Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

poruka: 12
|
čitano: 2.439
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
Imam pc star malo manje od 3 god. Do nedavno je radilo odlično no prije cca 10 dana sam izgubio mogućnost da igram bilo koju igru znači što god sam vrtio bez problema sada radi presporo fpsi su ispod 10 itd. Odnio sam pc na čiščenje u servis tamo gdje sam ga i kupio gdje očistili, stavili pastu itd. i testirali rad komponenti nakon čeka mi je rečeno da sve radi odlično nakon 4h opterečenja. Ja sam nakon toga formatirao hard disk kompletno, instalirao svježi Windows sa zadnjom verzijom, instalrao zadnje drivere te pokušao pokreniti Company of heroes 2, fallout 4, world of warships i worldoftanks što sam prije vrtio ba high detaljima itd no problem je i dalje tu, najviše se opterećuje procesor (pratim preko msi afterburnera) jer dok pc koristi jedva 40% graficke i 20% ram-a procesor je na 100 većinom. svi testovi procesora uredno prolaze kao da je sve 100% no problem i dalje tu. Kako mi garancija za processor i matičnu ploču te grafičku traje još 2 mjeseca zamolio bih vas savjet što da radim jer u servisu mi govore da su oni testirali i da sve radi kako spada.
Komponente su :
Grafa: AMD RADEON R9 380 series
Proc:  Intel Core i5-6400 4x 2.70
SSD: SanDisk SSD Plus 480GB
Memorija:G.SKILL Ripjaws 4 DDR4 2400 C15 2x8GB
Maticna: MSI Z170A GAMING M3
Trebam neki savjet što dalje, pošto mi servis ne uvažava reklamaciju na komponente kako utvrditi što ne radi osim da svaku komponentu posebno skidam i mjenjam za neku drugu te testiram rad.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
medonja2000 kaže...
.. jer dok pc koristi jedva 40% graficke i 20% ram-a procesor je na 100 većinom. svi testovi procesora uredno prolaze kao da je sve 100% no problem i dalje tu...

 -malware... npr neki miner ili skiseljeni (yogurt)..

da bi PC radio normalno, sve mora biti ispravno, odgovarajuće podešeno (bios postavke), s odgovarajućim driverom.. i sav soft mora biti 'ispravan'.. kvarovi HW su normalna stvar ali ih se i konkretno detektira, npr da je problem disk, pregrijavanje i sl.. i ako je testom eliminiran kvar, tad je logičan uzrok software, a software je sve. Čak i to što si obavio format-clean ne znači ništa, jer neki soft/igra vjerojatno ima malware i tad si opet na istom rezultatu (determinizam).. i to potvrđuje malware, tj trebao si paziti za vrijeme instalacije i primijetiti kad dođe do takovg opterećenja procesora. (drugi normalan ratlog je automatika, update + sve defaultne postavke OSa.. vjerojatno win10.. to treba obaviti i podesiti, isklučiti nepotrebno i sl.). Ponovi clean.. + na w10 treba instalirati i directx90c.. + sačekati da win prođe sve updateove nekoliko restartova i tek tad krenuti s installacijama igara-appsa.. + pratiti stanje tako da možeš zaključiti gdje je problem.

-naravno, ne korstiti stari install nego skini najnoviju dostupnu winver-iso.. trenutno 1809 uskoro 1903..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
Ako mozes ,pogledaj koliki je load cpu u mirovanju ,i posalji screenshotove ,to ce puno otkriti ako nesto trosi cpu u mirovanju.
10 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

...gdje ti je spojen monitor ?

10 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
Trebalo bi vidjeti na što procesor raspoređuje tih 100% loada, je li sve na igricu ili se neki drugi proces ubacio. Dok si u igrici uđi u task manager (ctrl shift escape) i sortiraj procese prema cpu load.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

Normalno da prvih dana bude veće zauzeće diskova jer idu update, telemetrija, indeksiranje diskova itd.

Pusti da sve odradi pa će poslije biti manje zauzeće CPU-a.

Spora grafika me asocira na onboard VGA umjesto grafe koju ima....

7 godina
neaktivan
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
Grafa mu je na 40%,cisto sumnjam da je onboard vga u pitanju onda ...
4 godine
neaktivan
offline
Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

Ovako, nije baš da ne znam ništa o računalima probao sam prvo sve opcije i tek se onda ovdje obraito. Znači naravno da sma instalirao zadnju verziju OS-a, i drivera te probao i 2 zadnje verzije, naravno da sam formatirao cijeli HD prije no što sam instalirao novu verziju sustava no kažem problem je i dalje tu u nastavku su 4 screenshota, task kada tek uplaim pc dok sve miruje,i performance test na preporucenim postavkama za coh i par slika iz wota kojeg na medium jedva vrtim na 20-30 fpsa gdje se vidi kako sve 4 jezgre se koriste do max i igra radi na jedva 20 fpsa i šteka ko luda. Trebam preporuku za neki stress test koji bi mi mogao sigurno pokazati da CPU radi dobro i da ne treba zamjenu.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2019 23:38 (medonja2000).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

Sigurno je do malwarea, skini si probnu verziju malwarebytesa i skeniraj komp, nakon toga ako išta nađe obriši prijetnje. Kupi si eset internet security na ebayu za 5 dolara, pouzdano, na 30 kompjutera sam dosad instalirao i radi, licenca cca 2-3god za 1pc. Radi u pozadini i nemaš brige za malware. Sumnjam da je ovdje bottleneck u pitanju.

15 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

-po ovome što vidim.. i što pišeš.. nije kvar ili hw probem, nešto soft.. a što?

-od bios-a, postavke, ahci za diskove, ..

-čisti origigi win-10.. na čistom računalu skinut-napravljen, bez malwarea.. i cista instalacija bez dodataka kao cortana (sve što ti ponudi, odbij..). Nakon što se win upali, podesi, updateaj, ne instaliraj odmah ništa od soft-igara.. čekaj i samo ako win nema odgovarajući driver dodaj ručno.. + ako si na 1903 možda problemi s radeon i sl.. ali sad će i driveri biti ok ili za par dana. Tek kad vidiš da je win stabilan, bez neobjašnjivog opterećenja, tad kreneš dalje..

+ sve igre i dodaci koje instaliraš, npr soft koji prikazuje fps-temp-taskove.. može biti uzrok, malware-bug i sl.. ili neki miner ispod haube dok je npr seti legitiman app ali radi istu stvar kao miner..

.. alternativa, probaj linux npr ubuntu/mint.. ili instaliraj stariji win kao nrp w7 (ako imaš drivere..), jer obavezni update + novi build mogu biti problem, možda najviše povezano s amd...

 

-stresstest je 'nepoželjan' tj nepotrebno bi opterećivao cpu-sys.. kvar se može desiti i bez toga. Ti nemaš rušenje-stabilnost kao problem, ne treba tražiti kvar hw-a, nego soft uzrok i eliminirati ga, malware ili loš driver.

 

-ili (edit) :)) ..

npr problem s diskom bi mogao dati takvo ponašanje.. normalan hdd možeš slušati zvukove u radu, kao i tempratura.. automatska rekalibracija--zastoj ili relokacija clustera.. radne temp 30-40c do max50 tad već očekuj probleme.. probaš prstom, procjeniš ili vidiš s hwmonitorom što kaže.. (ne ovakve gaming utilse-dodatke jer oni mogu biti smećasti-malware.. npr za fps-e..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2019 20:39 (ihush).
14 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu
ihush kaže...

 + ako si na 1903 možda problemi s radeon i sl.. ali sad će i driveri biti ok ili za par dana. 

 možeš pojasnit?koji su poznati problemi?

 

 

15 godina
offline
Re: Pomoć u otklanjanju kvara na računalu

-problam.. juzer, proizvođač-driver.. dok se ne slegne prašina. Dok je nekadašnji ati sad amd uvjek bio problem kod promjene, soft-driver, što zbog novog osa, što zbog novog hwa i treba im par mjeseci dok sve popeglaju, pošto je vga primarno zanimljiva juzer-gamerima tj za gaming, tad je i s igrama često bio problem verzija drivera, radi s jednim driverom, druga igra s drugim i tek nakon par mjeseci proradi sve (ili nikad kao neke igre npr gta ... jer se nitko ne trudi oko toga, izdaju novu vga ili nova igra..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice