SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

poruka: 5
|
čitano: 1.482
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

Dakle, problem je slijedeći:

Kupio sam novi SSD Transcend 512 Gb (2.5” 7mm, SATA 6Gb/s, Read/Write: 560 / 520 MB/s) i na njega instalirao Linux. Sama instalacija je protekla ok, međutim prilikom restarta pojavi se ili samo prazni ekran, ili piše "Uncompression error, System halted" i sve stane.

 

Isti taj postupak instalacije sam ponovio na dva rezervna hdd-a, 2.5" (veličine 1TB i 650GB) koja imam za svaki slučaj, i na svakome od njih instalacija prođe ok, OS se digne od prve.

 

Zatim sam stavio taj SSD u vanjsku ladicu i spojio ga preko usb-a na drugo računalo da provjerim da li  je uopće ispravan. Probao sam kopirati par datoteka i brisati, i to radi??

 

Provjerio sam i njegov "Health" pomoću Crystal disk-a, piše status: "Good", ali ne može izračunati koliko je postotaka, jer za dosta parametara ne može pročitati vrijednosti, samo piše "Vendor" specific kao naziv parametra.

 

Sad mi ništa nije jasno. Kao eksterni drive radi, ali kad na njega nešto instaliram ne može se bootati. Pitam zato jer ne znam da li ga reklamirati kao neispravnog i tražiti drugi, ili sam nešto propustio? Ima li veze na koji SATA port spajam SSD. Probao sam na više portova i hdd-ovi rade bili gdje, a ovaj nigdje.

 

Prilikom instalacije odaberem da se sve prije formatira.

 

U biosu je detektiran.

 

Help please and thanks!

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.12.2019 12:13 (Mno).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

Bilo bi ok da nemaš nijedan disk uštekan kad instaliravaš na njega. U cmd-diskpart napravi clean disk, convert gpt i probaj onda instalirati gore. Kad bootaš, ugasiš komp, uštekaš ostale diskove i pali..

14 godina
offline
Re: SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

Probao sam i MBR i GPT ali nažalost nema razlike. Prilikom instalacije SSD je bio jedini drive u kompu i sad i prije.

15 godina
offline
Re: SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

-ako na drugom kontroleru radi ok, tad je sumnjiv sata-kontroler na mbo.. ili kabel, kontakt i sl. pa i pregrijavanje ako neka komponenta kao vga i sl grije..

-kad je disk storage, tad nema boot sektor.. pošto je ssd to ovisi o firmwareu, interni kontroler.. i nema nikakve kontrole korisnika-alata kao ni npr defraga ili spašavanja podataka koje je moguće na klasičnom hddu.

-možda je uzrok bios, firmware, driver.. sve što je povezano s diskom.

 

-ali diag alati za hdd ne pomažu za ssd, moraš pronaći proivođačev alat .. on možda da točan status.

-ponovi, clean diska s novom inicijalizacijom (ili sve ručno), može i boot nekog live kao minta, može i install linuxa, tako eliminiraš bilo što soft-driver-postavke pa ako je isto, tad je uzrok HW-kvar, ako je ok, tad je neki soft uzrok, win-driver-postavke-malware itd.. Tek kad pribiližno otkriješ uzrok možeš probati fix, ne obrnuto.

 

-to kad ga spajaš na razne sata portove.. i neće? - tad ti je kontroler neispravan ili postavke biosa (pa i quick-fastboot).. ili banalno loš kontakt, jer ipak si instalirao os (mada ne navodiš koji osim linux..).

-nije svejedno koja distra, od 2014-16.. je to bilo problematično.. + ovisi što ti installer nudi i što sam izabereš (ako nemaš iskustva) npr ako ne instaliraš grub, nema boota.. tj nema bootmanagera, mada je sve ispravno (tad možeš bootati s medija pa u os..). Probaj ubuntu, mint.. + napravi ponovo stikić-install i ovisno koliko imaš iskustva, treba znati gdje će što u installu biti ponđeno ili preskočeno, npr grub. Ili enkripcija ili nešto deseto.. npr gpt-mbr.. ili u biosu opcija boot win8/10, promijeni na ostalo ili w7.. itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
SSD Transcend 512 Gb, ispravan ili ne?

Reklamirao sam SSD i dobio novi, koji naravno radi.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice