Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski rekord u

poruka: 34
|
čitano: 7.829
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski rekord u".
11 godina
offline
Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski rekord u

U članku piše: Znanstvenici rade na tome da izotope vodika pretvore u plazmu u kojoj su se odvojili ioni od elektrona, a oni se potom zadržavaju na visokoj temperaturi.

 

Zar ion ne nastane tako da atom ili molekula izgubi elektron te nastane kation ili dobije elektron pa nastane anion?

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski reko

Pretpostavljam da se dio ionizira, a dio ostane u obliku elektrona, pa onda čim je veća temperatura tim više se odvoji, sve dok ne prijeđe u ono peto agregatno stanje, to je na ektremno visokim temperaturama.

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2021 12:14 (fer-de-lance).
5 godina
offline
Re: Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski reko
PaleRider kaže...

@Al Crane

 

Zahvaljujem na linkovima.

Inače, ni sam nisam nikad pretjerano vjerovao u klasičnu termonuklearnu fuziju, nade sam polagao u aneutronske reaktore, čak sam i donirao novce za DPF prije mnogo godina.

Ipak nitko još nije postigao samoodrživu fuziju pa se, za nuklearnog znanstvenika, sve svodi na slijedeće:

 

- ako možeš dobiti novac za ITER hoćeš li ga tražiti pa si osigurati posla do mirovine a usput će se u sklopu toga nešto nučiti pa možda i biti od koristi u obliku spinoff tehnologije ako već i ne bude fuzije,

- ili ćeš se baviti hladnom fuzijom i projektima za koje ćeš teško iskamčiti novac.

 

Slična je stvar s LHC-om, od kojeg nema pretjerane koristi ali ima puno posla. Dobro je pogledati što o LHC-u kaže S. Hossenfelder:

.

 

A kad je uložen veliki novac u nešto onda se teško od toga odustaje - zato se sudarači čestica u CERN-u stalno nadograđuju kao i NASA-ini roveri na Marsu. Ništa novo se ne razvija, samo krpa i nadograđuje postojeće.

 

Mišljenja sam da pravom znanstveniku na prvom mjestu ne bi trebao biti novac, no danas je važnost (kratkoročnog) stjecanja novca toliko napuhana da nije ni čudo da su i znanstvenici sve manje istraživači a sve više robovi sistema i novca poput svih ostalih.

Jednostavno, ako se želite baviti istraživanjem a ne potvrđivanjem dogmi ne možete se oslanjati na novac iz sistema.

 

Zato i Eric Lerner za DPF skuplja novce crowdfunding-om, a zato ih skuplja i Korado Korlević za Višnjan (https://croinvest.eu/kampanja/zvjezdarnica-visnjan/).

 

 
Ah, konačno razuman post 
Hmm, sjećam se 
kako su i polywell reaktori na bazi fuzora jedno vrijeme bili intenzivnije u fokusu istraživanja, ali nakon 50 godina također se nije puno odmaklo, no to bar nisu bili gigantski projekti bez kraja i konca poput razvikanih tokamaka/stellaratora... za Lernera do sada nisam znao (ili sam možda zaboravio), hvala.
Investicije u fundamentalna istraživanja uvijek su razumna stvar, slažem se, jer ako su ova uspješna kad-tad će se i praktično (komercijalno) isplatiti, a čak i kad nisu može biti indirektne koristi, i ako ništa drugo barem znamo da trebamo potražiti neke druge puteve... ali konkretno ovo s termonuklearnom fuzijom već je postalo perverzno rasipanje sredstava i obmanjivanje javnosti o tobože savršenom izvoru energije kako bi nuklearna industrija (točnije - nekoliko nuklearnih supersila, odnosno kompanija pod njihovim patronatom) povratila neki svoj monopol na energetiku, ili makar sačuvala status quo, dok se u stranu guraju perspektivnije ideje - tako to ja vidim.

Zanimljivo je što je nedavno otkriveno i kako se u jezgri Sunca (i ostalih zvijezda) odvija još jedan tip fuzije

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
16 godina
online
Re: Korejski fuzijski reaktor oborio svjetski reko
Al Crane kaže...

Zanimljivo je što je nedavno otkriveno i kako se u jezgri Sunca (i ostalih zvijezda) odvija još jedan tip fuzije

 

Nije to novi tip fuzije, sve je to bilo teoretski predviđeno, a eksperiment je samo potvrdio.

Standardne p-p reakcije proizvode He-3 izotop a onda se iz njega i novih elemenata dobiva He-4.

Helij-4 može biti proizveden na 4 načina pa se p-p dijeli na 4 branše.

Članak na koji se referiraš govori o indirektnoj detekciji (putem energije neutrina) raspada B-8 (boron-8)  na Be-8 (berilij-8) što je dio p-p III branše.

U p-p III (kao i p-p II) reakcijama se prvo proizvedu teži elementi od helija no to su intermediate elementi koji se brzo raspadnu pa na kraju ostane He-4.

 

Znači, ništa novo, sve je to efektivno proizvodnja helija iz vodika. Doduše p-p III reakcije sudjeluju sa samo 0.02 % u ukupnoj proizvodnji He-4, a p-p IV još manje od toga (i koliko znam nisu još ni detektirane).

 

U vezi ostalog,  ne znam da li si čuo, ali HB11 isto zvuči obećavajuće naspram tokamaka i sl. - https://hb11.energy/

Svemir.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice