Što se zapravo događa s avionima?

poruka: 85
|
čitano: 22.257
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što se zapravo događa s avionima?".
7 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

"ČITAM posve očekivanu hrpetinu gluposti u vezi s avijacijom posljednjih dana u hrvatskim, ali i međunarodnim medijima i razmišljam kako bi netko trebao obrazovati ljude"

 

Oleže, izgleda da treba tebe malo obrazovati jer čudno je da nakon već toliko objavljenih i validnih informacija ti ovdje valjaš da ne kažem što.

Idem redom, inače mainstream mediji su uglavnom potpuno podbacili u informiranju (kao i inače do sad), puno točnije i pouzdanije informacije se mogu naći

na npr. YT kanalima tipma "Mentour Pilot" koji inače vozi 737 ali NG verzije.

 

Dakle referriram se na dijelove tvoga teksta

"Prvi je Boeing 737 poletio pred pedesetak godina. Riječ je o relativno jednostavnom, osrednje velikom avionu kratkog do srednjeg doleta, koji funkcionira tako dobro da ga se izvanjski već pedeset godina gotovo i ne treba mijenjati"

 

Krivo, upravo u tome je problem jer dizajn nije mijenjan, za ove nove turbofan motore (većeg promjera - većeg bypass omjera - veće iskoristivosti) jednostavno nije bilo mjesta ispod krila.

Prvi 737 je dizajniran za turbojet motore, koji su manjeg promjera a duži, današnji turbofan motori sve sve obrnuto, kraći a većeg promjera.

Već prvi problemi sa smještanjem motora su se mogli vidjeti kod prošle 737 NG generacije, imali su spljošteni donji dio motora i usisa, to znači da je već taj dizajn motora jedva na knap uguran na vremešni 737

koji svojim dizajnom je to jedva podnio, morali su spljoštiti motor sa donje strane da bi izbjegli potencijalno struganje po pisti.

Na MAX seriji su ugurali još veći motor, ali na način da su cijeli motor povukli prema naprijed ispred krila i podignuli gore, time su promjenili (narušili) balans aviona i zbog toga su morali ugraditi

MCAS sustav kao dodatni sustav kontrole stabilnosti i sprečavanje potencijalnog gubitka uzgona (stall). Neću o tome kako MCAS sustav radi jer izgleda da i sama implementacija sustava je malo čudna i nesigurna,

tipa da jedan senzor je u stanju da zajebe cijeli sustav, nego ću o nčemu drugome.

Sama ugradnja MCAS sustava nije toliko sporna da je Boeing jasno i na vrijeme upoznao pilote i potencijalne kupce o tom sustavu i načinu njegova rada. Ali Boeing to nije učinio, štoviše uvjeravao je da nema razlike u načinu upravljanja između NG i MAX verzije (dakle svjesno lagao), time je izbjegao obavezu dodatne obuke pilota i troškove vezano uz trening => veća zarada Boeingu ili pak mogućnost držanja niže cijene novog modela u odnosu na konkurenciju.

Dakle ovdje se radi o prilično ozbiljnom prijestupu, bolje reći kriminalu, svjesnom obmanjivanju kupaca koje je na kraju dovelo do ljudskih žrtava, zbog ovoga bi odgovorni manageri trebali i morali završiti u zatvoru!!

 

Da se vratim na 737 MAX, jedini ispravan pristup u ovom slučaju je trebao biti redizajn trupa aviona kako bi se krila mogla smjestiti na višu poziciju, ali redizajn trupa je sve nego jednostavno, i u biti to više ne bi bio 737, to bi bio neki drugi model.

Dakle 737 je vapio za ozbiljnim promjenama u dizajnu kako bi bio spreman za novu filozofiju turbofan motora. Ne znam kakvo je trenutno stanje sa A320 i da li on vapi za novim dizajnom, ali koliko vidim nemaju za sad problema.

 

"Ako smo 737 nazvali Bubom ili Golfom avioprometa, onda je Airbus A320 Renault 4 ili Škoda Fabia"

 

Vrlo nategnuta usporedba, ali kad smo već kod ovakvih usporedbi, 737 MAX bi bio nešto kao golf 2, sa ugrađenim motorom od golfa 8, spuštenog ovjesa do mjere da kotači stružu po blatobranu i Kenwood naljepnicom na zadnjoj šajbi, i sad

se zaleti za takvim autom sa stotkom u krivinu.

 

"To je kao da, da nastavimo analogiju s autima, probleme ima samo jedna generacija Golfa, recimo Golf šestica, iz samo jedne serije proizvedene u nekoj točno određenoj VW tvornici ili pogonu. Nemaju problem svi Boeinzi 737 pa vjerojatno čak ni svi 737 MAX."

 

Potpuno krivo, kao što sam objasnio iznad, problem je uzrokovan samim dizajnom 737 MAX varijante aviona (to znači da SVI avioni tog tipa imaju potencijalni problem), te krajnje neodgovornom ponašanju Boeinga zbog što većeg profita.

 

"Razloge treba tražiti u tihom ratu Boeinga i Airbusa, pri čemu SAD više ili manje otvoreno navija za svog proizvođača, a EU zemlje za svog. Iako to nije uvijek pravilo, EU-ovci vole spustiti "boingašima", a Ameri "erbasovcima". "

 

Iako tihi rat postoji, ovdje je Boeing posve sam debelo zasrao motiku koju drži.

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2019 13:24 (zokonja).
 
8 0 hvala 2
7 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?

@tnakir

Nije ništa mijenjano što se tiče vanjskih dimenzija osim što su na NG seriji malo mijenjali dizajn krila.

Trup 737 je istih dimenzija već 40 godina, krila su na istom mjestu, pomicali su položaj motora da bude manje ispod krila a više prema naprijed i time narušili balans aviona, kojeg su onda pokušali

popravti sa MCAS-om, koji je izgleda traljavo implementiran.

I još povrh svega nisu obavjestili pilote i kupce što su točno napravili i koje probleme bi mogli očekivati i kako ih izbjeći (dodatne obuke pilota).

Te sve informacije nije problem pronaći, ali mediji iz nekog razloga izgleda pokušavaju minorizirati problem valjda da što manje naškode Boeing-u, i ovaj članak je na tragu tome.

Usporedba sa novom Škodom ti je totalni fail, karoserija je značajno promijenjena od one prije 30 godina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2019 12:48 (zokonja).
14 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Feudalac kaže...
Stric_jura:

Ne postoji pravo strojarsko rješenje za prijenos momenta. Postoji samo manje ili više uspješan kompromis u pogledu ciljanih zahtjeva. Inženjerstvo je upravo to, stvaranje kompromisa za određenu svrhu. Otvoreni diferencijal je najefikasniji među njima i najbolje čuva gume, a vijek trajanja mu je koliko i karoserije. Hvaljeni mehanički diferencijali poput torsena su dobri dok jedan kotač nije u zraku ili na ledu jer se tada ponašaju kao i otvoreni. Druge varijante imaju nezgodnu manu da se prenaglo aktiviraju i traže od vozača odgovarajuće iskustvo što nema veze s običnim Jurom ako je to njemu namijenjeno. Treća grupa ne dopušta preveliku razliku čime utječe na upravljivost vozila i potrošnju guma. Svi odreda imaju kraći rok trajanja, troškove održavanja itd. Elektronički su već korak naprijed i tu onda dolazi mogućnost kontroliranog usmjeravanja momenta, efikasnosti itd. Najjeftinija varijanta svega toga je da se već postojeći ABS i njegova nadogradnja u vidu ESPa iskoriste za pomoć u kontroli proklizavanja i vektoringa što se dobije uz nešto programiranja već postojećeg hardvera kao praktično besplatni bonus. Upravljanje pokretnim objektom od dvije tone koji se na podlogu naslanja s četiri pravokutnika veličine kutije cigareta koji su stalno u pokretu po svim osima je umjetnost koju ne zadovoljavaju simpleton mehanička rješenja od kojih su neka i praktično neizvediva poput davanja više momenta vanjskom kotaču u zavoju. Karburator je mehaničko računalo za odmjeravanje količine goriva koju je potrebno ubrizgati u bilo kojem momentu pa znamo do kud nas je to odvelo - uz najbolju volju nije bilo moguće napraviti mehanički lambda senzor a još manje mehanički programirati povremeno dodavanje ureje ili spaljivanje čađe. Međutim, interna kompleksnost nekog sustava se enkapsulira u crnu kutiju koja prema vani ima svega nekoliko ulaza/izlaza i to nije nikakav problem sam po sebi. Jednostavno, rafiniran stroj/sustav što bliže savršenom postaje sve kompleksniji jer uzima u obzir i upravlja sa sve većim brojem parametara a jedini nama poznat način za jeftino i efikasno svladavanje takve kompleksnosti jesu elektronička računala.

Nemam pojma o avionima, ali sam poprilično siguran da letenje u današnjim strojevima nije na razini eeeee juuuuurrrraa daaaj zateeegni sajluuu stabilizatoraaaa da nas posluži do Beča. A putnik baš dobio pijaču na stol...

tu nema inženjerskih kompromisa, ganja se profit..

ti samo gledaš benefite, i zaboravljaš koliko međudjelovanja ima među sve kompliciranijim sustavima..

ABS - nema čovjeka koji može 10+ puta u sekundi stisnuti svom sbnagom kočnicu i otpustiti čim osjeti blokiranje - jer ne može naravski ni blokiranje osjetiti dok se ne manifestira u otklonu cijelog auta....

a kad izigravaš blokade diferencijala među ostalim i kočničkim sustavom s ABSom, sve samo dižeš u dodatnu kompleksnost i međuovisnost...

 

kakv je to razvoj kad svi koriste isti softver, malo ćemo postojeći za Jeep Renegade podesiti za novi M3 ili E-klasu ?

 

Ju je je? Je ju je!
15 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?

Na više mjesta sam čitao da su krila micali prema naprijed radi dimenzija motora, zbog toga sam spominjao promjenu geometrije koja je bitnija nego dizajn Škode (što je za performanse same Škode vjerovatno ne toliko bitno, jer je faktor otpora zraka vjerovatno vrlo sličan, dok je za performanse 737 ova izmjena itekako bitna... trebam li nastavit).

Rvat katolik!
7 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
@tnakir
Nisu micali krila, micali su motore prema naprijed i prema gore jer ispod nisu stali. Micanje krila je zahtjevan posao i zahtjeva redizajn trupa a to je u tom slucaju potpuno novi avion, vjerojatno vise ne bi nosio oznaku 737. Boeing je trebao brzo rijesenje jer A320 NEO im je uzimao veliko trziste, a redizajn trupa bi im oduzelo previse vremena, te su stavili pred inzenjere gadan posao, da uguraju nove i jos vece motore kako god znaju u postojeci 737 i da ga pokrpaju kako god znaju samo da sto prije izadje na trziste. Rezultati takve politike su pred nama. Kao sto sam vec napomenuo prije, pojedini manageri Boeinga su vec trebali biti u zatvoru i trebalo je otvoriti istragu unutar Boeinga da se vidi kako je isao proces donosenja odluka. Vrlo vjerojatno postoje pisani tragovi od konstruktora prema managmentu gdje su upozoravali da nije pametno to sto rade, i vrlo vjerojatno se ti tragovi sada unistavaju jer odgovorni za taj propust nisu uklonjeni sa radnog mjesta.
15 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?

Nije nagadanja, Dead, nego cisti primjer kapitalizma prije morala. A sad je 346 ljudi platilo zivotom za to.

 

I to se u "bellwether" americkim kompanijama (GE, GM, Boeing, Apple...) dopusta pa cak i njeguje vec dugo.

 
2 0 hvala 1
6 godina
protjeran
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Mitch kaže...

Nije nagadanjaDead, nego cisti primjer kapitalizma prije morala. A sad je 346 ljudi platilo zivotom za to.

 

I to se u "bellwether" americkim kompanijama (GE, GM, Boeing, Apple...) dopusta pa cak i njeguje vec dugo.

 Naravno da je nagađanje, nemamo ništa službeno. Avion je tako složen proizvod da je smješno uzimati zdravo za gotovo ove teorije bazirane na težini motora. Čekajmo rezultate, i ako je Boeing kriv, onda okrećite ražanj...

11 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Paolo Maldini kaže...
Mitch kaže...

Nije nagadanjaDead, nego cisti primjer kapitalizma prije morala. A sad je 346 ljudi platilo zivotom za to.

 

I to se u "bellwether" americkim kompanijama (GE, GM, Boeing, Apple...) dopusta pa cak i njeguje vec dugo.

 Naravno da je nagađanje, nemamo ništa službeno. Avion je tako složen proizvod da je smješno uzimati zdravo za gotovo ove teorije bazirane na težini motora. Čekajmo rezultate, i ako je Boeing kriv, onda okrećite ražanj...

Naravno da su nagađanja, ali može li itko (pa i istražitelji nesreća) u ovom trenutku išta više reći od nagađanja. Ali sva ova nagađanja drže vodu i ne trebamo se mi brinit o Boeingovoj dobrobiti. Očito ih ima dovoljno koji se o tome brinu, pa čak i oni koji bi se trebali brinut o našoj (putničkoj) dobrobiti izgleda više brinu o Boeingovoj.

 

Svi vi koji brinete o Boeingu zaboravljate da od te brige nemate nikakve koristi (ajde možda malu korist ako ste dioničari), a šteta može biti ogromna. Jer tko vam garantira da jednog dana vi nećete biti u nekom 737 MAX i da vam se može desit da sletite puno prije predviđenog i vremena i odredišta.

42
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2019 20:27 (markoBT).
8 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Stric_jura:

Uvijek postoji kompromis. Kada bi proizveli automobil koji traje 50 godina vjerojatno bi nam trebao jednako dug kredit da ga kupimo. Tvoj bolji prijenos momenta je potreban za utrke gdje je važno u zavoju ubrzavati na granici proklizavanja, u svakodnevnim uvjetima takqv sustav je običan teret, stvar koju si platio a uopće je ne koristiš.
Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2019 20:06 (Feudalac).
5 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Zli Luđak kaže...
john142 kaže...

Isti clanak i na Indexu..dobijes duplu lovu za isto ili :)

 Dobijem trostruku. A za svaki odgovor na najgluplji komentar još i 200% bonusa. Pa eto kad mi je usput....

 Uh sto se odmah propinjemo gospon ludjak :)

Vrlo intuitivan odgovor na sarkastican komentar, sjedi 5

16 godina
neaktivan
offline
Što se zapravo događa s avionima?

Sve navedeno u vezi novih motora, MCASa, FAA i edukacije nisu nagađanja, nego činjenice. Pošto istrage nisu gotove ne može se još sa sigurnošću reći je li to i u kojoj mjeri skrivilo nesreće, ali nakon prve nesreće FAA je tražila izmjenu softvera i procedura, dakle nečeg tu ima, nije baš puko nagađanje.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
2 0 hvala 1
7 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
@Dead
Pet pilota iz americkih avio kompanija je prijavilo FAA-u problem nakon polijetanja sa tim modelom aviona u zadnjih pola godine. Pilot na letu 302 koji se zadnji srusio je imao preko 8000 sati leta.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.3.2019 0:43 (zokonja).
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Dead kaže...
markoBT kaže...

Svi vi koji brinete o Boeingu 

 Ne znam kolega tko ovdje brine o Boeingu?! ...

Očito vi kolega. 

42
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2019 22:46 (markoBT).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Paolo Maldini kaže...
Mitch kaže...

Nije nagadanjaDead, nego cisti primjer kapitalizma prije morala. A sad je 346 ljudi platilo zivotom za to.

 

I to se u "bellwether" americkim kompanijama (GE, GM, Boeing, Apple...) dopusta pa cak i njeguje vec dugo.

 Naravno da je nagađanje, nemamo ništa službeno. Avion je tako složen proizvod da je smješno uzimati zdravo za gotovo ove teorije bazirane na težini motora. Čekajmo rezultate, i ako je Boeing kriv, onda okrećite ražanj...

12.3 prva analiza - moguca (vrlo vjerojatna) korelacija izmedu ovog slucaja i Lion Air

14.3 Etiopija odbija slati crne kutije u USA, salje u Francusku

 

sto ti ovo govori?

16 godina
neaktivan
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Postoje razne razine nesigurnosti.
Nagađanje je kad nemaš pojma, pa nabrajaš što ti padne na pamet, ovdje se radi o hipotezi na osnovi čvrstih indicija. To ne znači da je ona sigurno točna, nego da se ne radi o nagađanju.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Dead kaže...
Okay, ali imamo nekoliko hipoteza na osnovu nekakvih indicija pa mogu samo nagađat što bi moglo biti. 

 Možeš nagađati ako ti je cilj silom doći do konačnog zaključka bez obzira na činjenice ili možeš raspravljati o onome što je poznato, bez forsiranja zaključka.

 

Vjerujem da smo dosadašnjom raspravom svi nešto novo saznali, a opet ne znamo konačnu istinu. To je sad pitanje osobnog odnosa prema znanju, nekima je bitno znati konačne odgovore, pa su skloni religiji ili teorijama zavjere koje im daju gotovo 'znanje', a neki se zadovoljavaju ograničenim, ali dobro provjerenim setom informacija i mnoštvom neodgovorenih pitanja.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
1 0 hvala 0
7 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

uff, svaki put se prenem kad sa strane vidim naslov... previše me podsjeća na neprežaljeni  "što se događa s našim društvom"

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

kako "što se događa s našim društvom?"

 

prosto 'ko pasulj...

 

svakoga dana, u svakom pogledu sve više i više napredujemo...

 

došli smo do ruba ponora, sad samo hrabro naprijed!

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

Evo i sam pilot kaže da im Boeing nije uopće rekao za sporni MCAS, niti ga je stavio u priručnike:

Onima kojima se nešto i može objasniti ne treba ništa niti objašnjavati. Onima kojima sve treba objašnjavati ionako se ništa ne može objasniti.
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

to je ko ona opcija pri instalaciji Ofice-a:

 

instaliraj kad ti prvi put zatreba...

 

MCAS manual .... downloading 97 % at altitude 2000 feet

 

 

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Mitch kaže...
Paolo Maldini kaže...
Mitch kaže...

Nije nagadanjaDead, nego cisti primjer kapitalizma prije morala. A sad je 346 ljudi platilo zivotom za to.

 

I to se u "bellwether" americkim kompanijama (GE, GM, Boeing, Apple...) dopusta pa cak i njeguje vec dugo.

 Naravno da je nagađanje, nemamo ništa službeno. Avion je tako složen proizvod da je smješno uzimati zdravo za gotovo ove teorije bazirane na težini motora. Čekajmo rezultate, i ako je Boeing kriv, onda okrećite ražanj...

12.3 prva analiza - moguca (vrlo vjerojatna) korelacija izmedu ovog slucaja i Lion Air

14.3 Etiopija odbija slati crne kutije u USA, salje u Francusku

 

sto ti ovo govori?

 Da si bio u pravu. Boeng priznao grešku

https://www.index.hr/vijesti/clanak/boeing-priznao-da-je-odgovoran-za-avionske-nesrece-zao-nam-je/2076113.aspx

Nadam se drastičnim kaznama

15 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Jbg, ovakvim stvarima nema bas mjesta u ovoj industriji...no ja se brinem da je i Airbus pod pritiskom radi Brexita jer kasne s isporukama
16 godina
online
Re: Što se zapravo događa s avionima?
Mitch kaže...
Jbg, ovakvim stvarima nema bas mjesta u ovoj industriji...no ja se brinem da je i Airbus pod pritiskom radi Brexita jer kasne s isporukama

Bogami se Boeingu zaredalo. Sad Max, nešto prije KC-46, prije toga dreamlineri... Ne bu dobro.

Bojim se da će uzreka "If it's not Boeing, I'm not going" ići u kontru...

14 godina
offline
Što se zapravo događa s avionima?

uvijek mi se više sviđao Airbus, iako je Dreamliner jaaaaako dobar zrakoplov...

 

samo, dok slijećete, pogledajte uz one pregradne plastične panele između klasa, sam trenutak slijetanja, kako radi trup Dreamlinera, zastrašujuće...

 

Airbusi su puno "krući", iako recimo na Airbusu A320-232,  novi strojevi imaju "plastičan" visoko-frekventan zvuk, na  velikom opterećenju (pri polijetanju)...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Što se zapravo događa s avionima?
A350 I A220 su buducnost avijacije.

Dva kombinirana leta koja te dovedu bilo gdje na svijetu uz najkomforniju ekonomsku za vecinu putnika. Biznis klasa je biznis klasa.

To sto kostaju vise nego istoredni Boeing (doduse A220 nema konkurenciju trenutno), opravdava cinjenica da u zadnje vrijeme sve leasaju...

Uglavnom Airbus ima pun pogodak s A220 + A350. Svaki let iz US east coast za EU na A350 je najbolji let za Europu.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice