Nobel za laser

poruka: 5
|
čitano: 3.682
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nobel za laser".
15 godina
offline
Nobel za laser

bit će zanimljivo priopćenje mačaka a u sveziglede toga. 

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Nobel za laser
Jel istina da od 2020 godine uvodi se nova kategorija... države budu dobijale nobela za one koje najviše doprinose razvoju znanosti...šuška se šuška... da prva država bude hrvatska:)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Nobel za laser

ovo svakako valja pogledati. traje ali vrijedi. na harvardu se znaju zajebavati. 

 

 

ak vam se ne da gledati (ali zbilja vrijedi), ovdje je popis s postignućima za 2018.

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.10.2018 20:50 (Ajar).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Re: Nobel za laser
Dva pitanja:
1. Zašto je laserska zraka usmjerena i što određuje smjer zračenja?
2. Zašto se nagrade dodjeljuju s toliko velikim zakašnjenjem? Jasno mi je za Higgsa, jer je česticu trebalo prvo dokazati, ali ovdje su stvari odavno otišle u praktičnu primjenu.
Kada bi znanstvenici 'na vrijeme', dobili Nobela imali bi još dok su produktivni veći znanstveni kredibilitet i materijalno bi bili neovisniji, dakle imali bi veće mogućnosti postići još nešto, nego kada ga dobiju u penziji.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Nobel za laser

Odgovor na prvo pitanje je pitanje iz fizike. Laserska je zraka usmjerena zato što se svjetlosna zraka kreće između dva paralelna zrcala dok se svi oscilatori ne usklade, a  zraka ne ojača. Na drugo pitanje zbilja ne bih znao odgovoriti. Nobelovca netko treba predložiti, a to može biti (1) znanstvenici koji su već dobili Nobelovu nagradu, (2) profesori sa  odabranih Švedskih fakulteta i instituta, (3) institucije i znanstvenici koje odabere Švedska akademija znanosti. Ako nitko od njih ne misli da je netko vrijedan, neće dobiti nagradu. Razlog može biti i zavist ili neslaganje s nečijom teorijom. A što se tiče Higgsova bozona, oko toga je bilo mnogo medijske prašine, uloženo je mnogo  novca i bilo je angažirano mnogo znanstvenika da netko ne bi predložio otkriće na Nobelovu nagradu. Onda vucima-samotnjacima, onima koji rade sami u tišini svoga laboratorija ostaju tek mrvice. Tako ja vidim stvari. No što se zbilja iza toga krije, trebalo bi malo dublje zagaziti.  

 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice