Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

poruka: 41
|
čitano: 19.212
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od".
8 godina
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

Ne znam zbilja je li ženi bolje biti u muškm ili ženskom radnom okruženju ako su radni odnosi toksični. Možda se muškarci znaju praviti važni, možda su egotripovi, ali koliko žene mogu biti zlobne prema ženama to vjerojatno mnoge žene mogu posvjedočiti. Imao sam na poslu ženu koja je imala invalidno dijete. Od šefa je imala svako razumijevanje, ali ne i od kolegica koje takvih problema nisu imale, posebice jedne koja je bila neudata, bez djece i koja je u 50. godini života prvi put primila kuhaču u ruku jer joj je majka umrla (koja je, naravno, sve kuhala). Muškarci su prema ženama kavaliri, a žena je ženi jalna. 

 
14 0 hvala 0
8 godina
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

Baš to. Kod mene u firmi žene bi si međusobno oci iskopale. Nemres vjerovat.

Spremne su jedna drugu u ludnicu poslat.

 

 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

Vidio sam naslov clanka i onda ne tipicno za mene, povrsno preletio  preko teksta, posve nabrusen kako cu ostaviti upis koji ce biti "kontraverzan" da bih nakon, sto sam procitao odgovore, shvatio da je vecina kolega u svojim upisima vec sve moje potencijalne "kontraverze" izrekla.

 

Takozvani "pay gap" je vec toliko puta pobijen, do te mjere, da postaje suludo upustati se u raspravu, iz razloga sto se opravdano mozete zapitati, ispod kojeg kamena vas potencijalni sugovornik zivi.

Ako u 2022. nekome se mora objasnjavati zasto "pay gap" medju spolovima postoji (nemojmo se zavaravati da ne postoji, jer je prisutan, ali takodjer ide u oba smjera), a pritom ignorirajuci mali milijun razloga zasto je prisutan, sa takvim sugovornikom nema se sto raspravljati, jer ocito nije se potrudio, barem na elementarnom nivou, informirati.
5 minuta pretrage na internetu ce ukazati da stvar nije crno-bijela kao sto se zeli prikazati.

 

Jedna rijec koja objasnjava sve je "meritokracija".

 

Prije nego sto se, eventualno dobronamjerni, potencijani sugovornik odluci upustiti u raspravu, neka zamisli sebe u ulozi vlasnika tvrtke koju pritiscu rokovi i kojoj su potrebni kvalitetni I.T. radnici.

Hocete li gledati uposliti ljude za koje mozete naslutiti da pomocu njihovog doprinosa mozete ispostovati rokove ili cete se voditi kvotama baziranim na spolovima, jer je to, eto sada politicki korektno?

 

Osobno nije me briga kojeg si spola, nacije, ili seksualnog uvjerenja, ako si dobar radnik, placa ce biti odgovarajuca i potruditi cu se zadrzati te sto je duze moguce.

Garantiram vam da niti jedan poslodavac, kojemu je stalo do vlastite firme, u danasnje vrijeme, kvalitetnog zenskog programera nece potplatiti i riskirati njen odlazak samo zato sto je to zena.

 

To su moderne gluposti, koje se vecinom pokusavaju progurati u medijima i nemaju veze sa stvarnim svijetom i stanjem na "terenu".

 

What is the only way to generate a truly random string? Put a Windows user in front of VI and tell him to quit.
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2022 5:29 (syncmaster245b).
 
17 0 hvala 2
14 godina
offline
Re: Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manj
Daj dosadni ste vise sa tim feminizmom
 
4 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manj
Grozni_Zabac kaže...

To "istrazivanje" ima datasource sa onog weba gdje svatko moze upisati da ima placu XY i to se smatra relevantnim podatkom?

 Upravo to. Kod brojeva svi malo lazu, a zna se da zene uvijek smanjuju brojeve a muskarci povecavaju. 

4 godine
offline
Re: Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manj
Pitanje (iako već znamo svi odgovor):
- Da li je istraživanje napravljeno po principu da se unutar JEDNE tvrtke uspoređuju plaće na ISTIM radnim mjestima?

Ako ne (a znamo već da nije) - po čemu je onda to "istraživanje" uopće relevantno i vjerodostojno?
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manj
Ovo nije nikakvo znanstveno istraživanje, niti mu je u cilju ista od ovog sta je ekipa tu nasrala dvije stranice. Ovo je bila( i jos je) je anketa di ti upises svoju placu i nakon toga možeš gledati tuđe plaće u industriji po raznim filterima, i evo sad su dodali filter za spol i bug je od tog napravio članak.
15 godina
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

Puno je ljudi komentira ili misli nešto poput "žene idu na porodiljni" ili "žene ne pregovaraju oštro o plaći i ne traže povišice".

Čini mi se da još nitko nije spomenuo jednu stvar.

Koliko su uzeti u obzir sami poslovi. To je najvažnije pitanje. Žene su u IT plaćene manje u prosjeku. Ali što rade?

Po meni je to najveće pitanje. 

Jer više je muških programera, a više ženskih testera, recimo. Daleko više. I onda ako se programerski rad cijeni više od testerskog tu je gap, ali ne igra ulogu spol osim u osobnim preferencama.

 

I tako prvo gledamo u članku prosjek plaća po senioritetu, a onda po godinama staža. I tu vidimo da muškarci vode... u IT-u generalno?

A kad gledamo React onda žene vode barem u mid senioritetu?

 

Po meni je potpuno besmisleno gledati koliko spol zarađuje u nekoj branši ili čak u određenom poslu. Jer što ako iz nekog razloga žene biraju neku firmu iz nekog razloga više, a gdje su manje plaćene? Ima smisla gledati samo unutar iste firme na istom poslu ili uzeti u obzir i puno drugih stvari.

Ja sam muškarac i malo žena radi posao koji i ja. Možda i ja griješim i nisam dobro informiran. Nisam u svojoj firmi primijetio da žene primaju manje. Doduše češće će ići na bolovanje i na porodiljni pa ih to možda koči već i u samom znanju. Usprkos tome nisam nijednog muškog nadređenog ili kolegu čuo da govori nešto protiv neke kolegice što se toga tiče. Možda smo mi i iznimka, tko zna...

Uglavnom, puno tu ima za pogledati, a ne samo muško žensko i godine staža.

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

Koja je poruka? Da se žene zamaskiraju pa će im dići platu ako ne znaju koji spol im tuče po tastaturi. Da se poslodavci prisile da jednako plaćaju sve svoje radnike? Lijene, vrijedne, problematične... Da idemo pred IT firme i prosvjedujemo za veću platu ženskim radnicima, kao da se ne radi o jednom od poželjnijih i traženijih zanimanja? Ne znam koja je poruka.

Ali znam da što se ženama više digne plata, to je njima (i svima) teže pronaći životnog partnera, jer su hipergamisti. Dakle, moraju pronaći muža sa još većom platom, prema vrhu piramide, gdje je još manje raspoloživih muškaraca. To je primjer da novac može biti prokletstvo. Kroz te uskoumne zahtjeve stvaramo sisteme koji su neodrživi. 100 godina svi imaju jednaku platu, pa krah ekonomije i nataliteta, poslije čovječanstvo više ne postoji. Nema žena, nema nikog. Dobro, u stvarnosti bi prevladala društva koja su manje ravnopravna i koja se množe.

 
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od

ja sam isto iznenadjen i uvredjen...

 

kako se smatram lezbijkom, iako sam izgledom ćelavi trbušasti orang-utan, samim time moja platja je premala za moje fantazmagorije...

 

Dragi Lastane, što reči, koju posluku porati ?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manj
Neznam dali je itko do sada spomenuo, no, uocio sam jedan zanimljiv detaljcic.....

Mozda sasvim slucajan, no,bez obzira o kojem poslu je rijec, muskarci i zene su jednako placeni. Identicno.

Novcem..... ;)

Sve ostalo je u nasoj zemlji cisti bs, spol nije bitan, bitno je tko te doveo, i zbog cega u firmu. Ja sam radio u firmi gdje je cistacica, elem, zensko, imala vecu placu od voditelja/direktora.

Ne determinirano spolom, vec jednostavnom logikom vlasnika - ona mi je sestra a ti mi nisi brat... ;)
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2022 10:07 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice