Spajanje 2 rutera, IP problem

poruka: 7
|
čitano: 4.696
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
Spajanje 2 rutera, IP problem

Pozdrav svima,
imam problem prilikom pokušaja spanja 2 rutera. Molim vas pomoć !

Ruter 1, ZyXEL, od iskona, IP 192.168.5.1 (spojen na net)
Ruter 2, Linksys wrt54GL v.1.1, na kojem je instaliran Firmware Tomato (zbog većih mogućnosti opcija), njegova IP adresa je 192.168.1.1
Win 7 koristim.

E sad, gledala sam razno razne youtube tutorial  , svima je vrlo jednostavno promijeniti IP adresu na Ruteru 2. Ono što pokušavam, je spojiti ga bez Ethernet kabela.(sa internetom i ruterom1)

1.Prvo sam resetirala Ruter br.2, LAN kabelom spojila na laptop ( LAN port na ruteru2).
2.Drugo sam na ruteru 1, unjela DHCP range od 192.168.5.1 do 192.168.254 ( ruter 1 spojen na laptop putem wifi)
3. Ugasila sam wifi (rutera1), spojila se Lan-om sa ruterom2. U postavkama mreže, pokazuje mi njegovu IP adresu i signal ok.
4. Ušla u postavke rutera 2, network IP adresu unjela 192.168.5.2, isključila DHCP.
SAD NASTAJE PROBLEM.  U svim tutorialima, ruter se reboota i koristi novu IP adresu. Meni se reboota i kaže : "u might need to renew computers dhcp ip"
NEMOŽE SE SPOJIT NA 192.168.5.2, kad idem u IPCONFIG, pokaže neku sasvim drugačiju IP adresu, kad u CDM upišem IPCONFIG /relese, pa IPCONFIG /renew kaže "Cannot renew..." (isto tako u mrežnim detaljima rutera2 kaže neku žnj adresu.. 169.254.....)

Molim vas pomozite  , neznam dali negdje ja griješim ili je do windowsa. Na google sam našla neke stranice za Winsock errors, no ništa ne pomaže. U linku cu vam pokazat stranicu.
Ugl. luda sam. =) 
Napomena, ruter 2, bez problema sam mu promijenila IP adressu sa 192.168.1.1 na 192.168.1.2

To je samo prvi korak, koji nemogu nikako uspješno odradit. Iako u postavkama Wireles( ruter2) nađem na kanalu svoju wifi mrežu, i ima različitih opcija rada rutera(2), tipo WDS, Network ethernet bridge, ...

link

https://helpdeskgeek.com/networking/how-to-fix-cannot-renew-ip-address-in-windows/

 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem

Nisam koristio taj ruter ni "tomato" ali ako taj wrt spajaš sa wifi na zyxel ruter tomato bi trebao raditi u repetitor modu a ako je žično spojen na PC treba biti u client modu. samo treba unijeti wifi postevke (ssid i psw) da se spoji na Zyxel ...

5 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem

Šta samo da izmjenim wifi postavke na tomatu? A IP adresu rutera 2 da pustim istu? 

Kad dođem doma ću probat, stavit ću i koju fotku da vidite. Jer koliko sam gledala druge kako to rade svi mijenjaju IP adresu bez beda. Cilj mi je da ruter 2 uzima internet putem wifi od rutera1(prvi kat kuće), i da također sa rutera2(drugi kat kuće) odašiljem internet.

15 godina
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem

-malo je nejasno (ili sam lijen za sve čitati..) :))

-želiš li jednu ili dvije mreže?

-normalno, dva routera=dvije mreže (subneta, treći broj ip adrese.. rudimentarno ako ne treba dodanto routanje-rulovi tad je to lako), spojiš lan port modema-routera na wan port routera (drugog, koji nije modem, koji tad ima wan port, pošto je iskon na .5.x, ok je .1.1 .. inače defaulti 0-1-10 i noviji soft to automatikom izmjeni ako je u koliziji..).

-jedna mreža, tad drugi router nije router, ugašeno kao i dhcp i sl. nego je tad 'glupi' switch, AP.. (većina APa može biti router i obrnuto).

 

-ako je želja spojiti dva routera wlanom.. umjesto žicom, to može raditi, može biti problema.. to ovisi o mogućnostima koje nudi soft+hw. Može biti nemoguće, jer za wlan je često preduvijet uključen dhcp a tad imaš koliziju (dva rutera na istom subnetu, dijele isti pool adresa..). Ako u opcijama postoji tj ako tad radi wlan, tad se isključi dhcp i adrese dodjeljuje glavni router-modem (ili obrnuto). ... ali to je kao želja ''loše''. Ako je ikako moguće, routere treba spojiti žicom, u wan port. Ako mora wlanom tad ok. (tad trebaš AP mod..).

 

recimo da to može.. isključen dhpc na r.2. pod gateway i dns uneseš ip modem-routera, ip r.2. može biti npr 5.2 ili .5.100... samo ne .5.1 jer je to ip modema (unutar jedne mreže svaki ip mora biti jedinstven). Neki modeli tad imaju problema .. i traže automatiku za wan-ip, kao što neki modemi imaju-nemaju u opcijama rezervaciju ip-a po mac-u.. to su stvari koje mrežaš vidi i podesi prema onome što ima/može, ne neko pravilo koje je zapisano u kamenu od st.7... :) .., tad bi ako može raditi u nazovimo reapeter modu (istovremeno ulaz-izlaz wlan servera, to ovisi o izvedbi-hardwareu pa tek tad o mogućnostima softwarea Openwlan/WRT.. može ali ne mora sam uređaj to moći, kao i mobiteli.. možda je ili-ili, jedno ili drugo, nasuprot tome AP je upravo tako zamišljen i tad treba imati ap/reapeter..) ,.. tad će sve ipove dodjeljivati dhcp glavnog routera (dok je ovaj tad isključen, nije router). Dodatni problem može biti lan-mreža, tj kad je isključen dhcp ip moraš dodjeliti ručno na svakom računalu-uređaju.. i zbog zaštite tad ne prikazuje uređaje u mreži browsanjem nego tek kad uneseš konkretnu ip.. poželjan dhcp i to te može vrtiti u krug. Možda neki drugi-treći router radi outofbox.. i zato kad tražiš na internetu ne pomažu primjeri ako nisu za tvoj router (teoretski su svi isti, ali nisu, umjetne razlike po kategorijama, soft+hard + ograničenja koje npr telekom ubaci u svoje brandirane uređaje dok isti takav kupljen može raditi..). Npr uređaji routeri iz klase firewallova ugl nemaju wlan ali su 'zvjer' što se tiće mogućnosti sw+hw i mogu baš sve mrežno ali su desetak puta skuplji i služe ugl za firme (ne kućne). Zbog tog, umjetna razlika koju proizvođač može napraviti ograničava jeftinije + ako je od nekog operatera tad ima dodatno ogranične firmware-soft-mogućnosti (malo onih koji ne isključe nešto.. kao npr fritz-h1.. ali ih više nema)

 

-naravno da si lako primijenila ip s 192.168.1.1 na .1.2 .. ali ako je jedna mreža, tad treba biti .5.x (ne .5.1) + ne smije biti trenutno dodljenjen ip nekom uređaju (kolizija, dupli ip).

-pravi način je žica u wan, tad taj ip routera ne mijenjaš. Defaultno će router routati ispravno, sve iz mreže 2. će moći na internet i u mrežu 1. dok ako je potrebno iz mreže 1. u mrežu 2. moraš napraviti fwd (otvoriti portove, firewall..). To je ono što zapravo radi router i zato se tako naziva. Može biti i DMZ, možeš dozvolit sav promet ili isključiti fw.. (sigurnost). itd.

 

edit: + možda važno.. kad radiš promjenu na routeru, često je potrebno save&reset.. i cca par minuta da se sve obavi. Ponekad samo treba pričekati i mreža proradi (nakon par minuta, kad ovaci restart + refresh i dohvait potrebne postavke kao gw-dns). + to sve je kaskadno povezano i računalo na kojem to radiš posljednje dobije novi ip-config.. ako u međuvremenu prekneš 'popravljati' tad zapravo možda dobru postavku poremetiš.. pa zato, kod promjene sačekati +2 min.. tek nakon tog ako ne radi mijenjaš dalje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.1.2019 12:27 (ihush).
10 godina
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem

..ako je kat razmak to će raditi jako loše preko WiFi uz ograničenu brzinu.

Najbolje bi bilo da taj WRT54 spojiš LAN kablom na Zyxel ili barem preko tel. žica ako ih ima od prizemlja do na kat bar 4 slobodne žice za LAN utičnice.

Tada bi trebalo da WRT54 radi u AP modu i treba upisat za gateway 192.168.5.1 i ostalo ...(dhcp ugašen) ...kao što Ihush reče.

Wifi na WRT54 podesiš na neki drugi kanal npr. 9CH fiksno a na Zxyel kanal 4CH fiksno pa mogu SSID i pasword biti isti.

5 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem
Pozz,
Nisam stigla danas niš testirat.. nadam se da ću sutra ulovit vremena.. htijela sam vam reći da je ovaj ruter2 od linksysa već bio spojen preko wifi na primarni ruter i odašiljao wifi na drugom katu kuće.
Također ću vam priložiti link od lika kojeg sam gledala i kako to izgleda jednostavno.
I javim se cim stignem ćeprkat.
Btw hvala na savjetima

 
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 rutera, IP problem
Nema uticnica, internet je spor i na glavnom ruteru.. inače, to radim za drugu osobu..nije moj net i izbor.. ja bih osobno prije gledala Air net ili neš tako..
Ugl sutra cu malo uhvatit vremena za slike da vam pokazem..
Tnx
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice