SSD i stari laptop

poruka: 7
|
čitano: 1.303
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
SSD i stari laptop

Imam jedan čudan problem. Na prilično stari laptop sam nedavno stavio SSD 128GB, i sve je radilo ok. Onda je s vremenom laptop počeo štekati, znao bi se smrznuti ali ako ga restartaš opet bi radio ok. S vremenom je to bilo sve učestalije, znao se i monitor zblesirati tako da se slika izobliči i pojave se vodoravne crte, kao da grafa odlazi, pa sam pripisao to zubu vremena i pretpostavio da je otišla matična. Svejedno sam išao provjeriti memorije, malo ispuhao laptop od prašine, no sve isto. Na kraju sam iz znatiželje stavio stari HDD sa windowsima još gore, i odjednom sve radi odlično, nikakvih problema. Malo mi je to čudno bilo, pa stavim natrag SSD i opet problemi. Probam napraviti frišku instalaciju windowsa, ali ne uspijevam jer se laptop stalno ruši. Nekad odmah, nekad prođe i 10-tak minuta, ali nikako ne uspijevam doći do kraja instalacije. Taj SSD stavio sam u stolni komp, i radi sasvim normalno. SMART kaže da je 100% zdrav, no istina je da ja ne znam to baš ni najbolje istestirati. Kako se radi o Sandisk SSD-u skinuo sam Dashbord aplikaciju koja testira te diskove (očito je Sandisk WD brand) i kaže da je sve ok. Da li je moguće da se taj SSD i laptop jednostavno ne vole? Ono, neka glupa nekompatibilnost? Ali čudno mi je da je sve radilo ok jedno vrijeme. Ima li neki test da malo jače istestiram taj SSD? Malo mi vuče na struju, kao da je nešto krivo kod elektronike diska, pa onda načas nestane iz OS-a i pojavi se na brzinu, pa se onda laptop izblesira. No nisam to primjetio na desktopu, sve je radilo ok. Ima li tko kakvu ideju? Ne mogu reklamirati SSD (pod garancijom je) jer sve izgleda kao da radi sasvim normalno.

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
SSD i stari laptop

Prema onome što si napisao i isprobao, ovdje se radi o nekakvoj nekompatibilnosti.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: SSD i stari laptop

Pa da, ali nisam još čuo za takav slučaj. Čudno mi je ipak da je u početku sve radilo ok.

15 godina
offline
Re: SSD i stari laptop

- vjerojatno kontakti..

 

inače svi diskovi su za računalo jednaki, hdd-ssd.. ako ih kontroler-bios podržava, rade .. ali, nije isto koji mod + ostalo time povezano, npr ide-raid-ahci.. jer ahci je kao preduvijet za trim koji je recimo važan i win ga koristi.. tj može biti i neki driver problem oko toga pa instaliraj chipset drivere + ostalo-update... jer i win povremeno nešto pormjeni mada nema posebne logike, npr defrag je sad postao 'obrezani' disk.. :) ali sad napokon pamti posljednje obrezivanje.. tj to je dio koji su duže vrijeme imali sfušano i sad je updateano a zbog gašenja ostalog supporta i izbacivanja legacy-hw drivera poneki stariji uređaj može biti nepodržan mada je do jučer imao driver i normalno radio.. tj taj problem može imati samo korisnik koji ima stariji hw + chipset-kontroler-uređaj koji je izbačen, kao printer-skener itd.. dok drugi isti-slični ne moraju imati problem. Samo zato jer ms po tome čačka postoji mogućnost da je neki soft uzrok, po logici-pravilima je to hard uzrok tj po opisu nije kvar nego vjerojatnije kontakt i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
SSD i stari laptop

evo probao sam i s linuxom sa sticka, čisto da budem siguran da nije u pitanju nešto od win drivera koji su se nadogradili. uglavnom, isto se događa.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: SSD i stari laptop

-naravno/očekivano nije soft nego hard (hard-disk + hardware) :) problem.. i 'samo' moraš otkriti možeš li problem eliminirati, npr ako je kontakt počistiti (na laptopu je to sve što možeš dok na desktopu može i novi kabel popraviti stvar ako je u tome problem).. ako je kvar diska, drugi disk, ako je kvar kontrolera-računala-chipseta-matična... tad je to kraj za laptop ili ovisi što odlazi, npr možda na mjesto optičkog-cd ako ga imaš, ladica-adapter..

 

-ali, ako drugi (stari) disk radi ok, tad nije računalo nego konretan disk.. tj ssd-120 je vjerojatno problem. Možda još pod jamstvom..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2020 11:26 (ihush).
16 godina
moderator
online
Re: SSD i stari laptop
guslac kaže...

evo probao sam i s linuxom sa sticka, čisto da budem siguran da nije u pitanju nešto od win drivera koji su se nadogradili. uglavnom, isto se događa.

S Linuxom sa sticka s ili bez SSD-a u laptopu?

 

Ako si probao sa SSD-om u laptopu, probaj i bez. Ako se isti problem događa bez SSD-a u laptopu, onda znaš da je tu neki problem sa samim laptopom. Ako se događa sa SSD-om, onda bi uzrok trebao biti SSD. Stavi drugi SSD u laptop - onda ćeš znati ima li laptop neki problem baš sa SSD-ovima ili samo s tim konkretnim SSD-om.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice