može li se ovo lišće upotrijebiti i za neke druge metale?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Vezivanje drugih metala osim kadmija nije istraživano, no vrlo je vjerojatno da ih lišće zelenog graha adsorbira. Slični pripravci od drugih biljaka vezuju olovo i arsen, a sudeći po funkcionalnim skupinama kojih ima u listu to bi moglo činiti i lišće zelenog graha. Iako autori nisu najavili nastavak istraživanja u tom smjeru, vrlo je vjerojatno da će iskušati svoju metodu i za druge metale.
Da "zlatni grah". Opet naša wikpedija ima ispade sa nazivima i nepotpune i zbunjujuće informacije.
Radi se o mungo grahu. Tj naziva se grahom iako zapravo nema puno veze s grahom već je po sastavu puno sličniji soji(zovu ga i zelena soja), a okus mu je kombinacija između soje i graška, nimalo sličan grahu. Mungo grah nije grah. To je Vigna. Vigna i Phaseolus(naše mahunarke) nemaju isti biokemijski sastav. Vigna ima potpuno drugačije lišće od običnog graha, mahune dozrijevaju na drugačiji način i korjenje mu je puno dublje i razgranatije od "našeg" graha. Vigna radiata ima lišće koje se razlikuje i od V. angularis-azuki grah i V.unguiculata- Duga Vigna ili metar mahuna kako ju kod nas zovu (inače Vigna koju je jedan genijalac u školskom udžbeniku nazvao Mletački grah i sad se taj naziv pojavljuje na wikipediji i tu i tamo na stranicama iako ga nikad nigdje u nikakvoj ozbiljnoj vrtlarskoj i botaničkoj literaturi nećete naći al to je druga tema). Vigna radiata je inače kod nas teže uzgojiva od graha i mahuna jer traži određen raspon temperature. Ne voli direkno sunce, ali voli temperaturu iznad 25, ne voli preveliku vlagu(dovoljno joj je dubinsko zalijevanje 4 puta tokom rasta) i tak. Uglavnom uspoređivati vignu i phaseolus je kao da netko kaže kako je paradajz i paprika(ili još bolje krumpir) isto zato što su i jedno i drugo Solanaceae.
nije zlato sve što mahunari.
Hvala na izvrsnom botaničkom objašnjenju. A što se tiče terminologije... Postoji samo jedno pravo, stručno ime za tu biljku, a to je Vigna radiata. Sva druga imena su trivijalna, netočna, promašena, kriva. Stoga se s imenima biljaka ne treba opterećivati. Ako se za biljku uvriježio naziv "zlatni grah" onda je tako treba zvati, bez obzira koliko je ona srodna s pravim grahom. Kažemo "morski pas" iako znamo da nije riječ o psu nego o ribi. U engleskom još slobodnije: catfish, jellyfish i sl. Znam da je u nas bilo botaničara koji su htjeli napraviti sustavnu hrvatsku biljnu nomenklaturu, no to je promašeno. Sustavnu nomenklaturu već imamo - onu koju je uspostavio Linneaus. Stoga treba reći ili Vigna radiata (može i kreće, samo "vigna") ili bilo što drugo, glavno da vas ljudi razumiju.
kad se nakrkaš zlatnog graha ima da prdiš ko mitraljez
Nikad nisam čuo za zlatni grah ali za mung ili mungo grah jesam jer se pod tim imenom prodaje u našim dućanima.
Kažu da su zrna dobra za detoksifikaciju organizma.
Okus nema veze s našim grahom ali mi je dovoljno ukusan da ga pojedem dva puta mjesečno.
Dakle, mung u vodu, dodajte sol i lovorov list. Skuhajte i imate dobar prilog za ručak.
Ne bi me začudilo ni da se negdje naziva japanski grah - kod nas je svaka "čudna" biljka, japansko nešto...
Nikad nisam čuo za zlatni grah ali za mung ili mungo grah jesam jer se pod tim imenom prodaje u našim dućanima.
Kažu da su zrna dobra za detoksifikaciju organizma.
Okus nema veze s našim grahom ali mi je dovoljno ukusan da ga pojedem dva puta mjesečno.
Dakle, mung u vodu, dodajte sol i lovorov list. Skuhajte i imate dobar prilog za ručak.
Kakvi prilozi kurci palci, drito s tim u maneštru
Ili, jednostavno 3d isprintamo sami sebe (sa nekim, errrm, manjim izmjenama), pa se samo preselimo u 3d isprintano tijelo...
može li se ovo lišće upotrijebiti i za neke druge metale?
moš si zafrkat jedan, unešto dulji, i smješkajući se odvrnuti heavy metal.
Nikad nisam čuo za zlatni grah ali za mung ili mungo grah jesam jer se pod tim imenom prodaje u našim dućanima.
Kažu da su zrna dobra za detoksifikaciju organizma.
Okus nema veze s našim grahom ali mi je dovoljno ukusan da ga pojedem dva puta mjesečno.
Dakle, mung u vodu, dodajte sol i lovorov list. Skuhajte i imate dobar prilog za ručak.
Kakvi prilozi kurci palci, drito s tim u maneštru
Baš je lijepo da voliš maneštru.
Nikad nisam čuo za zlatni grah ali za mung ili mungo grah jesam jer se pod tim imenom prodaje u našim dućanima.
Kažu da su zrna dobra za detoksifikaciju organizma.
Okus nema veze s našim grahom ali mi je dovoljno ukusan da ga pojedem dva puta mjesečno.
Dakle, mung u vodu, dodajte sol i lovorov list. Skuhajte i imate dobar prilog za ručak.
Kakvi prilozi kurci palci, drito s tim u maneštru
Baš je lijepo da voliš maneštru.
EH sto ti je zivot, ko mulac nisam mogao smislit nista na zlicu a sad se davim. Plus dao sam si truda i utrenirao ovu moju kontinentalku na primorsku kuhinju, tako da vise ne koluta ocima cim spomenem kakvu buzaru ili brudet
...dao sam si truda i utrenirao ovu moju kontinentalku na primorsku kuhinju, tako da vise ne koluta ocima cim spomenem kakvu buzaru ili brudet
hahaha, a ja sam utrenirao svoju dalmatinku da radi bolji grah s buncekom od mene
brudet joj više ne pada na pamet, a buzaru za ručak moram ja inicirati
Bitno je buzaru istrenirat na kuzinu :D