Spajanje parice za produljeni lan kabel

poruka: 2
|
čitano: 3.754
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Spajanje parice za produljeni lan kabel

Imamo kabel koji ide od kutije kroz kuhinju,prolazi kroz zid na hodnik pošto smo preuređivali izgubili smo negdje poklopac a ionako je premali bio taj dio za sve te žice(nezz kako da nazovem taj dio).  
Jedan frend je spojio žice tako da je telefon i adsl kabel na hodniku,a jedan dodatni kabel će biti onaj što ide u komp.(LAN kabel pretpostavljam)  
Trenutno sam na netu preko wifija.  


Kako bih ja sada spojio te žice na ovo novo(ima dole slika) a da bude isto tj. točno?  
Koje žice idu kamo?  
Na netu ima slika no bez ikakvog početnog znanja nemam pojma što mi slika govori.  

Sori ak sam pobrkao imena nekih stvari :)  

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Spajanje parice za produljeni lan kabel

telefonska (adsl) linija je dvije žice, uobičajeno crveno-zeleno (crno, žuto..).

nema veze s lan kablom i rasporedom mrežnih žica-kabla, ali .. ima, tj kompatibilno je ako se majstor drži standarda.

na lanu, 123-6 se koristi, dok je 45-sredina-plavo slobodno i po toj žici se u pravilu propušta tel, dok su još slobodne 7-8-smeđe.. ali, za gbe mrežu trebaš svih 8žica 4parice, bez tog je samo fast-100mbps mreža i bolje ne koristiti da ne bi bilo ovakvo ograničenje, može.. tad u mrežnu utičnicu rj45 možeš spojiti telefonsku rj11 i radi.. kompatibilno je samo je manja kvačica-plastika i malo labavo..

 

-i u ovoj priči ako ne znaš koji par je spojen, ne znaš ništa.. jer može biti bilo koja žica, tj dvije žice do modema.

To zapravo nema nikakve veze, tj ima samo ako na te žice spajaš mrežu-lan.. i nekad se koristio tel.kabel s više žica npr 7-15.. kao za rezervu dok je plosnati tel.kabel na metre s 4 žice ili prisjeti se starih trokrakih proključaka, treća nikad nije zaživjela.. ili njemački Fkonektor itd..

 

ako je sve bilo spojeno i radi, tad se vjerojanto držao standarda.. i tad su za mrežu narančaste-zelene, plava tel. smeđe slobodno (+bijele kombinacije).. i tad utičnicu spajaš po tom pravilu colorcodu.

-za mrežu imaš dva rasporeda, A-B, koristi jedan, (dva jedna strana A-druga-B je crossover), u većini se koristi B raspored.

-kad spojiš, vidiš jel radi.. kontakt mora biti dobar, to se radi jednom, kad se radi više puta škare više ne moraju dobro držati-kontakti.. i tad možda dobar raspored ne radi.. provjeriš žice s obje strane i prepoznaš jel se krositsio a ili b raspored, .. za kabel trebaš i krimp klješta, možeš na jedan kabel spojiti i rj45 i rj11 za mrežu-tel/modem.. pa čak i iskoristiti za drugu tel liniju četvrti par.. ali tad je mreža samo 100 i više nije nešto preporučljivo tj kad se polaže kabel bolje je staviti 2kom za rezervu.. (jer sad svi imaju npr iptv i internet..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2019 12:45 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice