Read-only preko mreže

poruka: 4
|
čitano: 1.307
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Read-only preko mreže

Pozdrav. Imam problem koji nikako ne mogu riješiti.

U uredu su 3 računala: Glavni PC, Klijent 1 i Klijent 2.

Windows 10 Home je na svima. Klijenti na sebi imaju program koji se spaja na bazu koja se nalazi na D disku Glavnog PC-a.

 

Svi su preko switcha spojeni na T-comov router. Nisam mogao direktno klikom pod "Network" pristupiti dijeljenim podacima pojedinog klijenta pa sam pribjegao sljedećoj metodi:

- glavnom PC-u i svakom klijentu sam dodijelio fiksnu lokalnu IP adresu

- na glavnom PC-u sam upisao \\192.168.1.111\Korisnik1 (fiksna adresa Klijenta 1) i mapirao sam klijentov disk D radi kasnijeg bržeg pristupa podacima

- isto sam ponovio i za Klijenta 2

- na Klijentima 1 i 2 sam slično ponovio za disk D od Glavnog PC-a

Na taj način svako računalo može pristupati podacima drugih dvaju računala.

I sad, Klijenti mogu pokrenuti program, vidjeti podatke, no kod svih funkcija u kojima se nešto zapisuje u bazu, javlja se greška (kao da nema prava pristupa).

Više ne znam što bih pokušao: Taj folder u kojemu je baza neprestano javlja da je read only iako sam pomoću programčića Take ownership pokušao dobiti pravo vlasništva nad njim. Windows korisnicima koji koriste program sam preko komande NETPLWIZ postavio da su članovi grupe "Administrators". Također, tome sam folderu stavio "zajedničko dijeljenje" te sam pravo pristupa dao grupi "Everyone" (čitanje/pisanje). Isključio sam i firewall, nije pomoglo.

I dalje bez uspjeha.

Također mi nije jasno zašto Windows automatski ne doda nazive tih računala u grupu Network, ispod This PC.

 

Ima li netko od vas kakav savjet?

 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Read-only preko mreže
Jesi li read/write dao i u sharing i u security sekciji?
15 godina
offline
Re: Read-only preko mreže

+ umjesto kemijanja i tweakova.. treba se držati mrežnih pravila/standarda. To u ključuje i file share/permisione + user(e) s odgovarajućim pravima ili grupa juzera. (ako nemaš 'pravi' server, tad na svakom PCju moraš kreirati sve usere+passove da bi na tom računalu imali pristup tj da bi uopće preko permisiona nešto imalo smisla. Nema odavno ništa otključanog, sve je zaključano-zatvoreno zbog sigurnosti, samo ovisi kad je koji sys-os povukao neki update i tad imaš ovakvu situaciju.

+ firewall ne gasiti, nasuprot, app koja se koristi treba dodati-propustiti. Dodatni AV podesiti, ako je preagresivan blokira svašta. itd.

+ fixno (ručno) podešeni ip, zato se ne vide računala u mreži (moraš utipkati ip.. ili mapirati), jer tako je to već neko vrijeme, tj kad nije preko dhpc servera tad 'win' ne vidi (ne traži).. tj to bi vidio od routera. + ... nedavno MS u neko updateu isključio traženje mreže (par servisa) .. googe+pitanje i dobiješ odgovor, 2-3 servisa autostart. Bolje-praktičnije je imati odgovarajući router (ne operaterov jer je osakaćen) koji ima rezervaciju ipa po macu i tad automatika-dhcp dodjeljuje željeni ip.. prosječan router to može cca 150kn.. i tad ne ovisiš o nekom resetu operatera, pogotovo važno za firme.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Read-only preko mreže

Hvala na odgovorima, problem je riješen na sljedeći način:

 

S klijentskog računala sam pristupao bazi preko mapiranog mrežnog pogona Z:\mapa123   -- e, tu je bila moja greška, tu nije bilo nikako moguće maknuti read-only opciju!
Nego:
Trebalo je bazi pristupiti preko IP adrese glavnog računala:  \\192.168.1.28\mapa123    -- tu nema nikakvih read/write ograničenja!
Eto. Možda se netko nekad nađe u sličnom problemu pa da ovdje može pronaći rješenje.
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.8.2018 10:53 (oobo).
 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice