Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

poruka: 11
|
čitano: 4.506
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux".
13 godina
offline
Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

1. Ovo su već pokušali njemci pa im nije uspjelo

2. Zašto nisu prešli na W10 kada je bilo besplatno ? (Ili možda nije za državu)

3. S druge strane možda je vrijeme za prelazak na neki novi neamerički OS (mislim i na računala i mobitele)

 
1 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

-država, veliki partneri-kompanije.. ne kupuju jednokratne licence, nego VLK, godišnji paušal i imaju konstantno najnoviju verziju ako žele (dok je novi insider program idiotarija).

-da su mislili ozbiljno, tad je ova vijest trebala biti prije recimo 5g.. ovako, iz šupljeg u prazno.

.. cijena licence za velike, je kao što je svaka stavka za velike, velika, cijna wc papira, papira za printanje, papira za vizitke.. no kad se cijena normalizira, licenca je bagatelna, npr dovoljno da zbog lošijeg drivera godišnje uštedu na MS licenci potroše na računu struje.. MS licenca nije samo win, nego mso, server, .net, VS, directx, supprot-kompatibilnost.. nije slučajno MS dominanatan u desktop segmentu ili misle da je mobitel-tablet adekvatna zamjena. .. Pametni ljudi, vjerojatno pametnij od mene, vjerojatno su u pravu i uštedjet će milione.. ili neće, jer i pametni ponekad naprave glupost, računaju s pogrešnim brojkama-input-output.. previd. Više je u priči povezan hauweijev primjer što se desi kad ti google ne da os.. (a nemaju ništa, nemaju ni hw-chip..). Možda se boje da im sutra netko zabrani MS.. no tad će ih unclesam opet vratiti u stado, jer nije unclesam altruista, cijena flote je uračunata u biz-licneci. Pogotovo je 'smiješno' kad u takvoj tranziciji s MS-zatvorenog softa i ''skupih'' licenci, pređu na neki npr RH koji je još skuplji ili oracle ili ibm.. dok free-foss nije besplatan kad nešto ekšli trebaš, svaki biz se plaća, razlika je samo u otvorenoj-zatvorenoj licenci, pravu na kod ili usa-patenti-licence koje to ne dozvoljavaju.

- npr SMB protokol je MSov, korisit se na svim OSevima dok neke printere možeš baciti ako ga nemaš. Win nije samo soft-os, win je platforma, sustav, bezbrojne povezane licence.

 

ili ovako, nije linux od jučer.. tu je desetljećima. Ako su sad odlučili uštedjeti, zašto do sad nisu? Cijena ili prelazak nemaju nikakve veze za velike, plaćaš godišnje (npr 4g) paušal, licence za škole su višestruko jeftinije itd. Država ili svaka pojedina firma koja je na VLK licencama, to može i mogla je bilo kad u proteklih recimo 10 godina.. npr na Ubuntu. Zašto nisu? Zašto je minken vratio nakon velikih ušteda? Kolike su brojke na kraju te uštede?

 

Soft je relativno jeftin, MS je platforma, važan.. igre su 20-60€ i prodaju se masovno, skupe? GPU-cpu-ram koji služi za gejmanje je skupo, prodaje se masovno.. skupo? Što je skupo + što je biznis, investicija-zarada? Kućni korisnik koji kupi win licencu može je platiti recimo 100€ ili 5$ .. ili nula, jer win10 nema trial, nema ograničenja, skoro free.. i uskoro će biti free (promjena modela naplate, usluga). Zapravo, to je jedini razlog neprelaska na w10, jer je w10 planirana tranzicija k tome. To je jedini rzalog koji može objasniti činjenicu da govore o prelasku s w7 (ne s w8/10 ili windowsa kao naziva..). Zato i MS radi obrnuto, širi se na linux, uskoro će biti nevažno koji je os, može npr andorid .. i ms može nastaviti naplaćivati paušale za uslugu dok pri tome može odbaciti os-win i to svaliti na tuđu brigu npr linuxa..

-nema neameričkog softa, nema neameričke licence-patenta .. odnosno, moraš biti velesila koju unclesam neće baš zgaziti, ili moraš biti spreman na trgovinski rat, blokadu svega, interneta, wto-a, ..svega.

 

-soft je jeftin, jeftiniji od pivskog čepa, pogotovo kad se njime zarađuje kad je osnova poslovanja.

-cijena licence uopće nije problem ili uzrok ovakvih promjena jer bi tad promjena već odavno bila napravljena. Pitanje je samo postoji li izbor ili koji rzalog se navede u formalnoj objavi..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2019 11:53 (ihush).
11 godina
neaktivan
offline
Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

Iskustvo me uči da nije problem kod prelaska u Linux-u nego u MS Office-u. Alternativna office rješenja u pravilu čitaju i pišu Word i Excel format, ali uz brojne probleme sa kompatibilnošću - nerješive za obične službenike. Microsoft ima vrlo efilasnu praksu stalnog ažuriranja, pa čak da neko i napravi neki open-source office koji savršeno radi sa MS Office formatima, MS će ubrzo izdati update koji će razbiti tu kompatibilnost. Taj rat oko zamjene W10 sa nečim boljim se ne može dobiti dok ne oslabi sveopća ovisnost o MS Office-u.

Osobno koristim W10 i Linux (OpenSuSE) podjednako, ali Microsoft-u jednostavno ne vjerujem. Tko normalan može vjerovati kompaniji koja svake godine dva puta zamijeni svoj OS (ako brojim gigabajte koji prođu kroz Windows Update). Koristim W10 zato što moram (gaming i neke aplikacije kojih nema pod Linux-om bez kojih ne mogu). 

 

 
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux
Bajica kaže...

.., ali uz brojne probleme sa kompatibilnošću - nerješive za obične službenike...

 

 - uopće nije problem, to ne rješavaju službenici nego admini/programeri. Službenik korsiti ono što mu je na stolu. Problemi su samo u lovačkim pričama ili nezanju..

edit .. npr konzum je na RH, blagajnica s tim nema veze, dođe-kucka-radi. (RH je komercijala..) .. dok je npr merkator bio kupljen od slovenaca, na win, kad je konzum kupio merkator, prešlo se na konzumov soft-rh.. a ako mislimo da su slovenci pametniji od nas, tad je neobično da je naša firma na rh a slo na win.. itd. -jer je to nevažno, jer to je samo os..

 

Bajica kaže...

Iskustvo me uči da nije problem kod prelaska u Linux-u nego u MS Office-u...

 - točno, OS je 'samo' OS.. korisnik koristi aplikacije, dok je MSO najpopularniji uredski paket, defacto standard.. kod VLKa (veliki, licence) to je sve u paketu, ne kupuje se zasebno, daleko jeftinije nego u trgovini po komadu.

-npr banke su krenule s upozorenjem za win7, support se gasi 20.1.2020... jednako je sa svim izvan firme, tj zatvoren sustav može biti vječan-nepromjenjiv neograničeno vrijeme, jer soft je nepoderiv, ali vanjski dio je onaj koji prisiljava sve korisnike na update, izmjene, npr banke, čak i ovaj forum ili bilo što kao face-yt.. novi TV zbog dvb-t prijemnika ili sad uvođenje HDa.. i 264-265 kodeka itd.. ista/slična stvar. Obrnuto, novi HW npr MBO nema drivere za w7-8 ili je kroz bios onemogućen boot-install .. i paradox, ne ometaju korištenje linuxa jer bi bili kažnjeni, isključivo starijeg win, glavna poluga je wintel+oem proizvođači koji su im partneri u interesima i to odrade za MS. Kažnjivo kad se dokaže ali trenutno nema druge strane koja bi tužila..

 

Bajica kaže...

..Tko normalan može vjerovati kompaniji koja svake godine dva puta zamijeni svoj OS (ako brojim gigabajte koji prođu kroz Windows Update). ..

 - Ubuntu desetljećima ima identičan model kojeg MS kopira. -besmislen argument, još manje gigabajti..

+ u kompanijama politiku updatea određuje admin, besmisleno je uopće uspoređivati kućne korisnike i kompanije, kao i licence, uvjete, cijene.. a time i kriteriji.

 

Bajica kaže...

..Koristim W10 zato što moram (gaming i neke aplikacije kojih nema pod Linux-om bez kojih ne mogu). 

 

 - ako se nešto mora, tad je besmisleno govoriti o izboru (pa i cijeni).. ili kompatibilnost, support.. naravno, gaming je jedna od važnih poluga, kao i neke popularne app koje ne moraju biti MSove, adobe-corel-acad.. itd.. jer appsi su ono što se koristi, ne os, platforma služi appsima, kao što i driver služi nrp grafičkoj za gamig. MS je popularan, ne bez razloga, gaming npr nije kriterij za kompanije-biz ali ostalo može biti npr photoshop.. i čak kad kompanija koristi npr linux opet mora imati bar poneki win-pc ili mac.. ovisi o djelatnosti-potrebama.

- za gaming imaš alternativu, konzole.. sonypleyka je *nix kao i mac tj derivat bsd-a tj rođak linuxa, andorid je drugi primjer itd.. istina, linux nije neka gaming platforma, ne zato jer je problem os, nego popularnost, support, kompatibilnost, čak ni distra kao SteamOS koja je tako zamišljena nije ni statistička greška tj tad se ipak koristi npr ubuntu kao osnova svih popularnih distri..

+prisjetimo se npr WoW i južnokorejanaca.. to nije državno-kompanija, no time je linux onaj koji nije alternativa, dok win-mac mogu, jer nešto postoji, app-soft igra ili office...

 

 

-meni je svaki os, svaki soft, jednak, odličan. Kad je stvar izbora tad se može birati, kad izbora nema ... a ovakvih naslova + ušteda sam se nagledao. Linux? Može, može sve, kao i svaki drugi os, može i XP da to želi MS, ovako jednostavno ms ubija starije win, čak mu je draže potjerati juzere na linux nego dozvoliti ostanak na starijem win, .. jer uskoro će i to biti sporedno. To je svrha tranzicije w10 i kad win postane free tad će biti 'nezamjenjiv' tj ni cijena kao argument neće biti moguć, a plaćat će se, možda isto-više/manje .. no sumnjam da MS to planira s manje.. nrp 10$/mjesec po uređaju.. kao mobitel-pretplata..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2019 13:14 (ihush).
8 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux
ihush kaže...

 Više je u priči povezan hauweijev primjer što se desi kad ti google ne da os.. (a nemaju ništa, nemaju ni hw-chip..). 

 

O kome god da pričaš (Huawei ili Google) u krivu si. Oboje imaju enormne hardverske divizije.
Huawei je vodeći, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme ukupno, godinama (bez mobitela itd), vjerojatno desetljećima.

Iako im to nije core business, Google (točnije Alphabet) proizvodi gro hardvera (Pixelbook, Pixel Slate, Chromecast, G. Home... ili misliš da je i njihov npr Waymo automobil tek "naručen iz Kine")?

 

ihush kaže...

Zašto je minken vratio nakon velikih ušteda?

 

Jbg kad pamtimo kao ribe. Minken se vratio na MS kad se promijenila politička garnitura u Minšenu.

Zvuči poznato?
Ili da proširimo priču: zašto Trump ruši Obamacare, ili zašto je srušio naftni sporazum s Iranom? Bilo je nepovoljno?

Kibidabi, odn. covfefe argumentacija.

 


ihush kaže...

Soft je relativno jeftin,

-soft je jeftin, jeftiniji od pivskog čepa, pogotovo kad se njime zarađuje kad je osnova poslovanja.

 

Koliko je besplatno - jeftino? To su različite kategorije.

Linux je free - slobodan. Ne govorim o ideologiji, već o tome da je potpuno legalno prilagoditi taj OS svojim potrebama (a to je neprocjenjivo). Također, backdoors i sl. je puno lakše kontrolirati ako imaš apsolutni pristup kodu (a ne specijalni pristup pod specijalnim uvjetima za spec. države - kako to MS nudi).


U aktualnoj konstelaciji, sve više zemalja uviđa da se SAD počeo služiti prljavim sredstvima kako bi držao korak s konkurencijom. Istočnije ljudi gledaju dugoročnije, odn. dalje od slijedećeg predsjedničkog mandata.
Slažem se s tobom da je tu cijena puno manje bitan faktor (makar je to tako prezentirano).


Za zapad je Windows OS standard tako da je to sve bespredmetno. Malo istočnije stvari stoje drugačije.

13 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux
Mislim da je ovdje ušteda u drugom planu. Lijepo je njome mahati ali realno to nije to.
Promjena ovakve vrste uvijek košta. Koliko? Više ili manje od neke druge? To su pitanja na koja nema odgovora. Nije da nije moguće projicirati troškove i usporediti ih ali u ovoj priči ti podaci su nebitni.
Obzirom na USA vs Huawei situaciju nije nemoguće da se gleda neka dugoročniji slika. Kina je u blizini.
Stručnjak za odmaganje...
 
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

trebali su preći na kimux, jongux ili unux. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

I vratit će se kad shvate da nije bezveze besplatno. Milijon put mi je nestalo struje tijekom rada na Windowsima i nikad nije bilo većih problema, osim nekoliko greški koje je os sam popravio.

 

Na linuxu? Ode disk nakon prvi put. Javi mi da trebam koristit 'fsck' da se popravi. Prvo par sati guglanja kak se koristi ta komanda, nakon toga i dalje neće.. jedino rješenje je bilo reinstall.

Moj PC  
0 6 hvala 0
13 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux

Ti ne da si promašio "fudbal" već cijelu planetu (ako ne i solari sustav). 

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux
win10pro kaže...

I vratit će se kad shvate da nije bezveze besplatno. Milijon put mi je nestalo struje tijekom rada na Windowsima i nikad nije bilo većih problema, osim nekoliko greški koje je os sam popravio.

 

Na linuxu? Ode disk nakon prvi put. Javi mi da trebam koristit 'fsck' da se popravi. Prvo par sati guglanja kak se koristi ta komanda, nakon toga i dalje neće.. jedino rješenje je bilo reinstall.

 Ti imaš problem, a to nije OS.

13 godina
protjeran
offline
Re: Južna Koreja s Windows 7 prelazi na Linux
BlueMax kaže...
win10pro kaže...

I vratit će se kad shvate da nije bezveze besplatno. Milijon put mi je nestalo struje tijekom rada na Windowsima i nikad nije bilo većih problema, osim nekoliko greški koje je os sam popravio.

 

Na linuxu? Ode disk nakon prvi put. Javi mi da trebam koristit 'fsck' da se popravi. Prvo par sati guglanja kak se koristi ta komanda, nakon toga i dalje neće.. jedino rješenje je bilo reinstall.

 Ti imaš problem, a to nije OS.

 hahahahahahaha

suze mi idu

http://www.soundstream.com/
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice