Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav

poruka: 9
|
čitano: 19.382
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav".
9 godina
offline
Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav

Već vidim kako naši poslodavci pitaju: Što reći, koju posluku porati?

 
1 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je
Plaća bez rada zakonski je pravo moje religije..pa nikako da mi prođe čitanje u saboru
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je
Čekam Olega i ekipu da reagiraju i kažu nam kako mi ne želimo raditi od doma.
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je
Petric na aparatima…
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
offline
Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav

-klasična bezvezarija... ili mi imamo plenkijeve digitalne nomade, ono trgaju se za hr, kao i povratnici za 150-200.000kn..

no, tema me ne zanima.. nego opet, nijanse-riječi, značenje, pravno značenje ili tumačenje, jer s pravom-zakonom se mora biti jasan-formalan tj tumačenjem, ne ofrlje-slično.

što kaže textić?

Nizozemski parlament ovoga je tjedna odobrio zakon kojim se rad od kuće uspostavlja kao zakonsko pravo. Tom je odlukom Nizozemska postala jedna od prvih zemalja koja je zakonom odobrila rad na daljinu.

.. hmmm, ne.

-jer jedno je pravo ili regulacija rada na daljinu, od kuće ili izvan poslovnih prostora firme, a drugo je kad to postane pravo radnika, u ugovoru o radu, pravo kao godišnji koje može tražiti i mora dobiti, ne ako to poslodavac dozvoli ili zbog pandemije i sl., ako je stvar zakona. Ne miješati regulaciju kad je dozvoljeno-regulirano, kao pandemija, s tim pravom koje postaje pravo radnika.

-nije postala prva zemlja koja je odobrila rad na daljinu, možda prva koja je to dala kao pravo radnika.. a tad se pitam, možda je samo nesporazum, tumačenje-preciznost pa nije ni to .. :)

 

-rad od kuće uopće ne mora biti rad na daljinu (za poslodavca, treću osobu..) može biti samostalni posao dok je mjesto rada tad recimo kuća ili bilo koje drugo na planeti.

-zna se što je firma-posao, poslovni porstor i što je privatno-kuća-dom, tj nije poslovni prostor.

 

-zbog pandemije, zbog pravnih pitanja npr što s osiguranjem-odgovornost-naknadama kad se nešto dogodi, radno vrijeme-satnica-sati, ograničenje radnog vremena os klasičnih 8-8-8 ili vozači koji moraju nakon 10h napraviti pauzu.. što ako osoba slomi nogu na poslu, na putu za posao, kod kuće.. tko pokriva trošak, što ako ne radi, zabušava, spava ili peca.. itd.. recimo može li inspektor-kontrola ili poslodavac provjeriti, nepovredivost doma itd.. a mi recimo imamo obrt koji je registiran na kuću i time se gubi ta nepovredivost doma tj postaje poslovni prostor u koji inspektor može bez naloga-najave doći jer je to tad poslovni prostor.

 

-postaje li radno mjesto poslovni prostor? prava, sve ostalo što se s tim nadovezuje..?

 

-ili .. kad netko to možda iz političko-izbornih razloga najavi, provede... je li razmislio, imaju li odgovore-tumačenje za pitanja? npr što ako se postavi pitanje, hipotetsko-pravno zakonu-zakonodavcu, koje je to zanimanje-posao? .. u zakonu to tad mora biti navedeno, npr može programer, ne može portitr, čistačica.. i dobijemo popis djelatnosti koje (ne)mogu... a tko to razvrstava i po kojem kriteriju + evolucija i razvoj, izmišljen novi naziv nekog posla, pa čistać postane recimo referent za smeće.. radi isti posao, no nije isti naziv, kao da portira nazovemo vratar, ili golman.. no recimo da bi nogometašima to omogućili :) ..

-može li se recimo prodavati sladoled na daljinu? -za sad ne.. no što da sutra imamo teleportaciju? tad bi taj posao postao moguć na daljinu pri čemu se nije pormijenio posao ili naziv nego mogućnosti tehnologije, pa tako danas možemo naručiti svježe jagode s vrha fujija i dobiti ih iduće jutro za doručak ako smo milijarder koji to može platiti.. dok ostalim načinima bez aviona to nije izvedivo u razumnom roku ili jestivosti-trajnosti svježih jagoda.. itd.

-odnosno, lako je neke poslove klasificirati, razvrstati u tablicu 'lijevo-desno'.. no što s poslovima koji su između, recimo biti serviser koji ide na teren kao vodoinstalater ili popravak bojlera i sl. nešto što se ne nosi u servis ako baš ne mora.. i sjedi u servisu dok čeka posao ili sjedi u kući dok jedanko čeaka posao.. kao vatrogasac, čeka poziv, kao dežurstvo koje postoji u tisućama poslova i koje se već broji kao neki rad i nekako je plaćeno-regulirano.. odnosno, kad bi recimo vodoinstalater krenuo na obavljanje svog posla bi li imao službeno vozilo-kombić i gorivo na račun firme ili svoj i kako bi se to tad plaćalo, obračunalo.. tj ono što rade svi referenti po većim domaćim firmama, voze auto i troše gorivo 'bez pdv-ja'.. na račun firme koja to odbije kao porez-trošak mada koriste za osobne potrebe i mada je tad za obrt recimo obavezno imati kranje blesav natpis na vozilu 'za privatne potrebe' mada je to tad posao, ne privatno-osobno, mada firma može biti privatna (vs državna-nešto..)

-ide li staž, koliko radnih sati ima u danu? što ako je vožač, kao taxi.. ili 'šahista'.. može, ne mora više sjediti na cesti, na taxi-parkingu, jer imamo telefone-mobitele-appse.. može, no dio ih je potreban na tim označenim mjestima, kao što je dio trgovaca potreban u trgovini za pultom-kasom dok dio trgovine možemo obaviti online s dostavom.. trgovac može biti isti, može tjedan raditi za pultom u trgovini, tjedan od kuće online support-logistika.. (dok ga ne zamijeni neki AI-soft). Može li tad taj trgovac zakonom tražiti isključivo rad na daljinu (od kuće) ili ne? Što bi zakonodavac odgovorio, tumačio? Mora li vozač odmoriti se.. odmara li se radnik kad je kod kuće? .. ili što ako nemam kuću-stan, podstanar, beskućnik.. može li imati radno mjesto bez adrese? Odnosno za svaki posao online je nužno imati struju-internet.. kao preduvijet, dok firme mogu osigurati i recimo agregat u slučaju nestanka struje, postoji zamjena, ako je osoba bolesna, na wc-u, bilo koji razlog... što kad je od kuće? .. ili što je definirano, od kuće ili izvan poslovnih prostorija, jer to ne mora biti kuća-stan-dom te osobe, može imati nekoliko kuća, može imati svoj poslovni prostor, radni, sobu-kuću-zgradu.. ne mora biti u svom domu s obitelji kao recimo dentist-stomatolog-ordinacija, pravni ured, .. ima kuću, no može imati i ured-ordinaciju-servis.. može biti bilo koja djelatnost, pa izmislimo sad renta-vatrogasac, kao dvd-zavidovići, no profesionalni koji je stalno dežuran, kao što su dežurne zimske službe kad čekaju da padne snijeg.. kojeg godinama nema, no imaju sol, plaćeni su i spremni.. a kažu da i u tome ima muljaža, dok je problem recimo kako bi to država provjerila, npr gdje je nestala sol zimskih službi, jel naručeno-plaćeno stvarno i postoji ili je samo papir koji trpi sve itd..

 

-no povratak, na pravnu preciznost, rad izvan poslovnih prostorija, rad na daljinu, rad od kuće, pravo na rad, pravo na rad od kuće.. nisu istoznačnice, tj ovisi kako se zakon posloži, svaka stavka-riječ može biti u sasvim drugom zakonu ili primjeni, tumačenju, uvjet itd. a možda je problem 'samo' u tumačenju prevoda-jezika, nijansi koja može dati bitnu razliku što neki zakon (ne)dozvoljava ili propisuje.

.. jedan citat za razmisliti, kao pitanje.. 'kako ćemo znati da je u riječniku stranih riječi neka riječ pogrešno napisana-prevedena?' .. možemo jedino ako izvrsno znamo taj jezik, ako nam nije 'stran', ako ga ne znamo, tad naprosto može pisati bilo što, točno-netočno, izmišljotina ili glupost.. a to je samo stvar prevoda, dok sa zakonom imamo i relevantno tumačenje koje nije ono kako mi to razumijemo-čitamo nego zakonodavac, koji iz tog razloga mora predvidjeti sva pitanja i odgovore, da bi to bilo provedivo, pravno, moguće.

 

-rečenica je naprosto netočna, tj nije nizozemska prva odobrila rad na daljinu, tj to su odobrile sve države eu, većine svijeta, da nisu bilo bi kažnjivo-prekršaj. To nije istoznačno s pravom radnika kako na sam rad i ovo što se recimo sad donosi u nizozemskoj (ako je točno, prijevod) kao pravo na rad od kuće. Tad je to naprosto pravo osobe a preduvijet je da zakon definira i djelatnosti-poslove, ne po granama nego konkretno posao, jer čistačica može raditi u građeviskoj ili soft firmi, no njen posao nije za das moguć na daljinu, dok soft biz je itd. a tad stvaraju problem da moraju navesti sve poslove, ne računati na logiku jer se tad uvjek desi problem, izuzetak, paradox.. neka rupa u zakonu koju će naravno oni koji žele zlouporabu upravo tako koristiti, npr za porezne malverzacije... tj ili zakn obuhvaća i opisuje i te 'detalje' ili ih je 'zaboravio' jer ovo kao i plenkijevi digitalni nomadi u doba pandemije dobro zvuči.. pa netko ispali pamflet bez da promisli o pravnim posljedicama, kao prava u zg koja nova vlast želi ukinuti no sud kaže da ne može a sad najvljuju žalbu.. može ili ne? Pametni zakoni se tvore tako da se prije incidenta-događaja o svemu promisli, hipotetska-hipoteza, ako-tad.. osnova programiranja if-then.. možda mi je to zato 'važno' ili primjećujem takve 'sitnice' kad se iz tko zna kojeg političkog razloga nešto 'gura'.. čak u dobrim namjerama, realno svi možemo lako odgovoriti koje poslove je moguće tako obaviti.. no kad to radi zakon tad se to naprosto mora navesti, nedvojbeno ili imamo problem .. tumačenje.

 

-popravlja li rečenica dodatakom jedna od prvih? .. što tad brojimo pod jedna od prvih? prve dvije-tri? deset? od 30 ili 27? možda posljednja? jer svi su u doba pandemije nešto ratificirali-odobrili, kroz stožere ili parlamente, kroz svoj parlament ili kroz eu.. jedna od prvih? od koliko? koliko država je uvelo takav zakon, koliko nije, kad? .. tj to je klasično novinarstvo koje piše rečenice bez imalo izvora-informacija ili činjenica, jer tko je to provjerio, pa da jedna od prvih ima stvarno značenje.. ili je možda jedna od posljednjih, odnosno kao da je važno prvi-zadnji u zakonu, a ne ono što taj zakon regulira, jer to nije utrka-sport-f1.. pa da je važno tko prvi. Čemu tad takva rečenica, jedna od privih.. možemo to reći za hr, čak možda prva, digitalni nomadi.. i što s tim imamo? ništa.. važnije nam je biti među prvima u nogometu :) plaćama, pravnoj sigurnosti, standardu.. nego po štancanju zakona, gdje smo vjerojatno klasa iznad svih, no postoji šansa da naši političari, pozicija-opozicija vidi članak i tad krenu (ovisi tko prvi) za i protiv takvog prijedloga zakona, rada.. a nešto slično je recimo uber-shema zapošljavanja i pokazatelj zašto je važno to promisliti, pravno pročešljati i tek tad donjeti zakon no radi se obrnuto jer se naprosto prvo želi progurati neki taxi-biz pa će se kao krpati zakon u hodu i tad imamo frankenštejn zakon koji se raspadne izmjeni i ne regulira ništa.. udaljavanje od pravne-uređene države, mada u teoriji svi pravnici uključeni u proces to znaju, opozicija-pozicija.. no klasično će imati suprotne stavove, ovisno tko se prvi sjeti biti za-protiv.

 

-možemo li kao inteligentna bića anticipirati događaje, nije li to svrha zakona, uređenog društva? poplava, incident.. a zakoni-pravila su ono što to regulira, kao prometna pravila i znaci.. što da netko brljavi prometne znakove, da ih mijenja, renejma, prefarba.. bio bi kaos u prometu, .. a to mi tako izgleda sa zakonima koji trebaju nešto urediti a donesu veći nered ili stvore više problema nego što su riješili. .. jer eto, netko u nekom trenutku ima neku kampanju-ideju-želju.. čak i možda dobre namjere.

-treba li biti 'jedan od prvih' u takvom horuk razmišljanju ili staro pravilo, tri put mjeri jednom reži..?

-nama je zapad recimo uzor-cilj.. uređeno društvo, standard.. recimo da želimo sve prekopirati od nizozemske.. no čini mi se da oni sad rade ono što smo mi već radili, olako donošenje zakona bez kvalitetne analize ili naprosto loš prijevod-tumačenje. .. take one to know one.. možda zato mi možemo vidjeti greške koje možda nizozemac ne vidi, jer ne razmišlja o malverzacijama dok se to kao problem kod njih ne dogodi.. a tad će biti kasno, jer zakon i pravna država su temelj zapada, demokracije itd..

 

 

-banalni primjer, neki 'naši' prije par desetljeća u švici.. na nekom jezeru krenuli graditi, bespravno, bez dozvola.. država-policija pola godine nije znala što poduzeti, jer naprosto nemaju takvu praksu, znaju što se ne smije.. odnosno prisjećam se našeg ministra koji nije znao da treba dozvolu mada je na tom resoru pa je recimo stručan i onaj tko donosi zakone.. no ne provodi za sebe.. koliko bespravne gradnje ima po jadranu, čak i sudskih presuda o uklanjanju no godinama stoji nepromjenjeno stanje.. kako to? zakon? .. što ako se zapadu dogodi takvo pravno stanje? tko će nam tad biti uzor?

-što ako nizozemska kao zg mjeru roditelj, želi ukinuti nešto, recimo ovaj zakon.. što će tad reći sud? hoće li odlučivati ovisno o trenutnoj vlasti u nekom gradu, opozicija-pozicija? za-protiv? .. i to u zakonima koji spadaju pod opće, ne političke, ne stranačke, internacionalno-globalne-univerzalne zakone, kao pravo na rad. .. čakaju mečku?

-no s druge strane i zakoni su 'živi organizam' kao i društvo, promjene-evolucija.. i moraju pratiti pravni dio, tehnologiju, kao digitalizacija.. treba to uvoditi ali ne na brzinu, nije važno biti prvi ili među prvima, nego imati dobar-kvalitetan zakon, imati standard i standarde! .. kriterije, logiku. Standardi postoje zato da ih se pridržavamo, provodimo, ne mijenjamo ih samo tako ili da bi bli prvi. Odnosno, možemo biti prvi čobani (digitalni nomadi..) no za sad smo samo obični čobani sortofspik...

-usa, nekad primjer-uzor demokracije i sloboda.. kao npr prava žena, .. sad ukinuli zakon o pobačaju. Nekad uzor, danas suprotno. Biti prvi? Nije li važnije imati 'bolje društvo' .. ono što je nekad amerika značila ostatku svijeta a što su posljednjih 50 god izgubili... biti prvi u pozitivnom-dobrom, no lako (i lakše) je u lošem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 2 hvala 2
16 godina
offline
Re: Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je
Rad na daljinu je u nekim slucajevima pokazao mnostvo prednosti mahom za poslodavca (primarno usteda), a u nekima i za posloprimca (bolja organizacija vremena). Po meni bi, kad je to moguce s obzirom na vrstu posla, rad na daljinu trebao postati pravo izbora.
 
2 0 hvala 0
14 godina
offline
Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav

sve je to lijepo, ali kako nas osnove gospodarstva uče, to "pravo" se odnosi samo na tercijarne djelatnosti...

 

mislim, malo je teže snažiti pod Pisavom i Šaruljom "onlajn".....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je
Stric_Jura kaže...

sve je to lijepo, ali kako nas osnove gospodarstva uče, to "pravo" se odnosi samo na tercijarne djelatnosti...

 

mislim, malo je teže snažiti pod Pisavom i Šaruljom "onlajn".....

 Pa naravski. Ne mogu vatrogasci (za sada) gasiti pozar iz kuce. 

10 godina
offline
Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je prav

Po mom misljenju poslodavce "zulja" sto nemaju toliku kontrolu na radnikom kad radi od kuce, pogotovo ako ne postoji definirani dnevni/tjedni ucinak koji mora napraviti. Naravno postoje i one aplikacije koje prate aktivnosti na tipkovnici i PC-u ali ni to nije savrseno. Ovo govorim iz iskustva u IT industriji, ne znam kako bi to bilo kod drugih zanimanja.

 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice