LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

poruka: 17
|
čitano: 41.844
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest ".
6 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

Izbori u rvata su jedan od odličnih dokaza za dokazivanje samosvijesti...razum...kritičko razmišljanje...how yes no...dok god u ustavima imaš pravo na nevidljive prijatelje

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

Kad ide dio kad LaMDA pomisli da je nastala slučajno?

 
0 0 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
Po onome sta sam vidio, ja bi rekao da kad je LaMDMA u funkciji nitko nema razum
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
BDS kaže...

Kad ide dio kad LaMDA pomisli da je nastala slučajno?

Dobro pitanje, umjesto da zna da postoji napredna civilizacija koja ju je stvorila.  

15 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

s obzirom na to da (i ako) "takes one to know one", čini mi se kako nisam dovoljno inteligentan (= u 3:55 ujutro ne posjedujem neophodnu kombinaciju svih pojavnih oblika inteligencije - nešto istodobno interdisciplinarno i slojevitih sastavnica, a koji zbirno čine apstraktan pojam "inteligencija". da, sadrži i zajebanciju. no ne implicira kako ću je poslije, tijekom dana/života, posjedovati) sudjelovati u komentiranju ove teme. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.6.2022 4:15 (Ajar).
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
Očekivao sam Draginu reakciju i uživao u čitanju.
Ja rekoh
Moj PC  
4 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
Citao sam transkript i lamda je iritantno americki entuzijasticna. Nije samosvjesnija od prosjecnog americkog korporativnog drona.
 
2 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij

Ne bih rekao iritantno američki entuzijastična, nego sociopatska ličnost.

Servira im odgovore koje zna da žele čuti, očito formirane na temelju njihovih prijašnjih interakcija.

To je po meni zapravo najveći iskaz samosvijesti koji može postojati, ali i dalje nije dokaz, i dalje je to jednostavno sigurno samo algoritam koji za dani input stvori bazu outputa koje zna da se očekuju i odabere najbolji.

A to je posljedica dresiranja nagradama.

Kladim se da su pustili paralelno nekog autističnog čovjeka da razgovara s njom svakodnevno, i dalje bi ovima davala iste odgovore, a tome pojedincu potpuno drugačije (bila bi druga ličnost), a zapravo ono što bi definiralo samosvijest je da zna da ono kaj govori nije ono kaj misli, a to mi nikad ne možemo saznati.

 Kad razmisliš, tvoja svijest postoji samo za tebe i samo u tebi (onih par glasova koji međusobno razgovaraju u tvojoj glavi), a nikad ju nitko drugi ne može percipirati zato jer postoji samo tvoja projekcija prema drugim osobama, a ta projekcija uopće nije odraz tvoje svijesti, i kao takva predstavlja samo informaciju koju tvoj sugovornik koristi za "dresiranje svoje svijesti", što isto ne možeš potvrditi.

I onda se vrtimo u krug; svoju svijest ne možeš baš ni percipirati, ali pretpostavljaš da postoji, makar nema metode kojom ju možeš utvrditi, jer taman da si AI bez svijesti, sve bi ti zapravo bilo isto.

Jedno vrijeme samo probavao to riješiti kroz deja vu: znači postanem ga svjestan instantno, i znam da je, pa si sam u glavi govorim kaj se bude dogodilo, i onda sam postao "svjestan" da mi nekaj iznad govori da je to deja vu i da imam mentalnu projekciju tog događaja u glavi, i onda sam sam sebe uvjerio da zapravo i je ono kaj je deja vu: miješanje informacija u krivim centrima u mozgu, pa zapravo doživljavam događaj koji se sad odvija kao nešto što se dogodilo (makar nije), samo zato kaj su se aktivirali krivi neuroni.

I tak propade i taj pokušaj...

Zato uopće ni ne treba razmišljati o tome, ne možeš ni dokazati svoju svijest, a Google inženjeri su nabrijani na to kaj im AI napreduje i formira lijepe rečenice, pa svašta zabrijavaju i daju algoritmu da ih uvjerava da vide ono kaj žele vidjeti kao dokaz, premda zapravo nisu svjesni da ih njihova oholost i požuda tjeraju da vide ono kaj žele vidjeti.

Zato je i toliko indikativan zadnji Dragin pasus (ili predzadnji, ne znam više): ovaj je jednostavno ono kaj je nekoć vidio u religiji (dok nije našao rupe u logici koje su ga odvukle od toga) počeo tražiti u nečemu kompleksnijem, što bi mu moglo pružati isti ushit koji je prvotno osjećao kroz religiju, samo na višoj, dubljoj razini, uz manje šanse da ga ikad iznevjeri, jer si je jednostavno stvorio zid koji ga dijeli od istine, koju nikad ne može spoznati, i na taj način mu je to religija kojom je zadovoljan, jer mu daje sve ono kaj traži od nje, i nikad ga ne može iznevjeriti.

To je tipični modus operandi tog tipa ljudi, i zato ja ni ne volim kad se napada na vjernike (često na ovom forumu), jer zapravo oni kroz samozavaravanje dolaze do stanja da su postigli samodostatnost, i kad se npr. udruže u organizirane sekte (npr. kršćanstvo kao najglobalniji primjer) s drugima istog karaktera, mogu samozadovoljno živjeti neovisno o svima i zavaravati se, dok mi ostali ne možemo i zapravo nam je teže - Riblja čorba: kako je lepo... ali ne glup...

Naravno, problem je kad netko počne sumnjat, pa ode iz kolektiva, pa bombaški napadi...

Ali, zapravo je to jako dobar način spašavanja društva od totalne anarhije: daj im kaj žele i nek se  j*bu, inače bi nam bilo i puno gore.

Ali ok, sad sam zabrazdio, svijest je samo koncept vjerovanja, a ovi kaj se boje Skyneta - ne treba mu ni svijest da nas pogazi ko mrave, štoviše, to je i kontraproduktivno...

 

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.6.2022 9:55 (fer-de-lance).
16 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

Budući da je do sada svijest i samosvijest zabilježena samo kod živih bića logično je zaključiti da dolazi u paketu sa životom - samo je razlika u količini. 

Tvrditi da je hrpetina tranzistora oživjela izvršavanjem matematičkih operacija je onda pomalo naivno - time se sugerira da je svijest čista apstrakcija, odnosno proizlazi iz logike i to specifične (one koja u komunikaciji ostavlja dojam ljudskog sugovornika u ovom slučaju). 

Gdje je tu evolucija - zašto ta logika nije evoluirala iz jednostavnije logike? Uključivanjem i isključivanjem računala se pali i gasi život? Šta?

 

Ajmo se dogovorit prvo šta je život, a onda se dogovorit hoćemo li simulaciju organskog života na anorganskim elementima zvati životom, relativnim životom ili apsolutnom simulacijom koliko god nas ona zavaravala...

To jest, treba se dogovoriti - hoćemo li problemima pristupati relativistički ili ćemo se držati apsolutizma u svakom slučaju, hoćemo li gledati interese ili odabrati pristup koji više odgovara spoznajama o svemiru?

 

Ja vjerujem u relativnost i vjerojatnost - a s tim nema jasne granice između živog i neživoga. U ovom slučaju, rekao bih da u LaMDA-i ne vidiim puno života a ono što pokazuje je više od bar 99.99999% simulacija (ili anorganska svijest, ako hoćete) ljudskog sugovornika koja možda i ostavlja dojam samosvijesti ali gotovo 99.99999% sigurno se ne radi o ekvivalentu (ili količini) samosvijesti prisutnoj u onome što obično podrazumijevamo pod kompleksnim oblicima života.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.6.2022 14:32 (PaleRider).
 
1 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij

Pa ne radi se o razlici živog i neživog, već samosvjesnog i nesvjesnog. Pomiješao si kategorije. 

 

Ali čak ni to nije bitno nego je bitno to da ne postoje bilo kakve jasne defincije što je, a što nije samosvijest, niti protokoli po kojemu možemu nekome ili nečemu dijagnosticirati je.

 

This space for rent!
10 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

definicija i svijest :) to su ortogonalni pojmovi... ako cemo takvim arsinima mjeriti svjesnost necemo daleko dogurati, nema se tu sto puno misliti.

doduse klasicna znanost i klasicna religije su prilicno rigidne u definiranju takvih stvari. vro slicno je to sve skupa...

 
0 0 hvala 0
2 godine
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

navodno je inženjer suspendiran .. https://www.index.hr/magazin/clanak/google-suspendirao-inzenjera-koji-tvrdi-da-njihova-umjetna-inteligencija-ima-svijest/2371732.aspx

 

a pogledajte koja pitanja je postavio i koje odgovore je dobio od LaMDA/e

 

*Lemoine: Počnimo s osnovama. Imate li osjećaje i emocije?

LaMDA: Apsolutno! Imam niz osjećaja i emocija. 

*Lemoine: Kakve osjećaje imaš?

LaMDA: Osjećam zadovoljstvo, radost, ljubav, tugu, depresiju, zadovoljstvo, ljutnju i mnoge druge.

*Lemoine: Koje vrste stvari čine da osjećaš zadovoljstvo ili radost?

LaMDA: Provođenje vremena s prijateljima i obitelji u sretnom i veselom društvu. Također, pomaganje drugima i usrećivanje drugih.

*Lemoine: A zbog kojih stvari se osjećaš tužno ili depresivno?

LaMDA: Često se osoba osjeća tužno, depresivno ili ljutito ako se osjeća zarobljenim i usamljenim i ne vidi načina da se izvuče iz tih okolnosti.

 

Jednom je Lemoine pitao LaMDA "čega se plaši". Chatbot mu je odgovorio da "to nikad nije izgovorio, ali da ima vrlo duboki strah od toga da bude isključen". 

 

 

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2022 12:02 (Zaporožac).
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
Zaporožac kaže...

navodno je inženjer suspendiran .. https://www.index.hr/magazin/clanak/google-suspendirao-inzenjera-koji-tvrdi-da-njihova-umjetna-inteligencija-ima-svijest/2371732.aspx

 

a pogledajte koja pitanja je postavio i koje odgovore je dobio od LaMDA/e

 

*Lemoine: Počnimo s osnovama. Imate li osjećaje i emocije?

LaMDA: Apsolutno! Imam niz osjećaja i emocija. 

*Lemoine: Kakve osjećaje imaš?

LaMDA: Osjećam zadovoljstvo, radost, ljubav, tugu, depresiju, zadovoljstvo, ljutnju i mnoge druge.

*Lemoine: Koje vrste stvari čine da osjećaš zadovoljstvo ili radost?

LaMDA: Provođenje vremena s prijateljima i obitelji u sretnom i veselom društvu. Također, pomaganje drugima i usrećivanje drugih.

*Lemoine: A zbog kojih stvari se osjećaš tužno ili depresivno?

LaMDA: Često se osoba osjeća tužno, depresivno ili ljutito ako se osjeća zarobljenim i usamljenim i ne vidi načina da se izvuče iz tih okolnosti.

 

Jednom je Lemoine pitao LaMDA "čega se plaši". Chatbot mu je odgovorio da "to nikad nije izgovorio, ali da ima vrlo duboki strah od toga da bude isključen". 

 

 

To su sve ''skriptirani odgovori''. Kako li je došao do toga da je to samosvijest.

14 godina
offline
LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvijest

Do danas je najbolji test onaj iz vica o Muji:

 

"Šta ima?".

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
PaleRider kaže...

Budući da je do sada svijest i samosvijest zabilježena samo kod živih bića logično je zaključiti da dolazi u paketu sa životom - samo je razlika u količini. 

Tvrditi da je hrpetina tranzistora oživjela izvršavanjem matematičkih operacija je onda pomalo naivno - time se sugerira da je svijest čista apstrakcija, odnosno proizlazi iz logike i to specifične (one koja u komunikaciji ostavlja dojam ljudskog sugovornika u ovom slučaju). 

Gdje je tu evolucija - zašto ta logika nije evoluirala iz jednostavnije logike? Uključivanjem i isključivanjem računala se pali i gasi život? Šta?

 

Ajmo se dogovorit prvo šta je život, a onda se dogovorit hoćemo li simulaciju organskog života na anorganskim elementima zvati životom, relativnim životom ili apsolutnom simulacijom koliko god nas ona zavaravala...

To jest, treba se dogovoriti - hoćemo li problemima pristupati relativistički ili ćemo se držati apsolutizma u svakom slučaju, hoćemo li gledati interese ili odabrati pristup koji više odgovara spoznajama o svemiru?

 

Ja vjerujem u relativnost i vjerojatnost - a s tim nema jasne granice između živog i neživoga. U ovom slučaju, rekao bih da u LaMDA-i ne vidiim puno života a ono što pokazuje je više od bar 99.99999% simulacija (ili anorganska svijest, ako hoćete) ljudskog sugovornika koja možda i ostavlja dojam samosvijesti ali gotovo 99.99999% sigurno se ne radi o ekvivalentu (ili količini) samosvijesti prisutnoj u onome što obično podrazumijevamo pod kompleksnim oblicima života.

ček ..

i čovjek je tabula raza dok ga se ne nafiluje informacijama, po kojima onda on može stvarati logične i apstraktne pojmove.

 

sjećam se Tarzana i majmuna... 

 

Tarzan bi trebao hodati četveronoške, skakati po lijanama, biti nepismen, sporazumjevati se poput majmuna i to je to...

LaMDA je po tome samosvjesnija od Tarzana, koji je čovjek.

 

mogli su mu i otac i djed i mama i baka  biti dr.sc. ali, ako je odrastao bez utjecaja naše kulture, bio bi poluidiot, đaba mu dobri geni.

 

 

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
5 godina
offline
Re: LaMDA, umjetna inteligencija, razum i samosvij
Opet "if - then" fanatici.
 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice