"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

poruka: 53
|
čitano: 10.920
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na ""Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"".
10 godina
neaktivan
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Svi vole pare, naravno na kriptu preko noći postaješ Gejc.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
Keso:

Država nikad nema novca, zato i posuđuje. Međutim, koliko joj treba, toliko uzme od nas. Čim plati ratu kredita taj novac je ponovo u optjecaju. To je transakcijski novac i može kružiti beskonačno dugo i beskonačno puta iznova. Što se zapravo događa je da u svakom tom prolazu država uzima dio imovine produktivnog dijela ekonomije i troši za zajedničke potrebe (idealno). Novca u optjecaju je samo onoliko koliko je potrebno da ekonomija bude likvidna, a ne kolika je vrijednost sveukupne sadašnje i buduće imovine. Pa da ponovim, zaduženost je problem samo kada na troškove financiranja odlazi više nego se stvori nove vrijednosti. Primjerice, ako su troškovi sadnje pšenice 50 lipa, kamata još toliko, a prodajna cijena 1,2, profit je 20%. Ako je prodajna cijena 90 lipa, nastaje gubitak. Svakog dana iznova mi stvaramo novu vrijednost, dok god su prihodi veći od troškova (uključujući kamatu) nema tog duga koji se ne može otplatiti. Primjerice, SAD je dužan 27 trilijuna, a vrijednost imovine je 200. Dakle, samo 13%. Izgleda li to kao da su dužni više nego imaju? Ili još bolje, više nego će steći idućih 10, 20 ili 50 godina?
Ja rekoh
11 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
mzopg kaže...

 Rokovi se stalno spominju, dežurni nostradamusi svako malo najavljuju veliki crash burze, veliki crash kripta... jednom će naravno i pogoditi, ali svako malo senzacionalistički naslovi i poruke... i to tako godinama. Youtube je postao leglo debila i idiota koji prosipaju "pamet", a što je najgore imaju stotine tisuća followera koji ih pozorno slušaju. Manipuliranje tržištem nikada nije bilo lakše.

 ma članak jest jedan od...

međutim, glavna je teza ovdje da je kripto tržište premaleno da bi njegov crash izazvao išta, a paralelno se priča o btc koji ide na milijun do kraja godine

i nitko da poveže te dvije stvari, ako je sad kripto tržište premalno da bi izazvalo krizu, koliko će biti ako btc dostigne upola najavljivani iznos, dakle cca 10× vrijednosti od sada

jel onda postoji mogućnost da manipulacije kakve viđamo i crash takvog tržišta pokrenu krizu, koja i ne mora biti kao ona 2008. ili neka od ranijih

 

 

12 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Tulipani / kriptovalute nekoć davno 

 

I reci te mi šta se zadnje ( u zadnjih mjesec dana ) kupili za kriptovalute ili za sada štedite...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
Keso kaže...
Friday kaže...

Ajde nam onda reci sta sprijecava npr PBZ da proizvedu 2000 milijardi eura i kupe Apple i jos si ostave dovoljno za jahte, kurve i kokain za sve zaposlenike?

Ovaj dio: "Banke smiju - kad države zatraže kredit".

Nastojao sam biti kratak. Tempo je onoliko koliko se kredita digne u toj godini, otprilike jednak godišnjoj inflaciji. Tako banka ne može stvoriti beskrajno novca, nego u određenom tempu, promjene su postepene, nema naglih "šiljaka" osim možda zbog neke krize pa se digne malo više kredita.

Stvoreni novac sjeda na račun države (ne banke), i nestaje kako se vraća. Banka uzima postotak stvorenog novca (kamatu). No, niti jedna država se ne može izvući iz duga jer ne postoji dovoljno novca za otplatu i uvijek će dizati nove (i veće) kredite da otplati stare kredite. Spirala beskrajnog duga.

 

Feudalac je u pravu kad kaže da narodna banka regulira koliko je novaca u opticaju. Tj koliko pojedina banka može imati aktive i plasiranih kredita. To je jedna od funkcija narodne / centralne banke.

 

E sad, Feudalac nije skroz u pravu, jer je to stara doktrina koja je vrijedila prije 50 godna. Danas ima puno više financijskih instrumenata koji su plasirani na tržište koji nisu u dosegu rezerve koju banke moraju držati kod centralne banke. Dakle, hrpa kreditnih kartica (varijante brediranih kreditnih kartica), debitne kartica sa mogućnošću minusa (najskuplji kredit). Kad se zbroje sve banke i svi njihovi financijski instrumenti ispadne da ima nekoliko puta više novaca u opticaiju nego što centralna banka može kontorlirati.

 

U razvijenijim tržištima (USA, UK) financijski instrumenti (proizvodi) su vrlo široka lepeza raznih derivata. Od prilike kao i ponude kladionica, nema čeg nema. I to generira ogromne dodatne količine novca.

 

Sa tehničkog apsekta ni jedna od 5549 kripto valuta nece zamjeniti normalne valute za transakcije. Nit je tehnički izvedivo jer su doslovno 1000 puta sporije (25 trasnakcija po sekundi za bitcoin, a 25000 za mastercard u sekundi). Niti ima smisla. Transakcije koje sad imamo sa bankama su prilično pouzdane, brze i sigurne. Blockchain je OK i treba ga primjeniti gdje god se može. Ali crypto sucks big time. Koristi se za kriminal, pranje novca i prevare. Crypto valute su najjace ponzijeve sheme koje su postojale do sada. Prije je ponzi izsao na preporuke, rekla kazala, nist ne radis a lova smao raste, sto posto osiguran povrat. Sad je to sve moguce globalno jer interent moze hypati prevare globalno i instantno. To se nikad prije nije moglo.

 

@Friday

BTW hedge fondovi koji stvaraju novce imaju za jahte, kurve i kokain ... no worries. 

Blackrock 11 trilijuna dolara

Vanguard 6 trilijuna dolara

 

Imaju love da plate sve jahte, kurve i kokain koliko god ga (ih) na planetu ima i jos im ostane dosta love

 

9 godina
protjeran
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
R4zOR229 kaže...

Kripto nema puno veze sa nestasicom grafickih kartica, vise sa cijenom istih. Da kripto nije protifabilan za majnat imo bi istu situaciju samo skalperi nebi kupovali graficke po 30-40% vecoj cijeni i prodavali ih po duploj, nego bi vjerojatno kupovali oko msrpa i prodavali za 30-40% vise, stanje be vise manje bilo isto. Pogledaj samo xbox i ps, na njima nitko ne majna pa je opet dostupnost nikakava pogotovo ps5.

 Jel ti majstore lažeš sebe ili nas? 

Pa tu na forumu ima likova koji se hvale da imaju dvadeset 1660 i 3060ti, i to su još sitne ribe u globalnim mininig vodama. Dakle, samo jedan lik sjebe nabavu dostatnu za grad veličine Vrbovca ili Ogulina i onda provališ kako nisu odgovorni za nestašicu!? I onda još napraviš glupu poredbu s konzolama koje mijenjaju generaciju svakih 5-6 godina. Daj si lupi šamar

15 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr

Prvo nauci se osnovama kulture kod komunikacije. Drugo pitaj vecinu tih ljudi kad su kupovali kartice i kolko su ih placali. Ako te zanima ja cu ti dat link za kupit svaki model te kartice samo ti se cijena vjerojatno nece svidjeti niti ces ju biti spreman platit samo da se igras na njoj, za razliku od nekog tko s njome zaraduje i spremni su preplatit karticu. A sto se konzola tice, jel isto bilosmjene generacija sa ps3 na ps4 i x360 na xone? Kolko mene sjecanje sluzi najnormalnije si tada mogao kupiti konzolu, a kolko mi se cini bar za ps5 izbacen je u jednako ili vise primjeraka u istom vremenskom razdoblju kao i ps4.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2021 21:07 (R4zOR229).
9 godina
protjeran
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Prvo se moraš dogovoriti sam sa sobom jel mineri uzrokuju nestašicu ili enormne cijene grafičkih, mada ne moraš biti sherlock da shvatiš kako je to dvoje u korelaciji. Prosječan gamer uzme grafičku i miran je 4 godine, mineri uzimaju sve na lageru.

Što se konzola tiče, jel imaš podatak koliko se povećao ( smanjio se sigurno nije) broj igrača istih u odnosu na prije 6 godina? Jer tek bi onda tvoja teza imala težinu, čak i kad ne bi navodio probleme s manjkom čipova i poluvodiča ili trgovine  usa-kina

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
Koji stručnjak ?? I Bug da prenosi ovakve gluposti...

1 stručnjak bi trebao znati da je vrijednost kripto tržišta oko 2 trilijuna $ dok je vrijednost ukupnih financijskih tržišta obveznica, dionica nekretnina cca. 300 trilijuna $
2 krizu će uzrokovati štampanje FEDa i ECBa koji su napuhali ovakve balone i naštampali 50% više novca u samo godinu dana a za zalog su primile vrijednosne papire od banaka koji su uglavnom beskorisni što je zapravo čista pljačka
3 da bi postojao orijentir vrijednosti roba u ekonomiji mora postojati hard currency što je bilo zlato ili gold backed currency. Ali onda nema pljačke...
4 bitcoin može služiti kao takav orijentir jer ga nijedna država ne može niti uništiti niti konfiscirati kao što je uvijek bio slučaj sa zlatom. I ponuda bitcoina je ograničena. Prema tim karakteristikama bitcoin je dosad najbolji orijentir vrijednosti u ekonomiji bez obzira na njegovu veću ili manju cijenu koja je uzrokovana jedino špekulacijama
Moj PC  
1 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
"Država nikad nema novca, zato i posuđuje. Međutim, koliko joj treba, toliko uzme od nas"

Državi treba novac da provodi zakone koji su donseni. Točka
13 godina
neaktivan
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
"Danas ima puno više financijskih instrumenata koji su plasirani na tržište koji nisu u dosegu rezerve koju banke moraju držati kod centralne banke. Dakle, hrpa kreditnih kartica (varijante brediranih kreditnih kartica), debitne kartica sa mogućnošću minusa (najskuplji kredit). Kad se zbroje sve banke i svi njihovi financijski instrumenti ispadne da ima nekoliko puta više novaca u opticaiju nego što centralna banka može kontorlirati."

Sve se to vidi u bilanci banke i imaju zahtjeve kapitalne adekvatnosti prema Basel Tier 2 i Tier 3...da želi središnja banka može što hoće. Doslovno

Problem je što su vlasnici banaka frendići od FEDa. FED je privatna institucija. U ustavu SADa je pisalo da je novac jedino zlato i srebro !!!
15 godina
neaktivan
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Kako je ulaganje u kripto špekulacija tako je i izjava ovog Brett-a isto špekulacija bazirana na događajima iz prošlosti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.5.2021 10:12 (Niky518).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

rek'o ajn/cvaj/drajštajn: "ni jedan se problem ne može riješiti na razini svijesti na kojoj je nastao." tako će biti i s ovim: kriptovaluta izaziva kriptokrizu. tko je u tome, bit će dio problema a ne rješenja. i vratit će se grafičke kartice kući, kao i lesi. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Znam da većina danas ima vremena samo za pročitati naslove, ali odvojite 15 min. i poslušajte Charlesa.

 

 

Some came to get rich quick

Some came out of frustration and anger

Some came because they honestly believe that this is the next big thing

 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Može li otići i u negativu? :D

https://bitinfocharts.com/comparison/bitcoin-transactions.html#3m

 

Kako bi rekao PanzerKraftWagn:

Didžital yuan rula nadmoćno!

 
0 0 hvala 0
5 godina
online
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

široj javnosti nije pretjerano poznat

 

eto ti razloga zasto trabunja

 

Ovo sto kaze o inherentnoj bezvrijednosti btc-a stoji (iako to stoji i za USD), ali ne vidim kako ce svjetsku ekonomiju srusiti nesto sto je sad igracka alternativaca

 

A ako baca udicu tipa "jednom u buducnosti..nekad tamo. ce postojat neka kriza s nekim kriptovalutama", onda sam i ja prorok, evo prorocanstva:

 

Nastupit ce kriza. Nekad

 
1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Ovaj veze sa mozgom nema. Upravo kripto valute odnosno blockchain tehnologija prvi puta u povijesti rješava jednađbu pravedne raspodjele dobara globalno u drustvu bez posrednika i otrovnih financijskih sustava koji uvijek sruse sustav i namjerno uzrokuju krize da bi resetirali sami sebe. Monopol nad novcem im to omogucuje. E pa vise nece.

 
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
VZCrypto97 kaže...

Upravo kripto valute odnosno blockchain tehnologija prvi puta u povijesti rješava jednađbu pravedne raspodjele dobara globalno u drustvu bez posrednika i otrovnih financijskih sustava koji uvijek sruse sustav i namjerno uzrokuju krize da bi resetirali sami sebe. Monopol nad novcem im to omogucuje. E pa vise nece.

 

Bože svašta, ne rješava crypto nikakvu raspodjelu dobara u društvu...i dalje će da vrijedi para na paru, bez i sa cryptom. Crypto samo  umanjuje potrebu za bankama i potencijalno popravlja kamatu ušteđevina u korist nas malih.. Ništa od toga neće značajno umanjiti wealth gap

11 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Nego, ako je taj kripto panacea za probleme danasnjeg svijeta, zasto ljudi zivcane oko njegove referentne vrijednosti u dolarima?

Zasto je bitna ta referentna vrijednost u dolarima?

Zar nije tu bas da zamijeni ove nestabilne valute?

 
2 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr

Ako je to zlato tako dobro zašto se njegova vrijednost važe u dolaru euru i sl. mislim ako je tako dobro zašto se ne mjeri kao "daj mi zlata u vrijednosti jednog zlata"...

Battlelog: D3lBoy-00
5 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

 

Mosa kripto!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
"Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku krizu"

Neće, ameri će zadati udarac "to a large and less regulated shadow banking system" (nikada neće dozvoliti da se za svjetsku trgovinu ne koristi dolar)

 

https://www.axios.com/cryptocurrency-crackdown-biden-a4743345-e0ba-40bb-8342-29e4fa331bac.html 

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.6.2021 12:34 (zzib).
 
0 0 hvala 0
3 godine
odjavljen
offline
Re: "Kriptovalute će uzrokovati sljedeću veliku kr
VZCrypto97 kaže...

Ovaj veze sa mozgom nema. Upravo kripto valute odnosno blockchain tehnologija prvi puta u povijesti rješava jednađbu pravedne raspodjele dobara globalno u drustvu bez posrednika i otrovnih financijskih sustava koji uvijek sruse sustav i namjerno uzrokuju krize da bi resetirali sami sebe. Monopol nad novcem im to omogucuje. E pa vise nece.

U teoriji. U praksi je ista prica opet. Mozda jedino de-fi nesto pomakne.

I dalje imas posrednike exchanges gdje se vecina kripta kupuje/prodaje mozda i drzi.
Imas whales ili velike institucije/bogatase koji ruse/dizu kripto kako im odgovara i to bez posljedica jer nema regulacije.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice