Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

poruka: 585
|
čitano: 147.052
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake".
2 godine
neaktivan
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

Roba je puštena unutar EU i uredno ocarinjena u zemlji uvoza . Svrha Pošte, DHL , GLS je dostaviti pošiljku iz točke A u točku B bez ikakvih dodatnih naknada ( to im je posao ).

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
maxym kaže...

Damir22 

 

Točno.

 

Kupio si nešto što se već nalazi na području EU, dakle carinu je (ako je bilo potrebno) naplatila španjolska carinska služba.

Naplaćen ti je PDV prema novim pravilima koja vrijede od 01.07 (po hrvatskoj stopi) i isti će biti proslijeđen Poreznoj upravi RH, i paket ćeš primiti bez ikakve dodatne naplate (ne ide preko carine, tj. ne podliježe carinskom pregledu).

- ako ide kroz ioss, poštu, tad + 38kn usmena carinska deklaracija, naplati poštar. (ili 18kn za niži iznos).

- ako naplaćen porez nije prosljeđen državi, tad je naručitelj dužan podmiriti troškove, porez.. platiti, no da bi država to naplatila mora za tu robu znati, može znati samo ako je u iossu, ne izvan.

- druge dostavne službe su plaćene za dostavu, nemaju veze s carinom-porezom, ne naplaćuju tu naknadu-deklaraciju jer nije njihov posao-trošak tj država im nije to dala kao pošti. Tad ovisi tko dostavlja i tad 18-38kn ili ništa osim u slučaju plaćanja poiuzećem što u slučaju kine nije vjerojatno.. no tad se plaća paket, ne carina-porez jednako kao kupnja pizze ili ostale domaće robe s dostavom.

 

- to što se nešto nalazi na području eu,.. je pretpostavka. Može biti bescarinska zona-skladište u kojem nisu obavljeni uvozni-carisnki poslovi, roba tad ne bi smjela napustiti skladište, .. no tko to kontrolira? Oni z ako je je to izvoz, ne zanima ih. Ako je s robom obavljen uvoz, tad je to eu roba i dalje može bez drugih davanja. Ako+pretpostavke bez papira-kontrole .. i uhodan biz koji za državu gdje se skladište nalazi generira zaradu, dok bi iossom samo dodatno imali posao s porezom koji dobije netko treći (država uvoznika-kupca kao hr).. i manju konkurentnost tj ako kupac plaća porez tad je s istom zardom jeftinije bez poreza i time konkunretnije, biz tad ide, kao što do sad ide neovisno o brexitu.

 

ZeRo21 kaže...

Roba je puštena unutar EU i uredno ocarinjena u zemlji uvoza . Svrha Pošte, DHL , GLS je dostaviti pošiljku iz točke A u točku B bez ikakvih dodatnih naknada ( to im je posao ).

 -da, za pošiljke, dostavu.. a za uvoz je upravo to kao posao dobila pošta, uvozno skladište (s carinicima) kao i izradu usmene carinske deklaracije odnosno naplata 18-38kn ovisno o iznosu. To im je tad 'posao' tj izmišljen posao, koji je logistički-logičan i zato im je to 'outsoruceano'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2021 11:34 (ihush).
8 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Cek...

To o cemu govori ihush ja kao kupac ne mogu nista znati.

A po ovom brzinskom citanju, ja mogu shvatiti da ja mogu platiti porez na checkoutu, a isti nikad ne mora biti.prosljedjen drzavi, sto znaci da kad paket udje kod nas, opet mi mogu naplatiti pdv.

Ili ne? Racun nemam, nisam jos kliknuo, dvoumim se jos malo, za kupovinu preko shopova sam siguran, cim se logiram pokazuje cijenu i nas pdv, ali za ovo..... Nisam bas.

Jesam nesto pogresno shvatio?
Children Shouldnt Play with Dead Things
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

Nadimak_forumaša 

 

Naknada za pregled paketa ide po pošiljci/paketu, dakle jedan paket jedna naknada.

Naplata PDV-a ide na vrijednost sadržaja paketa plus transportni troškovi plus carina (ako proizvodi podliježu carini) plus iznos naknade za pregled paketa bez PDV-a (u onih 18.50 Kn je već uračunat PDV).

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

Damir22 

 

Ako kupuješ nešto od trgovca koji je unutar EU (na e-bay-u ti uvijek piše gdje se trgovac nalazi) ne radi se o uvozu.

Trgovac ti naplaćuje PDV, i ako stopa PDV-a odgovara hrvatskoj, to znači da je trgovac već u OSS sustavu (kojim se naplaćuje i razmjenjuje PDV među državama članicama EU, prema prethodno postignutom dogovoru, po kojemu stopa PDV-a mora biti od države kupca, i uplaćeni novci, preko OSS-a proslijeđeni hrvatskoj.

 

Račun, odnosno potvrdu o kupnji, sa iznosom vrijednosti kupljene robe, troškovima dostave, i PDV-om ćeš dobiti kada obaviš kupnju.

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

ihush 

 

Paketi poslani iz država članica EU ne prolaze izvozno-uvoznu proceduru, jer su sva države ujedno članice carinske unije, dakle IOSS nema veze sa tim.

 

Ako naplaćeni porez nije proslijeđen poreznoj upravi države primatelja, tada je pošiljatelj u prekršaju u svojoj državi, i porezna uprava te države ima mogućnost to otkriti i sankcionirati pošiljatelja.

 

Ako paket ide preko dostavne službe, a ne preko pošte, troškovi su znatno veći, jer dostavne službe imaju svoje tarife za naplatu zastupanja u ime primatelja paketa, koje su znatno veće nego naknade koje se plaćaju pošti. Tako da ćeš za uvoz paketa iste vrijednosti, platiti veći iznos ako koristiš dostavnu službu, a ne poštu. (Biti će znatno veći trošak "poštarine", i veći troškovi zastupanja u carinskom postupku, ali dostava je obično znatno brža). 

 

To što se nešto nalazi na području EU nije pretpostavka nego činjenica.

Ako skladište u bescarinskoj zoni zloupotrebljava svoj status i uspijeva pakete slati bez obavljanja carinskog pregleda, to je očigledan carinski prekršaj i o tome vodi računa država u kojoj se skladište nlazi. (Isto tako kako taj paket stiže u RH, bez prolaska preko carine, će stići i na bilo koju drugu lokaciju na području EU, uključujući i zemlju u kojoj se skladište nalazi, a to sigurno nije u interesu te države).

 

Slanje paketa iz npr. Nizozemeske u Hrvatsku, nije izvoz, niti je potrebno radit carinsku deklaraciju (niti izvoznu niti uvoznu).

Dok je slanje paketa iz skladišta u bescarinskoj zoni u Nizozemsku, izvoz-uvoz, bez obzira da li se paket šalje u Nizozemsku ili Hrvatsku, ili bilo koju drugu državu članicu EU.

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
maxym kaže...

Nadimak_forumaša 

 

Naknada za pregled paketa ide po pošiljci/paketu, dakle jedan paket jedna naknada.

Naplata PDV-a ide na vrijednost sadržaja paketa plus transportni troškovi plus carina (ako proizvodi podliježu carini) plus iznos naknade za pregled paketa bez PDV-a (u onih 18.50 Kn je već uračunat PDV).

-točno uz 'ispravak' (zanemarivo) :) 

-u ovom slučaju 38kn.. iznos.

 

za naplatu po paketu, točno kad se gleda kao dostava-paket, no pošto je u pitanju carisnski dio postupka koji obavlja pošta (usmena carinska deklaracija) to tad ide po robi-računu, ako su tri robe-računa, tad nema razloga da pošta to ne obavi trostruko, za svaki račun jer to je osnova, ne paket, čak ne iznos kao za obračun poreza nego granični iznos ispod-iznad 150€ i to po pojedinom računu, pa ako je svaki račun ispod granice napata 18kn, ako je iznad 38kn.. odnosno da to sumiraju, tad bi tek nakon izračuna ukupne cijene znali koja naknada se naplaćuje a to ne može tad biti tako provedeno u iossu, jer je tamo temelj račun, ne sumirani računi.

- račun izdaje trgovac, nitko drugi, tj svaki račun za točnost odgovara ona osoba-institucija koja ga izdaje, nitko drugi ne može, ne smije. To se naziva originalan račun, sve ostalo je falsifikat (ili kopija).. i može svatko recimo rukom na komadu papira napisati-prepisati identičan sadržaj s računa, može na pisačoj mašini ili printeru-wordu.. no to je recimo zabranjeno, nije original.. i već time kazneno djelo izdavanja lažnog računa, dok je kopiranje recimo kopirkom ok... i to je tad kopija računa, ne orginal.

-kao s bilo čime, novčanicama, autorskim pravima, odgovornost, tako je svaki dokument koji se izdaje isključivo valjan ako je izdan od osobe koja ga ima pravo izdati, sve ostalo nije dozvoljeno.

-račun je dokument, kao što su to ostali dokumenti, npr osobna ili vozačka, kao deklaracija-carinska-tržišna.. itd. i isključivo ga može nadležna-odgovorna (pravna) osoba izdati.

 

- pakiranje odvojenih roba-računa tad nije moguće knjigovodstveno-pravno, mada je fizički moguće i kinez to može napraviti jer njega i kinu to ne zanima, no tad imaš njemoguću knjigovodstvenu situaciju s ove strane.

- osoba koja pakrira paket je odgovorna za sadržaj, osoba koja preuzima pošiljku mora provjeriti ili imaju odgovarajući sustav 'povjerenja' npr plomba. npr na kisoku tiska moraš staviti robu u paket, ne donjeti nepoznat paket jer je to kršenje pravila tj onaj tko preuzima mora provjeriti sadržaj npr u slučaju da je bomba-terorizam i sl. tj to je strože za carinske-granične poslove, naravno da na kiosku tiska to prolazi.. no pravila su jedno a drugo je što sve možemo i što radimo.

- tad onaj tko prvi slaže paket, stavi robu a-prvu, navede deklaraciju-sadržaj, .. idući bi morao otvoriti, dodati robu, deklaraciju.. to se ne radi, time se krši 'sljednost' postupka, kontrola tko je što napravio + problem fizičkog postavljanja više deklaracija, računa tj podataka koji opisuju sadržaj paketa. Zato se pakiranje mora obaviti u jednoj trgovini, nema spajanja itd.. tj onaj tko to radi je tad odgovorni ugovorni dio lanca distribucije dok to web-shop-platforme jednostavno nisu, ebay-ali nisu amazon, nisu trgvonina koja to radi, nego samo posrednici između kupca i proizvođača-trgovca kao b2b c2c id.

- nema otvaranja jednom zapakrianog do isporuke tj time se osigurava sljednost-kontrola kao i smisao originalne ambalaže na robi pa i selotejp koji se koristi tj svako otvaranje i zatvarnje mora biti označeno-navedeno i recimo korišten odgovarajući selotejp recimo pošte ili carine. Ne može trgovac b-durge robe, otvoriti paket i dodati svoju robu, nema mjesto gdje će fizički naljepiti deklaraciju osim preko postojeće, promjenjena je masa-težina paketa itd. dok je promjenjena i vrijednos pa i sadržaj, jer ima dodatak.. to sve mora obaviti osoba koja je ovlaštena to obaviti, koja tad nakon recimo pregleda-otvaranja kao što recimo može carina, to označi i propusti dalje ako je sve ok.. ili ako nije ide postupak-kazna.

 

-trgovac može uvesti u eu, prepakirati u nekom skladištu, .. poslati kupcu, tad je on taj koji to nekako svojom logistikom iskemija, no to nije normalan sustav nego neki paralelni .. i moguć je, radi se i to je tad legalni šverc, jer svi znaju ne kažnjavaju mada je zabranjeno i kršenje pravila-zakona. Tko to može raditi? može neka podružnica kineske firme, recimo alija.. pa kad roba stigne kontejnerom u roterdam u skladištu to obave, bescarinskom.. tj to i dalje nije eu roba, a samo je pitanje kako šleper izađe pored policije-carine s robom.. pa jednostavno, izađe, jer je 'legalno' dok netko ne kaže drugačije, jer policija-carina dok to netko ne naredi 'ne vidi' ništa.

 

-kinez može, što se radilo (i nema razloga da se dalje ne radi) recimo na paketu navesti cijenu 1$ .. i to prolazi osim ako ne prođe :) .. tj mada to trgovac može napraviti svima je jasno da je to prevara, usluga kupcu.. koji će recimo zbog lažnog iznosa prevariti državu (carina+porez).. a to je carinski-porezni prekšraj za koji je kriv kupac i ne može reći da je on prevaren, da nije znao (kao za fejk-brand-marku).. i ako se to otkrije tad ide kazna, no većina prođe ako baš nije nešto što izazove sumnju. .. treba dalje objašnjavati što se može ili što je protivno pravilima? može se svašta i radi se.. a stvar je novca-zarade-interesa pa i želje neke države-policije da to recimo spriječi ili malo zažmire u 'višem interesu'.. jer i drugi to rade pa nije neki 'grijeh' :)

-da je kupac u ovim primjerima tako dogovorio s trgovcem da mu umjesto 300gbp napiše recimo 30gbp ili 30€.. trgovac to recimo napravi, to može proći, platit će recimo 25% pdv što je daleko manje nego 60€.. dovoljno za motiv tj ušteda 50-60€-funti.. ali mu trgovc nikako ne može napraviti uslugu pakiranja više roba u paket jer to znači da je jedno skladište u kojem se tri odvojene robe moraju naći, dok on veze s drugim trgovcem nema, ni s njegovim računom.. kojeg može baciti-lažirati.. tj može se se jednostavno po paketu prijaviti jedan recimo najmanji račun, ostale se recimo baci.. i to bi kupcu odgovaralo ako je osnovica carine-poreza čak bez prepravljanja-lažiranja iznosa na računu.. no to je neizvedivo ako je druga trgovina tj ako nije neki spojen-povezan biz tj posrednik koji bi to mogao negdje-nekako napraviti u nekom skladištu pa i na brodu dok putuje iz kine (dovoljno vremena, isplativost), no to je tad krupni-organizirani biznis recimo na državnom nivou kine koji kina ima interesa omogućiti jer time efikasno-jeftino izvozi na eu tržište, dok ju ne zanima problem kako će koja država nešto knjižiti-uvesti ili porezi u eu.. naprosto time je kina konkurentnija, kao i freeshipingom koji je nužan za robe male cijene koje se trpaju u kontejnere i kao pisma-pošiljke po centralnim skladištima sortiraju-šalju dalje.. baš kao klasična pošta-pisma.

 

-ako je kinez-trgovac u iossu, tad je recimo problem kemijati, tj ovisi koliko je sustav 'transparentan' pa tad nije lako lažirati račune, dok je tad naplata poreza koji šalje eu-državi posao i trošak kini-trgovcu (nije korist) .. odnosno može biti korist, ako naplati i ne prosljedi (zadrži) taj porez. Tad država ne dobije porez i tad ga mora podmiriti kupac.. no tad kinez nema baš nikakav razlog koristiti ioss tj ostane po starom izvan i nastave s uhodanim biznisom, koji recimo i dalje zlopotrebljava uk-britnaci neovisno o brexitu.. pa sve može ići i dalje kao do sad. Vidjet ćemo što eu-birokracija smisli, postoji li prava želja za uređenjem tržišta-poreza itd.

 

-dok je jedini zainteresiran u ovoj priči s iossom pošta, koja je dobila posao carine-deklaracije, usmene.. tj paket bi im prošao jednako kroz ruke ako su dostava a ovako dodatno naplate 18-38kn i to je jedini razlog koji jedino poštu kao zaniteresiranu može objasniti, dok je država recimo rezervirana tj ako dobije pdv neće se buniti.. tj ako ne dobije ni ne zna da ga treba dobiti jer ta roba jednostavno nije u bilanci recimo hrvatske-uvoza kao ostale robe koje neki trgovac uvozi. Tad pošto država ne zna da nešto može naplatiti, dok nema uvid u to, ni ne traži, tj ioss je za hr ok, jer će tad kroz sustav dobiti neki novac, no ostalima, kinezu-trgvcu-skladištu-biznisu.. dostavi, osim pošte, nije to u interesu, tj imaju svoj dio interesa u lancu dok se porez-ioss javi samo kao dodatni posao-trošak + porblem kao s fiskalizacijom, tj čim postoji neki papirnati trag prema poreznoj tad svi u lancu koji do sad nisu plaćali neki porez to moraju.. tj sve što se radi neka država želi oporezovati, ako netko recimo vozi uberov taxi država želi porez na biz.. dok ne zna, ne traži, kad sazna traži+kazni .. + kad postoji ioss .. tad ne može 'uberovac' stornirati račun i reći nisam ništa zaradio, tj jednako kao fiskalizacija, tad posotji trag s druge strane a to biz ako je 'siva zona' ne želi.

 

-ioss.. kako je postavljeno, tad mora ići kroz poštu, jer pošta je jedina koja obračunava porez+ (naknadu-pristojbu-carinsku deklaraciju, parafiskalni namet kako gd ga nazvali).. tj ako ide kroz druge dostavljače kao dhl tad nema poreznog dijela i carinske deklaracije tj dhl nije dobio carinske ovasti od države (tj nije ni pošta, tj i dalje su carisnki djelatnici-službenici oni koji to službeno rade, u skladištu pošte novo radno mjesto) dok pošta ne radi ništa jer imaju izum, usmenu deklaraciju.. tj poštar pročita podatke i isporuči paket na adresu a ovisno o iossu tad naplati 18-38kn ili ništa. tj pošta radi jednako osim što ioss-paket dodatno naplati 18-38kn .. druge razlike za poštu nema, dok će država dobiti pdv-uplatu iz kine što s poštom nema veze, tj ako nije naplaćeno tad bi pošta i pdv trebala naplatiti ali ako nije u iossu tad to ni pošta ni država ne znaju tj tad je obična pošiljka iz eu, mada je iz onog skladišta koje možda je a možda nije obavilo uvoz..

- tj paket koji netko dobije od poštara i ne plati 18-38kn tad vjerojatno ni država ne dobije pdv, tj tad je upravo taj legalni šverc u pitanju i nastavit će se kao prije.

 

-od 1.7. država uvoza je konkretno država kupca, kao hr, ne nl-esp mjesto skladišta tj čim vrijednost trgovine pređe 10.000 moraju otvoriti ioss-račun i obračunavati porez države, ne lokalni.. tj to ni jedno skladište ne ostavlja ispod tih iznosa, u jednom danu prometa.. pa neovisno što je recimo formalno nizozemska zemlja uvoza, mora obračunati hr-pdv i prosljediti ga.

-to nizozemskoj ne odgovrara, tj ok je ako ona naplati svoj porez za sebe, no da bi naplatila za druge i imala trošak bez zarade nije zanimljivo, tj nitko nema interesa ući u ioss ako ne mora, .. a profitira pošta i država kupca za porez. Nizozemskoj je tad 'bolje' (konkurentnije-oportuno) ne naplatiti ništa, manje posla-papirologije + konkurentnos, nego drugoj državi prosljediti novac tj jednako kao kinez.. samo smo pomaknuli kariku u lancu koja to radi.

 

- zato nikome, u lancu od proizvođača do kupca, osim državi kupca (sad i pošti) nije to u intersu, tj svima je suprotno u interesu a najviše kupcu ako nešto plati manje recimo za pdv, što svima ostalima u lancu ne predstavlja problem tj jedino hr-država kupca + pošta može biti tužna, no dok nema sustava tad ni ne zna da joj to nedostaje.. i svi su sretni, po starom, legalnom šverc-komercu :)

- u slučaju da ne ide kroz poštu, nema posebnog razloga da se to ne nastavi.. tj ovisi o stvarnoj želji eu da to riješi ili je ovo samo formalnost-forme radi kao ioss..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...

To o cemu govori ihush ja kao kupac ne mogu nista znati.

 O čemu govori ihush nitko ne može znati. On ima neke svoje demone i piše sve što mu padne na pamet, nevezano uz realnost. Nemoj se oko toga sekirati.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

ihush 

 

Pošta ti, čak i kada bi htjela, ne može naplatiti "Naknadu za pregled pošiljke" prema broju različitih roba u paketu, ili broju računa, jer, kao što i sam vidiš, to se zove: Nankada za pregled pošiljke, a ne naknada za pregled računa ili robe ili materijalnih dobara.

 

Drugi problem sa tvojom logikom je taj što su transportni troškovi navedeni za paket, a ne za svaki proizvod u paketu, pa bi višestruka naplata iste stavke (transportni troškovi) koja je opet, plaćena samo jednom, bio čista krađa tj. prekršaj, jer ne možeš više puta naplatiti PDV na jedan te isti iznos, koji je plaćen samo jednom.

 

I treće, carinski postupak se ne obavlja po računu, nego po pošiljci, a račun je dokument, dokumenti nisu podložni carinskom postupku.

Pošta, dakle,ne naplaćuje naknadu za preled dokumenta, nego za pregled pošiljke, a carina koristi račun (ili više njih) za kontrolu vrijednosti sadržaja paketa.

 

Inače što se tiše slanja paketa, u unutranjem prometu, a to se trenutno odnosi na sve zemlje članice EU, paket koji predaješ Pošti, Tisku ili kurirskoj službi, ne mora biti zatvoren tj. predaješ zatvoren paket, i posrednik ne smije otvarati paket.

Kada šaješ paket u inozemstvo, bez obzira ide li on ide Poštom ili kurirskom službom, paket mora biti otvoren, kako bi se službenik koji radi optremu, uvjerio da sadržaj paketa odgovora carinskim propisima zemlje iz koje se paket šalje, kao i carinskim propisima zemlje u koju se paket izvozi. (osim očiglednih stvari, kao što su eksploziv, otrovi, opasne stvari i sl, različite zemlje imaju različite zahtjeve vezane i za neke druge, manje očite stvari, a djelatnik tvrtke koja otprema paket, mora biti upoznat sa tim propisima, i upozoriti pošijatelja ako se u paketu nalazi nešto što nije dozvoljeno zakonima države primatelja paketa.

 

P.S. Ova tvrdnja da "nizozemskoj ne odgovara ako ona ne naplati PDV za sebe" je izvan svake pameti.

Sama činjenica da neka roba ulazi iz Kine baš u Nizozemsku, a ne u Italiju, Francusku il neku drugu državu, donosi zaradu upravo Nizozemskoj, a korist od poslovanja tog skladišta, čak i ako je ono u bescarinskoj zoni, ima upravo Nizozemska.

Uostalom, nije zarada od PDV-a jedina zarada koju neka država ima, a i PDV na svaki proizvod iz Nizozemske, koji se proda u neku drugu državu članicu EU, ići će poreznoj upravi te druge zemlje članice, bez obzra da li je proizvod bio u kineskom skladištu u bescarinskoj zoni, ili negdje drugo.

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
maxym kaže...

..

- očigledno se ne razumijemo :) no to je ok..

.. dio pod PS.. ako dobro čitam, to je zapravo isto što i ja kažem...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Visak kaže...
Damir22 kaže...

To o cemu govori ihush ja kao kupac ne mogu nista znati.

 O čemu govori ihush nitko ne može znati. On ima neke svoje demone i piše sve što mu padne na pamet, nevezano uz realnost. Nemoj se oko toga sekirati.

 

 

Ok, kuzim ja kolegu ihush-a, ono sto sam mislio reci je da ja kao kupac ne mogu znati dali taj seller ima registriranu firmu u spanjolskoj, pa tako salje, ili ima neko sverc-skladiste, ili jednostavno dobrog jarana kojeg na crno snabdjeva artiklima, a onda mu ovaj kao uslugu salje to kad kupi netko iz EU....

 

Jer seller iste iteme ima na raznim oglasima, na nekima je mjesto slanja Kina, negdje je USA, negdje je Spanjolska, s time vjerovatno pokriva vece trziste, ima EU i US stock, no na koji nacin posluje, to kao kupac ja neznam. S jednog listinga (US skladiste) ne salje u CRO, s EU i KINA skladista salje, postarina je besplatna.

 

S obzirom da se ne radi o malim novcima, cca 3200kn, s uracnunatim porezom, nebih volio jos dodatno iznenadjenje da ispadne da mi je on fiktivno naplatio pdv, stavio pare sebi u djep, a onda me nasa porezna ganja za novih 25% iznosa.

 

Ukoliko ne dobijem racun, moze li potvrda placanja (na kojoj ce valjda biti iskazano po stavkama i PDV) biti dokaz da sam ja isti vec platio?

 

I, s obzirom na tu cifru od 3200kn, prelazim li mozda u kakvu kategoriju koja se dodatno oporezuje, carini, haraci po nekoj drugoj osnovi?

 

Tnx!

Children Shouldnt Play with Dead Things
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2021 17:24 (Damir22).
15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...
..

Ukoliko ne dobijem racun, moze li potvrda placanja (na kojoj ce valjda biti iskazano po stavkama i PDV) biti dokaz da sam ja isti vec platio?

..

- gle, ako novac daš nekome, meni-peri-jozefu-pjongjangu-espozitou.. to s državom nema veze, tj porez si platio kad platiš državi, ne nekom trećem.. koji može kroz ioss to prosljediti, ali ako ne prosljedi tad ti moraš, naravno ako to džava zatraži nakon što primjeti.. a po starom često ne primjeti, osim što je tvoj iznos osjetno viši pa je toliko veća šansa dok bi za nulu manje sve prošlo ..

- ako je u iossu, tad će to vjerojatno funkcionirati, pa je porez prosljeđen.. ako nije, tad država ne zna o tom poslu ništa tj tad čekaš dok prođe 'carinu' i ako je prošlo to je to..

 

u svakom slučaju, po tome što ti poštar naplati 18-38kn znaš da je ioss .. ili ako ne naplati da nije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

Pa tocno to i je moja briga....

 

Dakle, ja platim, u najboljoj namjeri i s najboljom vjerom da sam sve potrebno platio.

 

Seller ne prosljedi drzavi pdv, paket stigne, nasi ga zele pedeveizirati.... a ja pdv vec platio... kako ja to dokazem, s cime, na koji nacin, ili ustvari nemam izbora, vec sutiti i OPET platiti dodatnih 25%, s cime me onda proizvod izadje 50% skuplje nego sto ustvari kosta......

 

Mislim, nadam se da kuzis pitanje, s cime ja dokazujem da sam platio porez, i da drzava ode malo jahati sellera, a ne mene kroz naplacivanje jos jednom stope poreza?

Children Shouldnt Play with Dead Things
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

-ne može država jahati nikog drugog osim tebe.. tako je to, tj problem jurisdikcije ili da si superveleisla možda :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

Naravno, nas uvijek jasu....

 

No, ostaje pitanje, kako da sjasu? Kako dokazati da sam platio to vec, koje su tu opcije, postoji li ijedna osim ponovno platiti 25%?

 

Pod pretpostavkom da nije ioss, seller stavi pare u djep, posalje bez racuna i sve ostale piydarije.....

 

Jer, proizvod je duplo jeftiniji u startu. Placanjem pdv-a, jeftiniji je opet. Placanjem duplog poreza, i dalje je jeftiniji, samo ne vise u dovoljnoj mjeri da bi za 100 eura uopce razmisljao uzimati od kineza, onda radije pregrizem i kupim u de......

 

Children Shouldnt Play with Dead Things
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2021 18:03 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
ihush kaže...
maxym kaže...

..

- očigledno se ne razumijemo :) no to je ok..

.. dio pod PS.. ako dobro čitam, to je zapravo isto što i ja kažem...

 Ne razumijemo se jer ti inzistiraš na nekim stvarima koje su potpuno nelogične (kao što je naplata "Naknade za pregled pošiljke"  na svaki pojedinačn komad u paketu, ili na svaki pojedinačni račun priložen kao dokaz vrijednosti robe u paketu).

 

Dio pod PS također nisi razumio, jer ti tvrdiš da se Nizozemskoj ne isplati da kineski trgovci drže svoja skladišta na njezinom teritoriju, i prodaju robu diljem EU, jer PDV od te robe ne ide Nizozemskoj nego drugim zemljama EU, a ja sam ti jasno pokazao, da Nizozemska i dalje sasvim dobro zarađuje baš zato što je to skladište na njezinom teritoriju.

Uostalom PDV na robu koja se prodaje "na daljinu" putem interneta, uvijek ide državi kupca, bez obzira o kakvaoj trgovini se radi, i gdje se u EU ona nalazi. Tu Nizozemska, niti bilo koja druga država ne mogu napraviti baš ništa.

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male

Damir22 

 

Ako je trgovac unutar EU, i ako ti je na računu iskazan PDV, onda ta roba ne prolazi carinski postupak,

Nema carinjenja, nema naknada, samo plaćen račun i čekanje da paket dođe do tebe.

15 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
maxym kaže...

Damir22 

 

Ako je trgovac unutar EU..

- stvar je da trgovac nije u eu, nego je to 'samo' formulacija, skladište, tj legalni šverc, tj da je trgovac, tad bi on obavio uvoz-carinu-porez.. dok se ovo radi s tranzit-bescarinskim skladištima.

- trgovac je u kini.. kupac kupuje direktno, sam kupac je uvoznik, dok netko treći služi samo tome da zaobiđe carinske+porezne poslove.

- ako provjeriš takve reklame-formulacije, ne navode (što bi bilo laž) da je trgovac iz eu, time bi tvoj odgovor bio točan, nego da je roba u eu skladištu, pri čemu 'zaborave' da nije uvezena-ocarinjena+porez.. tj da je tad bi postojao uvoznik-trgovac i ne bi bilo potrebe za takvim igrokazima i formulacijama, tj to bi bila normalna roba kao ostala koju kupimo u nekoj eu trgovini.

 

-post prije.. da, ne razumijemo se :)

 

-edit.. ili možda ovakav 'slikoviti opis' usporedba, eu-skadište i reklama, nešto kao da trgovac na jakuševcu kaže da su obavljena sva carinska davanja (jer je on osobno cariniku nešto dao..) i da je roba 'čista'.. naravno, ne pravno, no država to recimo 'ne vidi' jer je ne zanima, dok se tad ne kupuje nešto vrijedno, čak ni bicikl ako ne želimo neugodnosti :) dok je sasvim 'moguće' da je roba normalna, da nije 'vruća' no nemaju ljudi viška polovnih bicikala baš toliko da bi ih prodavali desetke tj trgovac ne prodaje svoje-polovno nego 'robu' na recimo 'sivom' tržištu i to relativno lako prolazi jer nikog ne zanima, tj država povremeno napravi raciju i tad opet duže vrijeme sve prolazi do iduće racije.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2021 23:15 (ihush).
8 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

E, bas ovo sto Ihush govori mene brine....

 

To nije EU prodavac, dakle, trgovina koja se nalazi negdje unutar EU, vec nekakvo EU warehouse, takvi su do sada na vecini shopova (kineskih) koristeni samo radi brze dostave, da ne cekas iz kine, nego sutnu ti paket negdje iz Eu.

 

Naravno, pricam o vremenu prije 1.7, kad je cijena bila bez pdv, i on se (najcesce) nije ni placao, paketi su prolazili kako jesu.

 

Sad vise ne mogu, tako da mislim da ce ponekim EU warehousima taj famozni pdv biti samo spremanje dodatnog novca u djep, a onda, ako imas srece, paket ce prolaziti kao i prije, ako nemas, onda si nayebao dok dokazes da si ti platio, sve i da dokazes, ako drzava pare nije dobila - platit ces jos jednom.

 

Zar ne? Nema majke mi, platio sam.....

Children Shouldnt Play with Dead Things
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
online
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...

E, bas ovo sto Ihush govori mene brine....

 

To nije EU prodavac, dakle, trgovina koja se nalazi negdje unutar EU, vec nekakvo EU warehouse, takvi su do sada na vecini shopova (kineskih) koristeni samo radi brze dostave, da ne cekas iz kine, nego sutnu ti paket negdje iz Eu.

 

Naravno, pricam o vremenu prije 1.7, kad je cijena bila bez pdv, i on se (najcesce) nije ni placao, paketi su prolazili kako jesu.

 

Sad vise ne mogu, tako da mislim da ce ponekim EU warehousima taj famozni pdv biti samo spremanje dodatnog novca u djep, a onda, ako imas srece, paket ce prolaziti kao i prije, ako nemas, onda si nayebao dok dokazes da si ti platio, sve i da dokazes, ako drzava pare nije dobila - platit ces jos jednom.

 

Zar ne? Nema majke mi, platio sam.....

Ne, ne ide to tako.

Ako je roba na teritoriju EU, može biti u dva statusa, uvezena (na teritoriju EU) ili neuvezena (konsignacijska / bescarinska skladišta).

Kad je uvezena, plaća se standardna varijanta kao i sa svakog drugog skladišta prodavatelja. kad je na bescarinskim skladištima, roba kad se proda mora proći uvoznu proceduru, ta skladišta su pod stalnim / povremenim nadzorom domicilne carine, svaki artikl mora imati sljedivost.

Izlaz robe s takvog skladišta bez papirologije i naplate davanja je carinski prekršaj.

Ne postoji kineska firma koja upravlja tim "iz daljine", ta skladišta su pod kontrolom upravitelja (iliti, EU firmi), bez obzira u čijem konačnom vlasništvu.

"Plaćanje dodatnog PDV-a u džep" je poprilično glupa konstatacija. Zna se što je porez, kako se plaća, evidentira...

8 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Old Iggy kaže...
"Plaćanje dodatnog PDV-a u džep" je poprilično glupa konstatacija. Zna se što je porez, kako se plaća, evidentira...

 Istina, no, reci mi onda....

 

Nitko ne nudi odgovor na pitanje koje sam postavio - kako cu ja dokazati da sam ja pdv platio?

 

I hoce li mi itko vjerovati, ukoliko prodavac nije u sustavu, dakle, drzava nikad nece vidjeti te novce koje sam ja platio vise na ime poreza, jer ih je prodavac jednostavno ostavio sebi.

 

Na koga ce onda pasti odgovornost da plati 25% poreza? Na mene, koji sam ga vec jednom platio, ili sam barem tako mislio da jesam, ili na prodavaca kojem mogu staviti soli na rep....

 

Hoce li drzavi biti dovoljan receipt s paypala, na kojem ce EVENTUALNO biti naznacena stavka PDV, ukoliko ne dobijem racun niti nista, da kaze, dobro, oprastamo, ti si to vec platio, sad cemo mi pare traziti od zemlje u kojoj je to skladiste...

 

Jer u ovom slucaju ne pricamo o par kuna gore dolje, pa ok, platit cu jos jednom, ovdje pricamo o poprilicno velikom iznosu, gdje 25% od istog nije nimalo sitna i nebitna stavka....

 

Children Shouldnt Play with Dead Things
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2021 23:50 (Damir22).
16 godina
online
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...
Old Iggy kaže...
"Plaćanje dodatnog PDV-a u džep" je poprilično glupa konstatacija. Zna se što je porez, kako se plaća, evidentira...

 Istina, no, reci mi onda....

 

Nitko ne nudi odgovor na pitanje koje sam postavio - kako cu ja dokazati da sam ja pdv platio?

 


 

Računom.

 

8 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

Opet polovicno, pitanje je bilo ......ako ne dobijem racun?

 

I, sve i da dobijem, zar nije nedavno konstatirano da ako drzava pare nije dobila, da mi racun nista ne pomaze?

Children Shouldnt Play with Dead Things
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
online
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...

Opet polovicno, pitanje je bilo ......ako ne dobijem racun?

 

I, sve i da dobijem, zar nije nedavno konstatirano da ako drzava pare nije dobila, da mi racun nista ne pomaze?

Moraš dobiti račun. Osnovni problem trgovine s Kinom je njehov "nered", muljanje s računima i slično, no ako nešto ide kroz sustav to se lako da i provjeriti. Zato se i uvodi IOSS, zato papiri moraju pratiti pošiljku (kao i do sada) itd.

Država ionako pare ne dobija odmah. Njoj je bitno koja je vrsta robe, otkud dolazi, kako je sve propraćeno. Ako netko nešto mulja (iliti, nema transakcije u IOSS-u i slično), može tražiti dodatna plaćanja, a ti onda to tražiš nazad od prodavača.

15 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

-ponovo, 'jednostavno' ili-ili. Ako je trgovac prodao kroz ioss tad će poštar naplatiti 18-38kn (u ovom slučaju 38kn), po tome znamo da je u ioss-u, da će vjerojatno porezni dio biti doznačen državi, jer je za sad novo pa dok vidimo da funkcionira (zato vjerojatno umjesto sigurno). Što će se desiti ako kina-trgovac ne dostavi novac državi? .. ne znamo, vidjet ćemo, no kupac je dužan platiti i ako država traži, ima pravnu osnovu, kao što može i 'oprostiti' tj u iossu je to vidljivo kao i na računu ako ga kupac ima. Problem je što tad država mora biti 'razumna', oprostiti.. tj kupac nije kriv, no pravo-zakon su takvi, plati, ostalo je odgovornost kupca tj samom kupnjim si pristao na sve rizike.. tj u tome je i razlika eu-tržišta-zakona tj zaštite kupca-potrošača kao i odgovarajućih zakona i tržišta izvan tog, pa se oštećen kupac tad može žaliti državi-kini ako je prevaren itd. no problem je jurisdikcija i nadležni sud, tj ako je netko tu.. treba otići tamo, put.

-zato kupac ako je nešto 'rizično' ne treba sam uvoziti, tj to rade uvoznici-firme, s osiguranjem itd.. tj nije sve u nižoj cijeni. Jamstvo? itd. Kupac je sam odlučio preuzeti veći rizik iz razloga niže cijene i po logici stvari kao i tržišnim pravilima, tad snosi taj rizik, tj ne treba ga žaliti kao kockara koji je izgubio na ruletu, jer je mogao i dobiti itd..

 

-ako poštar samo isporuči, bez naplate usmene carinske deklaracije, kao za eu robu, tad nije (u iossu, tad nije ni pdv..).. za treće dostavljače se ne može ništa zaključiti osim da idu 'po starom receptu' .. tj legalni šverc kroz eu skladište koje bi u teoriji trebalo biti 'pošteno' no zar smo toliko naivni? kribminal i šverc ne postoje jer je pravvilo-zakon to zabranio, policija-carina 'ne vidi' neki kamion? .. tj dio koji maxim u ps-u opisuje (jednako) no ne razumijemo se pa.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.7.2021 10:14 (ihush).
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...
Old Iggy kaže...
"Plaćanje dodatnog PDV-a u džep" je poprilično glupa konstatacija. Zna se što je porez, kako se plaća, evidentira...

 Istina, no, reci mi onda....

 

Nitko ne nudi odgovor na pitanje koje sam postavio - kako cu ja dokazati da sam ja pdv platio?

 

I hoce li mi itko vjerovati, ukoliko prodavac nije u sustavu, dakle, drzava nikad nece vidjeti te novce koje sam ja platio vise na ime poreza, jer ih je prodavac jednostavno ostavio sebi.

 

Na koga ce onda pasti odgovornost da plati 25% poreza? Na mene, koji sam ga vec jednom platio, ili sam barem tako mislio da jesam, ili na prodavaca kojem mogu staviti soli na rep....

 

Hoce li drzavi biti dovoljan receipt s paypala, na kojem ce EVENTUALNO biti naznacena stavka PDV, ukoliko ne dobijem racun niti nista, da kaze, dobro, oprastamo, ti si to vec platio, sad cemo mi pare traziti od zemlje u kojoj je to skladiste...

 

Jer u ovom slucaju ne pricamo o par kuna gore dolje, pa ok, platit cu jos jednom, ovdje pricamo o poprilicno velikom iznosu, gdje 25% od istog nije nimalo sitna i nebitna stavka....

 

 

Ebay je posrednik između tebe i prodavača i oni su zaduženi za naplatu PDV, Ebay je u IOSS-u i na zadnjem koraku ti naplate PDV koji prosljeđuje državi, prodavač sa time nema veze! Račun tj. transkacija/invoice na ebay-u/Paypalu na kojoj se vidi da je naplaćen PDV je dovoljan dokaz. 

8 godina
offline
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
DM2008 kaže...
Ebay je posrednik između tebe i prodavača i oni su zaduženi za naplatu PDV, Ebay je u IOSS-u i na zadnjem koraku ti naplate PDV koji prosljeđuje državi, prodavač sa time nema veze! Račun tj. transkacija/invoice na ebay-u/Paypalu na kojoj se vidi da je naplaćen PDV je dovoljan dokaz. 

 Ne?

 

Evo, bas sam pokusao kupiti nesto, odnosno, isto to sto i zelim kupiti, samo drugi link na ebayu, kao kina warehouse, i apsolutno nigdje do pay now ne obracunava apsolutno nista dodatno na ono sto stoji kao cijena na ebayu.

 

Dakle, seller nije u IOSS sustavu, znaci, ide kockanje, moze stici da nitko taj paket ni ne pogleda (jer seller tvrdi da ce ga ipak poslati iz eu warehouse-a), a moze biti i kad stigne da cu dobiti obavijest da moram platiti pdv.

 

No, i ta opcija je sasvim legalna, zar ne?

 

Mislim, ja sam narucio sto sam narucio, paket je stigao, drzava kaze da moram platiti pdv, ja platim i sve je cisto?

 

 

Children Shouldnt Play with Dead Things
16 godina
online
Re: Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male
Damir22 kaže...

 

Mislim, ja sam narucio sto sam narucio, paket je stigao, drzava kaze da moram platiti pdv, ja platim i sve je cisto?

 

 

Naravno.

8 godina
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

Tako cu i napraviti, narucim taj item gdje ne obracunava pdv na checkoutu, pa kad stigne, ili ce proci tako kako je, ili cu dobiti obavijest da platim pdv.....

 

Opcija broj 1 je naravno bolja, no, i ako bude opcija 2, opet sam dobro prosao....

Children Shouldnt Play with Dead Things
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
offline
Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pake

Ovako izgleda potvrda narudžbe sa EBAY-a. Roba je naručena preko Američkog ebay-a prodavatelj iz Hong Konga. Porez uplaćen preko IOSS-a. Pa javim kako ovo bude prošlo.

 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice