8GB RAM memory (cca 4 GB usable)

poruka: 3
|
čitano: 504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
8GB RAM memory (cca 4 GB usable)
Dobro jutro. Moj setup možete vidjeti u profilu. Nedavno sam ubacio GTX 1060 umjesto GTS 450 i naručio sam još jedan corsair memory stick od 4 GB (Corsair CMV4GX3M1A1333C9).
Nisam siguran da li mi BIOS prepoznaje memoriju (piše total 4 GB). Pa možda da krenem s pitanjem da li je ovo problem BIOS-a (tj motherboarda) ili samog OS (slike iz BIOSa u prilogu)?
Pokrenuo sam memtest86, uredno testirana oba sticka, oba vidljiva. U resource monitoru piše mi da je 4 gb hardware reserved. A u system properties piše 8 GB (3,nešto usable).
Poslao sam upit Gigabyte još kod instaliranja grafike (GTX 1060), pa su mi poslali F5F verziju BIOS-a, do tada sam imao zadnju dostupnu na njihovom internetu (F4). Možda nisam trebao odmah updatati BIO ali sam računao da je zadnja verzija sigurno bolja pa sam to napravio još prije instalacije grafike. Poslao sam upit Gigabyteu zašto ne prepoznaje memoriju oni su rekli da je to OS problem (najlakše je tako:)).
Ono što sam probao dosad:
- unchecked Maximum memory  u msconfig
- baterija CMOS (reset BIOS-a)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: 8GB RAM memory (cca 4 GB usable)

Piše u biosu da je samo je samo jedan dimm port enablan...

Potraži malo po opcijama gdje to imaš za upalit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2019 9:14 (miki1981).
15 godina
offline
Re: 8GB RAM memory (cca 4 GB usable)

-prvo reset biosa +save&exit..

-mora biti posljednji bios f4.. da bi možda podržao ram, tj upraov to je changelog te verzije ali to ne znači da uključuje sve modele-kombinacije + imaš xeon koji to sve komplicira jer nije službeno supportan (mada ako je ista jezgra mora raditi..). +ova f5f je neka nestabilna-beta tj da je ok tad bi je već izdali kao noviju.

-ako bios nakon tog ne prijavljuje 8gb tad ne možeš ništa, ako prijavljuje memtest.. i tek ako i tamo vidiš 8, tad tek može OS-win.. (ili livelinux kao dodatni test, jer može biti i neka postavka kao msconfig i sl...)

+ mora biti 64bitni os + ostale odgovarajuže postavke u biosu kao pae-nx-vt..

 

+ problem koji ne mora imati veze s biosom, cpu, .. nego sve zajedno + chipset, je supprot i max količina rama, npr ako je max 8gb tad teoretski može biti i jedna modul od 8gb i raditi, ali ne mora. U pravilu je to podjeljeno s brojem utora tj na 2 utora 2x4gb kao max podržan kapacitet pojedinog modula.. ali ni to nije sve, važna je gustoća modula tj pojedini chip-kapacitet od kojeg je modul napravljen, koliko chipova, 2-4-8/9 + single/double sided.. to se naziva gustoća modula (ne kapacitet) i ovisno o generaciji ti se moe desiti da stariji ram (manje gustoće, više chipova) može raditi dok noviji ne može ili prijavi npr 50% kapaciteta. + single i double sided koji se interliveom mapira tj ako doublechanel opcija tj adresiranje.. i može biti problem da npr ne može biti dvostrani chip u dualchanel modu jer se tako već zbraja kapacitet po bankama (utorima, način mapiranja memorije..).

 

.. ukratko, radi samo ono što je 100% ispravno i službeno podržano, sve ostalo je samo ''možda'' a ti sad imaš cpu koji nije službeno supportan, bios.. i na granici max podržanog kapaciteta kad su i ostali problemi mogući (npr ne bi bio problem na 2x2gb.. mada je to teoretski ista stvar..).

.. pa do nečeg banalnog, kao loš kontakt, izvadi-vrati.. možda proradi. možda je oksidiran utor, možda defektan modul rama ili bilo što, jer sve se kvari moguće da je recimo drugi utor neispravan samo to do sad nisi primjetio, realnije pošto je mem.kontroler u cpu, da je tu problem tj da bios dok ne podržava cpu ne mora ništa raditi kako očekuješ.. npr staviš neki običan (ne xeon) i možda radi... itd itd..

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice