Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pristigl

poruka: 38
|
čitano: 15.959
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pristigl".
16 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris
ihush kaže...

-ne, ponovo pročitaj što si napisao.. tj upravo ulazna luka-skladište, u tom slučaju postNL NE obavlja ono što bi morali, tj umjesto da uredno odrade ulazne carisnko-porezne stvari oni čarobnim štapićem naljepe etiketu.. na kojoj ti kažeš piše da je roba izvan eu, no etiketa eu, roba je ušla.. roba se carini na ulazu, na granici ili se vlasniku-špediteru da takva obveza, a to ulazna luka u tom slučaju nije obavila, ne da im se.. nemaju razloga, ne tiče ih se. Da  su to obavili, naplatili i prosljedili u hr porezni dio tad bi to bio ioss sustav, ovako je nešto mimo, čarobni štapić jer jednom kad roba uđe-pređe granicu to je to, roba kao sva ostala, kao domaća .. i policija-carina ne provjerava, ne zaustavlja šleper na putu, ne traži papire, jer svi imaju nepisanu naredbu da ne vide, ne traže.. tj jedini koji bi formalno imali interes su država uvoza, u ovom slučaju hr, no ako oni za to ne znaju tad ne traže a šleper prolazi granicu bez papira-kontrole mada prevozi robu izvan eu bez papira, carine i poreza.

 

-kako to da stiže kroz hp i da ne naplate.. pa upravo tako, nitko im nije rekao da je to kineski paket, nego paket, roba unutar eu.. tj kako jednako pišeš u drugom slučaju ti naplate.. kako to? I pazi što je tek nebuloza, ako si već jednom platio 18,5kn kako to da u tom slučaju nisu naplatili i pdv? Takav slučaj ne bi smio postojati, tj ili je u iossu i već je naplaćeno pri kupnji i tad nema nikakvih dodatnih plaćanja ili nije a tad ako pdv nije naplaćen mora biti naplaćen ne samo naknada pošti 18,5kn... tj poštu ne zanima pdv iz istog razloga zašto države ulaza ne zanima carinska formalnost, ne pripada im taj novac nego pripada državi uvoza, u ovom slučaju hr i pošta da to naplati to mora prosljediti državi.. ne zanima je, jednako kao nizozemce, mađare, sve.. (i mi imamo..) svi to rade po istom kalupu, istim interesima-razlozima.

 

-roba kad jednom uđe to je to.. nije to žicom ograđeno carisnko skladište, ušlo je u eu i šleper vozi bez problema, jer policije-carine država eu nisu dobile naputak da to provjere-traže-kazne osim u slučaju npr droga i sl.

-znaš kako se inače to radi s recimo hr-domaćom robom kad se ne želi platiti pdv? .. izvezeš npr u BiH, nakon čega roba nestane, 'izvoz' mada se isti šleper vrati istim putem, istom robom.. a tko bi to carinio? tko bi carinio hr šleper s hr robom u povratku? .. nije to kinez i kineska roba a povrat je objašnjiv recimo nekom greškom, kriva roba itd. i tako postaneš izvoznik zbog pdva mada nisi izvezao ni komad-gram-mrvu.. a država za tu robu ne traži pdv i jedino je još tad problem imati uredno papire za maloprodaju, no tko kontolira maloprodajne trgovine ili velike šoping lance.. kontroliraju kafiće i to tek jednom godišnje kad je neki razlog-akcija.. nikog ne zanima, nitko ne vidi, nitko ne zna. .. osim što je npr hr za takav uvoz postala najjača bananadržava, izvoznik.. onak, logično, hr je poznata po plantažama banana i proizvodnji, kao i kubanski šećer prije desetljeća.. za to eu diskretno upozori i to se više ne radi, no rade svi, pa eu birokracija to ne vidi jer ne želi vidjeti, kao ni policija-carina, porezna, vozač šlepera, radnik u luci-skladištu, države kroz koje to prolazi, jer su to radna mjesta, jer se toči gorivo šleperima, jer tad biz ide tom rutom, ne nekom drugom i zato policija-carina-porezna to 'ne vide'.. jer ipak lokalno uz rutu biz ide, bez tog ključ u bravu a tad nema ni za plaće policije-carine jer nema radnog mjesta, skladištara, peljara, vozača itd..

 

-tj svi oni to vide-znaju, no kao što kažeš ni hp ne naplati pdv, jer bi to prosljedila državi, tj svako naplati ono što je za njega, ne ono što bi tad prosljedio drugom i to je problem kad si jedno eu tržište tj ioss koji ne postoji i svima odgovara-paše, pa i nama-kupcima, svima.. a država koja bi dobila neki pdv za to ne zna (formalno) pa joj ni ne fali, tj pošto i ta država radi isto to s drugom robom, svi se prave ćoravi i važno je samo 'ne talasaj'..

 

edit: .. možda će biti jasnije ako dodam problem migranata, .. kad uđu u eu, država ulaza je ona koja im izdaje neki dokument, što se gura hr, no pri tome imaš grčku koju su prošli.. koja je eu država, koja je tad morala izdati papir no nje.. ali se to traži od hr, jer u slučaju povratka ide se unazad, kao si došao i tad migrant ostaje u hr.. jer 'nije došao' iz grčke.. tj ista stvar, samo što se za robu to ne podiže na političku razinu problema kao s migrantima a druga razlika što u slučaju migranata nije pitanje poreza nego građanskih prava, npr pravo na azil, smještaj, humano postupanje itd.. i to ostali ne žele pa imaju žiletžicu.. mada su ista eu.. roba i migranti, slično-različito.. u osnovi ista stvar što se tiče eu granica i kako se što radi, ćoravi na sve strane, ne znaju, ne vide.. jer ne žele.

 

- A gle, nije "kako to?" Što kupim sa aliexpressa, i što ide kroz PostNL, ne traži dodatna plaćanja. Na aliexpressu kažu da je porez već uračunat u cijenu i ovako na papiru to sve štima.
Što sam kupio na shopu koji kaže da porez NIJE uračunat i da to moram sam riješti u državi, a išlo je preko PostNL-a, mi je došlo sa naljepnicom da je roba došla izvan EU-a i da podliježe... sam morao platiti.
Znači izgleda da PostNL odrađuje što bi trebao. I mene je zanimalo što će biti sa paketom sa PCBWay-a, pošto ide preko istog PostNL-a, no napravili su kako izgleda da bi trebalo.

 

- A koliko se sjećam kada su promjene uvedene HP je rekao da će naplaćivati 18,5 kn na SVE pošiljke koje dolaze izvan EU, imali IOSS ili ne, tj. toliko ih "košta" provjera da li je porez plaćen ili ne. Vjerojatno zato vjerojatno za pakete sa aliexpressa koji dođu preko Mađarske ili Nizozemske ne treba jer oni nalijepe preko kineske etikete svoju pa bude kao čisto, tj. kao oni su to sve riješili...

 

15 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris
Solo761 kaže...
..a išlo je preko PostNL-a, mi je došlo sa naljepnicom da je roba došla izvan EU-a i da podliježe... sam morao platiti.

..

 -problem je što policija-carina ne zaustavi takav šleper, ne traži papire, ne čita etikete.. i 18,5kn nije porez-carina nego hp naknada za carinske formalnosti koje ne rade osim 'usmeno' mada to u pravnoj formi ne postoji, tj ugovor i usmeni ugovor.. tj kao putni nalog, usmeni.. 'gazda je rekao'..

-to znači da nije išlo kroz ioss, jer da je išlo bilo bi naplaćeno-riješeno kupnjom a tad ulazna luka mora tu robu zadržati, ne pustiti na tržište dok vlasnik to ne riješi, no ponašaju se jednako kao pošta-dostava, ne tiče ih se, jer nizozemska nema ništa od poreza koji ide hr ..

 

Solo761 kaže...
..

- A koliko se sjećam kada su promjene uvedene HP je rekao da će naplaćivati 18,5 kn na SVE pošiljke koje dolaze izvan EU, imali IOSS ili ne, tj. toliko ih "košta" provjera da li je porez plaćen ili ne. ..

 -hp je već dobio packe, tj nisu iznad nego ispod zakona..

-trošak koji žele naplatiti mogu naplatiti samo ako obave carinski posao, tj da bi neki posao-uslugu naplatio moraš izvršiti-obaviti-isporučiti tu uslugu-posao, a hp ne radi ništa tj 'usmena carinska deklaracija' je oximoron jer deklaracije-papiri-formulari su upravo u papirnatom obliku, dokumenti, dokazi-potvrde, upravo zato jer ... nisu usmeni. Rade isti posao, tj skener čita podatke s kutije-naljepnice, adresu.. kao za pisma, paket unutar eu s plaćenom dostavom se dostavlja, nema dodatnih naplata, tj ja ti mogu poslati paket unutar eu i nema baš nikakve pravne osonove da mi netko na to naplati carisnki trošak, kao i unutar recimo jedne države kao hr.. iz zg u st.. a u eu nema razlike šalješ li iz jedne u drugu državu ili interno, jer je to eu.

 

Solo761 kaže...
..Vjerojatno zato vjerojatno za pakete sa aliexpressa koji dođu preko Mađarske ili Nizozemske ne treba jer oni nalijepe preko kineske etikete svoju pa bude kao čisto, tj. kao oni su to sve riješili...

 

 -''kao''.. da, svi se prave naivni, jer svi znaju, tj nisu problem nizozemska-mađarska, to rade svi, španjolska, hr.. samo je pitanje kroz koju luku-skladište ide koja roba, računala, hrana, nafta, šećer, banane.. svi to rade i nigdje policija-carina ne zaustavi šleper i ne traži papire.. kao da nigdje ne traže recimo vozačku od vozača + šlag na kraju, da im netko da 'usmenu' vozačku po uzoru na hp usmenu carinsku deklaraciju, tj to bi bio papir koji bi policiji-carini-državi-eu rekao da je to legalna roba s plaćenim porezima a hp od tog želi naplatiti samo svoj dio, jer porez ide državi i to nikog drugog osim te države ne zanima (osim da to naplate i zadrže za sebe, no to bi bilo kažnjivo i otkriveno.. jer tad nema 'nism znao') a država koja treba dobiti uplatu za to ne zna, jer nema nikakvav papir-temelj za potraživati dok joj to netko ne prijavi, tj da roba ulazi na hr-granici-carini tad bi za tu robu hr kao država znala i tad bi postojalo potraživanje ili potvrda o izvozu.. i to rade svi na isti način, roba dobije potvrdu o izvozu-tranzitu u treću zemlju .. i tu nestaje, gubi se trag, papir, dokumetnti.. službeno, jer svi znaju i prave se 'kao'..

 

.. npr policija (prometna) će provjeravati tahograf vozila, ograničenje brzine, radne sate vozača (odmor-pauze..) itd.. neće robu.. to radi carinska policija, no to ne rade (jer im lokalne vlasti to diskretno diktiraju, jer lokalna država ulaza robe nema od te carine prihod i zato ih ne zanima, tj samo roba za to tržište te države ih zanima, ostalo je legalni šverc tih lokalnih država, interesa, jer to generira promet, posao, zaradu... dok carina trećoj državi ne generira ništa osim troška + gube švercersku konkurentnos i zato to ne rade, ne žele, ne vide..).

 

edit: .. a tema, tj hp želi naplatiti trošak carinjenja, naknadu 18-38kn, koju su od države dobili kao outsorcan posao za trošak, posao carinskih formalnosti, mada oni ne rade ništa, ne izdaju stvarnu carinsku deklaraciju, dokument i ne žele prikupiti-prosljediti porez državi, tj ne rade i ne žele raditi ništa a žele to naplatiti, pa i dvostruko (ako je pdv već naplaćen) jer to je 'logična' želja svakog, da ako može nešto naplatiti to i naplati.. no da bi na to imali pravo ipak moraju nešto raditi, ne rade ništa, skener čita adresu-podatke i to je sve i za to žele naplatiti carinski trošak mada ne obave ostatak tog posla i ne traže plaćanje poreza kao što ne izdaju popratnu dokumentaciju s kojom bi stvarno roba postala legalna u eu..

 

-.. a sve zato jer i za to postoji pravna rupa, tj ono što kranji kupac kupi za sebe, osobne potrebe, nije roba (proizvod za tržište, daljnju prodaju..) nego kranji kupac, potrošač i zato država to dozvoljava, bez poreza, kao s prodajom u oglasniku i postoji jednostavan carinski postupak bez ostalih formalnosti.. tj ako se mora nešto platiti plati se i to je to.. ali ne mora imati deklaraciju, jer to se odnosi na ROBU a to tad nije roba, nije za tržiše.. nego je paket koji putuje.. i to države-zakoni dozvoljavaju (građanima) .. no to iskorištava dostavni-trgovački lanac, tj nitko ne želi plaćati poreze, nigdje u svijetu, kao ni raditi posao za koji neće dobiti naknadu (carisnke formalnosti).. i to za treću stranu, jer smo eu ali nismo jedna država, jedan porez, .. samo smo jedno tržište a to je samo za ROBU, ne predmete-proizvode za kranjeg kupca, jer tad zakon dozvoljava i bez deklaracije i tako hp ima famoznu usmenu carinsku deklaraciju koja ne posotji ni za koji pravni primjer, jer je to naprosto dokument kao osobna, vozačka, potvda, propusnica.. covid potvrda, teretni list, sve su to papirnati dokumenti (može i u drugom obliku, elektronički... no dokument, postoji..) osim za hp koji se tome dosjetio i naprosto želi naplatiti kad je već dobio čvrgu za 4,5kn koje je naplaćivao i zabranjeno mu je..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2022 11:03 (ihush).
16 godina
offline
Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pristigl

Došao mi sat s Alia, 0 kuna dostave. Niti PDV niti carina.

 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris
Korny1603987 kaže...

Došao mi sat s Alia, 0 kuna dostave. Niti PDV niti carina.

Ja sam narucio nedavno ledice za interijer auta, platio i na Georgeu pise normalno placemo, aliexpress blabla i lokacija Luxembourg, tak je mozda i tebi pa zato nema nicega 

15 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris
ihush kaže...

tako nešto .. osim nije da ne znaju, znaju.. no službeno-formalno nitko nije odgovoran, kriv.. i koriste rupu u sustavu koji je nedorečen, u nekoj od povezanih tema to opisujem kao tor za ovce bez ograde, vrata-ulaza, tj kad bi se svi pridržavali uputa čak bi funkcioniralo, no problem je što nitko osim države koja bi ubrala porez to ne želi jer nema interes tj ima sasvim suprotan ili bez poreza pa je konkurentnija roba-cijena ili u drugoj situacij kad imaju 'na pola' ioss, naplate porez ali ne prosljede ga dalje.. jer realno nitko to od njih ne traži tj država uvoza o tom nema pojma dok joj pošta to ne prijavi kroz sustav a vidimo da ni pošta ne naplaćuje prozni-carinski dio za državu (porez) neog samo svoj fixni trošak 18,5-38kn jer je jedino to zanima, tj sve ostalo bi bio trošak-posao često veći od iznosa.. nikog to ne zanima, odnsno zato imamo fiskalizaciju za lokalnu-domaću maloprodaju (kontrola računa, dvostruko knjigovodstvo) dok bez tog nema baš nikakve kontrole, papir je papir i trpi sve a kutija u šleperu putuje po eu bez granica... i većini je ok, bez poreza-carine, no eto tema, postoji i duplo, kao potvrda kako je sustav loš jer eu nije jedna država-granica mada istovremeno je (tržište-šengen itd.).

 pogledaj na cainiao tracking za pošiljku UA810795894HU pa ćeš vidjeti kako pošiljka ide iz kine, sleti u mađarsku i ide na carinu... zadrži se tamo 20-ak minuta i ide dalje. Da je samo prošlo sa već plaćenim porezom ne bi se toliko zadržala... u stvari nebi ni išla u carinarnicu koja je u sklopu cainiao skladišta u mađi i onda oni to tamo tako odrade...

16 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris

Pa i moj sat je imao istu proceduru, Kina do Mađarske, pa u RH i carinu na 15 minuta i dalje prema pošti/GLSu. 0 kuna pri preuzimanju. Mislim da to ima dosta veze s pojedinim prodavačem. Ako su sve odradili po pravilima onda VAT included funkcionira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2022 21:40 (Korny1603987).
15 godina
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris
Korny1603987 kaže...

Pa i moj sat je imao istu proceduru, Kina do Mađarske, pa u RH i carinu na 15 minuta i dalje prema pošti/GLSu. 0 kuna pri preuzimanju. Mislim da to ima dosta veze s pojedinim prodavačem. Ako su sve odradili po pravilima onda VAT included funkcionira.

 - da, sve ovisi o čarobnom štapiću i etiketi-papriić na kutiji, što na njemu piše.. i tko želi nešto za sebe naplatiti kao što to želi hp, pri čemu želi samo svoj 'trošak' dok ga pdv i carinski dio posla ne zanimaju pa o tome ovisi hoće li biti naplaćeno jednom (kao ono što bi bilo normalno neovisno o tom ide li kroz ioss ili mimo) ili češće nula ili ponekad dva puta ako je u pitanju hp. ..

 

-da su stvari (sustav-ioss) 'normalne' tad bi procedura kupnje-dostave imala jedno plaćanje troškova kao porez-carina, sve ostalo nije 'normalno' no svi to rade, pogotovo luxembourg koji je više puta opomenut od eu birokracije no i dalje svi šute, jer svi to rade, tj to primarno rade velike kompanije, ne samo s kinsekom robom, nego sa svime .. pa je tako luxembourg recimo najveći poroizvođač malsinovog ulja i tjestenina u eu, mada su to španjolska-italija (i hr..) no kompanija otvori filijalu i tako se knjiži, ne u italiji neog u pobox-u .. porez, oaze, šverc, masovni, svi rade, pa kao s dizelgateom, kad se nešto i otkrije, šuti se.. jer bi eu kažnjavala samu sebe, jake-važne članice kao dojč, ita, fra.. dok je uk pobjegla od takve kontrole na svoj otok-carstvo, dok sama uk ima stotine domonjona koje koristi na isti način, kao u samom londonu drugu državu (city) ili novčarski otok (ne ovčarski, više banaka i novca nego ovaca.. mada se otočić nalazi u francuskom zaljevu, važno da nije pod jurisdikcijom lokalne vlasti tj tad su porezne muljaže moguće, legalne.. i rade ih svi, samo se znaju gospodski diskretno ponašati). Roba iz kine i sitni šoping je kap u moru onog što rade kompanije u eu, kao što svi u hr imaju registracije DA mada daruvara vidjeli nisu, porez.. legalno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
offline
Re: Naplaćen vam je dvostruki PDV na pošiljku pris

Deleted

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2022 12:21 (hrabri zec).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice