Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

poruka: 4
|
čitano: 4.471
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?".
15 godina
offline
Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

Ljepo na posao članak, najvažnije stvari da se za za početak. 

 

Jedino bi bilo dobro da se iz svake skupine napiše neke modele po cjenovnom rangu koje  biste preporučili (iako bi to bilo prekeviše informacija za ovakvu vrstu savjeta)

 

Mene konkretno zanima dali ima neki mikrofon za oko 200 kn na usb a da valja nečemu (ne može se nešto očekivati al da ne bude neki krš, ili zvučna na kojoj če postojeći mikrofon bolje raditi (iako ni on nije nešto, za sada fali snage da dobijem nešto zvuka moram gain diči na +20 dB da zvuči na nešto, na nižem je pretiho). 

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

Za 200kn na žalost nema dobrog zvuka. Radije kupi jedan dobar mikrofon kojeg ćeš imati 10 godina, nego 5 loših mikrofona koje ćeš kupovati po jedan svake 2 godine.

Ono što zbilja čini razliku je snimač, npr Tascam, oko 100EUR. Ti mali uređaji snimaju iznimno kvalitetno, imaju algoritam koji preglasni zvuk zabilježi bez ružne distorzije koju bi dobio drugdje.

Staviš u džep - ne vidi se, na njega spojiš recimo Rode SmartLAV mali mikrofon (50 EUR). Na njega natakneš čupavca (5EUR) i možeš vani po vjetru snimati zvuk bez da zapusi vjetra unište,

i pošto ti je blizu ustima snima tebe a ne okolnu buku automobila. Kasnije spojiš video i audio, najmanji problem je sinkati, i to lossless. Znači za oko 150EUR dobiješ zavidno kvalitetan zvuk, mobilan.

Sve drugo je skuplje. Recimo usmjereni "shotgun" mic-ovi ispod 200 eur nema dobrog, studijski mikrofoni koji snimaju ne samo tvoj glas nego i okolnu buku (čuješ kako miš prdne 50m od tebe), recimo Rode NT1A oko 250 EUR naravno balansirani XLR kabel (kabel nema šumova) i recimo Focusrite interface 150EUR u koji pikneš XLR, stalak. Ali to je ako imaš tihu sobu, studio, i nekih 400-500 EUR.

Nema đabe ni u stare babe. Ako hoćeš dobar zvuk, pripremi se dat pare. Ispod 100 eur ne možeš proći nikako, što god kupiš ispod te cifre je njesra. Čak i ovaj smartLav nije super, ali je ok i u cijeni.

 
0 0 hvala 1
16 godina
moderator
online
Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

Za konkretne preporuke dobro bi bilo provjeriti YouTube kanal Podcastage:

https://www.youtube.com/channel/UCvOU-zTlankT-JjN3ZzvuKA

 

Lik svaki tjedan objavi bar jedan video s recenzijom nekog mikrofona. Možete čuti kako mikrofon zvuči s njegovim glasom, s gitarom, koliki šum ima njegovo pretpojačalo ako je u pitanju digitalni mikrofon, kakav je polar pattern, kako reagira na P, B...

 
0 0 hvala 1
15 godina
offline
Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

Ovaj tip snima s nekim jeftinim malim (usmjerenim) shotgun mic-om, uz koji dobiješ i čupavca protiv vjetra:

 

Condenser mikrofoni hvataju zvuk odasvud. Ako nemaš potpuno tihi studio, a vjerojatno nemaš, on će hvatati sve šumove, lajanja pasa, otvaranja vrata, hodanje, sve zvukove oko tebe. Zato ti ga ne preporučam, osim ako imaš zbilja tihu okolinu.

Usmjereni (shotgun) mic hvata uži dio u koji je usmjeren (obično tvoj vrat) a okolne zvukove eliminira, što je bolje. Ne moraš ga na sebe kačiti, ali moraš imati stalak odnosno kameru ili nešto na čemu će stajati.

Lavalier ili clip-on tj "buba" mikrofon ti je na prsima obično, blizu usta, i hvata samo ono što je blizu (tvoj govor), što je dobro. Ne moraš imati stalak, jer je to tvoje tijelo, ali moraš imati snimač.

 

Snimač je jako dobro imati. Jer u njemu je analog-to-digital konverter specijaliziran da kvaliteno obavi taj posao, bolje nego tvoja kamera kojoj to nije spocijalnost (izuzetak su jako skupe high-end kamere koje to rade dobro). Još je jedan razlog: neki mikrofoni zahtijevaju da im dolazi dodatni napon za napajanje. Taj dodatni napon snimač može dati, ali tvoja kamera ne. Pa takav mic koji zahtijeva napajanje ako uštekaš u kameru ne čuješ ništa ili jako tiho, a u snimaču ga čuješ jako dobro jer mu on daje napajanje. Ili mic ima bateriju koju moraš stalno mijenjati i paziti jel puna.

Preporuka: Tascam DR-05 v2 ili nešto lošiji Zoom H1 snimač. A mikrofonRode SmartLav ili Rode VideoMicro.

Ako hoćeš izbjeći snimač, onda neku USB zvučnu karticu (jer USB odvaja šumove od kompa) + nemam pojam koji mic. To je jeftinija ali svakako lošija opcija od kombinacije sa snimačem.

USB mic-ovi mogu biti ok, ali jeftiniji su obično loši jer je analog to digital pretvarač unutra jeftino ćesme.

 
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice