Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

poruka: 6
|
čitano: 2.987
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina".
16 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

na ovu kesu limunske prosut bebi ulja, vazelina, nafte i tadaaa WD-40 

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

Baš sinoć pogledao biografski film o Marie Curie i ponovno uživao u kemiji. Žao mi što filmska industrija rijetko koristi prigodu da nama nekemičarima pojasni kako je što zapravo otkriveno i zašto nešto funkcionira kako funkcionira.

Zato uživam u znanstveno-popularnim kolumnama našega autora na BOL-u iz kojih puno naučim. Predlažem mu da nastavi tako i da razmisli pisati i za strane e-časopise da proširi publiku jer je prava šteta da njegovo široko znanje ostane isključivo za hrvatsku i regionalnu publiku.

 
4 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

Drago mi je što me hvalite, a još mi je draže što vidim da je moj rad na popularizaciji znanosti urodio plodom - da zainteresiram običnog čovjeka za "dosadnu" kemiju, a da pritom i nešto nauči. Što se tiče stranih časopisa, ne ovisi samo o meni. Eto, pokušavam se probiti na vanjsko tržište znanstveno-popularnom knjigom "The Cookbook of Life - New Theories on the Origin of Life", koju je, istina, izdao domaći izdavač, no može se kupiti preko Amazona, u elektroničkom i tiskanom obliku. Napisao sam, razumije se, velik broj znanstvenih radova na engleskom jeziku, no ne znam da li dva ili tri članka. Pa ipak, nešto se može napraviti. Evo, već mi je izišao sedmi članak iz povijesti kemije za američki Bull Hist Chem. U nekim člancima za taj časopis  bavim se upravo hrvatskom kemijom. Vidite, i u SAD nekome ona može biti zanimljiva. Recimo kako je jedan hrvaski kemijski časopis u manje od pola stoljeća sedam puta promijenio ime! 

 
7 0 hvala 1
3 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselin
Pozdrav !
Zamolio bih profesora Raosa, ako može napisati nešto o današnjim zamjenama za duhanske proizvode. Pojavilo se svašta na tržištu, a neki spominju i "duhanske soli" koje mi baš nikako nisu jasne.
Vjerujem da g. Raos to može objasniti bez da se zamjeri duhanskoj ili farmaceutskoj industriji.
Unaprijed hvala !
Pozdrav i pohvale !
 
2 0 hvala 1
16 godina
offline
Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

Najkorisnije što radim s limunskom kiselinom, koja se u trgovini može naći u malim vrećicama brendiranim kao "Limuntus", je čišćenje kuhala za vodu od kamenca.

 

Naslage kamenca se upotrebom kuhala brzo stvore, ali prokuhavanje 1-2 vrećice limunske kiseline očisti kuhalo do visokog sjaja.

 

Formulu reakcije ne bih znao, ali funkcionira!

Down goes the window, out goes the heat!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Kemičar u kući (#14): čudesna limunska kiselina

Evo ideje za novi članak: Čime očistiti srebro od naslaga prljavštine u kućnoj radinosti? 

 

Sodabikarbona + ocat ne pomažu. 

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice