RAM ddr2 PROBLEM

poruka: 6
|
čitano: 1.331
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
RAM ddr2 PROBLEM

Pozdrav svima,

U pitanju je stari računar, sve je staro više od pet godina sem grafičke karte:

 

OS: Windows 10 Pro 64-bit

 

CPU:AMD Athlon 64 X2 5600+ 
    Brisbane 65nm Technology

 

MOTHERBOARD: Gigabyte Technology Co. Ltd. M52L-S3 (Socket M2), podržava 16gb ddr2

 

GRAPHICS: ATI AMD Radeon R7 360 

 

Bilo je 4gb rama (4x1gb. tri različita proizvođača), nabavio sam nov ram, dve pločice od po 4gb rama Micron 2Rx4 PC2-6400U-800-12

 

 izvadio sam stari ram i ubacio te dve nove pločice, računar prepozna 8gb radi sve super jedno pola sata-sat i onda se slika zamrzne, ne reaguje ni miš ni tastatura, računar i dalje radi ne ugasi se sve dok ne restartujem.

Ubacio sam sa novim i dve stare memorije od po 1gb, računar prepozna 10gb i radi pola sata sat i zamrze se slika ali se posle 5-10 sekundi pojavi crni ekran i sve proradi pa posle nekog vremena opet to isto. 

Nove memorije su testirane i ispravne su. Sa starim memorijama komp radi super, zahvaljujući novoj grafičkoj karti pokreću se i neke novije igre...

 

Je l postoji neko prosto podešavanje da mi ne blokira komp posle pola sata ili ove nove memorije ne odgovaraju za moju matičnu bez obzira što ih ona prihvati i sve radi super neko vreme? 

Hvala

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: RAM ddr2 PROBLEM

čest problem nestabilnost.. kod većih gustoća (kapacitet) i novijih modula (ug. više brzine).. pogotovo kad se pređe uobičajeni kapacitet iz tog vremena (tad nije postojao 4GB modul i sad je teško dostupan, .. većinom nije podržan od BIOSa.). Do 2GB modul bi trebao raditi.

-potraži noviji BIOS, možda pomogne.. ali, većinom bi trebalo raditi ako se ručno spusti brzina i poveća CAS (ne preko automatike SPDa), možda i malo dodatnog napona za RAM.. (ali to izbjegavati).

+ starenje, oksidacija kontakta.. izvadi (počisti gumicom za olovke), dobro utisni i osiguraj strujanje zraka (hlađenje).

 

+ problem je možda nešto treće, npr HDD-swap i sl.

možeš odvrititi i memtest recimo pola sata, ali tad se ostatak sistema ne opterećuje kao u gamingu (VGA+napajanje..).

MBO+CPU+RAM su tri osnovne komponente, teško je biti siguran koja izazove takav problem dok ga baš npr memtestom ne izoliraš. Starenje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan
offline
RAM ddr2 PROBLEM

Pozdrav,

probao sam ručna podešavanja kao što ste mi predložili ali ni jednu kombinaciju podešavanja nije računar prihvatio, neće  ni u OS da uđe.

Na kraju sam vratio automatska podešavanja ali sam ubacio i jednu staru memoriju od 1gb koja radi na 667, znači ubačene su 2x4gb 800, jedna  1gb 800 i jedna 1gb 667. Zbog te od 667 automatski i druge rade na 667. I za sad je sve ok. Matična je prepoznala 10gb. Juče je oko 4h  radio računar i nije bilo nikakvih blokada, zamrzavanja slike itd. a i danas evo radi računar oko 3h bez bilo kakvih smetnji. Izgleda je samo ta brzina od 800 pravila smetnje. Hvala na pomoći.

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: RAM ddr2 PROBLEM

- uobičajeno za nekvalitetan chipset.. (ograničenja kad su popunjene sve banke-utori i sl., nestabilnost). i to je jedan od načina, automatika prema sporijem modulu (ali nisi naveo sve brzine pa .. otkrio si sam) :)

- drugi problem je kad se dodaje ram, bios automatski resetira-detektira i postavlja (ponekad pogrešno, kao sad, nestabilno) višu brzinu neovisno kako je bios bio ručno podešen. Tad se mora ući u bios i podesiti.. + nejasno je kao to nisi mogao? kakav win? .. ništa s OSom dok se to radi tj po prijašnjim porukama, mogao si normalno u win ali je bilo nestabilno, tako da .. u bios si mogao, vjerojatno :) tj čim se PC pali treba ući u bios (najbolje dok se to podešava, odspojiti disk).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan
offline
RAM ddr2 PROBLEM

Mogao sam da uđem u bios ali kao što sam napisao ako ručno smanjim brzinu u biosu sa 800 na 667 snimim i pokušam da uđem u win pojavi se poruka da je došlo do greške i da win ne može da se pokrene, tako nešto...

Sve moje memorije su 800MHz i bilo je problema kao što sam napisao u prvoj poruci.

Kad nije uspelo ručno smanjivanje brzine palo mi je na pamet da probam da ubacim sporiju memoriju da se automatski smanji brzina.

Nabavio sam tu sporiju memoriju od druga i sa njom se smanjila brzina i evo za sad nema  nikakvih smetnji, lepo radi. 

 

 

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: RAM ddr2 PROBLEM

-vjerojatno nisi podesio ostale povezane stvari (ne samo MHz nego i CAS i sl..) ili takva ploča-bios.. (jer razlike nikakve ne bi smjelo biti ako sad radi stabilno).

 

ovo je više za ostale sa sličnim problemom, jer ovo je već gotvoto .. pa 'nije važno' :) samo da radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice