Zaposlenje preko obrta

poruka: 35
|
čitano: 16.228
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
offline
Re: Zaposlenje preko obrta
Kako bi porezna nešto mogla poduzeti protiv pausalista koji mjesečno prima određenu svotu na račun? Lijepo izdaje račun za usluge svaki mjesec, zar to nije dopušteno?
5 godina
neaktivan
offline
Re: Zaposlenje preko obrta

Ne znam, kako je to u Hrvatskoj rijeseno, ali u D ima termin "Scheinselbstständigkeit", sto znaci nekako prividna samostalnost. U slucaju, kad bi poslodavca "uhvatili na djelu", morao bi (poslodavac) platit SVE DOPRINOSE za nazad i sklopiti ugovor o zaposlenju za neodredjeno vrijeme sa "izvodjacem".

 

Ja recimo radim kao freelancer vec nekako dvoje desetletja. Vremenom sam stvorio neki krug narucnika, za koje vise manje (sa vremenskim razmacima) stalno radim. Ali ipak, kad se nekad desi, da nastupim kod jednog narucnika za duze vrijeme (recimo, dvije ili tri godine) i za neku vecu prisutnost (npr. vise od 20 sati na tjedan), cesto se dogodi, da sklopimo ugovor o privremenom zaposljenju, da izbjegnemo oboji komplikacije oko navedenog.

May the source be with you.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2018 8:02 (F.R.C.).
11 godina
offline
Re: Zaposlenje preko obrta
Ja sam otvorio paušalni i sklopio interni ugovor s jednom firmom iz CH kojoj jednom do dvaput godišnje isporučujem robu, a još mi mjesečno daju i naknadu što bi se moglo tumačiti kao plaća. Sam si onda od toga plaćam doprinose i porez. Primanja su ispod 300k na godinu i ne znam zašto bi poreznu išta žuljalo oko toga. Bio sam i kod poreznog savjetnika i knjigovođe, sve lijepo objasnio i kažu može.
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
offline
Re: Zaposlenje preko obrta

Tu imaju neki detajli. Ti radis iz svog prostora a ne na sjedistu firme u CH. I ja sam dosta radio na taj nacin sa kolegama iz Slovenije (ja sam odrastao u Sloveniji, a zivim u D). Ali oni su bili u Sloveniji (dolazili bi u D rijedko). A u slucaju OP, on bi radio na sjedistu poslodavca u HR (kojeg vlastnik je kao iz SAD), ne bi imao slobodu radnog vremena, autonomije u cjenovnoj politici, isl. To su te nijanse, koje znaju zakomplicirat stvari.

May the source be with you.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2018 8:32 (F.R.C.).
4 godine
neaktivan
offline
Zaposlenje preko obrta

ovi prvi komentatori ocito nisu upuceni u tematiku

 

ovo zasad funkcionira bez problema, no spekulira se da ce porezna poceti pozornije pratiti ovakve slucajeve

 

s obzirom da je u ovom slucaju firma locirana u inozemstvu mislim da je manji rizik nego da se radi o firmi sa sjedistem u Hrvatskoj

(jer nemaju nadleznost nad njima niti ih mogu provjeravati ni kontrolirati)

 

 

uzmi u obzir dodatan rizik i posao (administracija) koji imas pa im trebas sukladno sa time dodatno i fakturirati

 

znaci ako bi placa neto bila 8000 hrk, a sada bi oni tebi placali recimo 8000-10000 preko pausalnog obrta to ne dolazi u obzir

 

 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice