Pametni vijci javljaju kada popuste

poruka: 32
|
čitano: 7.794
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pametni vijci javljaju kada popuste".
5 godina
offline
Pametni vijci javljaju kada popuste


Zašto ne pročitate originalni tekst?

Depending on the configuration and application, the status of the screw connections is transmitted permanently, based on an event or at specified intervals.
Smart screws keep bridges, machines and wind turbines safe (fraunhofer.de)

Koliko sam ja shvatio; u vijku radiofrekventni modul (aktivni RFID tag?) prati otpor piezoelektričnog premaza, i ako dođe do otpuštanja vijka/matice - šalje drugačiji signal. Vrlo jednostavan elektronski sistem koji radi po difoltu, tako reći sam od sebe, čini mi se... a čega nema - ne može se ni pokvariti. Nije mi poznato koliko može trajati piezoelektrično svojstvo tog premaza, ali pretpostavljam da može biti jako dugo, pošto se radi o vrlo slabim radio-signalima malog dometa koji konzumiraju jako malo energije.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2022 16:04 (Al Crane).
 
0 0 hvala 0
13 godina
online
Re: Pametni vijci javljaju kada popuste
Granzon kaže...
cvaja997 kaže...

Ne znam, meni kao laiku, običnom dipl ing strojarstva ovo izgleda smisleno i upotrebljivo. Ali hej, tko sam ja, nemam pojma o struci.

 Pa naći će negdje upotrebu naravno, ali u većini "teških" industrija neće zbog samih uvjeta rada u kojem bi ti senzori trebali funkcionirati (primjer gore) + cijena sami tih vijaka + količina potrebnih vijaka koja bi trebala biti isporučena za montažu, rezerve, za servise itd.

 

Ali hej, ja sam samo šljaker sa 15-ak godina iskustva sastavjanja i montaže trafoa, cijevovoda, popratne opreme i sličnih gluposti.....šta ja znam

 Pa za ovu primjenu bi baš i bilo primjenjivo, npr. ne trebaš isključivati trafo da bi obavio pregled vijaka, dakle dobivaš na većoj raspoloživosti samog uređaja.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice