Poznat datum izlaska Officea 2021

poruka: 9
|
čitano: 3.255
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Poznat datum izlaska Officea 2021".
5 godina
offline
Poznat datum izlaska Officea 2021

Potrošačka će verzija Officea 2021 nuditi „vječno“ izdanje bez ažuriranja značajki

 

U čemu je razlika u odnosu na dosad kad kupiš office koji ima "ažuriranje značajki"?

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Poznat datum izlaska Officea 2021

Nekako ne vjerujem u beskonačnu podršku! 

ATJ Lučko
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021

-u ciklusima (dosadašnjima) kad je office paket imao 'trajnost' 3god do izlaska novog paketa (kao što svake godine izađe nova fifa.., biz), pri čemu je važno da u svakom trenutku imaš tri aktualne generacije za koje ms daje support (nadogradnje-ažuriranja, zakrpe, dodatke za kompatibilnost s recimo novijim paketom-dokumentom i sl. ono bez čega soft možeš baciti npr outlook jer je dublji standard važan za mail pa na w10 ne možeš ni instalirati mso2003 tj outlook, dok word-excel može.. itd. jer je sve to povezano s osom, vc-redistima (c++ itd) kao što je za gaming važan directx, driver itd..).

-svake tri godine izađe novi office, stariji se gasi (support), dok je za win to bilo u 5-godišnjem ciklusu.. a sad se ukida-spaja, jer se ide na sasvim drugi način, čak 'free' ali naravno ne đabe, od čega je već mso365 već kao usluga tu a uskoro i win, odnosno mada je win10 posljednji izlazi win11 upravo zbog pravnih sitnica, licenci i obveze koju tad ms ima, što uključuje i vrijeme-rok kad mora biti dostupan support.. a ne može se retrogradno mijenjati-ukidati i zato izlazi w11..

 

-mso21 je početak takvog 'vječnog' softa, kad više neće biti potrebe za inače besmislenim brojem, koji je nekad bio oznaka verzije dok nisu prešli na označavanje godinom (zato usporedba s fifa-om..) pri čemu se ne mora baš ništa bitnog izmijeniti od funkcionalnosti ali su reda radi radili izmjene, recimo oblika ikona, boje ili rasporeda menija mada je sam engine ispod haube ostajao isti odnosno praktički je nadograđen office prošle generacije postajao office novijeg broja no nije mu se mijenjala oznaka i time istek supporta, što je u slučaju kad prodaješ licencu jednokratno srž biza, pa korisnik nakon recimo 9 godina baci stari office i kupuje novi zbog supporta-kompatibilnosti mada je sam soft vječan-nepoderiv i može jednako raditi naredno tisućljeće dok postoji kompatibilno računalo-os.. ili u virtuali neograničeno, a naravno da to ms ne želi.. odnosno zato se prelazi na 'besplatnan' soft u paketeu u kojem ćeš 'dobiti' sve, kao office pa i win, sve u cloudu, ako plaćaš uslugu imaš, ne plaćaš nemaš.. kao mobitel-internet-iptv.. i tad više nema razloga izmišljanja nove verzije tj tad su nadogradnje ili zakrpe-pečevi za rupe-greške upravo to, tj soft radi vječno dok se tek neka nova buduća funkcionalnost treba dodati kad se pojavi, jer se ne može dodati prije u budućnosti.. :)

 

-to je važna-velika vijest.. tj neće se ništa promijeniti osim modela naplate, pa će sad recimo 'kava u kafiću' biti đabe, ali ćeš plaćati kafić-uslugu.. ako je cijena prije bila 10kn, bit će opet 10kn.. jedino što to nije usporedivo s jednokratnom cijenom mso paketa .. ili win-osa koji je nekoliko puta jeftiniji, odnosno već par godina ms prodaje i pojedine app iz paketa kao word pa ne moraš kupiti office nego samo ono što trebaš.. dok je početni pro paket za recimo biz povezan s outlookom kao jednostavnim kriterijem po kojem na prvi pogled prepoznaš pro-home office ili student..

 

-za ms je to važno, jer dominira desktopom, s win-osom, s mso paketom, pa je praktički prodaja zacementirana desetljeće.. nema promjena, tj kupac kupi novi paket win-office kad stari ne radi i opet 5-10 god dere dalje do idućeg, slično kao autoindustrija koja ti ne može prodati svaki dan novi auto ili cipele ili da ti pekar želi prodati više kruha kojeg ne trebaš i baciš.. tj u tim ciklusima je ms miran ali je to predug period za planiranje-biz, rizik, promjene korisnika-navika kao što je recimo android-mobitel sve pretumbao u posljednjem desetljeću pa ono što si prije radio na win-pcju kao banking sad radiš mobačem.. (i sjetite se pokušaja ms-a ulaska u mobilne, nokija kao i intelove pušione u odnosu na arm.. a wintel je glavna poluga, kao usa+uk=nato..).

-zato ms već deseljeće ima roadmap upravo prema promjeni tog modela, umjesto jednokratne prodaje licence, na vječnu naplatu terminom, uslugom.. mjesečno 10$ za mso, za sad se računa da će s win biti +10$ .. ali realno bi trebalo prepoloviti cijene pa i više, tj zajedno možda 10-15$ (za sad par puta više..)... a to je već prije cca 5 god omogućeno recimo licencama koje dozvoljavaju rentanje softwarea (računalo+soft kao win+mso sad su cijene najma cca 350kn.. no još je nula previše, tj kao prosječno koliko plaćaš neki netflix, iptv, hbo.. neki takav servis).. pa recimo predviđam 30-50kn ali je lako moguće da će biti trgovački zaokruženo na 99,99kn ili da će a1-vip imati cijenu 91kn dok će ht imati cijenu 98kn.. (jasno zašto?..) .. ili ispred dodati prefix stotice, 199, 299.. ovisno o home-pro i sl.. no realno bi trebalo biti 30kn mjesec za sve.. i s tim iznosom bi ms recimo paušalno poduplao trenutnu godišnju zaradu po licencama za win+mso.. tj najvažniji dio licenci je odavno na vlk-partner-paušalnom modelu, gdje kompanije plaćaju neki ugovoreni iznos i jednostavno imaju sve.. a sad se to širi na kućne juzere, eliminira se svaka piraterija (kao online gaming servisi..) i možda za nas kao juzere eliminira se inače besmislena promjena po datumu kao što su mso-2007-10-13-16-19.. zbog samog datuma, pri čemu ostaje zapavo isti soft, koji radi isto kao i prethodni ali recimo traži nešto kao što sad novi win11 traži recimo tmp 2.0 koji veze ni sa čime nema.. ali tad baciš staro računalo i kupiš novo ako moraš.. itd itd..

 

-kraj tog da se verzije štancaju zbog interesa proizvođača, dok će on svoj interes osigurati uslugom.. mjesečno-godišnje kao pretplata.

-štoviše, msu sad više nije važan ni os-win.. tj može za to jednako služiti recimo linux.. njima je svejedno, tj još bolje, jer ne moraju dati suppotr za lin.. pa prigovori juzera tad idu nekom drugom, dok novac ide onom tko naplaćuje uslugu kao ms-cloud..

 

edit: ili sličnije-jasnije.. mogu npr igrati neku online igru, WoT kao free.. od čega wot nema neku zaradu, ali moj operater-pružatelj usluge ima tj prodaje mi interenet i ne zanima ga koje računalo imam i koju igru igram.. slično će biti MSu u tom modelu.. samo što nije operater nego sadržaj i po tome je sličniji recimo netflixu i sl. .. onaj tko prodaje uslugu kao netflix nije mu važno koji tv-mobitel-računalo imate, apple-sony-samsung.. isto mu je, tj samsung će i dalje pokušavati prodati svoj uređaj, apple svoj.. a pružatelj usluge naplaćuje uslugu, ne soft kao ms do sad os-office.. tj ne jednokratno-licencu nego terminski-uslugu, najveća promjena u soft ind ... promjena poslovnog-naplatnog modela, nešto kao ukidanje roaminga u eu ili ukidanja granice-šengen.. :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2021 13:10 (ihush).
4 godine
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021
ihush kaže...

 

-kraj tog da se verzije štancaju zbog interesa proizvođača, dok će on svoj interes osigurati uslugom.. mjesečno-godišnje kao pretplata.

 Načelno je i to ok, ako cijena nije pretjerana.

 

15 godina
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021

problem je 'samo' odrediti koja je to cijena.. + monopol koji u ovom slučaju postoji ali koji nikako neće moći biti kontroliran-sankcioniran.. jer postoje i drugi office paketi kao i osevi.. (prisjećanje na vrijeme kad je ms bio kažnjavan zbog browsera i playera... kao i problema s open-doc formatima i sl..).

-realna (sadašnja cijena za 'velike' početna količina ovisno o paketu od 10 lic pa do neograničeno ali s količinom pada cijena..) je godišnje cca 350kn po računalu ili 30kn mjesečno, no nagađam da će biti višestruko viša cijena. tj ako usporedimo s cijenom win-osa, u klasičnim trgovinama i ms-storeu.. ms nije spuštao cijenu mada je realno mogao na recimo četvrtinu (jer bi tad trgovci-oemi prigovarali-tužili..) pa se recimo cijena vrti oko +800kn .. oem licenca je 15$.. (a ovisno o uređaju refound do 9-10$.. pa imaš primjera gdje je licenca=1$..) što će reć stotinjak kuna i ako je to dovoljno ms-u za velike, nema razloga da i malima proda po sličnoj cijeni dok je recimo maloprodajna s oem predinstaliranim osom ili bez cca 200-300kn razlika cijene što će reći toliko ispadne win-os.. a to je s pdvom, maržom par trgovaca pa ispada da ms čistog dobije oko 100kn po toj licenci.. tj kao što vidimo nije im problem od početka win10 omogućiti korištenje bez licence-aktivacije.. tj lakše im je pokloniti win nego se natezati s juzerima i piraterijom.. dok taj prihod doživljavaju kao višak-đeparac-extra, značajan ali ne bitan za corebiz.

 

-to je ipak komercijala i mada može jeftinije, vjerojatnije da će biti skuplje.. da je 30kn mjesečno ili manje za sam win ili da je sadašnja win licenca recimo 100kn.. to bi bilo ok, odnosno win juzer ne mora ni aktivirati, radi.. pa možemo reći da je sad 'free' za kućne dok za par godina više neće biti, bez mogućnosti piraterije ako se želi bilo što online.. za firme ok, za kućne dodatne režije kao za druge razne servise ili rtv-pristojbu.. 'porez' koji se tako ne naziva... a ovisno o standardu-plaći recimo 5€.. vjerojatnije da će cijena biti 10$/€ .. je recimo sića za zapadni standard, dok za naš nije strašno ali se nakupi + trajno (ne jednokratno).

 

-trgovci.. izgubit će dio prometa-zarade, kao i država dio pdva, kao i to da se tako eliminira smisao oem-predinstaliranog soft-osa.. tj ako je cloud usluga, tad 'uređaj' (računalo ili bilo što adekvatnih mogućnosit) samo treba imati mogućnost spajanja na servis.. za virtualac može biti bilo koji host, kao win ili lin.. koji je đabe.. i ako usporedimo s računalom klase nuc dobit ćemo nešto kao recimo dbvt-prijemnik ili mediaplayer kutijicu koja upali-radi.. može biti android, može nešto što čak ne moramo nazvati os (pravi) nego bliže core-osnovi kao firmware.. kao recimo router-modem.. ili evotv a takva kutijica tad može imati cijenu recimo 100$.. naravno, neće imati negu rtx-grafiku i sl. ali za osnovne stvari koje danas može prosječan tablet-mobitel dovoljno.. pa i smart-tv ili dvbt-kutijica koja je samo mediaplayer streama.. pri čemu ako se sve vrti na cloudu za rad nisu problem resursi tj kutijica je tad samo 'prikaz slike' kao remotedesktop i sl. ili kao video stream.. a to može svaki dvbt koji sad ima cijenu recimo 150kn..

 

-bit će zanimljivo vidjeti stanje za recimo 5god.. ili tranziciju koja će zapoćeti 2023-25..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
offline
Poznat datum izlaska Officea 2021

Dosta zanimljiva analiza, to vodi do nekoliko stvari

  • polako, ali učinkovito istiskanje pirata u posljednji kut (po N-ti put, tko zna o kakvom mnogokutu je riječ) jer kad imaš stvar koja radi as-a-service teži je i piratluk jer npr u slučaju Netflixa, Deezera moraš piratizirati "sve" - ne postoji piratska licenca za Netflix, nego postoje piratski komadi filmova od kojih sastavljaš puzle, a onda proces sastavljanja je ono gdje gubiš živce. Pa ako je Netflix cca 20kn (femili paket), neda ti se zajebavat s titlovima, a još dobiješ servirane ekskluzive itd
  • polako gubimo "vlasništvo" nad softverom (koji nikad nije ni bio naš, ali smo imali bar iluziju da smo ga kupili), sve postaje usluga pa dok god plaćaš dobro je, ali postavlja se pitanje cijene... što je ameru 10USD, a što hrvatu, koliko Big Macova
  • s druge strane kompanijama to obično znači lakši monopol i više sjedenja u stolici: ako ti Office ne radi na Linuxu, pa "nije" njihov problem. Ispod haube još office 2007 je valjao, ostalo su dorade... profit od novih verzija dolazi, a kamo odlazi? Nadelli u jahtu i u čelčne sefove odnosno dobrotvorne zaklade (nije samo MS u pitanju). Koliko košta R&D za novi Office u odnosu na prije 10god itd.
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021

+ radit će dobro i na linuxu, jer ms to želi, jer razvija linux verzije i imaš ga u win.. tj s virtualizacijom osa imaš i win.. u slučaju rata oseva se desilo suprotno nikako lin nije prešao u širu upotrebu (kao i office paketi kao LO mada su free..), odnosno tu je android (mobilne.. daleko veća baza juzera nego pc-desktop) koji je derivat linuxa.. pa do tog da soft može biti kompatibilan-multiplatfromski (bin-compatibility..) jer sve to je samo soft, kao što svakim adapterom-konverterom možeš bilo što pretvoriti u nešto drugo, samo je pitanje resursa tj cpu snage koja to treba odraditi a danas je to pisofkejk.. tj nije problem-prepreka neka 'nekompatibilnost' osa-appsa, nego licence, pa tako dok adobe ne dozvoli nešto za lin, neće postojati ništa, ono što postoji 'trpi' jer je vlasnički format adobea ili sonyja.. vlasnički, pa u video materijalima mada imaš lin alternativu moraš koristiti mac (ili win) zbog licence-kodeka.. itd.

 

-online usluge, veliki gaze male, monopol jer to je srž kapitala-biza.. kao istoimene igre, jednako je kao do sad s npr telekomima, kao i što se desi kad jedan dominira, samo što će u ovom slučaju po wintelovom planu to biti ms+intel.. tj intel je trenutno peti kotač, ne zbog pc tržišta nego mobilnog, tj nije uspio kao ni ms ugurati se u andorid-arm .. pa ako ne možeš pobijediti (pridruži im se.. tj nova fora) promjeniš igru-pravila, kontrolne točke-poluge i tad si opet glavni, ne neki proizvođač čipa, ne neki trgovački lanac, kao što vidimo tko zarađuje na recimo ajfonu mada ga proizvode kinezi, vlanik-licenca .. + trajna naplata svima koji nešto od licence koriste što je nadporez-globalni, pa tako plaćaš korištenje fonta, logoa-imena, oznake na cd-dvd- mediju.. sve plaćaš vlasniku, dok je jedino što su dali đabe-free FAT32.. kao univerzalni FS, jer svaki os mora imati nešto zajedničko itd.. ali pošto je njihovo imaju kontrolu, kao što google ima nad androidom i prisjetimo se recimo hauweija.. nešto što je free-open, vlasnik zabrani i tad ne smiješ koristiti što stvori problem korisnicima ne samom proizvođaču ali posljedica da korisnici ne kupuju taj mobitel.. i paradox, za monopol i sl. postoje sankcije ako se želi nešto zloupotrijebiti čak i za nabijanje cijena, dok za ovo ne postoji jer nije prepoznato kao ista-jača stvar. A to su one sitne poluge na kojima se temelji sve u ITju, neovisno koji os, koja app kao office ili igre, npr moraš koristiti directx ili opengl.. možeš napraviti svoj os, sys, engine.. ali za tržište ti treba baza korisnika, kompatibilnost, upravo to im omogućuje licenca tj vlasništvo nad inače za juzera nevidljivom dijelu, kao mp3 kodek ili bilo što takvog, svi koristimo, svi moramo biti kompatibilni, bez tog ti je 'najbolji' mob ili pc neupotrebljiv odnosno morao bi sve to ponuditi u paketu da možeš konkurirati .. i tako su postali nezamjenjivi, uz vječnu naplatu umjesto jednokratne.. koju su do sad riješavali tako da je soft imao ograničenje-zastarjevanje mada je u srži vječan dok ovim modelom eliminiraju i taj trošak izmišljanja tople vode (nove verzije) i dobiju sveti gral biznisa.. beskonačnu naplatu, usluge-licence, ne same konkretne robe i tad nema problema s recimo piraterijom kao što recimo ne postoji piratska WoT igra i sl. dok recimo piratska distribucija tv sadržaja svakih par tjedana vidimo neku eu akciju gdje gase neke pirat servise.. i to zbog interesa legalnih tv kuća, distributera-kina.. jer pirati njima konkuriraju, ne glumcima-hollywoodu.. (proizvođačima-vlasnicima autorskog prava, mada se sve pod tim zakonom tako vodi..). Za soft nema takve opasnosti-mogućnosti, tj pirati bi tad morali imati svoje face-yt-storeove.. morali bi biti javno dostupni juzerima a tad su dostupni i policiji-državi-zakonu.. i samo ovisi kad netko od zaniteresiranih zatraži akciju države kao u italiji-mađarskoj ili eu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021
ihush kaže...

problem je 'samo' odrediti koja je to cijena..

 

-to je ipak komercijala i mada može jeftinije

 

Cijena je načelno jednaka za cijeli svijet. Međutim, moguće je doći do popusta. Microsoft 365 Personal (postoji i skuplji Family) košta 69 EUR-a godišnje (Family 99 EUR-a), ali ga je moguće naći po nižoj cijeni u legalnim kanalima prodaje. Tako ispada da najskuplje prođeš ako pretplatu platiš samome Microsoftu. Popusti su mogući i česti su. "Normalna" cijena je preko 500 kuna (530-580 kuna ovisno o trgovcu) ali ta cijena pada na 399 kuna, pa na 299 kuna, pa čak i niže. A tada postaje privlačna. Kao i za sve drugo, potrebno je pratiti ponudu i cijene.

 

Recimo, morao sam obnoviti svoj antivirusni softver. Nije važno koji. Bezobrazni trgovac sam uključuju automatsko produženje pretplate po najvišoj cijeni, premda sam ja to prošle godine ugasio. I opet ću. I traži 299 kuna godišnje ako mu daš da se sam naplati. A ponekad je moguće proći i za puno manje. Ako pratiš razne popuste i ponude na internetu.

 

Pritom mislim samo na legalne kanale prodaje i nikakvu sivu zonu poput ovih čičimići firmi koje ovdje prodaju licence za Windowse, Office i antivirusne programe za par EUR-a u sivoj zoni (za antivirusne programe nerijetko je to ujedno i službena cijena, pa zašto kupovati u sivoj zoni?).


Da, navuku te na razne pretplate, jer je to novi model naplate gotovo svima. Pa, eto, Microsoft će prodavati Office 2021 kao one time payment premda će i dalje paralelno nuditi Microsoft 365 koji se stalno nadograđuje novim mogućnostima.

 

Treba znati što ti točno treba i smanjiti apetit. A svakako potrošnju. A može se. Kao kad kupuješ bilo što drugo u životu. Ne uletiš u prvu trgovinu i uzmeš najskuplje kada je 2 metra dalje taj isti artikl u pola cijene. Ali ok, ima ljudi  koji su komotni i mogu si priuštiti kupovinu na prvu, jer tvrde da tako štede vrijeme.

 

 

4 godine
offline
Re: Poznat datum izlaska Officea 2021
encoding kaže...
  • polako gubimo "vlasništvo" nad softverom (koji nikad nije ni bio naš, ali smo imali bar iluziju da smo ga kupili), sve postaje usluga pa dok god plaćaš dobro je

 Točno. S tim da sam ja radikalno smanjio broj aplikacija na PC-u. Nekada bih instalirao sve i svašta. Pogotovo hrpu nekakvih utilityja. Sada imam samo najnužnije, a što stvarno koristim. Ostalo ne instaliram ili deinstaliram ako vidim da mi ne treba.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice