Kako da spojim zvučnike na akumulator? Pomoć

poruka: 4
|
čitano: 1.937
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan
offline
Kako da spojim zvučnike na akumulator? Pomoć

Ovako, kupio sam zvucnike koje zelim spojit na nekakvo napajanje jer mi trebaju za neku žurku na otvorenom.

Specifikacije: max snaga 150 W, nominalna snaga 50 W, nominalna impedancija 4 ohma, 60 ÷ 20000 Hz frekvencijskog raspona. Zvucnici su marke Target TLC 600. Takodjer za njih imam pojacalo (Hong Xing hi-fi stereo amplifier 150W + 150W DC 12 V, 4 ohm x 2). I sad ja želim na to spojit neki akumulator koji će mi dat dovoljno snage da zvucnici sviraju glasno od negdje 9 navecer do 3 ujutro s tim da neću odvrtat volume  bas skroz do kraja jer ce se valjda cut dosta glasno cak i bez da odvrcem do kraja. Muziku bi puštao s mobitela koji spajam putem kabela na pojačalo. To bi sve spojio u nekakvo drveno kućište koje cu napravit. Al čitam malo po forumu i nailazim na svakakve savjete gdje netko spominje nekakav ispravljac napona? Ne kužim se puno u elektrotehniku ali znam neke osnove iz fizike koje sam učio.Pliz ako netko može pomoć ko se razumije u ovo i kako da napravim to kako spada, koji akumulator da stavim i što mi je sve potrebno jer bi mi to trebalo za tjedan dana. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.10.2017 16:08 (Luka849).
 
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Kako da spojim zvučnike na akumulator? Pomoć

Spojiš zvučnike na pojačalo, pojačalo na akumulator, kabel s mobitela u pojačalo i to je to.

Akumulator uzmeš neki npr. 45 Ah i to bude izdržalo kolko tebi treba, čak i duže, s tim da ti je pametnije uzeti neki deep cycle akumulator koji dobro podnosi jako veliko pražnjenje (ali je i skuplji).

Obično takve imaš u dućanima s opremom za solarne panele.

A oovo kaj si čitao za napajanja, to ti je u slučaju da taj sustav želiš koristiti i u kući, pa trebaš neki jaki AC-DC adapter (npr. ATX napajanje za računalo) ili naći neki pogodni mrežni transformator i staviti ispravljač poslije njega da dobiješ DC napon.

Prednost prvog pristupa (adapter ili PC napajanje) je da je lako nabaviti i jeftino je, ali ima dosta šuma ( ne mora biti nužno problem, ovisi o pojačalu).

S trransformatorom je pak problem da nazivni napon ima tek pri nazivnom opterećenju, a kad nije opterećen  napon mu je puno viši pa treba vidjeti jel smeta pojačalu.

 

 

Kruha i igala...
6 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da spojim zvučnike na akumulator? Pomoć

Da da ja imam adapter mada mi nije u ovom slucaju potreban. Ok tako sam i mislio da trebam napraviti samo sam tražio potvrdu da nebi kasnije bilo komplikacija eventualnih. Što se tiče akumulatora ja sam mislio uzeti neki obicni onako 12 V 50 Ah...Ovo šta kažeš za deep cycle neznam što je to pa ako imaš neki prijedlog možda da mi kažeš. Planiram uzet polovni akumulator i punjac neki isto polovni za akmulator da ga mogu doma punit. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.10.2017 19:58 (Luka849).
7 godina
offline
Re: Kako da spojim zvučnike na akumulator? Pomoć

Deep cycle akumulator je praktički kao ovaj normalni ali se smije jako prazniti.

Normalni olovni akumulator brzo izgubi kapacitet ako ga jako prazniš.

A kaj se tiče punjača možeš ga i puniti s tim adapterom koji je namijenjen za pojačalo, samo kaj ga ne bude napunio do kraja, ali da si smanjiš trošak.

Kruha i igala...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice