Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite

poruka: 12
|
čitano: 5.161
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite".
16 godina
offline
Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite

funfact, imao sam isti problem na nekom Zoppo androidu davno, ne na SD kartici nego na njegovoj internoj memoriji.

posto sam ga prestao koristsit, i stajao je u ladici jedno 2 godine, isao sam jedan dan prckat po njemu. nakon prckanja ga ugasim, upalim, i nijedna promjena nije ostala, sve se vratilo na stanje od prije reseta.

nijedna slika, poruka, app, itd.. nije obrisano.

 

onda sam SSH na mobitel, probao fsck i chmod u nadi da ce bar nekaj biti od toga - nista.

nikad doduse nisam isao dalje tjerat po problemu/rjesenju, nasao sam neke slucajeve na netu da memorija od u read-only mode i to je to, bez ikakvih dubljih objasnjenja, a i prirodao sam to cinjenici da je bio jeftin kinez i da so to demoni izarbljivanih kineskih radnika u njemu.

sad je mobitel vremenska kapsula :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 11:14 (nixass).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite

par dodataka-ispravaka-štoveć.. :)

 

Taj fenomen vidjeli smo pri USB stickovima, i ne bi bilo ništa čudno da i memorijske kartice koriste istu metodu.

-nije to fenomen, nego predviđen način rada, svih fleš memorija, plan, ako dođe do kvara ostati u readonyl.. tj podaci su tad 'spašeni'-zaključani (od brisanja-izmjene) teoretski.. jednako kao da povučemo nekad postojeći prekidač r-w koji postoji na većim sd karticama ili disketama.. tj kao SMART funkcija diska, predviđena prevencija, ne fenomen, samo drugi način rada dok se s flashmemorijom, jer su to primarno stikići i sd kartice, ide na zaključavanje (jer su u osnovi glup uređaj koji nema dodatnu logiku kao hdd..).

-naravno to je samo predviđen način kad dođe do greške-kvara, dok kvar sam po sebi spada u nešto nepredvidljivo pa nije baš uvjek onakav kako bi ga željeli.. tj jedino sigurno da se kad-tad mora desiti. Fenomen bi bio da se nikad ne desi :)

 

-drugi problem.. hmmm-da-ne-možda.. :))

navodi da može izdržati do 20.000 sati konstantnog zapisivanja (recimo u nadzornoj ili automobilskoj kameri), što daje do 833 dana, odnosno nešto više od dvije godine.

 

-jer, prvo svi moraju dati jamstvo 2god, pa ga i daju.. a hoće li stvarno izdržati, možda, tj čak i ako ne atestiraju ponekad tako daju jamstva, pa i duža..

-problem je u načinu rada i trošenju pojedinog ''prekidača'' (vrata ćelija, blok-cell-sektor..)  koji ima atestirano određeni broj paljenja-gašenja tj promjene stanja. (i zato upravo ostaje u readonly kao planirano, ne u izbrisivom jer se štiti podatak). Na računalu u biosu-driveru-kontroleru pametnije elektronike imamo npr TRIM koji to donekle ublaži, .. ali sd i stikići to nemaju, pa ovise daleko više o osu-appsu koji nešto mrlja po mediju nego što je to kad siti uređaj koristimo u pcju.. jer to je tako.

-eto i sam primjer navodi npr snimanje videa.. da, a što to znači, pa to da snima kao na kazetu, redom.. ne po istom sektoru tisuću puta nego po svakom jednom.. i tad traje toliko, no ako po jednom sektoru piše dva put time će taj sektor crknuti duplo brže.. ako piše sto put, toliko, ako piše stalno, tad će brzo otići a to osvisi o osu-softwareu i firmwareu uređaja što korisnik ne može baš nešto utjecati ali i o tome što sve radi-koristi, ima aktivno ili podešeno.. pa su jednostavno sami korsnici neusporedivi i jednom će ista kartica trajati godinama dok drugom mjesecima.. dok uzrok ne moramo nikad otkriti kao što to može biti i spomenuti punjač itd itd..

-na računalu o tome se brine trim, suprotno od defraga.. na flešu tog nema + ovisi i o FSu, što čak utječe na performanse, tj većina je na fat32, dobar dio na ntfs.. dok je za izmjenjivi storage kao gledanje filma optimalan ex-fat.. no gledanje filma nije usporedivo s korištenjem u mobaču tj os-appsi.. iz već opisanog razloga tj koliko puta se pojedini blok prebriše.

 

-jamstva, brojke, .. svaka od tih brojki je relativna i ovisi što se radi i tad daje druge rezultate, dok su reklame ipak reklame pa čak i kad nema atesta prodaju robu dok će proizvođač radije dati novu u jamstvu tj neće biti lošiji od druge-iste tj ako je to zbog načina rada tad će svaka kartica jednako otići u približnom jednakom vremenu upotrebe.. a to nikad ne možemo znati unaprijed nego samo kad se desi, do tadj je svaka najbolja i teoreteski vječna :)

-zavaravajuće, ako svaki dan korisnik snimi na npr stikić 8gb neki film i pogleda ga... time je snimanje-playanje napravio recimo 8gb readwritea.. ili promjene stanja logičkih vrata, očitavanja.. prosječan korisnik worda koji svaki dan snimi jedan doc na stikić će taj stikić ubiti u par mjeseci, dok s filmom neće u par godina.. zašto? način rada, mesto tj konkretni sektor na kojem je podatak-byte + način kako radi word-temp.. + ako ne koristi saferemove itd.. -to je lakši primjer nego to navoditi za mobač.. no isto-slično i tad ista kartica može trajati desetak godina ili par mjeseci dok ćemo statistički pomisliti da smo naletjeli na neku škartnu ako je crkla.. ili da je stvar u brandu-jamstvu-kvaliteti.. (a sve je to masovna proizvodnja i naravno moguć je škart.. ali zanemarvio malo ga je ..). Zato čak i kad čitamo teh.spec ili broj rw-kao jamstvo.. to treba uzeti s rezervom, tj to je statistika pa čak i placebo-reklama tj i bez pravog atesta jer je toliko jeftina proizvodnja i toliko masovna da se jednostavno ne radi tj samo za promo i sl. potrebe dok je ostalo neka rutina.. formalnost a realno bez pravog pokrića.

tad 80.000 sati ili mb-rw znači recimo 10.000 dana.. što je recimo 30 godina .. i što ako crkne nakon npr 15 godina? možemo li se žaliti i osporiti atestirano kao zavaravajuće? Što ako objasne da je korisnik koristio word ili loš punjač? itd. pa tad svaku reklamu čitajte kao reklamu a kupite ono što vam treba, ne što kaže reklama, naravno i jamstvo.. tj uzmete ono gdje je jamstvo npr 2-5g, duže... no kad pogubite važne stvari (osobni podaci-slike... tad nam jamstvo ne znači puno..). Pa zato Backup! :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 12:35 (ihush).
 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo

Fenomen:

1. Svaka stvar, proces ili zbivanje koje možemo zamijetiti osjetilima.

 

Predprogramirani proces koji se može opaziti ako se poklope određene, nama poznate ili nepoznate, okolnosti jest fenomen.

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo
MrBlc kaže...

..se poklope određene, nama poznate ili nepoznate, okolnosti jest fenomen.

 

 -pa da, tj možemo o definiciji fenomena, no što piše u tvom (odrezanom) citatu? .. da se nešto mora poklopiti, npr tlak zraka, horoskop a to znači da se ne dešava baš često odnosno nepoznato itd..

ili kako se kolokvijalno koristi riječ fenomen? 

 

edit... dok pod 1. navodiš KAKO ga doživimo-vidimo-osjetimo, ne zašto, pa osjetilima ili vidom vidimo polarno svjetlo, neovisno znamo li išta i to je recimo fenomen a vidi ga jednako i neandertalac.. :)

.. edit, odnosno, pošto znamo zašto i kako rade flash memorije, tad to nije fenomen, nego upravo programiran-predviđen način, zaštita sadržaja i ostaje u readonly modu, ne fenomen koji se ''desi'' slučajno nego programski-predviđeno rutina i time nije primjerena riječ fenomen. Fenomen je npr duga na nebu ili izgled oblaka, dok je ovo fičer, suprotno od slučajnog jedino što kvarovi nisu baš pod kontrolom pa nije 100% nego random. Banalno, ako lupimo čekićem znamo posjedice, no možda ćemo moći pročitati sadržaj, dok ga vjerojatno nećemo moći snimiti-izmijeniti. To je fičer, ne fenomen, tj sve ostalo može biti fenomen pa i to da nakon udarca čekićem sve radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 13:14 (ihush).
10 godina
offline
Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite

Nikad čuo za ovaj fenomen. Imam SanDiskovu karticu od 128 GB u mobitelu već 5. godinu i radi bez greške. Cijelo vrijeme je punjena-pražnjena do ibera jer sam žderač audioknjiga.

Jedino što sam kod kupnje promijenio bio je datotečni format - preformatirao sam je u FAT jer mi stari S3 nije podržavao SDHC veći od 32 GB. Ako se dobro sjećam. Uglavnom, toliko je worry-free da sam eto skoro zaboravio u čemu je bila fora.

 
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo
ihush kaže...
MrBlc kaže...

..se poklope određene, nama poznate ili nepoznate, okolnosti jest fenomen.

 

 -pa da, tj možemo o definiciji fenomena, no što piše u tvom (odrezanom) citatu? .. da se nešto mora poklopiti, npr tlak zraka, horoskop a to znači da se ne dešava baš često odnosno nepoznato itd..

ili kako se kolokvijalno koristi riječ fenomen? 

 

edit... dok pod 1. navodiš KAKO ga doživimo-vidimo-osjetimo, ne zašto, pa osjetilima ili vidom vidimo polarno svjetlo, neovisno znamo li išta i to je recimo fenomen a vidi ga jednako i neandertalac.. :)

.. edit, odnosno, pošto znamo zašto i kako rade flash memorije, tad to nije fenomen, nego upravo programiran-predviđen način, zaštita sadržaja i ostaje u readonly modu, ne fenomen koji se ''desi'' slučajno nego programski-predviđeno rutina i time nije primjerena riječ fenomen. Fenomen je npr duga na nebu ili izgled oblaka, dok je ovo fičer, suprotno od slučajnog jedino što kvarovi nisu baš pod kontrolom pa nije 100% nego random. Banalno, ako lupimo čekićem znamo posjedice, no možda ćemo moći pročitati sadržaj, dok ga vjerojatno nećemo moći snimiti-izmijeniti. To je fičer, ne fenomen, tj sve ostalo može biti fenomen pa i to da nakon udarca čekićem sve radi.

vjerojatno misliš na kolokvijalni izraz riječi fenomen, definicija je ono što ti je Blc napisao a u proširenom smislu fenomen znači i neku iznimnu, pa i neprotumačivu pojavu (čudo), npr. fenomen od djeteta ili od umjetnika. (U istom se smislu upotrebljava i pridjev fenomenalan, npr. fenomenalno pamćenje, tj. iznimno dobro pamćenje).

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 16:49 (nemrem_stara_mi_sere).
7 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo
nixass kaže...

funfact, imao sam isti problem na nekom Zoppo androidu davno, ne na SD kartici nego na njegovoj internoj memoriji.

posto sam ga prestao koristsit, i stajao je u ladici jedno 2 godine, isao sam jedan dan prckat po njemu. nakon prckanja ga ugasim, upalim, i nijedna promjena nije ostala, sve se vratilo na stanje od prije reseta.

nijedna slika, poruka, app, itd.. nije obrisano.

 

onda sam SSH na mobitel, probao fsck i chmod u nadi da ce bar nekaj biti od toga - nista.

nikad doduse nisam isao dalje tjerat po problemu/rjesenju, nasao sam neke slucajeve na netu da memorija od u read-only mode i to je to, bez ikakvih dubljih objasnjenja, a i prirodao sam to cinjenici da je bio jeftin kinez i da so to demoni izarbljivanih kineskih radnika u njemu.

sad je mobitel vremenska kapsula :D

 ZP780?

Ja sam imao isti problem, pobrisao sve particije SP flash toolom, stavio mod za resize particija i flashao najnoviji ROM, i sve radilo savršeno nakon toga.

Ali taj mob je imao ozbiljnih problema, masovno su digitizeri počeli ne reagirati na 99% površine, i meni i frendu, za kaj smo mislili da smo mi krivi jer smo obojica skršili mobitele, ali ispada da je bila normalna pojava.

Pa sam ga otvorio, očistio kontakte, i zalijepio dodatno trakom, čak je par sati bilo sve ok, pa opet isto...

Ali, inače, bio zakon mob za to doba, za soma kuna bio čudo od moba, quad core, giga rama i odličan ekran, uz očekivano šrot kameru - Xiaomi prije Xiaomija, samo bez ikakve kontrole kvalitete (zato Zopo više ni ne postoji ).

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 16:51 (fer-de-lance).
16 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo

je, ZP780 😂 oko 1000kn sa nekog webshopa

kamera je bila za zatvrosku kaznu, al sve ostalo je bilo solidno, donekle stock android, cak i danas radi relativno glatko, al je neupotrebljiv :D

sa digitizerom ni senzorima nikad nije bilo problema.

nisam nikad isao formatirat tj jesam preko bootloadera al to isto nije rijesilo read-only problem. 

kad sam skuzio kaj se dogadja vec sam imao Xperiu Z1 tak da mi nije bilo kriticno rijesit problem :D

sad sam nasao mail, 2014., bio je to wow-shop, vidim da jos uvijek imaju sarenu ponudu mobitela, uz par iznimaka

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
7 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo

E da, Wow shop.

Ja sam isto naručio od njih, pa nisu imali i trebao sam čekati tjedan dana.

A taman ni je Xperia P krepala i trebao sam hitno mobitel, pa sam uzeo u Instaru Zopoa, za 1299.

Sve u svemu, ugodno iznenađenje, premda sam primarno htio Xiaomi MI3, ali sam se predomislio u zadnji čas i za razliku u cijeni uzeo RAM i još nekaj, jer mi bolji mobitel nije ni trebao, Zopo mi je bio idealan.

Ah, nostalgija, tko bi rekao da je već toliko vremena prošlo...

 

Kruha i igala...
16 godina
offline
Zašto se memorijskim karticama korištenim u mobite

Kad prebacuješ aplikacije i igre na karticu, i puniš ju od ibera, ne možeš ništa drugi niti očekitvati.
Također na tržištu (čak i u repektabilinim HR dućanima), ima previše krivotvorenih kartica (posebice Samsung i SanDisk), tako da treba paziti što se i gdje kupuje, i uvijek provjeriti da li je orginal ili nije.

 

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo
gkelekov kaže...

Kad prebacuješ aplikacije i igre na karticu, i puniš ju od ibera, ne možeš ništa drugi niti očekitvati.
Također na tržištu (čak i u repektabilinim HR dućanima), ima previše krivotvorenih kartica (posebice Samsung i SanDisk), tako da treba paziti što se i gdje kupuje, i uvijek provjeriti da li je orginal ili nije.

 

 

A kako ćeš to provjeriti ako ti prodavač (normalno) tvrdi da je originalna i ambalaža izgleda isto tako?

16 godina
offline
Re: Zašto se memorijskim karticama korištenim u mo

Kupiš, poslikaš i provjeriš serijski na netu ili skineš SanDisk software za provjeru. Ako nije dođem u dućan i tražim povrat novaca i objašnjenje prije nego zovem inspekciju.
Također imaš valjda 20 načina kako provjeriti da li kartica orginal, od provjere ambalaže pa do same provjere boje s kojom je bojana (SanDisk-ove je tako najlakše utvrditi, samo zaguliš malo karticu i ako boja puca umjesto da se guli, kartica je krivotvorena)

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice