Kvar integrirane memorije hp stream 14

poruka: 3
|
čitano: 1.419
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Kvar integrirane memorije hp stream 14

Pozdrav, jel netko zna kako bi se i može li se otklonit kvar na laptopu koji ima integriranu memoriju ssd na matičnoj ploči radi se o hp stream laptopu. Jednostavno ne vidi disk nikako u instalaciji os-a niti ga u biosu nalazim pod boot orderima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Kvar integrirane memorije hp stream 14

Imaš li nvme ili sata utor pa da tako provjeris?

 

Jedino mi na um pada odlemiti i zalemiti disk, ali pitanje je gdje ćeš to naći, koliko je isplativo i da li je uopće moguće. 

I want to believe
15 godina
online
Re: Kvar integrirane memorije hp stream 14

to nije laptop nego klasa tablet... neovisno što ide pod laptop ili 'workstation'.. :)

-nije ni ssd, nego emmc 32gb.. tj treba paziti, biti precizan kod takvih 'stinica' jer može biti svašta, razne kombinacije, ide-sata, nvme-m2 ili ssd..

-ne vidi disk? .. ili je kvar-hw ili je soft-postavka-nekompatibilnost..

-ako je kvar jedino jamstvo.. jer je emmc zalemljen, nema zamjene (nije modularno), sve ostalo neisplativo-smeće..

-ako je nekompatibilnost, tj ovisi o postavkama biosa, načinu-modu u kojem je 'disk', kako je podešen bios-mod i kako si napravio boot-stikić-medij-installer.. tj sve troje mora biti jednako-kompatibilno ili ne vidiš disk, zaštita gpt-mbr, uefi fičeri... + kao i moguća enkripcija, sec.boot itd..

-čak i kad imaš 'pravi' stikić, ovisi kako na kojem računalu bootaš, tj u pravilu moraš koristiti f-tipku za cms-bootmeni jer bez tog ne vidiš izbor bootmoda, gpt-mbr.. tj ovisiš o sreći u koji mod će medij bootati a to ovisi o biosu tj nije univerzalno pravilo za računala, to nije bootorder skoro da nema veze s tim.. to je bootmod.

 

-kad imaš sve podešeno + kompatibilno i kad bootaš u pravom modu, tad ako je ispravno vidš disk, dalje je jednako kao s bilo kojim tipom medija tj za os je sve to isti hdd.. storage, osim što mora biti odgovarajućeg kapaciteta tj tvorničke 30gb moraš brisati-clean.. da bi bilo dovoljno mjesta za install dok dio zauzima stari recoveri-oema + par particija koje služe više ometanju tj sve to zajedno je problem kad nešto ne radi kao kod tebe a tad nije dovoljno zaobići jednu od tih stvari nego sve..

.. ms tu luta, kao odustali su od mobilnog osa (android..) pa tako i od takvih malih tablet klase storagea, za klasičnu installaciju trebaš minimum 30gb.. slobodnog, a sad je možda slobodno 20-10... i tad je sasvim drugačija instalacija od klasične, nema neke fičere, ne kreira swap-page itd.. jer nema mjesta + sve kompresira i to može potrajati satima. Oem to napravi lako, početnik teško.. može ručno sve ali treba znati.

 

-alternativno, možeš provjeriti, bilo koji live stikić kao minipe-win (hirens ili strelec..) ili linux, možeš napraviti pendrive-live distru linuxa koja radi sa stikića-usb jednako kao kalsično na disku (ubuntu i derivati imaš korak po korak..) pa do onog što ms malo skriva od juzera, win2go .. isto to, jer win može ali ms ne želi. .. no možeš to lako napraviti recimo rufusom (prije isključivo ručno+znanje+odgovarajuća licenca)..

+ umjesto stikića, flashmemorije.. u pravilu loše-skupo-malo-sporo.. bolje je bilo koji hdd na usb-3.0 (za nuždu može i 2.0).. a pogotovo ssd i brže.. + sad imaš takvih malih usb diskića koji su neki ssd-nvme.. nešto i rade dovoljno brzo, cijena slična normalnom ssd, dovoljno je od 120-250gb može i više, ovisi o cijeni no tad je to više od vrijednosti 'laptopa'.. :)

+ dodatna prednost, tad je taj diskić zapravo računalo, tj sve što ti treba.. ubodeš u bilo koje novije računalo i bootaš, radi.. to je win2go ili linux-pen... za razliku od servisno-installerskih minipe-install i sl. u kojima ne možeš nešto normalno raditi ili ograničen appsima-driverima..

 

-tako ćeš i vidjeti što se desilo, tj ili je kvar-crklo ili radi ali nedostupno-zaštita-enkripcija-mod.. pa i opcije biosa ako ima nešto za podesiti, možda čak i noviji bios .. a možda čak može i win11 ako ima tpm itd itd.

 

edit: .. ah, da.. može i na SD-karticu, ali to je presporo .. no može, tj svaki medij je za os ok, stvar je samo da bios nešto ne o(ne)mogući + znanje kako sve podesiti + koji mod uefi-gpt.. tj sve mora biti kompatibilno, tad radi ako je ispravno. Performanse su tad sporedne a možda čak i zadovoljavajuće ako je sd čitač dovoljno brz + medij.. tj ako je u rangu usb 2.0 flash medija tad je to ok, recimo 20tak mb u sec naviše ispod tog je sporo pa do tog da boot može trajati 10-30min..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.11.2021 11:51 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice