kod SSD-a naglasak na brzini, a ne pouzdanosti. I da im zdravlje brzo padne ispod 100%. Jednom sam tražio polovan SSD i svima je zdravlje bilo ispod 100%, a u SSD-a kod mog brata je palo ispod 100% u manje od godinu dana, a još je uzeo najskuplji model u radnji, Kingston, kojeg mu je prodavač nahvalio.
To me je odbilo od SSD-a, pa upalim pc i radim nešto drugo dok se sistem ne podigne, jer se sporo diže sa nesvježe instaliranog Windowsa. Kasnije se ne primijeti je li SSD- ili HDD.

 Imam Samsung 830 SSD preko 10 godina star, nikakvih problema nema. Jedini problem sam imao sa OCZ koji stvarno bio smece, prestao raditi nakon mjesec dana.

5 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
Mad-Max-X kaže...

Moj dojam je da je kod SSD-a naglasak na brzini, a ne pouzdanosti. I da im zdravlje brzo padne ispod 100%. Jednom sam tražio polovan SSD i svima je zdravlje bilo ispod 100%, a u SSD-a kod mog brata je palo ispod 100% u manje od godinu dana, a još je uzeo najskuplji model u radnji, Kingston, kojeg mu je prodavač nahvalio.
To me je odbilo od SSD-a, pa upalim pc i radim nešto drugo dok se sistem ne podigne, jer se sporo diže sa nesvježe instaliranog Windowsa. Kasnije se ne primijeti je li SSD- ili HDD.

 Znaci palo mu ispod 100% u manje od godinu dana ?!?! Steta, jer nece ni 100 godina prezivjeti .

A dobro ove brojke treba uzimati sa zrnom soli. Sa time da moze biti na 1% i sljakati i dalje godinama. Ja sam 500 giga cruciala cvrckao bas dobrano i dosao je na 90% nakon mislim jedno 3 godine. Obicno se taj postotak nekako brzo sroza na 99-98% i onda ga drzi. Kada gledam koliko danasnje igre zauzimaju prije cu promjeniti moje ssdove nego ce oni riknuti. Tamo kada im dodje vrijeme za riknuti taman ce toliko zauzeti windowsi xp edition 2045

13 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Lol, pao je sa 100% u kratko vrijeme. Neš ti problema. 

Imam neki jadni adata od 128gb u radnom kompu već 3 godine, a imam i samsungov evo 970 256 jedno 4god. Oba su unutar dvije godine pali na 99-98% i ne mrdaju dalje. S druge strane, to je potpuno normalna pojava da se ćelije lagano ali kontrolirano troše kroz radni vijek diska jer je takva tehnologija. Imam čak jedan samsung nvme koji mi je u prijenosnom kućištu. On je na 75% i to samo zato jer je bio kod drugog vlasnika u više navrata dugotrajno zatrpan do kraja, ali i dalje radi bez greške. Preselio ga u komp i na njemu mi vrti star citizen.

U zadnje se vrijeme više dešava da ssd ode u read only nego kaj samo crkne. Problem je skužit kad ode u read ako ne skidaš i ne instaliravaš programe. Manifestira se da install prože bez greške ali programa/file-a i dalje nema

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Jako sam nemaran prema svom "NAS serveru", Windows Storage Server 2016, SSD KingSpec od 64GB... HDD Sentinel je još prije godinu i pol rekao da je na 26% health, 100% Performance...

 

uglavnomm, kad vidim cifre tipa 1500 sati rada dođe mi da se smijem... ovaj sumnjivi SSD ima 1379 dana i 12 sati PowerOnTime :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
Gnjavator kaže...

Jako sam nemaran prema svom "NAS serveru", Windows Storage Server 2016, SSD KingSpec od 64GB... HDD Sentinel je još prije godinu i pol rekao da je na 26% health, 100% Performance...

 

uglavnomm, kad vidim cifre tipa 1500 sati rada dođe mi da se smijem... ovaj sumnjivi SSD ima 1379 dana i 12 sati PowerOnTime :)

 -tri godine rada? i 28% zdravlja? to je izuzetno loš podatak (ali samo statistika-podatak..), meni je prosjek takve starosti 80-90%.. starije-duže nemam za usporedbu ili neki zaključak dok s prosječnog desktopa prosječno računalo nakupi dnevno desetak sati rada (od serverskih 24 za dan).. pa je omjer 2-3x ili teško usporediti, osim što svi imaju daleko bolji postotak zdravlja.

-ne mora značiti nešto, može biti slučajnost-izuzetak i neovisno o 28% možda će raditi još 5god (po brojevima još max 1-2 god kad bi to bilo linearno usporedivo), dok meni ispada da će svaki izdržati barem 10tak godina pa i u serveru 7-24-365..

 

statistika, TBW i MTBF, recimo da tbw ide od 150TB naviše, dok je mtbf u milionima sati.. realno svi mogu dati jamstvo +5god koje će osim u extremnim R/W primjerima (upotrebi) recimo 99% slučajeva biti sigurno duže.

-umjesto samih sati rada, važniji je broj ciklusa, r-w-ćelije, odnos slobodnog mjesta.. a to sve ovisi kako tko podesi sustav, raspored. (razne studije na milionima uzoraka enterprisea itd donose takve rezultate). Karikirano da dva ista-identična diska podesimo različito, namjenu-task koji rade, npr jedan disk za os-app, drugi za swap-temp-logove.. prvi će raditi godinama dok će se drugi potrošiti x-puta brže, tj u istom računalu je tad isto radno vrijeme pa će prvi raditi godinama duže, čisto zato jer mu je takav broj ciklusa r-w tj task... a uz TRIM ovisi i koliko slobodnog mjesta ima kao i to koliko je u kojoj seriji u startu rezerviranih rezervnih sektora za zamjenu oštećenih.

-tako se dođe i do tog da i sam FS utječe na životni vijek ili recimo kad se za brisanje koristi 'sigurno' brijsanje npr dod-anjem, no to su stvari koje se rade tako kad se moraju, kriterij-prioritet, tj sam posao određuje što-i-kako se može podesiti, što je primarni cilj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
online
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Čisto usporedbe radi, Crucial MX500 i Samsung 850 Evo u dva računala za internet, office, mailovi. Crucial je na 85 posto zdravlja, a Samsung na 99 posto.

Drugi primjer, Samsung zapisao skoro 10 TB podataka, u radu bio 160 dana, zdravlje 98 posto. Crucial zapisao 2 TB podatka, u radu proveo 30 dana, zdravlje 98 posto.

Neki dan zamjenio na jednom laptopu Intel 520 180 GB, zdravlje bilo na 1 posto, skužio u zadnji čas jer se sustav usporio pa zamjenio za Crucial BX500 240 GB.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2022 14:40 (Valentin17).
 
1 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?
ihush kaže...
Gnjavator kaže...

Jako sam nemaran prema svom "NAS serveru", Windows Storage Server 2016, SSD KingSpec od 64GB... HDD Sentinel je još prije godinu i pol rekao da je na 26% health, 100% Performance...

 

uglavnomm, kad vidim cifre tipa 1500 sati rada dođe mi da se smijem... ovaj sumnjivi SSD ima 1379 dana i 12 sati PowerOnTime :)

 -tri godine rada? i 28% zdravlja? to je izuzetno loš podatak (ali samo statistika-podatak..), meni je prosjek takve starosti 80-90%.. starije-duže nemam za usporedbu ili neki zaključak dok s prosječnog desktopa prosječno računalo nakupi dnevno desetak sati rada (od serverskih 24 za dan).. pa je omjer 2-3x ili teško usporediti, osim što svi imaju daleko bolji postotak zdravlja.

-ne mora značiti nešto, može biti slučajnost-izuzetak i neovisno o 28% možda će raditi još 5god (po brojevima još max 1-2 god kad bi to bilo linearno usporedivo), dok meni ispada da će svaki izdržati barem 10tak godina pa i u serveru 7-24-365..

 

statistika, TBW i MTBF, recimo da tbw ide od 150TB naviše, dok je mtbf u milionima sati.. realno svi mogu dati jamstvo +5god koje će osim u extremnim R/W primjerima (upotrebi) recimo 99% slučajeva biti sigurno duže.

-umjesto samih sati rada, važniji je broj ciklusa, r-w-ćelije, odnos slobodnog mjesta.. a to sve ovisi kako tko podesi sustav, raspored. (razne studije na milionima uzoraka enterprisea itd donose takve rezultate). Karikirano da dva ista-identična diska podesimo različito, namjenu-task koji rade, npr jedan disk za os-app, drugi za swap-temp-logove.. prvi će raditi godinama dok će se drugi potrošiti x-puta brže, tj u istom računalu je tad isto radno vrijeme pa će prvi raditi godinama duže, čisto zato jer mu je takav broj ciklusa r-w tj task... a uz TRIM ovisi i koliko slobodnog mjesta ima kao i to koliko je u kojoj seriji u startu rezerviranih rezervnih sektora za zamjenu oštećenih.

-tako se dođe i do tog da i sam FS utječe na životni vijek ili recimo kad se za brisanje koristi 'sigurno' brijsanje npr dod-anjem, no to su stvari koje se rade tako kad se moraju, kriterij-prioritet, tj sam posao određuje što-i-kako se može podesiti, što je primarni cilj.

 kad uzmm da me taj SSD košto ispod 100kn i da je prije skoro godinu dana panični softver reko da bi bilo dobro da ga zamjenim... a što se tiče 10 sati dnevno, pogledaj koje su to cifre kod ekipe, za 6-7-8 godina skupe u satima koliko ovo moje smeće ima dana rada :)

 

14 godina
offline
Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

9-10 godina...34793 radna sata, preko osam tisuća puta je paljen/gašen, 32 TB zapisa. Tek je 15% potrošen :D

Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice