Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

poruka: 7
|
čitano: 1.087
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

Imam problem i molio bih pomoć ako netko zna.

Imam matičnu ploču ASUS P5WD2 Premium i na njoj procesor Intel Pentium D 950 @3.4 GHz.

Na matičnoj imam 7 gigabajta DDR2-800 radne memorije. Na računalu su 32 bitni Windows 7 i prepoznaju samo 3 gige memorije te sam da stavim u funkciju svih 7 Gigi odlučio staviti 64 bitne Windows 10.

Međutim instalaciju mi odbija uz poruku nešto u smislu „Ne može loadati trenutnu verziju Windowsa“ (Na žalost nisam upamtio točan tekst poruke, ali otprilike je pisalo tako). Inače, ta instalacija je provjerena i uspješno instalirana na nekoliko računala.

Provjerio sam na internetu i navedeni procesor je 64 bitni. Da li netko možda zna zbog čega bi moglo odbijati instalaciju 64 bitnih Windowsa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

- ne može instal/upgrade 32-64bit iz postojećeg OSa, mora clean (brisanje starog ili dual boot..).

- količina dostupnog-iskoristivog RAMa čak ne ovisi o 32-64bita OSa nego primarno o postavkama BIOSa/kompatibilnost/ograničenje.. tj mogućnosti HWa. Postoji patch za w7x32 +4GB ali to radi samo ako HW podržava više od 4GB, provjeri teh podatke (specifikacije) i ako je potrebno updateaj BIOS na posljednju verziju. Ako MBO podržava više od 4GB tad može 64bitni iskoristiti više ili patchiran.. (ali na 32bitnom su samo 32bitne applikacije koje su ograničene na 2gb po procesu, app koriste resurse, OS može..). Podesi BIOS .. u starijim MBO je to često nešto kao ''xp ili 2/3/4GB'' ograničenje ili remapiranje (da bi podržavalo više od 4gb mora podržavati barem 8, jer se na te adrese remapira..). Ovisno o verziji vjerojanto je za tvoju mbo max 8gb.. i trebalo bi raditi, ali svakako prije provjeri.

 

.. ako si zadovoljan raom postojećeg OSa/appsa i ako nemaš neku konkretnu 64bitnu app koja ti treba, tad možeš prvo probati s patchem, upgrade nije moguć tj ako ideš na clean, gubiš sve (ili dualboot, ostaviš stari os uz dodani 64bit). Backup podataka, pribaviti sve potrebne drivere tj provjeriti postoje li za w10x64 (99% da win ima sve i da ništa ne treba, ali ako treba poslje je kasno..).

 

edit: clean install je s bootabilnog-install medija. Moraš imati ili napraviti odgovarajući cd-dvd-usb.. koji će bootati na tvojoj mbo, stari legacy-mbr bios ili novi uefi-gpt (ili oba moda).. MCTool ili rufus naprave sve što trebaš, ISO mora biti ''pravi'' (ne neki koji radi na drugim računalima jer računala nisu ista i ono što radi na novom kao uefi-gpt nije postojalo na starima.. ako je pogrešan mod medija tad ne možeš koristiti disk tj ne možeš instalirati i moraš napraviti na 'onaj drugi' komapatibilan način..). Ni jedan os ne dozvoljava install-upgrade iz postojećeg s 32-na-64 ili obrnuto, jer su to dvije suprotne nekompatibilne stvari, može npr w7x32 na w10x32, ali tad nisi riješio ograničenje (bios!) + nema patcha za w10. ok? :)

 

edit-2: za dual/multi boot trebaš imati dovoljno mjesta na disku + ograničenja standarda. Stari MBR standard je ograničen na 4 primarne particije (samo primarna može biti bootabilna, jedna boot particija je potrebna da bi disk-sys mogao bootati s bilo kojeg medija.. dok se više diskova može kroz bootorder i sl podešavati kroz bios.). Ako ti je disk sad podjeljen na 4 primarne, tad nema mjesta zbog standarda za 5-tu primarnu.. i tad ne možeš instalirati dodatni os. To sje rješava s jednom extended particiojom koja nema ograničenja ali nije bootabilna.. ali sve to je prije ikakvog installa osa, a ti već imaš w7 i tad je problem to sve promijeniti-podesiti (ali moguće je.. uz znanje i alate ili diskpart..). Novi GPT nema tih ograničenja ali to je samo za novije mbo-bios. Ako imaš neki prazan disk tad može na njega i tad možeš bootati u w7-ili-w10.. i kad vidiš da ti sve radi (driveri) .. tad možeš obrisati višak (stari win).. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.2.2019 11:32 (ihush).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

 

Hvala na iscrpnom odgovoru. Ja sam se malo krivo izrazio. Nisam radio instalaciju iz postojećih Windowsa nego sam napravio bootabilni DVD, a kad nije bootao DVD onda sam napravio i bootabilni USB preko Rufusa. To sam napravio na novijem laptopu sa 64 bitnim Windows 10. Da li hoćeš reći da to što sam bootabilne DVD i USB napravio na drugom računalu da je možda u tome problem što nisam mogao instalirati? Da li da napravim bootabilni USB baš na tom računalu na kojem ću instalirati Windowse?

zver
15 godina
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

rufus ti nudi boot opcije, mbr-gpt.. ovisi što si poklikao, to si dobio (OS-PC ne utječu na to, ali svaki os može sve bez takvih alata, tj to sve radi OS dok rufus samo olakšava korisniku koji tad ne mora znati naredbe u CMDu..). Pravi install medij, novi, ima oba boot moda, GPT i MBR. Takav ISO ima oba boot moda, ako radiš od nekog starijeg installa tad vjerojatno nema GPT, ako koristiš 'nepoznatu' kopiju tad ne znaš.. dok ne probaš i tad ti se desi kao i tebi..

-ali, ne mora to biti zbog bootmoda, može i zbog same starosti MBO (bios) jer usb boot je kasnije dodan, u to vrijeme je bio fdd-cd.. i možda trebaš napraviti odgovarajuću emulaciju kompatibilnu s tvojim biosom.. to je kompatibilnost. Rufus može i to. Ponovi, napravi par kombinacija i neka će raditi ili ako imaš neki stikić koji ti boota tad vidiš kako je on napravljen i tad znaš što trebaš napraviti-odabrati u rufusu. (zajednički nazivnik, ono što podržava bios + medij = kompatibilnost ili ima-nema boota).

+ za bootanje koristi quickboot tipku, F12-8.. neka, ne boot order, jer tad (opet ovisno o biosu) vidiš bootmedije i ako nude vidiš oba dva boot-moda, tad možeš odabrati odgovarajući-kompatibilan, s bootorderom iz biosa je to na ćoravo tj ovisi što je primarno u biosu, nekad je bio mbr, danas gpt-uefi.. i ne možeš to znati za nepoznatu mbo dok ne probaš ili pronađeš dokumentaciju-manual (ali to ugl ne piše..).

-za starija računala je 'sigurnije' koristiti DVD-CD.. ako ga snimaš mora biti 100% ispravan (medij + čitač) i preporuka, snimati na najnižoj brzini, jer je boot jako osjetljiv.. usb je jednostavniji ali ne mora raditi na starijem HWu, pogotovo što je tvoje računalo na početnoj granici + postavke biosa npr uefi-gpt install može isključivo na x64bitnom HWu koji mora tako biti i podešen u BIOSu (a pošto je tad default bio x32bitni OS kao XP i imaš w7x32.. + imaš ograničenje na 3GB to znači da vjerojatno BIOS moraš podesiti da bi takav instaler uopće mogao instalirati ..)

 

ponovo, sve:

- pravi-ispravan boot medij, s odgovarajućim bootmodom npr MBR-stari-legacyBIOS.. to radi na svim računalima tj izuzetak su samo novi laptopovi koji imaju ograničenje u BIOSu (prljvava igra) tj ne nude legacy-mbr.. uefi-gpt radi samo na novijima koji podržavaju takav mod + postavke biosa/kompatibilnost. Tad ako je ispravno, radi. Bilo što izbaciš = ne radi.

- Korisit QBM/CMS/expressboot (kako god ga nazvali.. piše u POSTu kod paljenja..). Tad točno vidiš što bootaš, što podržava bios-medij.

- GPT je isključivo za 64bitni HW a to znači da i BIOS mora biti odgovarajuće podešen. Ne defaultno jer se defaulti razlikuju nego dogovarajuće-kompatibilno (sve povezane opcije, npr GPT automatski uključuje i AHCI, onemogućuje IDE mod ..).

 

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

Uspio sam instalirati Windowse preko USB-a koristeći MBR boot mod. Hvala puno na pomoći. Skratio si mi muke.

Međutim imam sada jedan drugi problem. Na matičnoj trenutno imam 6 GB RAM-a (3 pločice memorije Transcend JM800QLU, 2 GB, DDR2-800). Njih Windows uredno prepoznaju. Pored toga imam još jednu pločicu memorije 2GB Kingmax KLDE88F-B8KW5 DDR2-800. Kada tu pločicu ubacim i upalim računalo, sustav se ne može dići i pojavi se se plavi ekran na kojem piše “ :-(  Your PC run into a problem and needs to restart . We' ll restart for you. “ Nakon resetiranja opet se ne može dići do ne ugasim računalo i uklonim te 2 Gige Kingmax memorije.

Da li te memorije mogu skupa raditi?

15 godina
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

može raditi ako je sve ispravno i kompatibilno. Zbog starosti, može biti 'samo' problem bios (nema noviji i sl.), gustoća rama, max kapacitet, loš kontak, pokvaren utor itd.

-ako nešto nije ispravno ili nekompatibilno, tad ne može.

-memoriju možeš testirati, prvo po jedan komad ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Re: Problem sa instalacijom 64 bitnih Windowsa

ako nisi probao, kad ubaciš taj keks rama kod paljenja PC idi odmah u BIOS vidi jel prepoznao taj RAM i SNIMI (save and exit) postavke biosa pri izlazu da bi se spremile postavke o RAM-u pa vidi hoće li tad bootati windowse ?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice